Aantal porties: 8 personen

Charlotte Tiramisu
Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 20 MinInactive time: 12 H & 30 MTotale tijd: 13 H & 5 M
Als je op zoek bent naar een tiramisudessert met feestalluren, dan kan ik je zeker deze charlotte-versie aanraden.
Met de lange vingerkoekjes rondom, een laagje cacaopoeder vol sierlijke sterretjes en een mooie strik als finishing touch kan je met dit dessert toch echt wel bewondering oogsten. Perfect dus om je menu in stijl af te sluiten.
Ingredienten
- 100 gr boter
- 200 gr bastogne speculaaskoekjes
- 400 gr lange vingers (ongeveer 165 gr +235 gr)
- 150 gr amaretto (100gr + 50gr)
- 300 gr sterke koffie, afgekoeld
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 190 gr suiker
- 750 gr mascarpone
- cacaopoeder
Instructies
Bereiding van de bodem
- Neem een springvorm met een diameter van ongeveer 24 cm en bekleed de bodem (niet de randen) met bakpapier.
- Zet een plat schaaltje klaar met 100 gr amaretto. Leg ongeveer 165 gr lange vingers klaar.
- Snij de boter in stukken, doe ze in de mengbeker en verwarm: 3 min/90°/snelheid 1.
- Breek de speculaaskoekjes in grove stukken, doe ze in de mengbeker en maak fijn: 10 sec/snelheid 10.
- Schep de gemalen koekjes op het bakpapier in de springvorm en druk goed aan. Werk nu snel verder.
- Doop de niet gesuikerde kant van de lange vingers één voor één in de amaretto en zet elk koekje in de springvorm met de gesuikerde kant naar buiten. Druk het koekje wat aan in de speculaasbodem. Ga verder met de lange vingers tot je een gesloten rand hebt. Plaats 20 minuten in de koelkast om de speculaaskoekjes te laten uitharden.
Bereiding van de tiramisu
- Zet 300 gr sterke koffie, doe er 50 gr amaretto in en laat 20 minuten afkoelen.
- Plaats de vlinder op het mes.
- Voeg de eieren, de dooiers en de suiker toe en klop: 9 min/snelheid 4.
- Verwijder de vlinder.
- Voeg de mascarpone toe en meng: 2 min/snelheid 3.
- Haal de springvorm uit de koelkast en schep 1/3de van de mascarpone op de bodem.
- Doop wat lange vingers kort in het koffie/amaretto-mengsel en schik ze op de mascarponelaag.
- Dek opnieuw af met 1/3de mascarpone.
- Verwerk de overige lange vingers op dezelfde manier.
- Dek een laatste keer af met 1/3de mascarpone.
- Dek alles voorzichtig af met wat huishoudfolie of aluminiumfolie (let op dat je de opstaande rand met koekjes niet breekt) en plaats minstens 12 uur in de koelkast.
- Knip eventueel wat sterretjes van verschillende grootte uit een papier. Leg de sterretje op de mascarpone en werk de bovenkant van de tiramisu af met wat cacaopoeder. Verwijder de papieren sterretjes.
- Verwijder voorzichtig de zijkant van de springvorm.
- Klaar om te serveren!