Portosaus

<
Yield: 8 personen
Author: Clevercooking

Portosaus

Prep time: 5 MinCook time: 35 MinTotal time: 40 Min
Deze donkere saus doet het uitstekend bij alle soorten wild.

Ingredients

  • 2   sjalotten
  • 2 teentjes  look
  • 200 gram  porto
  • 400 gram  demi-glace of bruine fond
  • 70 gram  boter(20 gram + 50 gram)
  • een takje  rozemarijn
  • 2 koffielepels  salie
  • een snuifje  peper en zout

Instructions

  1. Pel de sjalotten en snij ze in grove stukken. Pel de look. Doe sjalotten en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Doe 20 gram boter, salie en verse rozemarijn in de mengbeker en stoof: 5 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de porto toe laat inkoken: 15 min/100°/snelheid 1 zonder maatbekertje.
  4. Voeg de demi-glace of bruine fond toe en laat inkoken:15 min/100°/snelheid 1 zonder maatbekertje.
  5. Zeef de saus, doe ze terug in de mengbeker en stel het toestel in: 2 min/90°/snelheid 1. Voeg de resterende boter in kleine blokjes toe via de dekselopening.

Kreeft à l'armoricaine

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Kreeft à l

Kreeft à l'armoricaine

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 40 M
Dit heerlijke kreeftgerechtje zou je enkel al klaarmaken voor de mooie kleurcombinatie. De varoma-schaal van je Thermomix kan je perfect gebruiken om kreeft te stomen. In combinatie met rode armoricaine-saus, zwarte pasta en een wit bord, wordt niet enkel de maag maar ook het oog verwend. De pasta is op het vuur klaargemaakt en wordt dus niet in het recept beschreven.

Ingredienten:

  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 2 wortelen
  • 1 tak witte selder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 70 gram cognac
  • 120 gram witte wijn
  • 80 gram water
  • 1/2 visbouillonblokje
  • 350 gram tomatenpassata
  • 2 kleine kreeften van ongeveer 500 gr elk
  • 100 gram room
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • een snuifje piment d'espelette of cayennepeper
  • 50 gram koude boter in stukjes gesneden
  • enkele takjes peterselie, dragon en bieslook

Instructies:

How to cook Kreeft à l'armoricaine

  1. Pel de sjalot en de knoflook en doe ze in de mengbeker.
  2. Schraap de wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Verwijder de blaadjes van de selder, was de stengel en snij in grove stukken. Voeg wortel en selder toe aan de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 5.
  3. Spatel alles naar beneden. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/varoma/lepeltje.
  4. Voeg de cognac toe en warm op: 2 min/100°/lepeltje.
  5. Voeg de witte wijn, het water met het visbouillonblokje en de tomatenpassata toe en stoom: 4 min/varoma/snelheid 1.
  6. Leg de kreeften in de diepe varomaschaal, sluit deze af met het deksel en plaats de varomaschaal op de mengbeker. Stel opnieuw in: 17 min/varoma/snelheid 1.
  7. Neem de varomaschaal af en hou opzij.
  8. Voeg de room toe en kook: 2 min/100°/snelheid 1.
  9. Proef de saus en kruid bij met peper, zout, piment d'espelette of cayennepeper.
  10. Stel het toestel opnieuw in: 3 min/100°/snelheid 1 en voeg de stukjes koude boter geleidelijk aan toe via de dekselopening.
  11. Versnij de kreeft, verdeel in 6 porteis en dien op met de saus.
  12. Werk af met fijngehakte peterselie, dragon, bieslook en een beetje gekookte zwarte pasta.
Created using The Recipes Generator

Pastéis de nata

Yield: 9 taartjes
Author: Clevercooking
Pastéis de nata

Pastéis de nata

Prep time: 15 MinCook time: 15 MinTotal time: 30 Min
Ooit al in Lassabon geweest? Dan is er veel kans dat je dit heerlijke kleine taartje daar geproefd hebt. Het is immers één van de meest gekende gebakjes uit de Portugese keuken. Het originele recept is in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém in de Portugese hoofdstad. Bij een aantal bakkerijen staan vaak héél lange rijen met toeristen én locals. Wellicht kan er ook een file ontstaan bij je thuis ter hoogte van de oven!

Ingredients

  • 125 gram
  • room
  • 125 gram
  • melk
  • 60 gram
  • kristalsuiker
  • 10 gram
  • vanillesuiker
  • 25 gram
  • patisseriebloem
  • 3
  • eidooiers
  • een snuifje
  • kaneelpoeder
  • zestes van
  • 1/4 bio-citroen
  • diepvriesbladerdeeg

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet de vlinder op het mes.
  3. Doe room, melk, suiker, vanillesuiker, patisseriebloem en eidooiers in de mengbeker en klop: 10 sec/snelheid 3,5.
  4. Voeg het kaneelpoeder en de citroenzestes toe en kook: 13 min/90°/snelheid 2.
  5. Haal het bladerdeeg uit de diepvries, leg het open en steek er met een ring cirkels uit die groot genoeg zijn om zowel de bodem als de zijkant van je vormpjes te bekleden. Je kan bijvoorbeeld een plaat met muffinvormpjes gebruiken.
  6. Giet de gegaarde bereiding in elk met bladerdeeg gevuld vormpje, maar vul slechts voor 3/4.
  7. Bak gedurende 15 à 20 mintuen in de oven op 200°, afhankelijk van de grootte van je vormpjes. Hou in de gaten. De bovenkant van de vulling mag een beetje gecarameliseerd zijn.

Visragout

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Visragout

Visragout

Bereidingstijd: 25 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 40 M
Met dit makkelijke recept zet je in één-twee-drie een heerlijke en volledige warme maaltijd op tafel. Aardappeltjes en wortelen leg je in het kookmandje dat in de mengbeker gaat. De diepe varomaschaal vul je met de vis en de platte bovenste schaal gebruik je voor de champignons. Stomen doen we met witte wijn en visbouillon en het geheel werken we af met een beetje room. Alle niveaus van de Thermomix worden dus optimaal gebruikt. Zo eenvoudig en zo lekker!

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram witte wijn
  • 250 gram water
  • 1 visbouillonblokje
  • 200 gram aardappelen
  • 100 gram wortelen
  • 250 gram zeewolf
  • 250 gram zalm
  • 100 gram champignons
  • 50 gram room
  • 15 gram maïzena
  • een beetje citroensap
  • 200 gram gepelde grijze garnaaltjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Instructies:

How to cook Visragout

  1. Pel de ui en snij in vier. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1. Doe de witte wijn in de beker en kook: 6 min/varoma/snelheid 1.
  3. Schil ondertussen de aardappelen en de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in het ronde kookmandje.
  4. Voeg het water en het visbouillonblokje toe en zet het kookmandje met de aardappelen en de wortelen in de mengbeker. Stoom: 10 min/varoma/snelheid 1.
  5. Snij de vis in hapklare stukken en leg ze in de diepe varomaschaal. Stoom: 3 min/varoma/snelheid 1.
  6. Snij de champignons in vier en leg ze in de bovenste, platte varomaschaal. Zet ze bovenop de diepe schaal, dek af en stoom verder: 10 min/varoma/snelheid 1.
  7. Neem de varomaschaal af, haal het kookmandje uit de beker met de spatel en hou opzij.
  8. Voeg de room en de maïzena toe aan de beker en kook: 4 min/90°/snelheid 3.
  9. Voeg alles samen in een schaal, giet de saus erover en doe er een klein beetje citroensap bij. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  10. Serveer met verse gepelde garnaaltjes, een stukje citroen en gehakte peterselie.
Created using The Recipes Generator

Pompoen-knolseldersoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Pompoen-knolseldersoep

Pompoen-knolseldersoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Heb je nog wat restjes winterse groenten in de koelkast? Pompoen, pastinaak, peterseliewortel, knolselder; ze passen allemaal mooi bij elkaar. Hieronder vind je een heel eenvoudige maar lekkere combinatie met knolselder en pompoen.

Ingredients

  • 1
  • ui
  • 1 eetlepel
  • olijfolie
  • 300 gram
  • butternutpompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gr knolselder
  • geschild en in blokjes gesneden
  • 600 gram
  • kippenbouillon
  • 50 gram
  • room
  • een snuifje
  • peper en zout
  • gehakte
  • bieslook
  • croutons

Instructions

  1. Pel de ui en snij in twee. Doe in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1.
  3. Voeg de pompoen-en knolselderblokjes toe, samen met het water en de kippenbouillon en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de room toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer met gehakte bieslook en croutons.

Panna Cotta à l'Orange

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Panna Cotta à l'Orange

Panna Cotta à l'Orange

Prep time: 15 MinCook time: 4 HourTotal time: 4 H & 15 M
Letterlijk betekent panna cotta "gekookte room". Oorspronkelijk is dit heerlijke dessert afkomstig uit Piëmont in Noord-Italië. Vaak wordt panna cotta geserveerd met een coulis van rood fruit, maar in onderstaand recept gaan we voor een sinaasappelsmaakje. Wat de hoeveelheid gelatine betreft: ik gebruikte 2 blaadjes gelatine van Vahiné.

Ingredients

  • 2 blaadjes gelatine van
  • Vahiné (ongeveer 4 gram)
  • 500 gram
  • room
  • 10 gram
  • Cointreau
  • 90 gram
  • kristalsuiker
  • 1 bio-
  • sinaasappel

Instructions

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  2. Doe de room, de Cointreau en de suiker in de mengbeker en kook: 8 min/100°/ snelheid 1.
  3. Haal ondertussen was zestes van de sinaasappel, en snij ze met de hand in heel kleine stukjes. Let erop dat je enkel de fijne schil hebt, zonder wit vlies. Dat laatste zou een te bittere smaak geven.
  4. Schil dan de sinaasappel "à vif", haal er de partjes uit en hou ze opzij voor de afwerking.
  5. Voeg de sinaasappelzestes en de uitgeknepen gelatine toe aan de beker (laat de gelatine naast de messen en niet op het mes vallen) en meng: 30 sec/snelheid 6.
  6. Giet in glaasjes of kommetjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Serveer met de opzijgehouden sinaasappelpartjes.

Naan-brood

Yield: 8 broodjes
Author: Clevercooking
Naan-brood

Naan-brood

Prep time: 5 MinCook time: 2 HourTotal time: 2 H & 5 M
Naan-brood is plat brood gemaakt van tarwebloem. Er wordt ook vaak Griekse yoghurt en melk toegevoegd om meer volume aan het deeg te geven. Het brood wordt in de Indiase keuken gebruikt als lepel om op te scheppen. Heerlijk om het in een romige saus van stoofpotjes te soppen. Heb je een pizzasteen, dan kan je het deeg daarop in de oven bakken. Maar op een bakplaat gaat het ook prima.

Ingredients

  • 110 gram
  • melk
  • 1/2
  • ei
  • 1 theelepel
  • olijfolie
  • 40 gram
  • Griekse yoghurt
  • 15 gram
  • verse gist
  • 275 gram
  • tarwebloem
  • een snuifje
  • zout
  • 1 theelepel
  • suiker
  • 1/4 theelepel
  • bakpoeder

Instructions

  1. Doe melk, ei, olijfolie, Griekse yoghurt en gist in de mengbeker en mix: 5 sec/snelheid 7.
  2. Warm het geheel op: 1,30 min/37°/snelheid 2.
  3. Voeg bloem, zout, suiker en bakpoeder toe en meng: 10 sec/snelheid 6.
  4. Kneed het deeg gedurende 2 minuten op deegmodus.
  5. Haal het deeg uit de mengbeker, doe het in een met olijfolie ingevette kom en dek het af met huishoudfolie. Laat het op een warme plek rijzen gedurende 2 uur.
  6. Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 8 porties.
  7. Rol elke portie met een deegrol uit tot een ovale lap.
  8. Leg de lapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de broodjes gedurende 8 minuten.

Butter chicken

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Butter chicken

Butter chicken

Bereidingstijd: 30 MKooktijd: 10 MTotale tijd: 40 M
Butter Chicken is naast Tikka Masala één van de populairste gerechten uit de Indische keuken. Deze schotel wordt bereid met heel wat krachtige kruiden en zou je misschien wel de exotische variant van onze Vlaamse stoverij kunnen noemen. Het is een heelijk romig gerecht dat je lekker combineert met gestoomde rijst of het platte Naan-brood.

Ingredienten:

  • 5 gram gember
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gram wortel
  • 1 rood pepertje
  • 80 gram boter
  • 2 koffielepels gemalen koriander
  • 1/4 koffielepel gemalen kardemon
  • 2 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2koffielepel kaneelpoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel zout
  • 1 koffielepel garam masala
  • 2 koffielepel honing
  • 600 gram kipfilet
  • sap van 1/4 citroen
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 150 gram room
  • 60 gr Griekse yoghurt
  • enkele blaadjes koriander

Instructies:

How to cook Butter chicken

  1. Schil de gember. Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel de knoflook. Schraap de wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Halveer het rode pepertje en haal de zaadlijsten eruit. Snij in grove stukken.
  2. Doe gember, ui, knoflook, wortelen en rood pepertje in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de boter toe en stoof aan: 5 min/120°/snelheid 1.
  4. Voeg de gemalen koriander, kardemonpoeder, paprikapoeder, kaneel, kurkuma, zout, garam masala en honing toe en stoof verder: 3 min/120°/snelheid 1.
  5. Snij ondertussen de kipfilets in hapklare stukken.
  6. Voeg de stukken kip, citroensap, tomatenpuree, kippenbouillon en tomatenblokjes toe en kook: 14 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Voeg de room en de Griekse yoghurt toe en kook verder: 6 min/90°/linksomdraai/lepeltje.
  8. Serveer met rijst of Naan-brood en werk af met enkele blaadjes verse koriander.
Created using The Recipes Generator

Rode Bietjessoep

Yield: 4 borden
Author: Clevercooking
Rode bietjessoep

Rode bietjessoep

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Rode bieten zijn voor heel wat mensen misschien niet de meest geliefde groente, maar deze bordjes boordevol vitaminen zijn zeker het proeven waard.

Ingredients

  • 1  ui
  • 2  wortelen
  • 1 stuk  wit van prei
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 350 gr  ongekookte rode bieten
  • 650 gram  water
  • 1 blokje  kippenbouillon
  • 100 gr  room

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Schil de wortelen en snij in grove stukken. Was de prei en snij in grove stukken.
  2. Doe ui, wortelen en prei in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Schil de bieten, snij in grove stukken en doe ze in de mengbeker.
  5. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg de room toe en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).

Muffins met framboos en banaan

Aantal porties: 10 muffins
Auteur:
Muffins met framboos en banaan

Muffins met framboos en banaan

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 20 M
Zin in een lekkere muffin en toch je lijn in de gaten houden? Met deze heerlijke combinatie van boekweitbloem, kokospoeder en amandelmeel is dat geen probleem. Suiker hebben we niet toegevoegd, de rijpe bananen zorgen immers voor een lekkere zoete touch en met verse frambozen ogen deze cakejes nog eens extra mooi. Bovendien is het supermakkelijk dat je alle ingrediënten, met uitzondering van de frambozen, samen in de mengbeker kan doen. Als je alle ingrediënten bij de hand hebt en je oven is voorverwarmd, heb je deze cakejes op tafel in 20 minuten. Ook lekker als ontbijt, vieruurtje, tussendoortje, avondsnoepje en ga zo maar door. Ik gebruikte muffinvormpjes uit siliconen, die hoeven niet ingevet te worden.

Ingredienten:

  • 60 gram boekweitmeel
  • 60 gram kokospoeder
  • 60 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 3 rijpe bananen in grove stukken
  • 100 gr verse frambozen

Instructies:

How to cook Muffins met framboos en banaan

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe de boekweitbloem, het kokospoeder, het amandelmeel, de eieren, het bakpoeder, het vanillepoeder en de stukken banaan in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 4.
  3. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 8.
  4. Leg in elk muffinvormpje een framboos, schep er wat deeg in en duw dan nog 2 frambozen in het deeg.
  5. Bak de muffins gedurende 15 min en laat afkoelen.
Created using The Recipes Generator

Bouillabaise

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Bouillabaise

Bouillabaise

Bereidingstijd: 25 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 45 M
De allereerste keer dat ik bouillabaise at was ik met mijn ouders op vakantie in Frankrijk. Aan de haven in Marseille was het moeilijk kiezen uit alle restaurants waarvan het personeel op straat stond om je naar binnen te lokken. Toen was ik nog geen visliefhebber en kon ik deze heerlijke specialiteit maar matig smaken. Ondertussen ben ik gek op dit zonnige gerecht dat je met de Thermomix heel makkelijk kan klaarmaken. Een prima voorbeeld van een all-in-one-maaltijd, die je met zowat elke seizoensvis kan maken. Serveer de bouillabaise met een lekker pittige rouille en krokant gebakken sneden stokbrood.

Ingredienten:

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 prei, enkel het wit in ringen gesneden
  • 1/2 venkel, gewassen, het hart verwijderd en in plakjes gesneden
  • 1 dopje saffraanpoeder
  • 400 gram verse tomaten in stukken gesneden
  • 1 eetlepel pastis
  • een blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 2 eetlepels bloem
  • 1000 gr visfumet(water met visbouillonblokje)
  • 100 gr witte wijn
  • een blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 500 gr mosselen, gespoeld
  • 8 rauwe gamba's, darmkanaal verwijderd
  • 300 gr zeebaarsfilet, in hapklare stukken gesneden
  • filets van 1 rode poon, in hapklare stukken gesneden
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • 1 potje kant-en-klare rouille
  • 1 stokbrood

Instructies:

How to cook Bouillabaise

  1. Verwarm de oven voor op 200° (om straks het stokbrood te grillen).
  2. Pel de ui en de knoflook, snij de ui in vier, doe beide in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1.
  4. Voeg de preiringen en de fijngesneden venkel toe en sauteer verder: 4 min/120°/snelheid 1.
  5. Voeg de saffraan en de stukken tomaat toe samen met de pastis, de tomatenpuree en de bloem. Voeg ook de visfumet, de witte wijn, het laurierblaadje en de tijm toe.
  6. Doe de gewassen mosselen in de onderste varoma-schaal en plaats het deksel erop. Zet de varomaschaal op de mengbeker en stoom: 13 min/varoma/snelheid 1.
  7. Snij het stokbrood in schijven van 2cm en bestrijk ze met olijfolie.
  8. Doe de gamba's in de bovenste varoma-schaal, plaats ze bovenop de mosselen en stoom verder: 7 min/varoma/snelheid 1. Doe de mosselen en de gamba's in een kom en hou ze warm.
  9. Leg de sneetjes stokbrood ondertussen op een rooster en grill gedurende 12 min.
  10. Leg de stukken zeebaars en de rode poon in de bovenste varomaschaal, kruid ze met peper en zout en plaats ze samen met de lege onderste varoma-schaal op de beker. Stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1.
  11. Neem de varomaschaal af en voeg de visstukken bij de soep. Voeg ook de mosselen en de gamba's toe.
  12. Proef en kruid met cayennepeper en zout.
  13. Serveer met het gegrillde stokbrood dat je insmeert met wat rouille.
Created using The Recipes Generator

Kervelsoep

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Kervelsoep

Kervelsoep

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 20 M
Dit lekker soepje zit boordevol vitaminen en is goed gebonden door de rijst en aardappelstukjes die meegegaard worden. Klaar in 20 minuten, lekker dik en niet gemixt.

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 aardappel, met de hand in blokjes gesneden
  • 100 gram diepvrieskervel
  • 15 gram rijst
  • 700 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Kervelsoep

  1. Pel de ui en snij in vier. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec.snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1.
  3. Voeg de aardappelblokjes, de bevroren kervel, de rijst, het water en het bouillonblokje toe en kook: 17 min/100°/snelheid 1.
  4. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Created using The Recipes Generator

Granola met gedroogde mango

Yield: 1 bakplaat
Author: Clevercooking
Granola met gedroogde mango

Granola met gedroogde mango

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Ook deze heerlijk voedzame granola is een prima ontbijtsuggestie. Heb je nog nooit zelf granola gemaakt? Echt niet moeilijk met je Thermomix-toestel. Met havervlokken, noten, pure chocolade en stukjes gedroogde mango is dit echt een lekkere mengeling zonder toegevoegde suikers. De gedroogde mango haal ik meestal op de markt bij een notenkraam waar ze een heel uitgebreid assortiment hebben van gedroogd fruit. Vraag om stukjes gedroogd fruit te proeven en kies er dan uit wat je het lekkerst vindt. Eens je een voorraadje granola in je kast hebt staan, heb je snel een alternatief voor de klassieke boterham. Maak een lekker bordje met stukjes vers fruit, Griekse yoghurt en een goeie portie van deze granola en je kan er heel de voormiddag tegen.

Ingredients

  • 50 gram  pure chocolade in grove stukken
  • 250 gram  studentenhaver zonder rozijnen
  • 250 gram  havervlokken
  • 2 eetlepels  kokosvet, gesmolten
  • 2 eetlepels  honing
  • 6 eetlepels  water
  • 50 gram  gedroogde mango, in stukjes gesneden met de hand

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  3. Doe de chocolade in de beker en hak: 3 sec op snelheid 7. Giet in een kommetje en hou apart.
  4. Doe de studentenhaver in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5.
  5. Voeg de havervlokken toe, samen met de gesmolten kokosolie, de honing en het water en meng: 12 sec/snelheid 3/linksomdraai.
  6. Spreid het mengsel uit op de bakplaat en zet in de oven gedurende 15 minuten.
  7. Laat afkoelen en voeg de gehakte chocolade en de mangostukjes pas toe als het mengsel koud is.
  8. Bewaar afgesloten.
Created using The Recipes Generator

Shake framboos-banaan

Yield: 4 glazen
Author: Clevercooking
Shake framboos-banaan

Shake framboos-banaan

Prep time: 5 MinCook time: 1 MinTotal time: 6 Min
Geen tijd voor ontbijt? Met deze smakelijke shake heb je heel snel een lekker alternatief en een verzadigd gevoel.

Ingredients

  • 1 busje  kokosmelk (250ml)
  • 2 rijpe  bananen in grove stukken
  • 200 gram  diepvriesframbozen, wat ontdooid
  • een snuifje  gember
  • een snuifje  kaneel

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 15 sec/snelheid 10.

Viooltjesijs

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Viooltjesijs

Viooltjesijs

Prep time: 15 MinCook time: 24 HourTotal time: 24 H & 15 M
Ken je de smaak van viooltjessnoepjes? Ik veronderstel dat ze nog altijd verkocht worden, maar ik kan ze me enkel herinneren van heel lang geleden. Onlangs zag ik een hele reeks siropen van Monin in de supermarkt staan. Je hebt ze in heel veel smaken: passievruchten, munt, gember, vlierbloesem en dus ook viooltjessmaak. Heel veel van deze siropen worden in de horeca gebruikt om allerhande cocktails te maken. Maar je kan er ook je ijs een subtiel smaakje mee geven. Ijs maken met de Thermomix is heel eenvoudig en doe je gespreid over minstens 2 dagen. Op dag 1 maak je het roomijs en giet je het in ijsblokvormpjes. Dag 2 of later is D-day: je doet de ijsblokjes in de mengbeker en mixt het geheel tot een smeuïge massa. Ben je naast de Thermomix ook de trotse bezitter van een ijsmachine, dan kan je alles de dag zelf maken.

Ingredients

  • 4
  • eidooiers
  • 80 gram
  • kristalsuiker
  • 400 gram
  • halfvolle of volle melk
  • 40 gram
  • viooltjessiroop
  • 400 gram
  • volle room
  • 2 eetlepels
  • citroensap

Instructions

  1. Doe de eidooiers samen met de kristalsuiker in de mengbeker en verwarm: 3 min/37°/snelheid 3.
  2. Voeg de melk toe en verwarm verder: 7 min 80°/snelheid 2.
  3. Voeg de viooltjessiroop en de room toe en meng: 10 sec/ snelheid 3.
  4. Laat het mengsel afkoelen, giet het in ijsblokvormpjes en plaats ze in de diepvriezer gedurende minimum 24 uur.
  5. Doe de bevroren blokjes vlak voor het serveren in de mengbeker (maximum tot de helft vullen) en mix op snelheid 6 tot je mooi smeuïg ijs hebt.

Penne met verse pesto, kerstomaatjes, mozarella en rucola

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Penne met verse pesto, kerstomaatjes, mozarella en rucola

Penne met verse pesto, kerstomaatjes, mozarella en rucola

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 10 MTotale tijd: 20 M
Heb je niet veel inspiratie en zin om te koken? Probeer dan zeker deze heerlijke pastaschotel die je zowel warm, lauw als koud kan eten. Ik heb het gerecht van begin tot eind getimed en als al je ingrediënten klaar staan, heb je in 20 minuten een maaltijd om duimen en vingers van af te likken. Dan ga ik wel uit van de warme versie, anders moet je er nog wat tijd bijtellen om de pasta te laten afkoelen.

Ingredienten:

  • 1 mooie teen knoflook
  • 30 gram parmezaan
  • 15 gram pijnboompitten
  • 20 gram basilicumblaadjes
  • 40 gram olijfolie
  • een snuifje peper
  • 50 gram ricotta
  • 2 eetlepels citroensap
  • 300 gram penne
  • 550 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 2 eetlepels citroensap
  • een zakje mini-mozarellabolletjes (150 gr uitgelekt gewicht)
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 25 gram rucola

Instructies:

How to cook Penne met verse pesto, kerstomaatjes, mozarella en rucola

Bereiding van de pesto
  1. Pel de look en doe die samen met de parmezaan in de mengbeker. Hak fijn: 8 sec/snelheid 10.
  2. Voeg de pijnboompitten, de basilicumblaadjes, de olijfolie en een snuifje peper toe en hak opnieuw: 8 sec/ snelheid 10.
  3. Voeg de ricotta en het citroensap toe en meng: 8 sec/snelheid 5.
  4. Doe in een kommetje en reinig de mengbeker.
Bereiding van de penne
  1. Doe de penne in de mengbeker.
  2. Voeg het water en het bouillonblokje toe en roer de penne even rond met de spatel. Kook: 14 min/100°/ linksomdraai/snelheid lepeltje.
  3. Halveer ondertussen de kerstomaatjes en laat de mozarellabolletjes uitlekken.
  4. Schep de pasta in een kom en besprenkel met citroensap. Voeg de pesto toe en roer goed rond.
  5. Voeg de halve kerstomaatjes, de mozarella en de rucola toe en dien op.
Created using The Recipes Generator

Hummus van rode bietjes

Yield: 1 kommetje
Author: Clevercooking
Hummus van rode bietjes

Hummus van rode bietjes

Prep time: 5 MinCook time: 5 MinTotal time: 10 Min
Een lekker dipje als start voor een makkelijk en lekker etentje: dat is nooit te versmaden. Wedden dat dit kommetje vlug leeg zal zijn? Het is niet alleen lekker, maar het oogt ook extra mooi dankzij de rode bietjes.

Ingredients

  • 1 teentje
  • knoflook
  • 1 kleine
  • ui
  • 2 eetlepels
  • olijfolie
  • een snuifje
  • komijn
  • een snuifje
  • peper
  • een snuifje
  • zout
  • 1 blik of bokaal
  • kikkererwten (ongeveer 200 gr)
  • 250 gram
  • gekookte rode biet
  • 1 eetlepel
  • citroensap
  • 1 eetlepel
  • tahinpasta (sesampasta)
  • 2 eetlepels
  • zure room
  • enkele blaadjes
  • koriander
  • voldoende
  • dipstokjes

Instructions

  1. Pel de knoflook en de ui. Snij de ui in twee. Doe de knoflook en de ui in de mengbeker en hak: 4 sec/ snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/ snelheid 1.
  3. Voeg de komijn toe samen met een beetje peper en zout en stoof verder: 1 min/ 100°/ snelheid 1.
  4. Doe de kikkererwten en de uitgelekte en in grove stukken gesneden rode bietjes toe. Voeg het citroensap, de tahinpasta en de zure room toe en mix: 40 sec/ snelheid 8.
  5. Serveer in een kommetje met wat gehakte koriander en ... dippen maar.

Abrikozennectar

Yield: 6 glaasjes
Author: Clevercooking
Abrikozennectar

Abrikozennectar

Prep time: 20 MinCook time: 1 HourTotal time: 1 H & 20 M
Met abrikozen kan je de lekkerste confituur maken. Maar dit zomerfruit is ook heel geschikt om een heerlijke nectar van te maken. Maak dit sapje van tevoren zodat het goed koud kan worden en trakteer je gasten of jezelf op dit lekker pure, gezonde drankje. Het moet niet altijd Gin-Tonic zijn!

Ingredients

  • 500 gram  abrikozen
  • 500 gram  water
  • 50 gram  poedersuiker
  • 2 eetlepels  citroensap
  • 200 gram  bruiswater
  • enkele  ijsblokjes

Instructions

  1. Was de abrikozen, haal de pit eruit maar laat het vel eraan.
  2. Doe de abrikozenstukken in de mengbeker, voeg het water (niet het bruiswater) en de poedersuiker toe en kook: 13 min/98°/ snelheid 1,5 zonder maatbeker. Zet het kookmandje op het deksel om spatten te voorkomen.
  3. Voeg het citroensap toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  4. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
  5. Giet de nectar vlak voor het serveren in glazen, vul aan met wat bruiswater en enkele ijsblokjes.

Gelei van rode bessen, frambozen en porto

Aantal porties: 3 potjes van 220 gram
Auteur:
Gelei van rode bessen, frambozen en porto

Gelei van rode bessen, frambozen en porto

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 10 MTotale tijd: 20 M
Verse confituur is toch echt wel beter dan een potje dat je in de supermarkt koopt. En met de Thermomix ben je zeker van het resultaat. In dit recept vormen de frambozen en de porto een mooi tegengewicht voor de zure rode besjes. Als zoetmiddel hebben we een combinatie gebruikt van kristalsuiker en Zusto, een suikervervanger die 75% minder calorieën bevat dan gewone suiker. Heeft u dit niet in huis, dan kan u de hoeveelheid Zusto gewoon vervangen door kristalsuiker en gebruikt u 320 gr kristalsuiker i.p.v. de combinatie van kristalsuiker en Zusto .

Ingredienten:

  • 1 bakje rode bessen (400 à 500 gr)
  • 1 doosje diepvriesframbozen (300 gram), een half uurtje ontdooid
  • 180 gram kristalsuiker
  • 140 gram Zusto
  • 15 gram pectine
  • 40 gram porto
  • 2 koffielepels balsamico

Instructies:

How to cook Gelei van rode bessen, frambozen en porto

  1. Spoel de rode besjes, laat ze goed uitlekken en rits de bessen van de takjes.
  2. Doe de suiker, de zusto en de pectine in de mengbeker en mix: 15 sec/ snelheid 3. Haal uit de mengbeker, doe in een kommetje en hou opzij.
  3. Doe de rode besjes en de frambozen in de mengbeker en warm op: 3,30 min/ 50°/ snelheid 1, zonder maatbekertje.
  4. Stel het toestel opnieuw in: 10 min/ 105°/ snelheid 2, zonder maatbekertje. Doe het suiker/pectinemengsel geleidelijk aan via de dekselopening bij het fruit. Blijf in de buurt, kokende confituur kan gaan spatten. Is dat het geval plaats dan het ronde kookmandje op het deksel.
  5. Voeg de porto en balsamico bij het fruit en meng: 25 sec/snelheid 3.
  6. Plaats een zeef boven een kom en giet er de confituur in. Roer het mengsel met een lepel door de zeef. Alle pitjes blijven zo in de zeef; wat je overhoudt is een mooie, heldere gelei.
  7. Giet in confituurpotjes,sluit ze onmiddellijk af en laat ze omgekeerd afkoelen.
  8. Eens je potje geopend is, moet je het in de koelkast bewaren.
Created using The Recipes Generator

Fruitcompote brûlée

Aantal porties: 4 glaasjes
Auteur:
Fruitcompote brûlée

Fruitcompote brûlée

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 5 MTotale tijd: 15 M
Een lekker dessertje hoeft niet altijd veel calorieën te bevatten Probeer deze lekkere mix van zomerse aardbeien, watermeloen en appel die feestelijk afgewerkt is met afgebrand eiwit. Het eerste deel van de bereiding, de fruitmix, kan je ruim op voorhand maken. Afwerken doe je op het moment zelf.

Ingredienten:

  • 150 gram aardbeien zonder kroontjes
  • 150 gram watermeloen, geschild, zonder pitten en in grove stukken
  • 2 appels, geschild, zonder klokhuis en in grove stukken
  • 3 eetlepels poedersuiker (1 + 2)
  • het sap van een halve citroen
  • 2 eitwitten
  • 1 koffielepel brésiliennenootjes

Instructies:

How to cook Fruitcompote brûlée

  1. Doe het fruit in de mengbeker, samen met 1 eetlepel poedersuiker en het citroensap. Mix: 10 sec/ snelheid 10.
  2. Giet in glaasjes en zet in de koelkast.
  3. Reinig de mengbeker en het mes grondig. Ze moeten allebei vetvrij zijn, anders zullen de eiwitten niet stijf geklopt kunnen worden.
  4. Plaats de vlinder en voeg de eiwitten toe aan de mengbeker. Klop stijf: 2,30 min/ snelheid 3,5.
  5. Voeg de overgebleven poedersuiker toe en klop verder: 30 sec/ snelheid 3,5.
  6. Doe het eiwit in een spuitzak met een gekarteld mondje.Een wegwerpspuitzak zonder mondje is natuurlijk ook goed.
  7. Haal de glaasjes uit de koelkast, snij de onderkant van de wegwerkspuitzak en spuit een mooie laag opgeklopt eiwit op het fruit.
  8. Brand af met een keukenbrandertje en stooi er enkele brésiliennenootjes op.
Created using The Recipes Generator