Aantal porties: 4 personen

Aziatische schotel met rijst, groenten en kip hoisin
Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 20 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Breng wat exotische flair in je weekmenu met deze eenvoudige maar heerlijke Aziatische rijstschotel. Terwijl de Thermomix het werk doet — rijst koken en groenten stomen — vul je de keuken met de geur van sesam en ketjap manis. De gemarineerde kipspiesjes bak je even in een pan en maken het gerecht helemaal af. Makkelijk en smaakvol!
Ingredienten
- 2 à 3 kipfilets
- hoisinsaus (verkrijgbaar in de supermarkt bij de Aziatische produkten)
- 100 gr sjalotten
- 20 gr sesamolie
- 60 gr ketjap manis (verkrijgbaar in de supermarkt bij de Aziatische produkten)
- 1300 gr water
- 1 groentenbouillonblokje
- 300 gr basmatirijst
- 3 wortels
- 1 rode paprika
- 1/2 venkel
- 50 gr peultjes
- 1/2 broccoli
- lente-ui
- witte sesamzaadjes
Instructies
- Marineer de kipfilets 30 minuten van tevoren. Dat doe je zo: snij de filets in hapklare stukken, doe ze in een kom en giet er 4 eetlepels hoisinsaus over. Meng alles met een lepel, dek af en zet in de koelkast.
- Pel de sjalotten, doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
- Spatel naar beneden, voeg de sesamolie toe en stoof aan: 2 min/100°/snelheid 1.
- Voeg de ketjap manis toe en gaar verder: 3 min/100°/snelheid 1.
- Haal uit de beker en hou opzij. Spoel de beker uit.
- Maak de wortels schoon, halveer ze in de lengte en snij er halve maantjes van met een dikte van 0,5 cm. Spoel de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika in reepjes. Spoel de venkel, verwijder de harde binnenkant en snij ook in reepjes. Was de peultjes en snij ze wat kleiner. Was de broccoli en verdeel in niet al te grote roosjes.
- Doe het water in de beker en voeg het bouillonblokje toe. Plaats het ronde kookmandje in de beker en weeg er de rijst in af. Roer de rijst even om met de spatel zodat de korrels allemaal wat water opnemen.
- Doe de wortelen, de paprika, de venkel en de peultjes in de diepe varomaschaal. Dek af met het varomadeksel en plaats de varoma op het deksel. Voor TM6/TM5: kies 10 min/varoma/snelheid 2. Voor TM7: selecteer de stoomfunctie 10 min en kies snelheid 2.
- Voeg de broccoliroosjes toe aan de varomaschaal en stoom verder gedurende 10 minuten.
- Prik ondertussen de gemarineerde kip op stokjes. Doe een klein beetje olijfolie in een antikleef pan en bak de kippenstukjes eerst 3 minuten aan één kant. Draai de stokjes om en bak nog 3 minuten.
- Snij het lente-uitje in fijne ringetjes.
- Verwijder de varomaschaal en haal het kookmandje met de rijst met behulp van de spatel uit de beker.
- Doe de rijst in een kom en meng er het opzijgehouden sjalot/ketjap-mengsel onder. Voeg de groenten toe en roer nog even door. Serveer de groenten-rijstschotel met de kippenstukjes en werk af met lente-ui en sesamzaadjes.