Charlotte Tiramisu

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Charlotte Tiramisu

Charlotte Tiramisu

Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 20 MinInactive time: 12 H & 30 MTotale tijd: 13 H & 5 M

Als je op zoek bent naar een tiramisudessert met feestalluren, dan kan ik je zeker deze charlotte-versie aanraden.

Met de lange vingerkoekjes rondom, een laagje cacaopoeder vol sierlijke sterretjes en een mooie strik als finishing touch kan je met dit dessert toch echt wel bewondering oogsten. Perfect dus om je menu in stijl af te sluiten.

Ingredienten

  • 100 gr boter
  • 200 gr bastogne speculaaskoekjes
  • 400 gr lange vingers (ongeveer 165 gr +235 gr)
  • 150 gr amaretto (100gr + 50gr)
  • 300 gr sterke koffie, afgekoeld
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 190 gr suiker
  • 750 gr mascarpone
  • cacaopoeder

Instructies

Bereiding van de bodem
  1. Neem een springvorm met een diameter van ongeveer 24 cm en bekleed de bodem (niet de randen) met bakpapier.
  2. Zet een plat schaaltje klaar met 100 gr amaretto. Leg ongeveer 165 gr lange vingers klaar.
  3. Snij de boter in stukken, doe ze in de mengbeker en verwarm: 3 min/90°/snelheid 1.
  4. Breek de speculaaskoekjes in grove stukken, doe ze in de mengbeker en maak fijn: 10 sec/snelheid 10.
  5. Schep de gemalen koekjes op het bakpapier in de springvorm en druk goed aan. Werk nu snel verder.
  6. Doop de niet gesuikerde kant van de lange vingers één voor één in de amaretto en zet elk koekje in de springvorm met de gesuikerde kant naar buiten. Druk het koekje wat aan in de speculaasbodem. Ga verder met de lange vingers tot je een gesloten rand hebt. Plaats 20 minuten in de koelkast om de speculaaskoekjes te laten uitharden.
Bereiding van de tiramisu
  1. Zet 300 gr sterke koffie, doe er 50 gr amaretto in en laat 20 minuten afkoelen.
  2. Plaats de vlinder op het mes.
  3. Voeg de eieren, de dooiers en de suiker toe en klop: 9 min/snelheid 4.
  4. Verwijder de vlinder.
  5. Voeg de mascarpone toe en meng: 2 min/snelheid 3.
  6. Haal de springvorm uit de koelkast en schep 1/3de van de mascarpone op de bodem.
  7. Doop wat lange vingers kort in het koffie/amaretto-mengsel en schik ze op de mascarponelaag.
  8. Dek opnieuw af met 1/3de mascarpone.
  9. Verwerk de overige lange vingers op dezelfde manier.
  10. Dek een laatste keer af met 1/3de mascarpone.
  11. Dek alles voorzichtig af met wat huishoudfolie of aluminiumfolie (let op dat je de opstaande rand met koekjes niet breekt) en plaats minstens 12 uur in de koelkast.
  12. Knip eventueel wat sterretjes van verschillende grootte uit een papier. Leg de sterretje op de mascarpone en werk de bovenkant van de tiramisu af met wat cacaopoeder. Verwijder de papieren sterretjes.
  13. Verwijder voorzichtig de zijkant van de springvorm.
  14. Klaar om te serveren!

Haasfilet, veenbes, appel, rode kool, hasselback-aardappel en saus grand veneur

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Haasfilet, veenbes, appel, rode kool, hasselback-aardappel en saus grand veneur

Haasfilet, veenbes, appel, rode kool, hasselback-aardappel en saus grand veneur

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 2 H & 30 MInactive time: 50 MinTotale tijd: 3 H & 40 M

De haasfilet wordt geserveerd met een lekkere intense grand veneur saus die makkelijk vooraf kan gemaakt worden in de Thermomix. Ook voor de rode kool en de veenbessencompote gebruikte ik maar al te graag mijn sous-chef! En doe dit ook gerust de dag van tevoren. Verder ligt er op het bord een smakelijke Hasselback-aardappel uit de oven. De rauwe aardappels worden in fijne schijfjes gesneden, maar zonder ze helemaal door te snijden. Ik overgiet ze met wat gesmolten gearomatiseerde boter en zo gaan ze de oven in. Het resultaat is een goudbruine, krokante aardappel.

Ingredienten

Voor de veenbessencompote
  • 1 zakje veenbessen (340 gr)
  • 60 gr water
  • 60 gr suiker
Voor de rode kool
  • 3 appels (ongeveer 500 gr)
  • 500 gr rode kool (ongeveer 1/2 kleine rode kool)
  • 50 gr sjalot
  • 25 gr boter
  • 3 takjes tijm
  • 1 blad laurier
  • 4 jeneverbessen
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 200 gr water
  • 15 gr rode wijnazijn
  • 30 gr bruine suiker
  • 50 gr rode wijn
  • 60 gr gelei van rode bessen
Voor de saus grand veneur
  • 1 ui
  • 2 sjalotten
  • 2 wortels
  • 10 gr olijfolie
  • 40 gr boter (30 gr + 10 gr voor de afwerking)
  • 30 gr bloem
  • 125 gr rode wijn
  • 20 gr rode wijnazijn
  • 250 gr wildfond
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel gelei van rode bessen
Voor de Hasselback-aardappelen
  • 6 grote of 12 kleine aardappels (vastkokend type Charlotte)
  • 1 teen look
  • 100 gr boter
  • 3 takjes tijm
  • peper
  • zout
  • gedroogde tijm
Overige ingrediënten
  • 6 haasfilets
  • peper
  • zout
  • 6 voorgegaarde appeltjes

Instructies

Voor de veenbessencompote
  1. Doe de veenbessen in de mengbeker.
  2. Voeg het water toe en kook: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  3. Voeg de suiker toe en meng: 20 sec/linksomdraai/snelheid 2.
Voor de rode kool
  1. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Doe de appels in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  2. Verwijder de buitenste bladeren van rode kool, verwijder het harde witte hart en snij de kool in kleinere stukken. Doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Pel de sjalot, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  4. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg de opzijgehouden rode kool toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  6. Bind de takjes tijm en het laurierblad vast met een keukentouwtje dat je kort afknipt. Voeg het toe aan de mengbeker samen met de jeneverbessen, de groentenbouillon, het water, de rode wijnazijn, de bruine suiker en de rode wijn. Kook: 60 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Proef, kruid eventueel bij met peper en zout en roer er de gelei van rode bessen onder.
Voor de saus grand veneur
  1. Pel de ui en de sjalotten, reinig de wortelen, snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg 30 gr boter en de bloem toe en verwarm: 2 min/100°/snelheid 1.
  4. Doe de rode wijn en de wijnazijn in de mengbeker, roer alles even rond met de spatel en verwarm zonder afsluitdopje/maatbeker: 10 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg de wildfond toe. Maak een kruidentuiltje door de takjes tijm en het laurierblad met een keukentouwtje vast te binden. Knip het touwtje kort af zodat het niet onder de messen kan geraken. Voeg het kruidentuiltje toe aan de mengbeker en kook: 40 min/90°/linksomdraai/snelheid 1. Voor TM7: zonder afsluitdopje, voor TM6/TM5, zonder maatbekertje, plaats dan het antispatdeksel of het kookmandje.
  6. Zeef de saus boven een kom en druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de groenten. De groenten doe je weg.
  7. Spoel de beker uit en doe de gezeefde saus terug in de mengbeker.
  8. Doe de overige 10 gr boter bij de saus en smelt: 2 min/90°/snelheid 2.
  9. Proef en kruid de saus bij met peper en zout.
  10. Als je de saus vooraf maakt en later terug opwarmt kan je bij een te dikke saus nog een beetje wildfond toevoegen.
Voor de Hasselback aardappelen
  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Was de aardappels en maak inkepingen. Dat doe je zo: leg de aardappel op een lepel en maak om de 1/2cm een insnijding zonder de aardappel helemaal door te snijden.
  3. Pel de look, doe in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
  4. Voeg de boter toe en de takjes tijm toe en kruid flink met peper en zout . Smelt: 4 min/90°/snelheid 1.
  5. Vet een ovenschaal in met wat boter en leg er de aardappelen in.
  6. Verwijder de takjes tijm en giet het botermengsel over de aardappelen.
  7. Zet de ovenschaal met de aardappelen ongeveer 50 minuten in de oven op 200°. De gaartijd is afhankelijk van de grootte van de aardappel.
  8. Haal de aardappelen uit de oven en bestrooi ze met wat gedroogde tijm.
Overige
  1. Kruid de haasfilets met peper en zout en bak ze kort aan beide zijden.
  2. Dek af met keukenpapier en laat nog 7 minuten rusten.
  3. Je kan de haasfilets ook sous-vide garen gedurende 30 minuten op 56°. Kruid ze dan eerst met peper en zout voor je ze vacumeert. Schroei ze na de sous-vide tijd aan beide zijden enkele seconden dicht in een pan waar je een klontje boter in laat smelten.
  4. Vul de voorgegaarde appeltjes met veenbessencompote en warm ze op. Dit kan in de microfgolfoven gedurende 2 à 3 minuten.
  5. Snij de verse vijgen in kwarten.
  6. Afwerking bord: Haasfilet, schepje rode kool, gevulde appel, Hasselback aardappel , vijgenpartjes en saus grand veneur.

Coquille met courgette, pistachepesto en dille-olie

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Coquille met courgette, pistachepesto en dille-olie

Coquille met courgette, pistachepesto en dille-olie

Kooktijd: 25 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 55 Min

Dit warme voorgerecht is heel puur van smaak: zacht gestoomde sint-jacobsvruchten met een fijn plakje courgette, makkelijk klaargemaakt in de Varoma. De pistache-dillepesto zorgt voor een frisse, nootachtige toets en de dille-olie voor een mooi kleuraccent. Een licht, verfijnd bordje dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook een echte blikvanger is op je tafel.

Ingredienten

Voor de dille-olie
  • 150 gr zonnebloemolie
  • 40 gr verse dille (enkel de blaadjes)
  • peper
  • zout
Voor de pistachepesto
  • 40 gr parmezaan
  • 1 teen look
  • 80 gr ongezouten, gepelde pistachenoten
  • 40 gr dille (enkel de blaadjes)
  • 30 gr olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • zout
Overige ingrediënten
  • 2 dunne courgettes
  • 18 coquilles
  • peper
  • zout
  • 300 gr water

Instructies

Voor de dille-olie
  1. Doe de zonnebloemolie en de dille in de mengbeker en mix: 1 min/snelheid 1.
  2. Proef en kruid naar smaak met peper en zout.
  3. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 10.
  4. Giet in een bokaal en laat 30 min infuseren in een pot met koud water.
  5. Giet door een zeef en hou opzij.
Voor de pistachepesto
  1. Doe de parmezaan in de mengbeker en maak fijn: 10 sec/snelheid 10. Haal uit de beker en hou apart.
  2. Pel de look. Doe de look en de pistachenoten in de mengbeker en hak: 6 sec/snelheid 7.
  3. Spatel naar beneden. Voeg de dille, de olijfolie, de geraspte parmezaan, het citroensap en een snuif zout toe en meng: 10 sec/snelheid 6.
  4. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 6.
  5. Je kan deze pesto ongeveer 5 dagen in een bokaal bewaren in de koelkast.
Overige
  1. Was de courgettes en snij in plakjes. Zorg ervoor dat je 18 plakjes hebt van ongeveer 1cm dikte.
  2. Leg ze in de diepe varomaschaal en kruid ze met peper en zout.
  3. Kruid de coquilles ook met peper en zout en leg ze bovenop de courgetteplakjes. Dek af met het varomadeksel.
  4. Doe het water in de mengbeker, zet de varomaschaal op de mengbeker en stoom: TM7: stoomfunctie/10 minuten. TM6 en TM5: varoma/10 min/snelheid 2.
  5. Neem de varomaschaal af en serveer per persoon 3 courgette/coquilletorentjes die je bestrijkt met de pistache/dillepesto. Werk het bord af met enkele druppels dille-olie.

Butternutsoep met kaneel

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Butternutsoep met kaneel

Butternutsoep met kaneel

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 30 Min

Comfortfood met een feestelijk accent: zo zou ik dit fluweelzachte soepje omschrijven. Dankzij de kaneel krijg je een onverwachte combinatie die voor extra diepgang zorgt. Een eenvoudig soepje maar echt verfijnd!

Ingredienten

  • 1 butternut (550 gr geschild gewicht)
  • 150 gr uien
  • 100 gr wortel
  • 1 teen look
  • 25 gr olijfolie
  • 700 gr water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 mespunt kaneel
  • 100 gr walnoten, fijngehakt
  • enkele blaadjes groene kruiden naar keuze (kervel, peterselie, bieslook, ...)

Instructies

  1. Verwijder de schil en de pitten van de butternut en snij in grove stukken. Pel de ui en snij in grove stukken. Reinig de wortel en snij in grove stukken. Pel de look.
  2. Doe de butternut, uien, wortel en look in de mengbeker en hak: 6 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het water en de kippenbouillon toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg een flinke snuif kaneel toe en mix: 1 min/snelheid 10.
  6. Serveer met de fijngehakte walnoten en groene kruiden naar keuze.

Bladerdeeghapje met zalm en pistache-dillepesto

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Bladerdeeg hapje met zalm en pistache-dillepesto

Bladerdeeg hapje met zalm en pistache-dillepesto

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 5 MinInactive time: 20 MinTotale tijd: 35 Min

Voor dit krokante hapje kan je de pesto gerust enkele dagen van tevoren klaarmaken.

Ingredienten

  • 40 gr parmezaan
  • 1 teen look
  • 80 gr ongezouten, gepelde pistachenoten
  • 40 gr dille (enkel de blaadjes)
  • 30 gr olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • zout
  • 2 sneetjes gerookte zalm
  • 6 plakjes diepvriesbladerdeeg (ik gebruikte vierkanten plakjes van 11cm x 11cm)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Doe de parmezaan in de mengbeker en maak fijn: 10 sec/snelheid 10. Haal uit de beker en hou apart.
  3. Pel de look. Doe de look en de pistachenoten in de mengbeker en hak: 6 sec/snelheid 7.
  4. Spatel naar beneden. Voeg de dille, de olijfolie, de geraspte parmezaan, het citroensap en een snuif zout toe en meng: 10 sec/snelheid 6.
  5. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 6.
  6. Haal het bladerdeeg uit de diepvriezer en leg de plakjes open. Ze zijn bijna onmiddellijk ontdooid. Leg in het midden van elk plakje een stukje gerookte zalm en doe er wat pesto op. Vouw de vier hoeken van het bladerdeegplakje naar binnen. Leg de plakjes op een bakplaat en zet ze ongeveer 20 minuten in de oven op 200°.

Dip van platte kaas met verse kruiden

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Dip van platte kaas met verse kruiden

Dip van platte kaas met verse kruiden

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 5 MinTotale tijd: 15 Min

Deze lichte dip van plattekaas en fijne groenten is de perfecte opener voor elk feestmoment. In een handomdraai klaar met de Thermomix, heerlijk fris van smaak én een gezonde keuze om kleurrijke rauwkost in te dippen. Ideaal voor wie snel iets lekkers en lichts op tafel wil zetten.

Ingredienten

  • 15 gr kervel
  • 5 blaadjes salie
  • 3 takjes tijm (enkel de blaadjes)
  • 5 gr dille (enkel de blaadjes)
  • een flijnke snuif gedroogde oregano
  • een snuifje chilivlokken
  • 10 gr citroensap
  • zeste van 1/2 citroen
  • 250 gr platte kaas
  • peper
  • zout
  • 20 gr balsamicocrème
  • geroosterde pompoenpitten
  • Om te dippen: radijs, worteltjes, komkommer, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes, witloof, ...

Instructies

  1. Doe de kervel, salie, tijm, dillie, oregano en chilivlokken in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 8.
  2. Spatel naar beden. Voeg het citroensap, de zeste van citroen, de platte kaas, peper, zout en balsamicocrème toe en meng: 10 sec/snelheid 5,5.
  3. Serveer de dip met geroosterde pijnbooompitten en rauwe groentjes.

Brioche brood

Aantal porties: 1 brood
Auteur: Clevercooking
Brioche Brood

Brioche Brood

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 40 MinInactive time: 75 MinTotale tijd: 2 H & 15 M

Wil je je keuken laten ruiken als een Franse bakkerij? Een brioche is het summum van Franse verfijning in broodvorm. Dankzij de Thermomix bereid je dit klassieke deeg moeiteloos tot in de perfectie. Serveer het met een beetje boter of confituur, en je hebt een ontbijt (of lunch) dat rechtstreeks uit Parijs lijkt te komen.


Ingredienten

  • 65 gr water
  • 65 gr melk
  • 42 gr gist
  • 500 gr fijne bloem (ik gebruikte Surfina, een fijne tarwebloem van Aveve)
  • 50 gr suiker
  • 8 gr zout
  • 100 gr ei (opgelet: 65 gr voor het deeg, de rest om te doreren)
  • 125 gr gesmolten boter + een beetje extra om je bakvorm mee in te vetten

Instructies

  1. Doe het water en de melk in de mengbeker en verkruimel er de gist over. Verwarm: 3 min/40°/snelheid 2.
  2. Voeg de bloem, de suiker, het zout en 65 gr ei toe. Kneed: 5 min/deegfunctie. Opgelet: blijf bij je toestel!
  3. Smelt ondertussen de boter. Dat gaat erg makkelijk in de microgolfoven.
  4. Voeg de gesmolten boter toe aan het deeg en kneed verder: 3 min/deeg. Opgelet: blijf bij je toestel!
  5. Verwarm ondertussen de oven op 50°.
  6. Haal het deeg uit de beker. Dat gaat het makkelijkst door de beker ondersteboven te houden boven een kom en de beker te ontgrendelen.
  7. Maak een bol van het deeg en dek het af met een schone keukenhanddoek. Plaats het in de oven gedurende 35 minuten voor een eerste rijs.
  8. Vet een bakvorm in met wat gesmolten boter. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm van 10cm x 30cm.
  9. Bestrooi je werkvlak met een beetje bloem, duw de lucht uit het deeg en bol het langgerekt op. Leg het deeg in de ingevette bakvorm, smeer het met een borsteltje in met wat overgehouden ei en dek opnieuw af met de handdoek. Laat het deeg nu nog een tweede keer rijzen op kamertemperatuur gedurende 40 minuten.
  10. Verwarm de oven voor op 190° boven-en onderwarmte.
  11. Bak het brood op 190° gedurende ongeveer 40 minuten. Dek het brood na 25 minuten af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te donker wordt. Werk je met de Thermomix Sensor, steek de pin van de sensor dan in het midden van het deeg en open op je telefoon de "Cooking Center"-App. Druk op "temperatuur instellen" en selecteer "brood-basisdeeg". De sensor zal aangeven dat het brood klaar zal zijn bij een een kerntemperatuur van 96° en op je telefoon een seintje geven wanneer je het brood uit de oven kan halen. Makkelijker kan niet.
  12. Haal het brood uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en haal het dan uit de vorm.
  13. Snij de brioche in plakken en serveer het met wat boter of confituur.

Aziatische schotel met rijst, groenten en kip hoisin

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Aziatische schotel met rijst, groenten en kip hoisin

Aziatische schotel met rijst, groenten en kip hoisin

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 20 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 1 H & 10 M

Breng wat exotische flair in je weekmenu met deze eenvoudige maar heerlijke Aziatische rijstschotel. Terwijl de Thermomix het werk doet — rijst koken en groenten stomen — vul je de keuken met de geur van sesam en ketjap manis. De gemarineerde kipspiesjes bak je even in een pan en maken het gerecht helemaal af. Makkelijk en smaakvol!

Ingredienten

  • 2 à 3 kipfilets
  • hoisinsaus (verkrijgbaar in de supermarkt bij de Aziatische produkten)
  • 100 gr sjalotten
  • 20 gr sesamolie
  • 60 gr ketjap manis (verkrijgbaar in de supermarkt bij de Aziatische produkten)
  • 1300 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 300 gr basmatirijst
  • 3 wortels
  • 1 rode paprika
  • 1/2 venkel
  • 50 gr peultjes
  • 1/2 broccoli
  • lente-ui
  • witte sesamzaadjes

Instructies

  1. Marineer de kipfilets 30 minuten van tevoren. Dat doe je zo: snij de filets in hapklare stukken, doe ze in een kom en giet er 4 eetlepels hoisinsaus over. Meng alles met een lepel, dek af en zet in de koelkast.
  2. Pel de sjalotten, doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de sesamolie toe en stoof aan: 2 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de ketjap manis toe en gaar verder: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Haal uit de beker en hou opzij. Spoel de beker uit.
  6. Maak de wortels schoon, halveer ze in de lengte en snij er halve maantjes van met een dikte van 0,5 cm. Spoel de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika in reepjes. Spoel de venkel, verwijder de harde binnenkant en snij ook in reepjes. Was de peultjes en snij ze wat kleiner. Was de broccoli en verdeel in niet al te grote roosjes.
  7. Doe het water in de beker en voeg het bouillonblokje toe. Plaats het ronde kookmandje in de beker en weeg er de rijst in af. Roer de rijst even om met de spatel zodat de korrels allemaal wat water opnemen.
  8. Doe de wortelen, de paprika, de venkel en de peultjes in de diepe varomaschaal. Dek af met het varomadeksel en plaats de varoma op het deksel. Voor TM6/TM5: kies 10 min/varoma/snelheid 2. Voor TM7: selecteer de stoomfunctie 10 min en kies snelheid 2.
  9. Voeg de broccoliroosjes toe aan de varomaschaal en stoom verder gedurende 10 minuten.
  10. Prik ondertussen de gemarineerde kip op stokjes. Doe een klein beetje olijfolie in een antikleef pan en bak de kippenstukjes eerst 3 minuten aan één kant. Draai de stokjes om en bak nog 3 minuten.
  11. Snij het lente-uitje in fijne ringetjes.
  12. Verwijder de varomaschaal en haal het kookmandje met de rijst met behulp van de spatel uit de beker.
  13. Doe de rijst in een kom en meng er het opzijgehouden sjalot/ketjap-mengsel onder. Voeg de groenten toe en roer nog even door. Serveer de groenten-rijstschotel met de kippenstukjes en werk af met lente-ui en sesamzaadjes.

Overnight havermout met compote van rode vruchten

Aantal porties: 2 personen
Auteur: Clevercooking
Overnight havermout met compote van rode vruchten

Overnight havermout met compote van rode vruchten

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 10 MinInactive time: 24 HourTotale tijd: 24 H & 15 M

Op zoek naar iets lekkers én handigs voor de ochtendrush? Met deze overnight havermout hoef je enkel nog je lepel te nemen. De havermout en de fruitige compote van frambozen en bosbessen zorgen samen voor een smakelijk moment – of dat nu bij het ontbijt is of als gezonde verwennerij tussendoor. Geen fan van havermout? Serveer de compote dan met (Griekse) yoghurt; ook overheerlijk!

Ingredienten

Voor de compote van rode vruchten
  • 125 gr bosbessen
  • 125 gr frambozen
  • 10 gr honing
  • 5 gr citroensap
  • 10 gr maïzena express voor witte sauzen
Voor de overnight havermout
  • 200 gr havermout
  • 400 gr melk
  • 20 gr honing

Instructies

Voor de compote van rode vruchten
  1. Doe de bosbessen en de frambozen in de mengbeker en voeg de honing en het citroensap toe. Kook: 10 min/98°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  2. Voeg de maïzena express toe en gaar nog even verder: 1 min/90°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  3. Haal uit de beker en laat afkoelen.
Voor de overnight havermout
  1. Doe de havermout in een schaal, voeg de melk en de honing toe. Roer alles goed rond, dek af en laat een nacht in de koelkast staan.
  2. Serveer de havermout met de compote van rode vruchten.

Pastinaaksoep met appel en gember

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Pastinaaksoep met appel en gember

Pastinaaksoep met appel en gember

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 30 Min

Deze pastinaaksoep is een heerlijk zachte en verwarmende start van je maaltijd. De zoete tonen van de pastinaak en appel worden perfect aangevuld met een vleugje gember, terwijl de kokosmelk zorgt voor een romige textuur. Snel te maken in de Thermomix, ideaal om op een druilerige dag op te warmen en indruk te maken met een eenvoudige maar verfijnde smaakcombinatie. Werk eventueel af met wat gehakte noten en basilicumolie voor een extra feestelijk tintje!

Ingredienten

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 stukje gember van ongeveer 3cm
  • 500 gr pastinaak
  • 1 appel
  • 20 gr olijfolie
  • 800 gr water
  • 1 + 1/2 groentenbouillonblokje
  • 200 gr kokosmelk
  • peper
  • zout
  • eventueel wat gehakte noten en basilicumolie voor de afwerking

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Haal de schil van de gember en de pastinaak en snij ook in grove stukken. Schil de appel, snij in vier en verwijder het klokhuis. Doe alle groenten en de appel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de kokosmelk toe en kook verder: 5 min/100°/snelheid 1.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer meteen en werk eventueel af met wat basilicumolie en gehakte noten voor een wauw-effect!

Ovenschotel met gehakt, prei en wortelpuree

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Ovenschotel met gehakt, prei en wortelpuree

Ovenschotel met gehakt, prei en wortelpuree

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 30 MinInactive time: 20 MinTotale tijd: 1 Hour

Deze ovenschotel is comfortfood op z’n best: warm, smeuïg en boordevol smaak. Met gehakt, gestoomde prei en een lekkere laag wortel-aardappelpuree, serveer je een complete maaltijd die ook bij je kinderen of kleinkinderen zeker in de smaak zal vallen. Zo krijg je op een makkelijke en lekkere manier extra groenten op tafel. Recht uit de oven en genieten maar! Voor kindermondjes wel even laten afkoelen :) !

Ingredienten

  • 350 gr prei
  • 500 gr wortelen
  • 2 sjalotten
  • 20 gr olijfolie
  • 400 gr gemengd gehakt
  • 500 gr water
  • 500 gr bloemige aardappelen
  • peper
  • zout
  • 120 gr melk
  • 30 gr boter + enkele klontjes voor op het broodkruim
  • 30 gr broodkruim

Instructies

  1. Reinig de prei, snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en spreidt de gehakte prei uit over de platte varomaschaal. Hou opzij.
  2. Spoel de beker uit.
  3. Was de wortelen, snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en doe de gehakte wortelen in de diepe varomaschaal. Hou opzij.
  4. Spoel de beker uit.
  5. Pel de ui, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  6. Doe het gehakt in de mengbeker en bak: 3 min/120°/linksomdraai/snelheid lepeltje. Roer het gehakt dan wat om met de spatel en herhaal: 3 min/120°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  7. Haal het gehakt uit de mengbeker en doe het in een ovenschaal.
  8. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken (ongeveer 2cm x 2cm). Doe ze in het kookmandje.
  9. Voeg het water toe aan de mengbeker. Hang het kookmandje met de aardappelen in de mengbeker. Kruid de prei en de wortelen flink met peper en zout. Zet eerst enkel de diepe varomaschaal met de wortelen op het mengbekerdeksel en sluit de schaal af met het varomadeksel. Stoom als volgt: voor TM6/TM5: 5 min/varoma/snelheid 1. Voor TM7: selecteer stomen en stel 5 minuten in.
  10. Plaats nu ook de platte varomaschaal met de prei en stoom verder. Voor TM6/TM5: 15 min/varoma/snelheid 1. Voor TM7: selecteer stomen en stel 15 minuten in.
  11. Vervarm ondertussen de oven voor op 200°.
  12. Verwijder de varomaschaal en hou opzij. Haal het kookmandje met de aardappelen uit de mengbeker met behulp van de spatel. Giet het water uit de mengbeker.
  13. Voeg de melk, 30 gr boter en wat peper en zout toe. Verwarm: 3 min/90°/snelheid 1.
  14. Doe de gestoomde wortelen in de beker en mix: 1 min/snelheid 6.
  15. Plaats de vlinder, voeg de aardappelen toe en meng: 1 min/linksomdraai/snelheid 3. Blijf bij je toestel!
  16. Verdeel de gestoomde prei over het gehakt.
  17. Verwijder de vlinder en verdeel de wortel-aardappelpuree over de prei.
  18. Bestrooi met het broodkruim en leg er enkele blokjes boter op.
  19. Plaats ongeveer 20 minuten in de oven op 200°.

Zweedse buns met banketbakkersroom

Aantal porties: 17 buns
Auteur: Clevercooking
Zweedse buns met banketbakkersroom

Zweedse buns met banketbakkersroom

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 20 MinInactive time: 1 H & 15 MTotale tijd: 1 H & 45 M

Ik haalde de inspiratie voor dit gerechtje uit een Zweeds kookboek over "Fika". Een heerlijk Scandinavisch gebruik dat je vrij zou kunnen vertalen als ons "vieruurtje". Samen met familie of collega's genieten van een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Deze zachte buns zijn gevuld met lekkere banketbakkersroom en perfect om te delen (of stiekem zelf van te genieten!).

Ingredienten

Voor het deeg
  • 75 gr malse boter
  • 250 gr melk
  • 25 gr gist
  • 50 gr suiker
  • 1 theelepel gemalen kardemon
  • een snuif zout
  • 450 gr bloem
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk om het deeg voor het bakken mee in te smeren
  • een beetje gesmolten boter voor de afwerking + wat kristalsuiker om de buns mee in te smeren na het bakken
Voor de banketbakkersroom
  • 1 vanillestokje of 2 koffielepels vanille-essence
  • 500 g melk
  • 60 g suiker
  • 60 g bloem
  • 2 eieren
  • 2 eierdooiers

Instructies

Voor het deeg
  1. Snij de malse boter in stukjes en doe ze in de mengbeker. Voeg de melk toe en verwarm: 5 min/37°/snelheid 2.
  2. Verkruimel de gist, voeg toe aan de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  3. Voeg alle overige ingrediënten toe (suiker, kardemon, zout en bloem) en kneed met de deegfunctie: 3 minuten. Let op: blijf in de buurt van je toestel. Naarmate het deeg vaster wordt, kan het gebeuren dat het toestel zich wat verplaatst!
  4. Haal het deeg uit de beker, doe het in een kom, bedek met een schone handdoek en laat 30 minuten rijzen.
  5. Maak ondertussen de banketbakkersroom (zie verder).
  6. Zet twee bakplaten klaar bekleed met bakpapier.
  7. Verdeel het gerezen deeg in stukken van ongeveer 50 gram. Mijn deeg had een totaal gewicht van 850 gram, ik haalde 17 buns uit het deeg. Strooi een klein beetje bloem op je werkvlak en maak van elk deegstukje een bolletje. Dat doe je zo: leg het deegstukje op tafel, klop het wat plat, vouw de uiteinden naar binnen en draai het om. Vorm met de vingers van je hand een klauw en rol het bolletje onder je hand zo strak mogelijk op. Leg de strakke deegbolletjes op het bakpapier met voldoende afstand. Dek weer af met een schone handdoek en laat opnieuw 30 minuten rijzen.
  8. Duw na de tweede keer rijzen een putje in elk bolletje.
  9. Roer de afgekoelde banketbakkersroom nog eens goed door en doe de room in een spuitzak of een diepvrieszakje waar je onderaan een klein hoekje afknipt. Spuit nu in elk putje wat banketbakkersroom. Na het bakken gebruiken we de rest van de room.
  10. Smeer het deeg in met het losgeklopt ei verdund met een beetje melk, zodat de buns mooi zullen kleuren in de oven.
  11. Plaats de buns in de oven gedurende 10 à 15 minuten.
  12. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  13. Halveer de buns met een gekarteld broodmes en spuit er nog wat banketbakkersroom tussen.
  14. Bestrijk de buns nog met gesmolten boter waar je wat kristalsuiker over strooit.
VOor de banketbakkersroom
  1. Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe ze in de mengbeker. Je kan in plaats van het stokje ook vanille-essence gebruiken die je in de beker doet.
  2. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat indikken. Voor TM5: 9 min/90°/snelheid 3. Voor TM6 en TM7 selecteer de indikfunctie/100° en schakel in. De bereiding stopt automatisch.
  3. Haal de banketbakkersroom uit de mengbeker, spreid uit in een platte schaal en laat afkoelen. Roer de banketbakkersroom voor gebruik nog even goed door met een garde en doe de room in een spuitzak.

Perencake met gember

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Perencake met gember

Perencake met gember

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 45 MinInactive time: 45 MinTotale tijd: 1 H & 40 M

Op vakantie in Stockholm maakte ik kennis met "Fika". Naar onze gebruiken zou je het zo wat kunnen zien als "koffiepauze". Maar dan meestal wel eentje waar ook wat lekkers bij geserveerd wordt. Het heeft in elk geval een sociaal aspect: je pauzeert even met collega's, vrienden of familie en geniet van een koekje, gebak of een kaneelbroodje. Ik liet me inspireren om deze overheerlijke perencake met gember te maken. Wat kan vakantie toch heerlijk zijn!

Ingredienten

  • 200 gr malse boter (+ een klein beetje om de vorm in te vetten)
  • 170 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 160 gr patisseriebloem (+ een klein beetje om de vorm te bebloemen)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gember
  • 50 gr room
  • 3 peren (bijvoorbeeld Conférence)

Instructies

  1. Verwarm de oven op 175° hete lucht.
  2. Plaats de vlinder op het mes van de mengbeker. Snij de malse boter in stukjes en klop: 30 sec/snelheid 3,5. Spatel wat naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 3,5.
  3. Voeg de suiker toe en klop: 1 min/snelheid 4.
  4. Voeg de eieren toe en klop: 1 min/snelheid 4.
  5. Verwijder de vlinder.
  6. Voeg de bloem, het bakpoeder, de gember en de room toe en meng 40 sec/ snelheid 5.
  7. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in blokjes.
  8. Vet een springvorm met een diameter van ongeveer 23cm in, bebloem de vorm, hou de vorm even ondersteboven en klop er de overtollige bloem uit.
  9. Giet de helft van het deeg in de springvorm, leg er de perenblokjes in en dek af met de rest van het deeg.
  10. Plaats ongeveer 45 minuten in de oven op 175°.
  11. Haal uit de oven, laat 10 minuten afkoelen alvorens te ontvormen.
  12. Serveer warm of koud. Sowieso lekker!

Oosters gemarineerde kip met gestoomde groenten

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Oosters gemarineerde kip met gestoomde groenten

Oosters gemarineerde kip met gestoomde groenten

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 40 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 1 H & 20 M

Voor liefhebbers van de varoma-of stoomfunctie van de Thermomix kan je met onderstaand recept makkelijk aan de slag. Wanneer je soep maakt in je toestel, zal je dat meestal doen op 100°. Maar wist je dat je je soep kan koken en met gebruik van de varomaschaal bovenop het deksel tegelijkertijd groenten kan stomen? Voor onderstaand gerecht deed ik dat: ik maakte de Chinese tomatensoep (zie bij rubriek "Soepen") en ondertussen stoomde ik de wortelen, paprika's en champignons voor het hoofgerecht met gebruik van de varomaschaal. Maak je de soep en de hoofdgerechten liever apart? Geen probleem. Hieronder vind je de instructies voor beide manieren. Het hoofdgerecht is lekker met wat rijst. De bereiding hiervan is niet opgenomen in het recept.

Ingredienten

Voor de gestoomde groenten
  • 2 mooie wortelen
  • 2 rode paprika's
  • 1 gele paprika
  • 250 gr champignons
  • peper
  • zout
  • 2 eetelpels sushi-azijn
Voor de Oosters gemarineerde kip
  • 600 gr kippendijfilet zonder bot en vel, in hapklare stukken gesneden
  • 35 gr citroensap
  • peper
  • zout
  • 1/4 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 3 cm verse gember
  • 50 gr boter
  • 50 gr geconcentreerde tomatenpuree
  • 150 gr tomatenpassata
  • 30 gr lichte kandijsuiker
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 50 gr water
  • fijngehakte kruiden naar smaak voor de afwerking
  • eventueel rijst (niet opgenomen in de Thermomix-bereiding)

Instructies

Voor de gestoomde groenten samen met de Chinese tomatensoep
  1. Bereid de groenten die je gaat stomen voor. Schil de wortelen, halveer ze in de lengte en halveer nog eens in de lengte. Snij de lengtes in stukken van ongeveer 1cm. Was de paprika's, haal de zaadlijsen er uit en snij alles in reepjes. Reinig de champignons met een borsteltje of een keukenpapiertje.
  2. Doe eerst de wortelen in de diepe varomaschaal en sluit af met het deksel.
  3. Plaats de varomaschaal op de mengbeker nadat alle ingrediënten voor de soep in de beker zitten en stoom. Voor TM5 en TM6: 5 min/varoma/snelheid 1. Voor TM7: kies de stoomfunctie en zet deze op 5 minuten.
  4. Voeg de paprika toe aan de varomaschaal en stoom verder. Voor TM5 en TM6: 5 min/varoma/snelheid 1. Voor TM7: kies de stoomfunctie en zet deze op 5 minuten.
  5. Voeg de champignons toe aan de varomaschaal en stoom verder. Voor TM5 en TM6: 5 min/varoma/snelheid 14. Voor TM7: kies de stoomfunctie en zet deze op 5 minuten.
  6. Het resultaat is dat de soep 15 minuten heeft gekookt en de groenten 15 minuten gestoomd zijn.
  7. Verwijder de varomaschaal, kruid de groenten goed met peper en zout en giet er de sushi-azijn over. Hou opzij.
Voor de gestoomde groenten zonder de Chinese tomatensoep
  1. Bereid de groenten die je gaat stomen voor. Schil de wortelen, halveer ze in de lengte en halveer nog eens in de lengte. Snij de lengtes in stukken van ongeveer 1cm. Was de paprika's, haal de zaadlijsen er uit en snij alles in reepjes. Reinig de champignons met een borsteltje of een keukenpapiertje.
  2. Doe eerst de wortelen in de diepe varomaschaal en sluit af met het deksel.
  3. Voeg 300 gr warm water toe aan de beker. Plaats de varomaschaal op het mengbekerdeksel en stoom. Voor TM5 en TM6: 8 min/varoma/snelheid 1. Voor TM7: kies de stoomfunctie en zet deze op 8 minuten.
  4. Voeg de paprika toe aan de varomaschaal en stoom verder. Voor TM5 en TM6: 5 min/varoma/snelheid 1. Voor TM7: kies de stoomfunctie en zet deze op 5 minuten.
  5. Voeg de champignons toe aan de varomaschaal en stoom verder. Voor TM5 en TM6: 5 min/varoma/snelheid 14. Voor TM7: kies de stoomfunctie en zet deze op 5 minuten.
  6. Verwijder de varomaschaal, kruid de groenen goed met peper en zout en giet er de sushi-azijn over. Hou opzij, hou warm of warm terug even op wanneer het vlees klaargemaakt is. Opgelet: doe de groenten dan in een andere schaal. De varomaschaal mag niet gebruikt worden in magnetron of oven.
Voor de Oosters gemarineerde kip
  1. Doe de kipfiletstukjes in een kom en kruid met citroensap, peper, zout, kaneel-en knoflookpoeder, paprika-en currypoeder. Roer goed rond en zet 30 minuten in de koelkast.
  2. Pel de sjalotten en snij in grove stukken. Pel de look. Verwijder de schil van de gember en snij in grove stukken. Doe sjalotten, look en gember in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 6 min/120°/snelheid 1.
  4. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree, de tomatenpassata, de kandijsuiker, het currypoeder en het water en de gemarineerde kipfiletstukjes toe en gaar: 15 min/120°/linksomdraai/lepeltje.
  5. Haal alles uit de mengbeker en serveer met de gestoomde groenten en met rijst. Werk af met fijngehakte kruiden

Chinese tomatensoep

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 25 Min

Tomatensoep bij het Chinees restaurant smaakt toch echt wel anders dan onze klassieke tomatensoep. Het geheim? Gembersiroop en ... appelmoes. Appelmoes? Jawel! Ga aan de slag, proef en laat me weten wat je van dit soepje vindt. 

Ingredienten

  • 1 ui
  • 10 gr olijfolie
  • 70 gr geconcentreerde tomatenpuree
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 500g water
  • 3 eetlepels ketjap manis (verkrijgbaar in de meeste supermarkten)
  • 1+ 1/2 eetlepel gembersiroop (verkrijgbaar bij Albert Heijn)
  • 75 gr appelmoes
  • 1/2 kipfilet
  • 2 lenteuitjes

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe en stoof verder aan: 1 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de tomatenblokjes, het kippenbouillonblokje, het water, de ketjap manis, de gembersiroop en de appelmoes toe. Leg ook de halve kipfilet in de beker en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  5. Snij ondertussen de lenteuitjes in fijne ringetjes.
  6. Haal de kipfilet uit de beker en trek de filet zo veel mogelijk uit elkaar in stukjes of grove draadjes.
  7. Blend de soep: 1min30sec naar snelheid 10.
  8. Giet de soep in kommetjes en werk af met kippenstukjes en gesnipperde lenteuitjes.

Tiramisu met aperol

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Tiramisu met aperol

Tiramisu met aperol

Bereidingstijd: 15 MinInactive time: 2 H & 30 MTotale tijd: 2 H & 45 M

Ik hoorde onlangs een interview over het succes van Aperol. Het is blijkbaar wereldwijd één van de meest gekozen drankjes in bars, cafés en restaurants. Ben jij fan? Dan is dit recept een leuke twist voor de klassieke tiramisu met amaretto. Schol!

Ingredienten

  • 3 blaadjes gelatine
  • 200 gr room 35%vet
  • 400 gr mascarpone
  • 40 gr poedersuiker ( 30 gr + 10 gr )
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 200 gr aperol (70 gr + 30 gr + 100 gr)
  • 15 lange vingers
  • 100 gr sinaasappelsap (100 gr + 100 gr)

Instructies

  1. Week de gelatine in koud water en zet opzij.
  2. Neem een laag plat bakje en weeg er 70 gr aperol en 100 gr sinaasappelsap in af. Hou opzij.
  3. Zet de vlinder op het mes. Doe de room in de mengbeker en klop stijf. Ik deed 25 sec/snelheid 3,5. De snelheid waarmee de room wordt opgeklopt, is afhankelijk van het vetgehalte, maar neem voor deze bereiding zeker room met minimum 35% vet. Lichte room kan je niet stijf kloppen. Haal de opgeklopte room uit de beker en hou opzij.
  4. Doe de mascarpone, 30 gr poedersuiker, de sinaasappelzeste en 30 gr aperol in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 4. Haal uit de mengbeker en spatel er de opgeklopte room voorzichtig onder met een spatel. Doe alles in een spuitzak.
  5. Spuit een bodempje mascarponemengsel in elk glaasje.
  6. Sop de lange vingers (al of niet in stukjes gebroken, afhankelijk van de grootte van je glas) één voor één in het aperol/sinaasappelmengsel en leg bovenop het laagje mascarpone. Spuit een nieuw laagje mascarpone op de koekjes, maak eventueel een tweede laagje en dek opnieuw af met mascarpone.
  7. Spoel de beker uit.
  8. Doe 100 gr aperol, 100 gr sinaasappelsap en 10 gr poedersuiker in de mengbeker en verwarm: 4min/ 60°/snelheid 2. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de mengbeker. Meng: 40 sec/snelheid 3.
  9. Doe in een kleine maatbeker en laat 20 min afkoelen.
  10. Giet de inhoud van de maatbeker voorzichtig over in de glaasjes en laat minimum 2 uur optstijven in de koelkast.

Rijst met groentjes, gehaktballen en pittige sticky saus

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Rijst met goentjes, gehaktballen en pittige sticky saus

Rijst met goentjes, gehaktballen en pittige sticky saus

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 15 MinTotale tijd: 25 Min

Ben jij ook fan van makkelijke gerechten met een heerlijk gekruid sausje? Probeer dan zeker het onderstaand recept. Je kan het klaarmaken in de TM5, TM6 en natuurlijk ook in de nieuwe TM7.

Ingredienten

Voor de saus
  • 120 gr ketchup
  • 60 gr chilisaus
  • 30 gr ketjap manis
  • 8 gr sojasaus
  • 40 gr donkere kandijsuiker
  • een flinke snuif paprikapoeder
  • een flinke snuif currypoeder
  • een flinke snuif cajunkruiden
  • een flijnke snuif lookpoeder
  • een flinke snuif vijfkruidenmengeling
Voor de rijst, groentjes en gehaktballen
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 wortels
  • peper
  • zout
  • 800 gr kokend water
  • 200 gr snelkookrijst
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 50 gr diepvrieserwtjes
  • een handvol kruiden naar keuze (koriander, platte peterselie, krulpeterselie, ...)

Instructies

Voor de saus
  1. Doe alle ingrediënten voor de saus in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 8.
  2. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
Voor de rijst, groentjes en gehaktballen
  1. Reinig de paprika's en schil de wortels. Snij de paprika's in reepjes en de worteltjes in stukjes van ongeveer 1 cm. Leg de groenten in de diepe varomaschaal en kruid alles met peper en zout.
  2. Plaats het kookmandje in de mengbeker en weeg er de rijst in af. Giet het kokend water over de rijst die in het mandje in de mengbeker hangt. Roer de rijst even om met de spatel zodat die al een beetje vocht kan opnemen.
  3. Zet de diepe varomaschaal op het mengbekerdeksel, dek de schaal af met het varomadeksel en stoom. TM5 + TM6: 10 min/varoma/snelheid 1. TM7: stoommodus: 10 min/varoma.
  4. Rol ondertussen balletjes van het gehakt. Ik maakte balletjes met een diameter van ongeveer 3 cm.
  5. Voeg de diepvrieserwtjes toe aan de diepe varomaschaal, zet de platte schaal met de gehaktballetjes er bovenop. Sluit opnieuw af met het varomadeksel en stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1.
  6. Hak de kruiden fijn op een snijplank.
  7. Verwijder de varomaschaal en haal het kookmandje met behulp van de spatel uit de mengbeker. Verdeel rijst, groenten en gehaktballetjes in een grote schaal, overgiet met een deel van de sticky saus en werk af met de fijngesneden kruiden. Serveer de rest van de saus apart.

Confituur van kersen en rode besjes

Aantal porties: 4 potten van 335 gr
Auteur: Clevercooking
Confituur van kersen en rode besjes

Confituur van kersen en rode besjes

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 15 MinTotale tijd: 35 Min

Wat is er leuker om in de Thermomix te maken dan lekkere confituur? Ik gebruik graag Pec Plus om een mooie stevige confituur te krijgen. Dankzij het pectine-gehalte van de Pec Plus kan je zo heel wat minder suiker gebruiken. Kijk op de verpakking van de Pec Plus (in de supermarkt te vinden in de afdeling van de suiker) welke verhouding je moet gebruiken van fruit, Pec Plus en kristalsuiker. De onderstaande beschrijving is dus indicatief want wellicht heb je niet exact dezelfde hoeveelheid fruit als wat ik gebruikte. Hou je wel ongeveer aan het fruitgewicht uit dit recept. Minder mag, maar meer beter niet om overkoken te vermijden.

Je kan natuurlijk ook experimenteren met ander fruit. Er gaat niets boven zelfgemaakte confituur!

Ingredienten

  • 220 gr rode bessen (na mixen en zeven 125 gr)
  • 1,200 gr kersen (gewicht inclusief steeltjes en pitten) of 1,040 gr aan ontpit gewicht
  • 25 gr Pec Plus
  • 400 gr kristalsuiker
  • sap van 1 citroen

Instructies

  1. Spoel de rode bessen en haal ze van de stengeltjes. Doe ze in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 8. Giet de inhoud in een fijne zeef en duw alles met een lepel naar beneden. Haal zoveel mogelijk vocht uit het mengsel. De droge pitjes en velletjes die in de zeef blijven zitten, gooi je weg. Je houdt een wat dikker sap over.
  2. Doe het rode bessensap in de mengbeker, voeg de ontpitte kersen toe en mix: 10 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de Pec Plus toe en meng even met de spatel. Sluit het deksel en breng aan de kook: dat duurde bij mijn hoeveelheid 10 min/100°/snelheid 2.
  4. Voeg de suiker toe en kook nog even verder: 4 min/100°/snelheid 2.
  5. Voeg het citroensap toe en meng: 15 sec/snelheid 3.
  6. Giet de confituur in schone glazen potten, sluit af met een deksel en laat ze omgekeerd afkoelen.
Aantal porties: 4 potten van 335 gr
Auteur: Clevercooking
Confituur van kersen en rode besjes

Confituur van kersen en rode besjes

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 15 MinTotale tijd: 35 Min

Wat is er leuker om in de Thermomix te maken dan lekkere confituur? Ik gebruik graag Pec Plus om een mooie stevige confituur te krijgen. Dankzij het pectine-gehalte van de Pec Plus kan je zo heel wat minder suiker gebruiken. Kijk op de verpakking van de Pec Plus (in de supermarkt te vinden in de afdeling van de suiker) welke verhouding je moet gebruiken van fruit, Pec Plus en kristalsuiker. De onderstaande beschrijving is dus indicatief want wellicht heb je niet exact dezelfde hoeveelheid fruit als wat ik gebruikte. Hou je wel ongeveer aan het fruitgewicht uit dit recept. Minder mag, maar meer beter niet om overkoken te vermijden.

Je kan natuurlijk ook experimenteren met ander fruit. Er gaat niets boven zelfgemaakte confituur!

Ingredienten

  • 220 gr rode bessen (na mixen en zeven 125 gr)
  • 1,200 gr kersen (gewicht inclusief steeltjes en pitten) of 1,040 gr aan ontpit gewicht
  • 25 gr Pec Plus
  • 400 gr kristalsuiker
  • sap van 1 citroen

Instructies

  1. Spoel de rode bessen en haal ze van de stengeltjes. Doe ze in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 8. Giet de inhoud in een fijne zeef en duw alles met een lepel naar beneden. Haal zoveel mogelijk vocht uit het mengsel. De droge pitjes en velletjes die in de zeef blijven zitten, gooi je weg. Je houdt een wat dikker sap over.
  2. Doe het rode bessensap in de mengbeker, voeg de ontpitte kersen toe en mix: 10 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de Pec Plus toe en meng even met de spatel. Sluit het deksel en breng aan de kook: dat duurde bij mijn hoeveelheid 10 min/100°/snelheid 2.
  4. Voeg de suiker toe en kook nog even verder: 4 min/100°/snelheid 2.
  5. Voeg het citroensap toe en meng: 15 sec/snelheid 3.
  6. Giet de confituur in schone glazen potten, sluit af met een deksel en laat ze omgekeerd afkoelen.

Witte chocoladecrème met aardbeien

Aantal porties: 6
Auteur: Clevercooking
Crème van witte chocolade met aardbeien

Crème van witte chocolade met aardbeien

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 4 H & 20 MTotale tijd: 4 H & 30 M

Aardbeien en witte chocolade: altijd een lekkere combinatie! Dit dessertje is opgebouwd uit 2 (of eigenlijk 3 lagen): een koekjeslaagje onderaan, de witte chocoladecrème en heerlijke Belgische aardbeien. Reken ongeveer 4 uur om de crème te laten opstijven. Lekker makkelijk dus om dit dessert in de namiddag te maken, dan moet je het 's avonds enkel maar serveren.

Ingredienten

  • 1+1/2 blaadje gelatine (bij mij was dat samen 2,5 gr)
  • 200 gr witte chocolade, bij voorkeur callets
  • 300 gr slagroom, 30% vetgehalte (100 gr + 200 gr)
  • 2 eierdooiers
  • 6 zandkoekjes of gebroken ijshoorntjes
  • 250 gr aardbeien
  • eventueel enkele blaadjes basilicum of munt voor de afwerking

Instructies

  1. Leg de gelatine in een schaaltje met koud water.
  2. Doe de witte chocoladecallets in de mengbeker. Heb je geen callets, snij dan de witte chocolade in stukjes. In beide gevallen hak je de chocolade eerst: 5 sec/snelheid 8.
  3. Voeg 100 gr room toe en verwarm: 3 min/50°/snelheid 2.
  4. Spatel naar beneden en verwarm verder: 1 min50°/snelheid 2.
  5. Knijp de gelatine uit, voeg toe aan de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  6. Voeg de eierdooiers toe en meng 30 sec/snelheid 3.
  7. Giet alles over in een ruime kom en laat 20 min afkoelen.
  8. Reinig de beker.
  9. Plaats de vlinder en voeg de overige 200 gr room toe. Klop de room op tot die lobbig is. Dit gaat zeer snel. De duur hangt af van het vetgehalte van de room. enkele seconden/ snelheid 3,5. Controleer even en herhaal eventueel nog enkele seconden. Laat niet te lang kloppen, want dan heb je brokken.
  10. Spatel de room in drie delen manueel door het chocolademengsel.
  11. Verkruimel wat koekjes en leg ze onderaan in de glaasjes.
  12. Giet de chocoladecrème voorzichtig op de koekjes en laat minimum 4 uur opstijven in de koelkast.
  13. Werk af met Belgische aardbeien en eventeel een blaadje basilicum of munt.

Rijst met paprika, kip, champignons en ananas

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Rijst met paprika, ananas, kip en champignons

Rijst met paprika, ananas, kip en champignons

Kooktijd: 40 MinTotale tijd: 40 Min

In onderstaand "alles-in-één-pot-gerecht" maken we gebruik van twee nieuwe functies van de TM7: bruinen en open koken.

De functie "bruinen" is handig om uien, champignons en stukjes vlees een kleurtje te geven. De functie "open koken" is dan weer handig om pasta of rijst in de beker te koken zonder dat er risico is op overkoken.

Ingredienten

  • 30 gr olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 2 kipfilets
  • 250 gr champignons
  • 1 rode paprika
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 1 koffielepel rode currypasta
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 400 gr water
  • 250 gr snelkookrijst
  • 1 klein blikje ananas

Instructies

  1. Pel de ui en de look. Snij de ui in reepjes en de look in kleine stukjes.
  2. Doe de olijfolie in de beker en voeg de gesneden ui en look toe. Selecteer de functie "bruinen" op je toestel en stel in 5 min/160°/zacht.
  3. Snij de kipfilets in stukjes van ongeveer 3 cm. Voeg ze toe aan de mengbeker en bruin verder: 5 min/160°/intens.
  4. Maak de champignons schoon en snij ze in kwartjes. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika in reepjes. Voeg de gesneden champignons, paprika, tomatenblokjes, currypasta, kippenbouillonblokje en het water toe en gaar: 7 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg de losse rijst toe aan de beker, roer alles goed rond met de spatel en gebruik de functie "open koken": 10 min/95°.
  6. Snij de ananas in blokjes en voeg ze toe aan de mengbeker. Roer alles opnieuw even rond en kook verder met de functie "open koken": 10 min/95°