Muffins met bosbessen en chocolade

Recept afdrukken
Muffins met bosbessen en chocolade
Zo gemaakt en heerlijk: muffins met bosbessen. Zo gemaakt en overheerlijk: muffins met bosbessen én chocolade.
Aantal porties: 12 kleine muffins Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 80 gram bosbessen
  • 80 gram chocolade callets
  • 200 gram zelfrijzende bloem + 1 eetlepel extra
  • 55 gram suiker
  • een snuifje zout
  • 35 gram maïsolie
  • 70 gram boter, in stukjes
  • 2 eieren
  • 150 gram melk
  • poedersuiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bosbessen en de chocoladecallets in een kommetje en strooi er een eetlepel bloem over. Meng even. Het omwikkelen met bloem zal ervoor zorgen dat de bessen en de chocolade niet allemaal naar beneden zakken. Doe de suiker in de mengbeker en maak er poeder van: 15 sec/snelheid 10. Voeg de bloem, het zout, de maïsolie en de boterstukjes toe en mix: turbo/1 sec/4x. Voeg de eieren en de melk toe en kneed: 20 sec/deegstand. Spatel naar beneden en kneed nogmaals: 15 sec/deegstand. Haal het deeg uit de kom, meng nog even met de hand en spatel er dan voorzichtig de bosbessen en de chocoladestukjes onder. Vul siliconen muffin-vormpjes voor 3/4 en zet ze 20 à 25 min in de voorverwarmde oven.Gebruik je andere vormpjes, smeer ze dan eerst in met wat zachte boter voor je het deeg erin doet. Haal uit de oven en laat afkoelen. Haal uit de vormpjes en bestrooi met wat poedersuiker.

Hartige groentenflapjes met currysaus

Recept afdrukken
Hartige groentenflapjes met currysaus
Trekken de kids soms nun neus op als ze groenten moeten eten? Haal de varoma boven, stoom de groenten en verpak ze in een lekker kant-en-klaar kruimeldeeg. Met een smakelijke currysaus erbij wordt dit genieten met het hele gezin.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten voor de groentenflapjes:
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 wortelen
  • 1 dunne, kleine courgette
  • 100 gram diepvrieserwtjes
  • 2 eetlepels maïs uit blik
  • 70 gr geraspte emmentalkaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 pak kant-en-klaar kruimeldeeg uit de koeltoog
  • 1 eidooier + 1 koffielepel water
Bereiding van de groentenflapjes:
Pel de ui en snij in vier. Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in grove stukken. Schraap de wortelen en snij in grove stukken. Doe ui, paprika en wortel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1. Was de courgette, laat de schil eraan en snij in stukken van 3cm. Voeg toe aan de mengbeker en hak: 2 sec/snelheid 5. Voeg peper en zout toe en stoom: 12 min/varoma/lepeltje/linksomdraai. Verwarm de oven op 180°. Steek ondertussen 8 rondjes uit het kruimeldeeg. Voeg de diepvrieserwtjes toe en stoom verder: 5 min/varoma/lepeltje/linksomdraai . Voeg de maïs en de emmentalkaas toe en meng: 4 sec/linksomdraai/snelheid 3. Leg 4 rondjes kruimeldeeg op een snijplank. Leg op elk rondje een hoopje groentenmengeling. Leg de overgebleven rondjes erop en druk aan. Sluit goed door met een vork de randen van het deeg op elkaar te drukken. Klop de eidooier los met een beetje water en smeer met een borsteltje de bovenkant van de flapjes in met het losgeklopte eigeel. Leg de flapjes op een ovenplaat en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven tot ze goudgeel zijn. Maak ondertussen de currysaus en kook wat rijst op het vuur.
Ingrediënten voor de currysaus:
  • 1 ui
  • 1 stuk witte selder
  • 1 appel
  • 40 gram boter
  • 2 eetlepels currypoeder
  • 30 gram bloem
  • 350 gram water
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • een snuif zout
Bereiding van de currysaus:
Pel de ui en snij in vier. Was de selder en snij in grove stukken. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij in grove stukken. Doe ui, selder en appel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1. Voeg het currypoeder en de bloem toe en stoof verder: 3 min/100°/snelheid 1. Voeg het water en de bouillon toe en roer met een spatel het curry/bloemmengsel goed los van de bodem. Stoom zonder dopje: 18 min/varoma/snelheid 1. Mix de saus: 50 sec/snelheid 8.

Tomatensoep met pastinaak en mozarella

Recept afdrukken
Tomatensoep met pastinaak en mozarella
Verse tomaten zijn het lekkerst in de zomer. In de andere seizoenen is een bokaal Italiaanse datterini kerstomaatjes een heel goed alternatief; de gepelde tomaatjes zitten immers boordevol smaak. In combinatie met pastinaak, een potje zongedroogde tomaten en een vleugje sambal oelek, krijgt deze soep een lekker diepe en pittige smaak. Een schijfje mozarella en enkele blaadjes verse tijm zorgen voor de finishing touch en voor een soep die naar meer smaakt!
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pastinaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bokaal rode datterini gepelde kerstomaatjes (bijvoorbeeld bij Delhaize)
  • 1 potje halfgedroogde tomaatjes (ongeveer 180 gram uitgelekt gewicht)
  • 3 takjes verse tijm
  • 800 ml water
  • 1 1/2 blokje kippenbouillon
  • 1/2 koffielepel sambal oelek (of een snuifje chilipoeder)
  • 1 bol mozarella
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
Bereiding:
Pel en halveer de sjalot. Pel de knoflook. Schil de pastinaak en snij in grove stukken. Doe sjalot, knoflook en pastinaak in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1. Voeg de datterini-tomaatjes, de uitgelekte, halfgedroogde tomaatjes en een takje tijm toe en laat garen: 3 min/100°/snelheid 1. Voeg het water en de bouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1. Snij ondertussen de mozarella in vier schijven en haal de blaadjes van de resterende tijmtakjes. Haal het takje tijm uit de mengbeker, voeg 1/2 koffielepel sambal oelek toe en mix de soep: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan). Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Giet de soep in de borden, leg er een schijf mozarella in en werk af met de verse tijmblaadjes.

Avocadotoast met tomaatjes

Recept afdrukken
Avocadotoast met tomaatjes
Avocado's zijn in de keuken al een hele tijd aan een opmars bezig. En terecht. Deze vruchten zitten immers boordevol vitamine C en onverzadigde vetten. Heerlijk om advocado voor een lekkere lunch te combineren met gemarineerde tomaatjes.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 limoen (zestes en 1 eetlepel limoensap)
  • 2 rijpe avocado's
  • 40 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel verse dragonblaadjes
  • 1 eetlepel verse dilleblaadjes
  • 100 gram kerstomaatjes, bij voorkeur verschillende kleuren
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 4 sneetjes brood naar keuze
  • een snuifje komijnpoeder
  • een snuifje peper
  • zout
Bereiding:
Rasp de zeste van de limoen en hou opzij. Pers 1 eetlepel sap uit de limoen en hou opzij. Halveer de avocado's en haal de pit eruit. Schraap het vruchtvlees met een lepel uit de helften en doe dit in de mengbeker. Voeg de helft van de limoenzestes, 1/2 eetlepel limoensap, de boter, de dragon-en dilleblaadjes en een flinke snuif zout toe en mix: 10 sec/snelheid 4. Spatel naar beneden en herhaal: 5 sec/snelheid 3,5. Schep over in een kommetje en zet een kwartiertje in de koelkast. Snij de tomaatjes in kwartjes en doe ze in een kommetje. Voeg de kappertjes, de olijfolie, de rest van de limoenzestes en de rest van het limoensap toe en meng met een lepel. Pel de knoflook en halveer. Rooster de sneetjes brood en wrijf er aan één kant over met de snijkant van het knoflookteentje. Bestrijk het brood met het avocadomengsel en leg er wat van de gemarineerde tomatenmengeling op. Bestrooi met wat peper en een beetje komijnpoeder.

Aziatisch gemarineerde zalm met wortelcrème

Recept afdrukken
Aziatisch gemarineerde zalm met wortelcrème
Met dit receptje kan je beslist feestelijk uitpakken. De marinade geeft de zalm een frisse toets en is een perfecte match met de zoete wortelcrème. Je kan dit gerecht mét of zonder koolhydraten serveren. Ik maakte er een aardappeltje bij.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 bio-limoen (zestes en sap)
  • 60 gram hazelnoten of andere noten naar keuze
  • 4 stukken zalm met vel
  • 2 cm verse gember
  • 25 gram terriyaki-saus (kant-en-klaar, bijvoorbeeld Delhaize)
  • 20 gram notenolie
  • 800 gram water
  • 500 gram wortelen
  • 70 gram boter
  • een snuifje zout
Bereiding:
Rasp één eetlepel zestes van de limoen en hou opzij. Pers de limoen uit en hou het sap opzij. Doe de noten in de mengbeker en hak: 25 sec/snelheid 4. Maak de marinade: doe de gember, het limoensap en 40 gr van de gehakte noten in de mengbeker en mix: 5 sec/snelheid 8.Voeg de terriyakisaus en de notenolie toe en meng: 15 sec/snelheid 2. Leg de zalmmoten in een schaal en giet er de marinade over. Dek af en zet 1 uur in de koelkast. Maak de wortelen schoon, snij ze in schijfjes en doe ze in het kookmandje. Doe het water in de mengbeker, zet het kookmandje erin en stoom: 20 min/varoma/snelheid 1. Haal het mandje met behulp van de spatel uit de mengbeker en giet het kookvocht uit de beker. Doe de worteltjes in de mengbeker en voeg de boter en een snuifje zout toe. Mix: 30 sec/snelheid 8. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 7. Bak ondertussen de gemarineerde zalmmoten in een pan, zorg ervoor dat ze vanbinnen nog roze zijn. Serveer de zalm op een bedje van wortelcrème en strooi er de achtergehouden gehakte nootjes over en de zestes van limoen.

Prei-Maïssoep

Recept afdrukken
Prei-Maïssoep
Een soepje maken met de Thermomix is altijd kinderspel. Voor dit hartverwarmend receptje heb je bovendien niet veel nodig: een prei en 2 kleine blikjes maïs. De rest van de ingrediënten heb je vast in je voorraadkast staan.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 blikjes maïs van 150 gram
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 700 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • eventueel pluksels groene kruiden
Bereiding:
Reinig de prei en snij in grove stukken. Pel de ui en snij in vier. Doe prei en ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/120°/snelheid lepeltje. Voeg de uitgelekte maïs toe, het water en het bouillonblokje en kook: 15 min/100°/snelheid 1. Giet ongeveer 200ml van de soep in een kommetje en hou even apart. Mix de rest van de soep: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan). Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Voeg de achtergehouden soep toe, serveer in borden en werk eventueel af met enkele pluksels kruiden.

Truffelsaus

Recept afdrukken
Truffelsaus
Heerlijk, een pasta gerecht met een romige truffelsaus en helemaal niet moeilijk om te maken. We gebruiken in onderstaand recept witte truffelcrème, maar niets houd je tegen om voor de zwarte variant te kiezen. Pasta met truffelsaus is op zich al heel lekker maar je kan het gerecht nog meer kleur en variatie geven door er rucola, gegrilde paprika's of gebakken paddenstoelen bij te geven.
Aantal porties: 500 ml saus Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 2 teentjes look
  • 1 ui
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 450 gram water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 150 gram room
  • 40 gram witte of zwarte truffelcrème
  • een snuifje zout
  • een snuifje peper
Bereiding:
Pel de look en de ui, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 3 min/120°snelheid 1. Voeg de bloem toe, verwarm en meng: 2 min/100°/snelheid 2. Voeg water en kippenbouillon toe en kook: 8 min/100°/snelheid 2. Voeg de room toe en kook verder: 2 min/100°/snelheid 2. Mix het geheel: 15 sec/snelheid 8. Voeg de truffelcrème toe en meng: 15 sec/snelheid 5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Bosbessencake met citroen en amandel

Recept afdrukken
Bosbessencake met citroen en amandel
Met deze cake scoor je gegarandeerd. Door de mooie hoeveelheid bosbessen is hij lekker sappig en de zestes van citroen geven hem een lekker frisse smaak.
Aantal porties: 1 cakevorm Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 150 gram boter, in stukken gesneden
  • 190 gram fijne suiker
  • rasp van 2 citroenen (enkel het geel van de schil)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 losgeklopte eieren
  • 90 gram zelfrijzende bloem
  • 2 gram zout
  • 110 gram amandelmeel
  • 200 gram verse bosbessen (150+50)
  • eventueel poedersuiker als afwerking
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in met wat boter of gebruik een siliconen cakevorm. Snij de boter in stukken. Doe de boter in de mengbeker samen met de fijne suiker, de rasp van de citroenen, het citroensap en het vanille-extract. Meng op snelheid 5 zonder tijdsinstelling. Voeg ondertussen via de dekselopening geleidelijk aan de losgeklopte eieren toe en stop de machine na 1 minuut. Voeg de zelfrijzende bloem, het zout en het amandelmeel toe en meng: 1 min/snelheid 3. Haal uit de mengbeker en spatel 150 gr bosbessen onder het deeg. Giet alles in de cakevorm. Zet gedurende 35 minuten in de oven. Spreid de overige 50 gr bosbessen nog uit bovenop de cake en laat nog 15 minuten verder bakken in de oven. Controleer of de cake klaar is. Steek een metalen prikker in het midden van het deeg. Als deze er droog uitkomt, mag de cake uit de oven. Laat hem nog even afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Wanneer de cake afgekoeld is, kan je hem eventueel bestrooien met poedersuiker.

Tahinsaus met platte peterselie

Recept afdrukken
Tahinsaus met platte peterselie
Ondertussen zijn de meesten onder ons wel vertrouwd met tahin. Deze pasta die gemaakt is van sesamzaad wordt erg veel gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten. De pasta is één van de ingrediënten van hummus, een lekkere en voedzame dip die je tegenwoordig in heel veel varianten kant-en klaar kan kopen. In het onderstaand receptje maken we een groene tahinsaus die heel lekker is bij kip, gebraden vlees of gebakken vis.
Aantal porties: 250 gr saus Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 30 gram platte peterselie (enkel de blaadjes)
  • 2 teentjes look
  • 150 gram tahin
  • 150 gram water
  • 30 gram citroensap
  • 3 gram zout
Bereiding:
Doe de peterselieblaadjes in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 6,5. Haal de peterselie uit de mengbeker en hou opzij. Spoel de mengbeker niet uit. Pel de teentjes look en doe ze in de mengbeker. Voeg de tahin, het water, het citroensap en het zout toe en hak: 10 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de opzijgehouden, gehakte peterselie toe en meng: 7 sec/snelheid 4.

Zachte speculaas

Recept afdrukken
Zachte speculaas
Dit is een snel en makkelijk receptje voor een heerlijk dikke en zachte speculaas. Lekker in alle seizoenen!
Aantal porties: 1 halve bakplaat Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 185 gram boter, in stukken gesneden
  • 375 gram bloem (niet zelfrijzend)
  • 225 gram donkere kandijsuiker
  • 3 kleine eieren
  • een snuifje zout
  • 2 gram gemalen nootmuskaat
  • 8 gram kaneelpoeder
  • 8 gram bakpoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 140 graden. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier. Doe de stukken boter in de mengbeker en smelt: 3 min/95°/lepeltje. Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed: 4,30 min/deegfunctie. Spreid het deeg uit over een halve bakplaat, het is immers de bedoeling dat je een dikke speculaas krijgt. Bak gedurende een 35-tal minuten. Haal de bakplaat uit de oven en snij de speculaas in stukken. Laat afkoelen en bewaar in een gesloten doos.

Rijst, kip en zoetzure groentjes

Recept afdrukken
Rijst, kip en groentjes zoet-zuur
Bij dit recept komen alle niveaus van de Thermomix aan bod. In het kookmandje stomen we de rijst. In de diepe varomaschaal liggen worteltjes, paprika en peultjes en in de bovenste schaal de kippenblokjes, de champignons en de sojascheuten. Met het stoomvocht maken we de zoetzure saus. Makkelijk en lekker!
Aantal porties: 6 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 250 gram snelkookrijst
  • 900 gram koud water
  • 200 gram wortelen in reepjes gesneden
  • 100 gram rode paprika in reepjes gesneden
  • 100 gram gele paprika in reepjes gesneden
  • 100 gram peultjes in schuine reepjes gesneden
  • 2 kipfilets in hapklare blokjes gesneden
  • 100 gram champignons in schijfjes gesneden
  • 100 gram sojascheuten
  • een beetje peper
  • een beetje zout
  • 10 gram verse gember
  • 50 gram rode paprika
  • 50 gram frambozenazijn
  • 50 gram lichte kandijsuiker
  • 45 gram honing
  • 1 eetlepel maïzena
  • 60 gram sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 4 schijfjes ananas uit blik in hapklare stukken gesneden
Bereiding:
Doe de rijst in het kookmandje en zet het in de mengbeker. Giet het water over de rijst, sluit de mengbeker en stoom: 5 min/varoma/snelheid 1. Leg de reepjes wortel, rode en gele paprika en peultjesreepjes in de onderste varomaschaal, kruid met peper en een beetje zout. Leg de kippenblokjes in de bovenste varomaschaal, kruid met een beetje peper en zout en stoom verder: 10 min/varoma/snelheid 1. Leg de champignonschijfjes bij de kippenblokjes en stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1. Leg de sojascheuten bij de kippenblokjes en stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1. Zet de varomaschalen opzij, haal het kookmandje met de spatel uit de mengbeker en hou warm. Giet het water uit de mengbeker maar hou het opzij voor de saus.
Bereiding van de saus:
Doe de gember en de rode paprika in de mengbeker en hak: 7 sec/snelheid 8. Voeg de frambozenazijn, suiker, honing, maïzena en 150 gram van het opzij gehouden kookvocht toe aan de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 3. Kook: 3,30 min/100°/snelheid 2. Voeg de sojasaus, limoensap en ananasstukjes toe en meng: 5 sec/snelheid 3. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Giet de saus in een kommetje en dien alles op.

Granola à la Ottolenghi

Recept afdrukken
Granola à la Ottolenghi
Ook in de ban van Yotam Ottolenghi? Deze Israëlische-Britse kok is momenteel echt wel erg populair. In elke boekenwinkel, zowel in binnen-als buitenland, vind je een uitgebreide selectie van zijn boeken: Plenty, Plenty More, Sweet en het recente Simple zijn de bekendste titels. De nadruk ligt vaak op geroosterde gerechten met heel veel groenten. In dat geval dus niet zo geschikt om met de Thermomix klaar te maken. Maar voor de hummus-,granola- en dessertrecepten, komt het toestel natuurlijk wel erg goed van pas. Hierbij alvast een receptje voor een lekkere crunchy granola. Heerlijk als ontbijt met wat fruit en Griekse yoghurt.
Aantal porties: 1 bakplaat Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 100 gram notenmengeling naar keuze
  • 40 gram gedroogde abrikozen
  • 250 gram havermout
  • 50 gram ahornsiroop
  • 40 gram honing
  • 20 gram water
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 140 graden. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier. Doe de noten in de mengbeker en hak: 2 sec op snelheid 6. Voeg alle overige ingrediënten toe en meng: 10 sec/snelheid 3/linksomdraai. Haal de mengeling uit de beker en verdeel over de bakplaat. Zet gedurende 30 min in de oven en schep de granola halverwege de baktijd eens om. Laat afkoelen en bewaar in een gesloten doos.

Crackers met hazelnoten en veenbessen

Recept afdrukken
Crackers met hazelnoten en veenbessen
Heerlijk om zelf crackers te maken met gezonde ingrediënten en zonder bewaarmiddelen. Het deeg kan je dankzij de Thermomix in enkele minuten klaar maken. Laat het even rusten in de diepvriezer en zet dan je spierballen aan het werk. Het deeg moet immers héél dun uitgerold worden zodat het na het bakken echt krokant is. Serveer het met een dip naar keuze zoals geitenkaas of hummus. Maar de koekjes zijn ook heerlijk om zonder extra's op te eten. Met dank aan de zoete veenbessen.
Aantal porties: 2 bakplaten Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 50 gram hazelnoten
  • 200 gram bloem (niet zelfrijzend)
  • 35 gram bakpoeder
  • 35 gram olijfolie
  • 8 gram zout
  • 40 gram pompoenpitten
  • 30 gram lichte kandijsuiker
  • 60 gram gedroogde veenbessen
  • 100 gram water
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°. Leg een stukje bakpapier op een bakplaat en leg er de hazelnoten op. Rooster ze gedurende 4 minuten en laat afkoelen. Doe de hazelnoten in de mengbeker en hak: 1 sec/snelheid 6. Doe alle andere ingrediënten in de mengbeker en hak: 2 sec/snelheid 5. Kneed het geheel: 1,30 min/deegfunctie. Haal het deeg uit de mengbeker, verpak het in plastic folie en laat het gedurende 30 min harder worden in de diepvriezer. Verwarm de oven voor op 220°. Haal het deeg uit de diepvriezer en verdeel het in twee. Leg één deel op een bakmatje of een stuk bakpapier en bedek het met een ander bakmatje of bakpapier. Rol het nu met een deegroller heel dun en gelijkmatig uit, 2 à 3 mm maximum als je krokante koekjes wil hebben. Verwijder het bovenste bakmatje of bakpapier en leg het deeg, met het onderste bakmatje of papier op een bakplaat. Doe hetzelfde met de tweede helft van het deeg. Zet 10 à 12 min in de oven. Haal de bakplaten uit de oven en schuif het deeg (bakmat verwijderen) op een snijplank zodat je het in stukken kan snijden. Serveer met hummus, geitenkaas of een dip naar keuze.

Tiramisu met peertjes en kastanjepuree

Recept afdrukken
Tiramisu van peertjes en kastanjepuree
Wat dacht je van dit alternatieve receptje voor de klassieke tiramisu? Op de bodem van deze glaasjes vind je naast de traditionele "lange vingers", kleine stukjes peer gegaard in perenlikeur. De mascarpone hebben we op smaak gebracht met kant-en klare kastanjepuree. Verder nog wat brésiliennenootjes, een stukje peer en een muntblaadje als afwerking en voilà: je hebt een lekker feestdessert.
Aantal porties: 6 glaasjes Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 peer + enkele schijfjes voor de afwerking
  • 80 gram witte wijn
  • 20 gram likeur Poire Williams
  • 15 gram kristalsuiker
  • 2 eiwitten
  • 2 eidooiers
  • 80 gram kastanjepuree
  • 20 gram poedersuiker
  • 6 boudoirkoekjes of lange vingers
  • een beetje lauw water
  • 2 eetlepels brésiliennenootjes
  • enkele blaadjes munt
Bereiding:
Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij de peer in blokjes van 0,5 cm. Doe de peerblokjes in de mengbeker, samen met de witte wijn, de Poire Williams-likeur en de kristalsuiker en kook: 8 min/100°/linksomdraai/lepeltje. Haal uit de mengbeker, giet de peertjes door een zeef en hou het kookvocht bij. Reinig de mengbeker. Maak hem goed vetvrij, anders zullen de eiwitten niet stijfgeklopt kunnen worden. Plaats de vlinder. Doe de eiwitten in de mengbeker en klop op:1,15 min/snelheid 3,5. Haal uit de mengbeker en hou opzij. Verwijder de vlinder. Doe de mascarpone, de eigelen, de kastanjepuree en de poedersuiker in de mengbeker en klop op: 1,30min/snelheid 3,5. Plaats de vlinder opnieuw op het mes en voeg de eiwitten toe. Meng: 1 min/snelheid 1. Neem het kookvocht van de peertjes en doe er eventueel nog een klein beetje lauw water bij zodat je voldoende vocht hebt om de koekjes te soppen. Breek elke lange vinger in stukjes en sop de koekjes in het peertjesvocht. Leg in elk glaasje stukjes gesopte koekjes en gegaarde peertjes. Vul aan met een mooie laag mascarpone/kastanjepuree en laat gedruende minimum 6 uur opstijven in de koelkast. Werk af met brésiliennenootjes, een blaadje munt en een dun schijfje peer.

Knolselderpuree

Recept afdrukken
Knolselderpuree
Niets zo makkelijk als groentenpureetjes maken in de Thermomix. In een handomdraai heb je een heerlijk zalfje!
Aantal porties: 6 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 kg knolselder in grove stukken
  • 170 gram melk
  • een scheutje room
  • een snuifje peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:
Schil de knolselder en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden en herhaal: 3 sec/snelheid 5. Voeg de melk toe en gaar: 20 min/95°/snelheid 1. Voeg de room, peper, zout en nootmuskaat toe en mix: 1 min/snelheid 5.Verhoog de snelheid geleidelijk aan naar 10.

Portosaus

Recept afdrukken
Portosaus
Deze donkere saus doet het uitstekend bij alle soorten wild.
Aantal porties: 8 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 200 gram porto
  • 400 gram demi-glace of bruine fond
  • 70 gram boter(20 gram + 50 gram)
  • een takje rozemarijn
  • 2 koffielepels salie
  • een snuifje peper en zout
Bereiding:
Pel de sjalotten en snij ze in grove stukken. Pel de look. Doe sjalotten en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Doe 20 gram boter, salie en verse rozemarijn in de mengbeker en stoof: 5 min/100°/snelheid 1. Voeg de porto toe laat inkoken: 15 min/100°/snelheid 1 zonder maatbekertje. Voeg de demi-glace of bruine fond toe en laat inkoken:15 min/100°/snelheid 1 zonder maatbekertje. Zeef de saus, doe ze terug in de mengbeker en stel het toestel in: 2 min/90°/snelheid 1. Voeg de resterende boter in kleine blokjes toe via de dekselopening.

Kreeft à l'armoricaine

Recept afdrukken
Kreeft à l'armoricaine
Dit heerlijke kreeftgerechtje zou je enkel al klaarmaken voor de mooie kleurcombinatie. De varoma-schaal van je Thermomix kan je perfect gebruiken om kreeft te stomen. In combinatie met rode armoricaine-saus, zwarte pasta en een wit bord, wordt niet enkel de maag maar ook het oog verwend. De pasta is op het vuur klaargemaakt en wordt dus niet in het recept beschreven.
Aantal porties: 6 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 2 wortelen
  • 1 tak witte selder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 70 gram cognac
  • 120 gram witte wijn
  • 80 gram water
  • 1/2 visbouillonblokje
  • 350 gram tomatenpassata
  • 2 kleine kreeften van ongeveer 500 gr elk
  • 100 gram room
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • een snuifje piment d'espelette of cayennepeper
  • 50 gram koude boter in stukjes gesneden
  • enkele takjes peterselie, dragon en bieslook
Bereiding:
Pel de sjalot en de knoflook en doe ze in de mengbeker. Schraap de wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Verwijder de blaadjes van de selder, was de stengel en snij in grove stukken. Voeg wortel en selder toe aan de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 5. Spatel alles naar beneden. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/varoma/lepeltje. Voeg de cognac toe en warm op: 2 min/100°/lepeltje. Voeg de witte wijn, het water met het visbouillonblokje en de tomatenpassata toe en stoom: 4 min/varoma/snelheid 1. Leg de kreeften in de diepe varomaschaal, sluit deze af met het deksel en plaats de varomaschaal op de mengbeker. Stel opnieuw in: 17 min/varoma/snelheid 1. Neem de varomaschaal af en hou opzij. Voeg de room toe en kook: 2 min/100°/snelheid 1. Proef de saus en kruid bij met peper, zout, piment d'espelette of cayennepeper. Stel het toestel opnieuw in: 3 min/100°/snelheid 1 en voeg de stukjes koude boter geleidelijk aan toe via de dekselopening. Versnij de kreeft, verdeel in 6 porteis en dien op met de saus. Werk af met fijngehakte peterselie, dragon, bieslook en een beetje gekookte zwarte pasta.

Champignonroomsoep

Recept afdrukken
Champignonroomsoep
Voor de liefhebbers van feestelijke soepen is dit recept zeker de moeite waard. Je kan de soep gerust de dag van tevoren maken. Warm ze dan op het moment zelf op en mix er dan pas de room onder, zo ben je zeker dat je soep niet gaat schiften.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 500 gram champignons
  • 650 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 20 gram bloem
  • 100 gram room
  • een snuifje peper en zout
  • enkel blaadjes dragon
Bereiding:
Pel de ui en snij in twee. Doe in de mengbeker. Borstel de champignons schoon en hou er een tweetal opzij voor de afwerking. Doe de overige champignons in de mengbeker en hak ze samen met de ui: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de olie toe en stoof aan: 4 min/120°snelheid lepeltje. Voeg het water, het bouillonblokje en de bloem toe en kook: 10min/100°/snelheid lepeltje. Voeg de room toe en mix: 1min/snelheid 10 (geleidelijk aan). Proef en kruid bij met peper en zout. Snij de opzij gehouden rauwe champignons in fijne plakjes. Snij enkele blaadjes verse dragon in fijne stukjes. Werk de soep af met de plakjes champignons en de dragonblaadjes.

Pastéis de nata

Recept afdrukken
Pastéis de nata
Ooit al in Lassabon geweest? Dan is er veel kans dat je dit heerlijke kleine taartje daar geproefd hebt. Het is immers één van de meest gekende gebakjes uit de Portugese keuken. Het originele recept is in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém in de Portugese hoofdstad. Bij een aantal bakkerijen staan vaak héél lange rijen met toeristen én locals. Wellicht kan er ook een file ontstaan bij je thuis ter hoogte van de oven!
Aantal porties: 9 taartjes Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 125 gram room
  • 125 gram melk
  • 60 gram kristalsuiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 25 gram patisseriebloem
  • 3 eidooiers
  • een snuifje kaneelpoeder
  • zestes van 1/4 bio-citroen
  • diepvriesbladerdeeg
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de vlinder op het mes. Doe room, melk, suiker, vanillesuiker, patisseriebloem en eidooiers in de mengbeker en klop: 10 sec/snelheid 3,5. Voeg het kaneelpoeder en de citroenzestes toe en kook: 13 min/90°/snelheid 2. Haal het bladerdeeg uit de diepvries, leg het open en steek er met een ring cirkels uit die groot genoeg zijn om zowel de bodem als de zijkant van je vormpjes te bekleden. Je kan bijvoorbeeld een plaat met muffinvormpjes gebruiken. Giet de gegaarde bereiding in elk met bladerdeeg gevuld vormpje, maar vul slechts voor 3/4. Bak gedurende 15 à 20 mintuen in de oven op 200°, afhankelijk van de grootte van je vormpjes. Hou in de gaten. De bovenkant van de vulling mag een beetje gecarameliseerd zijn..

Visragout

Recept afdrukken
Visragout
Met dit makkelijke recept zet je in één-twee-drie een heerlijke en volledige warme maaltijd op tafel. Aardappeltjes en wortelen leg je in het kookmandje dat in de mengbeker gaat. De diepe varomaschaal vul je met de vis en de platte bovenste schaal gebruik je voor de champignons. Stomen doen we met witte wijn en visbouillon en het geheel werken we af met een beetje room. Alle niveaus van de Thermomix worden dus optimaal gebruikt. Zo eenvoudig en zo lekker
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram witte wijn
  • 250 gram water
  • 1 visbouillonblokje
  • 200 gram aardappelen
  • 100 gram wortelen
  • 250 gram zeewolf
  • 250 gram zalm
  • 100 gram champignons
  • 50 gram room
  • 15 gram maïzena
  • een beetje citroensap
  • 200 gram gepelde grijze garnaaltjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereiding:
Pel de ui en snij in vier. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1. Doe de witte wijn in de beker en kook: 6 min/varoma/snelheid 1. Schil ondertussen de aardappelen en de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in het ronde kookmandje. Voeg het water en het visbouillonblokje toe en zet het kookmandje met de aardappelen en de wortelen in de mengbeker. Stoom: 10 min/varoma/snelheid 1. Snij de vis in hapklare stukken en leg ze in de diepe varomaschaal. Stoom: 3 min/varoma/snelheid 1. Snij de champignons in vier en leg ze in de bovenste, platte varomaschaal. Zet ze bovenop de diepe schaal, dek af en stoom verder: 10 min/varoma/snelheid 1. Neem de varomaschaal af, haal het kookmandje uit de beker met de spatel en hou opzij. Voeg de room en de maïzena toe aan de beker en kook: 4 min/90°/snelheid 3. Voeg alles samen in een schaal, giet de saus erover en doe er een klein beetje citroensap bij. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Serveer met verse gepelde garnaaltjes, een stukje citroen en gehakte peterselie.