Bouillabaise

Recept afdrukken
Bouillabaise
De allereerste keer dat ik bouillabaise at was ik met mijn ouders op vakantie in Frankrijk. Aan de haven in Marseille was het moeilijk kiezen uit alle restaurants waarvan het personeel op straat stond om je naar binnen te lokken. Toen was ik nog geen visliefhebber en kon ik deze heerlijke specialiteit maar matig smaken. Ondertussen ben ik gek op dit zonnige gerecht dat je met de Thermomix heel makkelijk kan klaarmaken. Een prima voorbeeld van een all-in-one-maaltijd, die je met zowat elke seizoensvis kan maken. Serveer de bouillabaise met een lekker pittige rouille en krokant gebakken sneden stokbrood.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 prei, enkel het wit in ringen gesneden
  • 1/2 venkel, gewassen, het hart verwijderd en in plakjes gesneden
  • 1 dopje saffraanpoeder
  • 400 gram verse tomaten in stukken gesneden
  • 1 eetlepel pastis
  • een blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 2 eetlepels bloem
  • 1000 gr visfumet(water met visbouillonblokje)
  • 100 gr witte wijn
  • een blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 500 gr mosselen, gespoeld
  • 8 rauwe gamba's, darmkanaal verwijderd
  • 300 gr zeebaarsfilet, in hapklare stukken gesneden
  • filets van 1 rode poon, in hapklare stukken gesneden
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • 1 potje kant-en-klare rouille
  • 1 stokbrood
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° (om straks het stokbrood te grillen) Pel de ui en de knoflook, snij de ui in vier, doe beide in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1. Voeg de preiringen en de fijngesneden venkel toe en sauteer verder: 4 min/120°/snelheid 1. Voeg de saffraan en de stukken tomaat toe samen met de pastis, de tomatenpuree en de bloem. Voeg ook de visfumet, de witte wijn, het laurierblaadje en de tijm toe. Doe de gewassen mosselen in de onderste varoma-schaal en plaats het deksel erop. Zet de varomaschaal op de mengbeker en stoom: 13 min/varoma/snelheid 1. Snij het stokbrood in schijven van 2cm en bestrijk ze met olijfolie. Doe de gamba's in de bovenste varoma-schaal, plaats ze bovenop de mosselen en stoom verder: 7 min/varoma/snelheid 1. Doe de mosselen en de gamba's in een kom en hou ze warm. Leg de sneetjes stokbrood ondertussen op een rooster en grill gedurende 12 min. Leg de stukken zeebaars en de rode poon in de bovenste varomaschaal, kruid ze met peper en zout en plaats ze samen met de lege onderste varoma-schaal op de beker. Stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1.L Neem de varomaschaal af en voeg de visstukken bij de soep. Voeg ook de mosselen en de gamba's toe. Proef en kruid met cayennepeper en zout. Serveer met het gegrillde stokbrood dat je insmeert met wat rouille.

Clevercooking

Van wal en Co Com. V., Louis Vervoortlaan, Schoten, Vlaams Gewest, 2900, Belgium