Tiramisu met peertjes en kastanjepuree

Recept afdrukken
Tiramisu van peertjes en kastanjepuree
Wat dacht je van dit alternatieve receptje voor de klassieke tiramisu? Op de bodem van deze glaasjes vind je naast de traditionele "lange vingers", kleine stukjes peer gegaard in perenlikeur. De mascarpone hebben we op smaak gebracht met kant-en klare kastanjepuree. Verder nog wat brésiliennenootjes, een stukje peer en een muntblaadje als afwerking en voilà: je hebt een lekker feestdessert.
Aantal porties: 6 glaasjes Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 peer + enkele schijfjes voor de afwerking
  • 80 gram witte wijn
  • 20 gram likeur Poire Williams
  • 15 gram kristalsuiker
  • 2 eiwitten
  • 2 eidooiers
  • 80 gram kastanjepuree
  • 20 gram poedersuiker
  • 6 boudoirkoekjes of lange vingers
  • een beetje lauw water
  • 2 eetlepels brésiliennenootjes
  • enkele blaadjes munt
Bereiding:
Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij de peer in blokjes van 0,5 cm. Doe de peerblokjes in de mengbeker, samen met de witte wijn, de Poire Williams-likeur en de kristalsuiker en kook: 8 min/100°/linksomdraai/lepeltje. Haal uit de mengbeker, giet de peertjes door een zeef en hou het kookvocht bij. Reinig de mengbeker. Maak hem goed vetvrij, anders zullen de eiwitten niet stijfgeklopt kunnen worden. Plaats de vlinder. Doe de eiwitten in de mengbeker en klop op:1,15 min/snelheid 3,5. Haal uit de mengbeker en hou opzij. Verwijder de vlinder. Doe de mascarpone, de eigelen, de kastanjepuree en de poedersuiker in de mengbeker en klop op: 1,30min/snelheid 3,5. Plaats de vlinder opnieuw op het mes en voeg de eiwitten toe. Meng: 1 min/snelheid 1. Neem het kookvocht van de peertjes en doe er eventueel nog een klein beetje lauw water bij zodat je voldoende vocht hebt om de koekjes te soppen. Breek elke lange vinger in stukjes en sop de koekjes in het peertjesvocht. Leg in elk glaasje stukjes gesopte koekjes en gegaarde peertjes. Vul aan met een mooie laag mascarpone/kastanjepuree en laat gedruende minimum 6 uur opstijven in de koelkast. Werk af met brésiliennenootjes, een blaadje munt en een dun schijfje peer.

Knolselderpuree

Recept afdrukken
Knolselderpuree
Niets zo makkelijk als groentenpureetjes maken in de Thermomix. In een handomdraai heb je een heerlijk zalfje!
Aantal porties: 6 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 kg knolselder in grove stukken
  • 170 gram melk
  • een scheutje room
  • een snuifje peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:
Schil de knolselder en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden en herhaal: 3 sec/snelheid 5. Voeg de melk toe en gaar: 20 min/95°/snelheid 1. Voeg de room, peper, zout en nootmuskaat toe en mix: 1 min/snelheid 5.Verhoog de snelheid geleidelijk aan naar 10.

Portosaus

Recept afdrukken
Portosaus
Deze donkere saus doet het uitstekend bij alle soorten wild.
Aantal porties: 8 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 200 gram porto
  • 400 gram demi-glace of bruine fond
  • 70 gram boter(20 gram + 50 gram)
  • een takje rozemarijn
  • 2 koffielepels salie
  • een snuifje peper en zout
Bereiding:
Pel de sjalotten en snij ze in grove stukken. Pel de look. Doe sjalotten en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Doe 20 gram boter, salie en verse rozemarijn in de mengbeker en stoof: 5 min/100°/snelheid 1. Voeg de porto toe laat inkoken: 15 min/100°/snelheid 1 zonder maatbekertje. Voeg de demi-glace of bruine fond toe en laat inkoken:15 min/100°/snelheid 1 zonder maatbekertje. Zeef de saus, doe ze terug in de mengbeker en stel het toestel in: 2 min/90°/snelheid 1. Voeg de resterende boter in kleine blokjes toe via de dekselopening.

Kreeft à l'armoricaine

Recept afdrukken
Kreeft à l'armoricaine
Dit heerlijke kreeftgerechtje zou je enkel al klaarmaken voor de mooie kleurcombinatie. De varoma-schaal van je Thermomix kan je perfect gebruiken om kreeft te stomen. In combinatie met rode armoricaine-saus, zwarte pasta en een wit bord, wordt niet enkel de maag maar ook het oog verwend. De pasta is op het vuur klaargemaakt en wordt dus niet in het recept beschreven.
Aantal porties: 6 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 2 wortelen
  • 1 tak witte selder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 70 gram cognac
  • 120 gram witte wijn
  • 80 gram water
  • 1/2 visbouillonblokje
  • 350 gram tomatenpassata
  • 2 kleine kreeften van ongeveer 500 gr elk
  • 100 gram room
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • een snuifje piment d'espelette of cayennepeper
  • 50 gram koude boter in stukjes gesneden
  • enkele takjes peterselie, dragon en bieslook
Bereiding:
Pel de sjalot en de knoflook en doe ze in de mengbeker. Schraap de wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Verwijder de blaadjes van de selder, was de stengel en snij in grove stukken. Voeg wortel en selder toe aan de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 5. Spatel alles naar beneden. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/varoma/lepeltje. Voeg de cognac toe en warm op: 2 min/100°/lepeltje. Voeg de witte wijn, het water met het visbouillonblokje en de tomatenpassata toe en stoom: 4 min/varoma/snelheid 1. Leg de kreeften in de diepe varomaschaal, sluit deze af met het deksel en plaats de varomaschaal op de mengbeker. Stel opnieuw in: 17 min/varoma/snelheid 1. Neem de varomaschaal af en hou opzij. Voeg de room toe en kook: 2 min/100°/snelheid 1. Proef de saus en kruid bij met peper, zout, piment d'espelette of cayennepeper. Stel het toestel opnieuw in: 3 min/100°/snelheid 1 en voeg de stukjes koude boter geleidelijk aan toe via de dekselopening. Versnij de kreeft, verdeel in 6 porteis en dien op met de saus. Werk af met fijngehakte peterselie, dragon, bieslook en een beetje gekookte zwarte pasta.

Champignonroomsoep

Recept afdrukken
Champignonroomsoep
Voor de liefhebbers van feestelijke soepen is dit recept zeker de moeite waard. Je kan de soep gerust de dag van tevoren maken. Warm ze dan op het moment zelf op en mix er dan pas de room onder, zo ben je zeker dat je soep niet gaat schiften.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 500 gram champignons
  • 650 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 20 gram bloem
  • 100 gram room
  • een snuifje peper en zout
  • enkel blaadjes dragon
Bereiding:
Pel de ui en snij in twee. Doe in de mengbeker. Borstel de champignons schoon en hou er een tweetal opzij voor de afwerking. Doe de overige champignons in de mengbeker en hak ze samen met de ui: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de olie toe en stoof aan: 4 min/120°snelheid lepeltje. Voeg het water, het bouillonblokje en de bloem toe en kook: 10min/100°/snelheid lepeltje. Voeg de room toe en mix: 1min/snelheid 10 (geleidelijk aan). Proef en kruid bij met peper en zout. Snij de opzij gehouden rauwe champignons in fijne plakjes. Snij enkele blaadjes verse dragon in fijne stukjes. Werk de soep af met de plakjes champignons en de dragonblaadjes.

Pastéis de nata

Recept afdrukken
Pastéis de nata
Ooit al in Lassabon geweest? Dan is er veel kans dat je dit heerlijke kleine taartje daar geproefd hebt. Het is immers één van de meest gekende gebakjes uit de Portugese keuken. Het originele recept is in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém in de Portugese hoofdstad. Bij een aantal bakkerijen staan vaak héél lange rijen met toeristen én locals. Wellicht kan er ook een file ontstaan bij je thuis ter hoogte van de oven!
Aantal porties: 9 taartjes Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 125 gram room
  • 125 gram melk
  • 60 gram kristalsuiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 25 gram patisseriebloem
  • 3 eidooiers
  • een snuifje kaneelpoeder
  • zestes van 1/4 bio-citroen
  • diepvriesbladerdeeg
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de vlinder op het mes. Doe room, melk, suiker, vanillesuiker, patisseriebloem en eidooiers in de mengbeker en klop: 10 sec/snelheid 3,5. Voeg het kaneelpoeder en de citroenzestes toe en kook: 13 min/90°/snelheid 2. Haal het bladerdeeg uit de diepvries, leg het open en steek er met een ring cirkels uit die groot genoeg zijn om zowel de bodem als de zijkant van je vormpjes te bekleden. Je kan bijvoorbeeld een plaat met muffinvormpjes gebruiken. Giet de gegaarde bereiding in elk met bladerdeeg gevuld vormpje, maar vul slechts voor 3/4. Bak gedurende 15 à 20 mintuen in de oven op 200°, afhankelijk van de grootte van je vormpjes. Hou in de gaten. De bovenkant van de vulling mag een beetje gecarameliseerd zijn..

Visragout

Recept afdrukken
Visragout
Met dit makkelijke recept zet je in één-twee-drie een heerlijke en volledige warme maaltijd op tafel. Aardappeltjes en wortelen leg je in het kookmandje dat in de mengbeker gaat. De diepe varomaschaal vul je met de vis en de platte bovenste schaal gebruik je voor de champignons. Stomen doen we met witte wijn en visbouillon en het geheel werken we af met een beetje room. Alle niveaus van de Thermomix worden dus optimaal gebruikt. Zo eenvoudig en zo lekker
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram witte wijn
  • 250 gram water
  • 1 visbouillonblokje
  • 200 gram aardappelen
  • 100 gram wortelen
  • 250 gram zeewolf
  • 250 gram zalm
  • 100 gram champignons
  • 50 gram room
  • 15 gram maïzena
  • een beetje citroensap
  • 200 gram gepelde grijze garnaaltjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereiding:
Pel de ui en snij in vier. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1. Doe de witte wijn in de beker en kook: 6 min/varoma/snelheid 1. Schil ondertussen de aardappelen en de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in het ronde kookmandje. Voeg het water en het visbouillonblokje toe en zet het kookmandje met de aardappelen en de wortelen in de mengbeker. Stoom: 10 min/varoma/snelheid 1. Snij de vis in hapklare stukken en leg ze in de diepe varomaschaal. Stoom: 3 min/varoma/snelheid 1. Snij de champignons in vier en leg ze in de bovenste, platte varomaschaal. Zet ze bovenop de diepe schaal, dek af en stoom verder: 10 min/varoma/snelheid 1. Neem de varomaschaal af, haal het kookmandje uit de beker met de spatel en hou opzij. Voeg de room en de maïzena toe aan de beker en kook: 4 min/90°/snelheid 3. Voeg alles samen in een schaal, giet de saus erover en doe er een klein beetje citroensap bij. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Serveer met verse gepelde garnaaltjes, een stukje citroen en gehakte peterselie.

Pompoen-knolseldersoep

Recept afdrukken
Pompoen-knolseldersoep
Heb je nog wat restjes winterse groenten in de koelkast? Pompoen, pastinaak, peterseliewortel, knolselder; ze passen allemaal mooi bij elkaar. Hieronder vind je een heel eenvoudige maar lekkere combinatie met knolselder en pompoen. 
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 gram butternutpompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gr knolselder geschild en in blokjes gesneden
  • 600 gram kippenbouillon
  • 50 gram room
  • een snuifje peper en zout
  • gehakte bieslook
Bereiding:
Pel de ui en snij in twee.Doe in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1. Voeg de pompoen-en knolselderblokjes toe, samen met het water en de kippenbouillon en kook: 15 min/100°/snelheid 1. Voeg de room toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan). Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Serveer met gehakte bieslook.

Panna Cotta à l'Orange

Recept afdrukken
Panna Cotta à l'Orange
Letterlijk betekent panna cotta "gekookte room". Oorspronkelijk is dit heerlijke dessert afkomstig uit Piëmont in Noord-Italië. Vaak wordt panna cotta geserveerd met een coulis van rood fruit, maar in onderstaand recept gaan we voor een sinaasappelsmaakje. Wat de hoeveelheid gelatine betreft: ik gebruikte 2 blaadjes gelatine van Vahiné.
Aantal porties: 6 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 2 blaadjes gelatine van Vahiné (ongeveer 4 gram)
  • 500 gram room
  • 10 gram Cointreau
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 bio- sinaasappel
Bereiding:
Week de gelatineblaadjes in koud water. Doe de room, de Cointreau en de suiker in de mengbeker en kook: 8 min/100°/ snelheid 1. Haal ondertussen was zestes van de sinaasappel, en snij ze met de hand in heel kleine stukjes. Let erop dat je enkel de fijne schil hebt, zonder wit vlies. Dat laatste zou een te bittere smaak geven. Schil dan de sinaasappel "à vif", haal er de partjes uit en hou ze opzij voor de afwerking.. Voeg de sinaasappelzestes en de uitgeknepen gelatine toe aan de beker (laat de gelatine naast de messen en niet op het mes vallen) en meng: 30 sec/snelheid 6. Giet in glaasjes of kommetjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Serveer met de opzijgehouden sinaasappelpartjes.

Naan-brood

Recept afdrukken
Naan-brood
Naan-brood is plat brood gemaakt van tarwebloem. Er wordt ook vaak Griekse yoghurt en melk toegevoegd om meer volume aan het deeg te geven. Het brood wordt in de Indiase keuken gebruikt als lepel om op te scheppen. Heerlijk om het in een romige saus van stoofpotjes te soppen. Heb je een pizzasteen, dan kan je het deeg daarop in de oven bakken. Maar op een bakplaat gaat het ook prima.
Aantal porties: 8 broodjes Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 110 gram melk
  • 1/2 ei
  • 1 theelepel olijfolie
  • 40 gram Griekse yoghurt
  • 15 gram verse gist
  • 275 gram tarwebloem
  • een snuifje zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1/4 theelepel bakpoeder
Bereiding:
Doe melk, ei, olijfolie, Griekse yoghurt en gist in de mengbeker en mix: 5 sec/snelheid 7. Warm het geheel op: 1,30 min/37°/snelheid 2. Voeg bloem, zout, suiker en bakpoeder toe en meng: 10 sec/snelheid 6. Kneed het deeg gedurende 2 minuten op deegmodus. Haal het deeg uit de mengbeker, doe het in een met olijfolie ingevette kom en dek het af met huishoudfolie. Laat het op een warme plek rijzen gedurende 2 uur. Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 8 porties. Rol elke portie met een deegrol uit tot een ovale lap. Leg de lapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de broodjes gedurende 8 minuten.

Butter chicken

Recept afdrukken
Butter Chicken
Butter Chicken is naast Tikka Masala één van de populairste gerechten uit de Indische keuken. Deze schotel wordt bereid met heel wat krachtige kruiden en zou je misschien wel de exotische variant van onze Vlaamse stoverij kunnen noemen. Het is een heelijk romig gerecht dat je lekker combineert met gestoomde rijst of het platte Naan-brood.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 5 gram gember
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gram wortel
  • 1 rood pepertje
  • 80 gram boter
  • 2 koffielepels gemalen koriander
  • 1/4 koffielepel gemalen kardemon
  • 2 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2koffielepel kaneelpoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel zout
  • 1 koffielepel garam masala
  • 2 koffielepel honing
  • 600 gram kipfilet
  • sap van 1/4 citroen
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 150 gram room
  • 60 gr Griekse yoghurt
  • enkele blaadjes koriander
Bereiding:
Schil de gember. Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel de knoflook. Schraap de wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Halveer het rode pepertje en haal de zaadlijsten eruit. Snij in grove stukken. Doe gember, ui, knoflook, wortelen en rood pepertje in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg de boter toe en stoof aan: 5 min/120°/snelheid 1. Voeg de gemalen koriander, kardemonpoeder, paprikapoeder, kaneel, kurkuma, zout, garam masala en honing toe en stoof verder: 3 min/120°/snelheid 1.. Snij ondertussen de kipfilets in hapklare stukken. Voeg de stukken kip, citroensap, tomatenpuree, kippenbouillon en tomatenblokjes toe en kook: 14 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.. Voeg de room en de Griekse yoghurt toe en kook verder: 6 min/90°/linksomdraai/lepeltje. Serveer met rijst of Naan-brood en werk af met enkele blaadjes verse koriander.

Rode Bietjessoep

Recept afdrukken
Rode Bietjessoep
Rode bieten zijn voor heel wat mensen misschien niet de meest geliefde groente, maar deze bordjes boordevol vitaminen zijn zeker het proeven waard.
Aantal porties: 4 borden Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1 stuk wit van prei
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 350 gr ongekookte rode bieten
  • 650 gram water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 100 gr room
Bereiding:
Pel de ui en snij in vier. Schil de wortelen en snij in grove stukken. Was de prei en snij in grove stukken. Doe ui, wortelen en prei in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1. Schil de bieten, snij in grove stukken en doe ze in de mengbeker. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1. Voeg de room toe en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).

Muffins met framboos en banaan

Recept afdrukken
Muffins met framboos en banaan
Zin in een lekkere muffin en toch je lijn in de gaten houden? Met deze heerlijke combinatie van boekweitbloem, kokospoeder en amandelmeel is dat geen probleem. Suiker hebben we niet toegevoegd, de rijpe bananen zorgen immers voor een lekkere zoete touch en met verse frambozen ogen deze cakejes nog eens extra mooi. Bovendien is het supermakkelijk dat je alle ingrediënten, met uitzondering van de frambozen, samen in de mengbeker kan doen. Als je alle ingrediënten bij de hand hebt en je oven is voorverwarmd, heb je deze cakejes op tafel in 20 minuten. Ook lekker als ontbijt, vieruurtje, tussendoortje, avondsnoepje en ga zo maar door. Ik gebruikte muffinvormpjes uit siliconen, die hoeven niet ingevet te worden.
Aantal porties: 10 muffins Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 60 gram boekweitmeel
  • 60 gram kokospoeder
  • 60 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 3 rijpe bananen in grove stukken
  • 100 gr verse frambozen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de boekweitbloem, het kokospoeder, het amandelmeel, de eieren, het bakpoeder, het vanillepoeder en de stukken banaan in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 4. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 8. Leg in elk muffinvormpje een framboos, schep er wat deeg in en duw dan nog 2 frambozen in het deeg. Bak de muffins gedurende 15 min en laat afkoelen.

Bouillabaise

Recept afdrukken
Bouillabaise
De allereerste keer dat ik bouillabaise at was ik met mijn ouders op vakantie in Frankrijk. Aan de haven in Marseille was het moeilijk kiezen uit alle restaurants waarvan het personeel op straat stond om je naar binnen te lokken. Toen was ik nog geen visliefhebber en kon ik deze heerlijke specialiteit maar matig smaken. Ondertussen ben ik gek op dit zonnige gerecht dat je met de Thermomix heel makkelijk kan klaarmaken. Een prima voorbeeld van een all-in-one-maaltijd, die je met zowat elke seizoensvis kan maken. Serveer de bouillabaise met een lekker pittige rouille en krokant gebakken sneden stokbrood.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 prei, enkel het wit in ringen gesneden
  • 1/2 venkel, gewassen, het hart verwijderd en in plakjes gesneden
  • 1 dopje saffraanpoeder
  • 400 gram verse tomaten in stukken gesneden
  • 1 eetlepel pastis
  • een blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 2 eetlepels bloem
  • 1000 gr visfumet(water met visbouillonblokje)
  • 100 gr witte wijn
  • een blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 500 gr mosselen, gespoeld
  • 8 rauwe gamba's, darmkanaal verwijderd
  • 300 gr zeebaarsfilet, in hapklare stukken gesneden
  • filets van 1 rode poon, in hapklare stukken gesneden
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • 1 potje kant-en-klare rouille
  • 1 stokbrood
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° (om straks het stokbrood te grillen) Pel de ui en de knoflook, snij de ui in vier, doe beide in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1. Voeg de preiringen en de fijngesneden venkel toe en sauteer verder: 4 min/120°/snelheid 1. Voeg de saffraan en de stukken tomaat toe samen met de pastis, de tomatenpuree en de bloem. Voeg ook de visfumet, de witte wijn, het laurierblaadje en de tijm toe. Doe de gewassen mosselen in de onderste varoma-schaal en plaats het deksel erop. Zet de varomaschaal op de mengbeker en stoom: 13 min/varoma/snelheid 1. Snij het stokbrood in schijven van 2cm en bestrijk ze met olijfolie. Doe de gamba's in de bovenste varoma-schaal, plaats ze bovenop de mosselen en stoom verder: 7 min/varoma/snelheid 1. Doe de mosselen en de gamba's in een kom en hou ze warm. Leg de sneetjes stokbrood ondertussen op een rooster en grill gedurende 12 min. Leg de stukken zeebaars en de rode poon in de bovenste varomaschaal, kruid ze met peper en zout en plaats ze samen met de lege onderste varoma-schaal op de beker. Stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1.L Neem de varomaschaal af en voeg de visstukken bij de soep. Voeg ook de mosselen en de gamba's toe. Proef en kruid met cayennepeper en zout. Serveer met het gegrillde stokbrood dat je insmeert met wat rouille.

Kervelsoep

Recept afdrukken
Kervelsoep
Dit lekker soepje zit boordevol vitaminen en is goed gebonden door de rijst en aardappelstukjes die meegegaard worden. Klaar in 20 minuten, lekker dik en niet gemixt.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 aardappel, met de hand in blokjes gesneden
  • 100 gram diepvrieskervel
  • 15 gram rijst
  • 700 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
Bereiding:
Pel de ui en snij in vier. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec.snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1. Voeg de aardappelblokjes, de bevroren kervel, de rijst, het water en het bouillonblokje toe en kook: 17 min/100°/snelheid 1. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Granola met gedroogde mango

Recept afdrukken
Granola met gedroogde mango
Ook deze heerlijk voedzame granola is een prima ontbijtsuggestie. Heb je nog nooit zelf granola gemaakt? Echt niet moeilijk met je Thermomix-toestel. Met havervlokken, noten, pure chocolade en stukjes gedroogde mango is dit echt een lekkere mengeling zonder toegevoegde suikers. De gedroogde mango haal ik meestal op de markt bij een notenkraam waar ze een heel uitgebreid assortiment hebben van gedroogd fruit. Vraag om stukjes gedroogd fruit te proeven en kies er dan uit wat je het lekkerst vindt. Eens je een voorraadje granola in je kast hebt staan, heb je snel een alternatief voor de klassieke boterham. Maak een lekker bordje met stukjes vers fruit, Griekse yoghurt en een goeie portie van deze granola en je kan er heel de voormiddag tegen.
Aantal porties: 1 bakplaat Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 50 gram pure chocolade in grove stukken
  • 250 gram studentenhaver zonder rozijnen
  • 250 gram havervlokken
  • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten
  • 2 eetlepels honing
  • 6 eetlepels water
  • 50 gram gedroogde mango, in stukjes gesneden met de hand
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier. Doe de chocolade in de beker en hak: 3 sec op snelheid 7. Giet in een kommetje en hou apart. Doe de studentenhaver in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5. Voeg de havervlokken toe, samen met de gesmolten kokosolie, de honing en het water en meng: 12 sec/snelheid 3/linksomdraai. Spreid het mengsel uit op de bakplaat en zet in de oven gedurende 15 minuten. Laat afkoelen en voeg de gehakte chocolade en de mangostukjes pas toe als het mengsel koud is. Bewaar afgesloten.

Shake framboos-banaan

Recept afdrukken
Shake framboos-banaan
Geen tijd voor ontbijt? Met deze smakelijke shake heb je heel snel een lekker alternatief en een verzadigd gevoel.
Aantal porties: 4 glazen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 busje kokosmelk (250ml)
  • 2 rijpe bananen in grove stukken
  • 200 gram diepvriesframbozen, wat ontdooid
  • een snuifje gember
  • een snuifje kaneel
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 15 sec/snelheid 10.

Viooltjesijs

Recept afdrukken
Viooltjesijs
Ken je de smaak van viooltjessnoepjes? Ik veronderstel dat ze nog altijd verkocht worden, maar ik kan ze me enkel herinneren van heel lang geleden. Onlangs zag ik een hele reeks siropen van Monin in de supermarkt staan. Je hebt ze in heel veel smaken: passievruchten, munt, gember, vlierbloesem en dus ook viooltjessmaak. Heel veel van deze siropen worden in de horeca gebruikt om allerhande cocktails te maken. Maar je kan er ook je ijs een subtiel smaakje mee geven. Ijs maken met de Thermomix is heel eenvoudig en doe je gespreid over minstens 2 dagen. Op dag 1 maak je het roomijs en giet je het in ijsblokvormpjes. Dag 2 of later is D-day: je doet de ijsblokjes in de mengbeker en mixt het geheel tot een smeuïge massa. Ben je naast de Thermomix ook de trotse bezitter van een ijsmachine, dan kan je alles de dag zelf maken.
Aantal porties: 6 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 4 eidooiers
  • 80 gram kristalsuiker
  • 400 gram halfvolle of volle melk
  • 40 gram viooltjessiroop
  • 400 gram volle room
  • 2 eetlepels citroensap
Bereiding:
Doe de eidooiers samen met de kristalsuiker in de mengbeker en verwarm: 3 min/37°/snelheid 3. Voeg de melk toe en verwarm verder: 7 min 80°/snelheid 2. Voeg de viooltjessiroop en de room toe en meng: 10 sec/ snelheid 3. Laat het mengsel afkoelen, giet het in ijsblokvormpjes en plaats ze in de diepvriezer gedurende minimum 24 uur. Doe de bevroren blokjes vlak voor het serveren in de mengbeker (maximum tot de helft vullen) en mix op snelheid 6 tot je mooi smeuïg ijs hebt.

Penne met verse pesto, kerstomaatjes, mozarella en rucola

Recept afdrukken
Penne met verse pesto, kerstomaatjes, mozarella en rucola
Heb je niet veel inspiratie en zin om te koken? Probeer dan zeker deze heerlijke pastaschotel die je zowel warm, lauw als koud kan eten. Ik heb het gerecht van begin tot eind getimed en als al je ingrediënten klaar staan, heb je in 20 minuten een maaltijd om duimen en vingers van af te likken. Dan ga ik wel uit van de warme versie, anders moet je er nog wat tijd bijtellen om de pasta te laten afkoelen.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 mooie teen knoflook
  • 30 gram parmezaan
  • 15 gram pijnboompitten
  • 20 gram basilicumblaadjes
  • 40 gram olijfolie
  • een snuifje peper
  • 50 gram ricotta
  • 2 eetlepels citroensap
  • 300 gram penne
  • 550 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 2 eetlepels citroensap
  • een zakje mini-mozarellabolletjes (150 gr uitgelekt gewicht)
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 25 gram rucola
Bereiding van de pesto:
Pel de look en doe die samen met de parmezaan in de mengbeker. Hak fijn: 8 sec/snelheid 10. Voeg de pijnboompitten, de basilicumblaadjes, de olijfolie en een snuifje peper toe en hak opnieuw: 8 sec/ snelheid 10. Voeg de ricotta en het citroensap toe en meng: 8 sec/snelheid 5. Doe in een kommetje en reinig de mengbeker.
Bereiding van de penne:
Doe de penne in de mengbeker. Voeg het water en het bouillonblokje toe en roer de penne even rond met de spatel. Kook: 14 min/100°/ linksomdraai/snelheid lepeltje. Halveer ondertussen de kerstomaatjes en laat de mozarellabolletjes uitlekken. Schep de pasta in een kom en besprenkel met citroensap. Voeg de pesto toe en roer goed rond. Voeg de halve kerstomaatjes, de mozarella en de rucola toe en dien op.

Hummus van rode bietjes

Recept afdrukken
Hummus van rode bietjes
Een lekker dipje als start voor een makkelijk en lekker etentje: dat is nooit te versmaden. Wedden dat dit kommetje vlug leeg zal zijn? Het is niet alleen lekker, maar het oogt ook extra mooi dankzij de rode bietjes.
Aantal porties: 1 kommetje Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een snuifje komijn
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • 1 blik of bokaal kikkererwten (ongeveer 200 gr)
  • 250 gram gekookte rode biet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel tahinpasta (sesampasta)
  • 2 eetlepels zure room
  • enkele blaadjes koriander
  • voldoende dipstokjes
Bereiding:
Pel de knoflook en de ui. Snij de ui in twee. Doe de knoflook en de ui in de mengbeker en hak: 4 sec/ snelheid 5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/ snelheid 1. Voeg de komijn toe samen met een beetje peper en zout en stoof verder: 1 min/ 100°/ snelheid 1. Doe de kikkererwten en de uitgelekte en in grove stukken gesneden rode bietjes toe. Voeg het citroensap, de tahinpasta en de zure room toe en mix: 40 sec/ snelheid 8. Serveer in een kommetje met wat gehakte koriander en ... dippen maar.