Pastéis de nata

Recept afdrukken
Pastéis de nata
Ooit al in Lassabon geweest? Dan is er veel kans dat je dit heerlijke kleine taartje daar geproefd hebt. Het is immers één van de meest gekende gebakjes uit de Portugese keuken. Het originele recept is in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém in de Portugese hoofdstad. Bij een aantal bakkerijen staan vaak héél lange rijen met toeristen én locals. Wellicht kan er ook een file ontstaan bij je thuis ter hoogte van de oven!
Aantal porties: 9 taartjes Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 125 gram room
  • 125 gram melk
  • 60 gram kristalsuiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 25 gram patisseriebloem
  • 3 eidooiers
  • een snuifje kaneelpoeder
  • zestes van 1/4 bio-citroen
  • diepvriesbladerdeeg
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de vlinder op het mes. Doe room, melk, suiker, vanillesuiker, patisseriebloem en eidooiers in de mengbeker en klop: 10 sec/snelheid 3,5. Voeg het kaneelpoeder en de citroenzestes toe en kook: 13 min/90°/snelheid 2. Haal het bladerdeeg uit de diepvries, leg het open en steek er met een ring cirkels uit die groot genoeg zijn om zowel de bodem als de zijkant van je vormpjes te bekleden. Je kan bijvoorbeeld een plaat met muffinvormpjes gebruiken. Giet de gegaarde bereiding in elk met bladerdeeg gevuld vormpje, maar vul slechts voor 3/4. Bak gedurende 15 à 20 mintuen in de oven op 200°, afhankelijk van de grootte van je vormpjes. Hou in de gaten. De bovenkant van de vulling mag een beetje gecarameliseerd zijn..

Clevercooking

Van wal en Co Com. V., Louis Vervoortlaan, Schoten, Vlaams Gewest, 2900, Belgium