Venusschelpjes

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking

Venusschelpjes

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Wist je dat venusschelpen lang geleden door bepaalde inheemse volkeren gebruikt werden als geld? Ze komen vooral voor in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Venusschelpen zijn gevoelige schelpjes, je dient ze altijd vers te gebruiken. In de pasta vongole zijn ze bijzonder populair, maar probeer ze ook eens als voorgerechtje, al of niet gecombineerd met een stukje stokbrood.

Ingredients

  • een handvol blaadjes  platte peterselie
  • 1 kg  verse venusschelpen
  • 2  sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook 
  • 50 gram olijfolie
  • 50 gram  witte wijn
  • 150 gram  water
  • 1/2  visbouillonblokje
  • 1 koffielepel  paprikapoeder
  • 1  citroen
  • eventueel 4 stukjes  stokbrood

Instructions

  1. Doe de blaadjes peterselie in de mengbeker en hak: 7 sec op snelheid 5. Haal uit de beker en hou opzij.
  2. Doe de sjalot en de look in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5.
  3. Spoel de venusschelpen minstens 3 keer in koud water zodat alle zand verwijderd is, doe ze in de diepe varomaschaal en hou opzij.
  4. Voeg de olijfolie toe en sauteer: 8 min/ 120°/ snelheid 1.
  5. Doe het water, het gehalveerd visbouillonblokje, de witte wijn en de paprikapoeder in de mengbeker. Plaats de varoma op het deksel en stoom: 15min/varoma/snelheid 2.
  6. Verwijder de varoma en hou opzij. 
  7. Doe de gehakte peterselie in de mengbeker en meng: 15 sec/snelheid 2.
  8. Verdeel de venusschelpjes over 4 diepe borden en giet er wat saus over. Leg er een citroenpartje bij.
  9. Dien naar smaak op met een stukje stokbrood.
Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Venusschelpjes

Venusschelpjes

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 25 M
Wist je dat venusschelpen lang geleden door bepaalde inheemse volkeren gebruikt werden als geld? Ze komen vooral voor in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Venusschelpen zijn gevoelige schelpjes, je dient ze altijd vers te gebruiken. In de pasta vongole zijn ze bijzonder populair, maar probeer ze ook eens als voorgerechtje, al of niet gecombineerd met een stukje stokbrood.

Ingredienten:

  • een handvol blaadjes platte peterselie
  • 1 kg verse venusschelpen
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram olijfolie
  • 50 gram witte wijn
  • 150 gram water
  • 1/2 visbouillonblokje
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 citroen
  • eventueel 4 stukjes stokbrood

Instructies:

How to cook Venusschelpjes

  1. Doe de blaadjes peterselie in de mengbeker en hak: 7 sec op snelheid 5. Haal uit de beker en hou opzij.
  2. Doe de sjalot en de look in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5.
  3. Spoel de venusschelpen minstens 3 keer in koud water zodat alle zand verwijderd is, doe ze in de diepe varomaschaal en hou opzij.
  4. Voeg de olijfolie toe en sauteer: 8 min/ 120°/ snelheid 1.
  5. Doe het water, het gehalveerd visbouillonblokje, de witte wijn en de paprikapoeder in de mengbeker. Plaats de varoma op het deksel en stoom: 15min/varoma/snelheid 2.
  6. Verwijder de varoma en hou opzij. 
  7. Doe de gehakte peterselie in de mengbeker en meng: 15 sec/snelheid 2.
  8. Verdeel de venusschelpjes over 4 diepe borden en giet er wat saus over. Leg er een citroenpartje bij.
  9. Dien naar smaak op met een stukje stokbrood.
Created using The Recipes Generator

Apple Frazzle

Yield: 5 minuten
Author: Clevercooking
Apple Frazzle

Apple Frazzle

Prep time: 4 MinCook time: 1 MinTotal time: 5 Min
Een lekker aperitiefje moet niet altijd alcohol bevatten. Laat je inspireren door dit lekkere appelsapje dat jong en oud zullen smaken. Opdienen doe je het onder de benaming "Apple Frazzle", dat klinkt nog lekkerder dan appelsap!

Ingredients

  • 100 gram  ijsblokjes
  • 480 gram  appelsap
  • 4 eetlepels  suikersiroop
  • 2 eetlepels  citroensap
  • 100 gram  spuitwater
  • enkele appelschijfjes met schil voor de afwerking

Instructions

  1. Doe de ijsblokjes in de mengbeker en mix: 6 sec op snelheid 8.
  2. Giet over in een kan.
  3. Doe het appelsap samen met de suikersiroop en het citroensap in de mengbeker en meng: 20 sec op snelheid 4.
  4. Verdeel over 4 glazen en vul aan met het water en het gecrushte ijs.
  5. Werk af met fijne stukjes appel in de schil die die op een stokje prikt en bovenop het glas presenteert.

Komkommermousse met bietjes

Yield: 6 glaasjes
Author: Clevercooking
Komkommermousse met bietjes

Komkommermousse met bietjes

Prep time: 15 MinCook time: 3 HourTotal time: 3 H & 15 M
Hapjes in glaasjes doen het altijd goed. En de appetijt is des te groter als je voor een mooie kleurcombinatie kan zorgen.

Ingredients

  • 1  komkommer
  • 125 gram  Griekse Yoghurt
  • 20  muntblaadjes
  • 150 gram  room
  • een flinke snuif  zout
  • een snuifje  cayennepeper
  • 1 gram  agaragar
  • 1 rauwe  rode biet
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 1 theelepel  witte balsamico

Instructions

  1. Schil de komkommer en verwijder zoveel mogelijk de zaadlijsten. Snij de komkommer in grove stukken.
  2. Doe de komkommer in de mengbeker, samen met de yohurt en de muntblaadjes. Mix: 20 seconden/snelheid 8.
  3. Kruid goed met peper en zout en verwarm: 3 min/ 100°/ snelheid 1.
  4. Voeg de agaragar toe en kook verder: 1 minuut/100°/snelheid 1.
  5. Haal het mengsel uit de mengbeker en reinig hem.
  6. Zet de vlinder op het mes, voeg de room toe en klop op: 20 seconden/snelheid 3.
  7. Spatel de room onder het komkommermengsel, giet in glaasjes en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
  8. Ongeveer één uur van tevoren: schil de rode biet, snij hem in schijfjes en daarna in gelijke reepjes. Marineer de bietjes met de olijfolie en de witte balsamico en kruid met peper en zout.
  9. Serveer de mouss met enkele bietenstaafjes en werk af met een blaadje munt.

Sabayon

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Sabayon

Sabayon

Prep time: 1 MinCook time: 9 MinTotal time: 10 Min
Een sabayon is één van de weinige desserten die soms nog “in de zaal” wordt bereid als je die in een restaurant bestelt. Vaak moet je dit verrukkelijke nagerecht voor 2 personen bestellen. De bereiding dwingt dan ook respect af: kloppen, kloppen en ... inderdaad ... kloppen. Je moet over goed getrainde armspieren beschikken en best wel wat ervaring hebben om de eieren, die de basis vormen van dit dessert, de juiste textuur te geven. Velen durven er thuis dan ook niet aan te beginnen. Met de Thermomix maak je in 9 minuten de perfecte sabayon. En de pluimen voor al dat lekkers? Die steek je natuurlijk zelf op je hoed!

Ingredients

  • 30 gram  witte wijn
  • 30 gram  Marsala-wijn
  • 40 gram fijne suiker
  • 3  eidooiers

Instructions

  1. Plaats de vlinder.
  2. Doe de witte wijn, de Marsala-wijn, de suiker en de eidooiers in de mengbeker en klop: 9minuten/70°/snelheid 3.
  3. Serveer in glazen en dien op.

Kippenlapjes met zongedroogde tomaatjes

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking

Kippenlapjes met zongedroogde tomaatjes

Prep time: 5 MinCook time: 30 MinTotal time: 35 Min
Kippenlapjes lenen zich perfect om in de varomaschaal gestoomd te worden. Met een kruidige vulling van pesto en zongedroogde tomaatjes en een lekker sausje dat als stoomvocht gebruikt wordt, is dit een stukje vlees om duimen en vingers van af te likken.

Ingredients

  • 4  kippenlapjes
  • 100 gram  roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia natuur)
  • 8  half zongedroogde tomaatjes op olie, olie bijhouden
  • 3 eetlepels  kant-en-klare pesto
  • 8 sneetjes  spek
  • een scheutje  olijfolie
  • 1  ui
  • 1 teentje  knoflook
  • 4  zongedroogde tomaatjes
  • 1 takje  tijm
  • 3 eetlepels  tomatenpuree
  • 200 gram  kokosmelk
  • 1 eetlepel  citroensap
  • 2 theelepels  suiker
  • een snuifje  peper en zout

Instructions

  1. Doe de roomkaas in de mengbeker samen met de pesto en de in stukken gesneden zongedroogde tomaatjes en meng: 20 sec/snelheid 3,5.
  2. Leg 2 sneetjes spek dakpansgewijs naast elkaar.
  3. Leg er een kippenlapje op en kruid het met een beetje zout en wat peper.
  4. Besmeer het kippenlapje met het roomkaasmengsel. Rol het strak op en doe het in een stukje aluminiumfolie. Doe dit ook voor de overige 3 kippenlapjes.
  5. Leg 2 kippenlapjes in de onderste en 2 in de bovenste varomaschaal.Zet opzij.
  6. Pel de ui, snij in vier. Doe de ui samen met de knoflook in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  7. Voeg 8 zongedroogde tomaatjes in stukken toe samen met een takje tijm, de tomatenpuree en 3 eetlepels van de olie van de zongedroogde tomaatjes en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  8. Voeg de kokosmelk, het citroensap en de suiker toe samen met wat peper en zout.Plaats de varoma met de kippenlapjes en stoom: 20 min/varoma/snelheid 1.
  9. Zet de varoma opzij en bind de saus een beetje bij met maïzena als je ze nog te lopend vindt (1 eetlepel). Kook dan nog: 3 min/95°/ snelheid 1.
  10. Haal de kippenlapjes uit de aluminiumfolie en snij ze in dikke sneden.
  11. Dien op met wilde rijst en overgiet met de saus.

Hummusdip

Yield: 1 kom
Author: Clevercooking
Hummusdip

Hummusdip

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Niets zo eenvoudig als deze lekkere Arabische kikkererwtenpuree die je zo op tafel zet. Haal een pakje Grissine-stengels in huis en dippen maar!

Ingredients

  • 400 gram
  • kikkererwten uit blik (vocht bijhouden)
  • 5 gram
  • tahin (pasta gemaakt van sesamzaad)
  • sap van
  • 1 citroen
  • 5 gram
  • komijnpoeder
  • 10 gram
  • olijfolie
  • een snuifje
  • peper en zout
  • een snuifje
  • cayennepeper

Instructions

  1. Laat de kikkererwten uitlekken, maar hou het vocht bij.
  2. Doe de kikkererwten in de mengbeker, samen met de olijfolie, 40 gram achtergehouden vocht, tahin, komijn en citroensap en meng: 1 min/snelheid 6.
  3. Controleer de stevigheid van de dip en voeg eventueel nog wat vocht toe.
  4. Kruid met peper en zout.
  5. Giet voor het serveren nog een beetje olijolie op de hummus en bestrooi met een snuifje cayennepeper.

Speculaasglaasjes

Yield: 8 glaasjes
Author: Clevercooking

Speculaasglaasjes

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Met deze speculaasglaasjes zet je een heerlijk dessert op tafel waarmee je ongetwijfeld scoort bij jong en oud. Maak het de dag van tevoren en het is nog lekkerder!

Ingredients

  • 12  speculaasjes
  • 3  eidooiers
  • 3  eiwitten
  • 20 gram   suiker
  • 250 gram  mascarpone
  • een snuifje  zout

Instructions

  1. Doe de speculaas in de mengbeker en hak: 8 sec/snelheid 8.
  2. Haal uit de mengbeker en doe 3 eetlepels van de gemalen speculaas in een afgesloten potje. Je gebruikt deze later om de glaasjes af te werken.
  3. Reinig de mengbeker.
  4. Plaats de vlinder.
  5. Doe de eidooiers samen met de suiker in de mengbeker en klop: 30sec/snelheid 3.
  6. Voeg de mascarpone en de gemalen speculaas toe en klop: 20 sec/snelheid 3.
  7. Haal de vlinder en het mengsel uit de beker.
  8. Reinig de mengbeker en de vlinder. Maak ze allebei goed vetvrij.
  9. Plaats de vlinder opnieuw op het mes en voeg de eiwitten toe samen met een snuifje zout. Klop: 2,30 min/snelheid 3,5.
  10. Spatel het eiwitmengsel onder het opzijgehouden mascarpone/speculaasmengsel en doe het in glaasjes.
  11. Laat een nachtje afkoelen in de koelkast en presenteer de dag zelf met wat achtergehouden gehakte speculaas.

Paprikasoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Paprikasoep

Paprikasoep

Prep time: 5 MinCook time: 25 MinTotal time: 30 Min
Voor deze mooie rode soep kan je vertrekken van geroosterde paprika's om de smaak nog intenser te maken. Maar heb je hier geen tijd voor, dan doe je ze gewoon rauw in de mengbeker. Daar gaan we in onderstaand recept ook van uit en het resultaat is ook erg lekker.

Ingredients

  • 3  rode paprika's
  • 1  ui
  • 1  teentje knoflook
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 2 theelepels  currypoeder
  • 700 gram  kippenbouillon
  • 200 gram  witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 150 gram  kruidenkaas

Instructions

  1. Pel de ui en snij hem in vier. Doe de ui, de look en de in stukken gesneden paprika in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/varoma/snelheid 1.
  3. Voeg de bouillon en de witte wijn toe samen met het laurierblaadje en kook: 25 min/100°/snelheid 1.
  4. Haal de laurier uit de mengbeker en mix de soep: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  5. Voeg de kruidenkaas toe en meng: 2 min/snelheid 6.

Gemarineerde kippenblokjes, rijst en paprika

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Gemarineerde kippenblokjes, rijst en paprika

Gemarineerde kippenblokjes, rijst en paprika

Prep time: 10 MinCook time: 30 MinTotal time: 40 Min
Dit kleurrijke en makkelijke all-in-one gerecht zet je echt snel op tafel, zeker als je de kippenblokjes op voorhand al marineert.

Ingredients

  • 3
  • kipfilets in blokjes van 3cm gesneden
  • 1
  • rode paprika
  • 1/2
  • gele paprika
  • 1/2
  • groene paprika
  • 1
  • groentenbouillonblokje
  • 1000 gram
  • water
  • 20 gram
  • maïzena
  • 2 teentjes
  • look
  • 25 gram
  • gember in schijfjes gesneden
  • 100 gram
  • sojasaus
  • 50 gram
  • honing
  • 1 theelepel
  • sesamolie
  • 25 gram
  • Hoisinsaus (verkrijgbaar bij o.a. Delhaize)
  • snuifje
  • peper

Instructions

  1. Maak eerst de marinade. Doe de teentjes look, de gember, de sojasaus, de honing, de sesamolie, de Hoisinsaus en wat peper in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 6. Overgiet hiermee de kippenblokjes en laat minstens 20 minuten in de koelkast marineren.
  2. Haal ondertussen de zaadjes uit de paprika's en snij ze in grove stukken. Leg ze in de onderste varomaschaal.
  3. Haal de kippenblokjes uit de marinade en leg ze in de bovenste varomaschaal.
  4. Doe de marinade samen met het bouillonblokje en nog een snuifje zout in de mengbeker.
  5. Weeg de rijst af en plaats het kookmandje met de rijst in de mengbeker. Giet het water op de rijst en roer de rijst even om zodat alle korreltjes wat vochtig zijn.
  6. Plaats de varoma met de kippenblokjes en de paprika-stukken en gaar: 25 min/varoma/snelheid 1.
  7. Verwijder de varoma en haal het kookmandje met behulp van de spatel uit de beker. Hou het kookvocht bij.
  8. Doe 400gr van het kookvocht opnieuw in de beker en voeg de maïzena toe en gaar nog even: 5 min/varoma/snelheid 2. Kruid eventueel nog bij met zout.
  9. Dien de rijst op met de groenten en kippenblokjes en serveer de saus er apart bij.

Champignonroomsaus

Yield: 400 gram saus
Author: Clevercooking

Champignonroomsaus

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Waarom zou je nog kant-en klare champignonroomsaus kopen met allerlei bewaarmiddelen? Ga vanaf nu voor vers! Met dit receptje is het echt niet moeilijk om een heerlijke saus op tafel te zetten die het goed doet bij steak, varkensgebraad, kip en kalkoen en nog zoveel meer. Hou wel wat champignons apart zodat je die op het einde aan het gemixte resultaat kan toevoegen.

Ingredients

  • 500 gram
  • verse champignons
  • 10 gram
  • boter
  • 40 gram
  • bloem
  • 170 gram
  • water
  • 1 blokje
  • groentenbouillon
  • 200 gram
  • melk
  • 150 gram
  • kruidenkaas zonder look
  • sap van 1/2
  • citroen
  • een beetje
  • gehakte peterselie
  • een snuifje
  • peper en zout

Instructions

  1. Hou ongeveer 100 gram champignons apart.
  2. Doe de overige champignons in de beker en hak: 10 sec/snelheid 4.
  3. Voeg de boter toe en stoof aan:6 min/v aroma/ snelheid 1.
  4. Doe het water, de melk, het bouillonblokje en de bloem in de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 4.
  5. Gaar verder: 6 min/ 90°/ snelheid 3.
  6. Snij ondertussen de achtergehouden champignons in schijfjes en bak ze kort in een pan met een beetje olijfolie. Kruid ze met peper en zout.
  7. Voeg de kruidenkaas toe aan de mengbeker en gaar verder: 2 min/90°/snelheid 2.
  8. Mix: 1 min/70°/ snelheid 8.
  9. Proef en voeg gehakte peterselie en peper en zout toe naar smaak.

Panna Cotta

Yield: 6 glaasjes
Author: Clevercooking
Panna Cotta

Panna Cotta

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Dit makkelijk dessert maak je de dag van tevoren en is altijd een schitterende afsluiter. Met een mooie afwerking van rood fruit oogsten deze glaasjes ongetwijfeld veel succes. En jij natuurlijk ook!

Ingredients

  • 125 gram
  • melk
  • 250 gram
  • room
  • 100 gram
  • suiker
  • 10 gram
  • vanillesuiker
  • zaadjes
  • van 1 vanillestok
  • 4 gram
  • gelatine
  • voor de afwerking
  • frambozencoulis, rood fruit 

Instructions

  1. Week de gelatine in koud water gedurende 10 min.
  2. Doe de melk, samen met de room, de suiker, de vanillesuiker en de uitgeschraapte zaadjes van 1 vanillestokje in de mengbeker en verwarm: 7 min/80°/ snelheid 3.
  3. Knijp de gelatine uit, voeg toe aan de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 3.
  4. Verdeel over 6 glaasjes en laat een nacht of langer opstijven in de koelkast.
  5. Verdeel voor het serveren wat kant-en-klare frambozencoulis over de glaasjes en werk af met rood fruit.

Happy Christmas

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking

Happy Christmas

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Wil je je glaasje cava of champagne net iets anders? Probeer dan dit aperitiefje met verse frambozen en frambozenlikeur. Je hoeft niet te wachten op Kerstmis om het uit te proberen.

Ingredients

  • 100 gram  ijsblokjes
  • 100 gram  verse frambozen
  • 20 gram  bloemsuiker
  • 4 eetlepels  frambozenlikeur
  • 500 gram  koude cava, prosecco of champagne
  • 4 takjes  munt

Instructions

  1. Hou 4 frambozen opzij voor de afwerking.
  2. Doe de ijsblokjes in de mengbeker en mix: 6 sec/snelheid 8.
  3. Giet over in een kan.
  4. Doe de frambozen samen met de bloemsuiker in de mengbeker en hak: 5 sec/ snelheid 4.
  5. Verdeel ijs en geplette frambozen over 4 glazen en vul aan met de cava, prosecco of champagne.
  6. Werk af met een verse framboos en een takje munt.

Zalm met mango-currysaus

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Zalm met mango-currysaus

Zalm met mango-currysaus

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 25 M
Makkelijk en smakelijk is dit visgerechtje dat je in een handomdraai op tafel tovert.De combinatie van de zalm met de zoete smaak van mango opgepimpt met curry is gewoonweg heerlijk.

Ingredienten:

  • 1 rijpe mango
  • 50 gram rode wijn
  • 1 afgestreken eetlepel currypoeder
  • 250 gram water
  • 100 gram room
  • enkele blaadjes platte peterselie als afwerking
  • 4 zalmfilets zonder vel
  • 2 gewone wortels
  • 2 gele wortels
  • 2oo gram sluimerwtjes
  • een snuifje zout
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuifje nootmuskaat

Instructies:

How to cook Zalm met mango-currysaus

  1. Kruid de zalmfilets met cayennepeper, zout en een beetje nootmuskaat. Leg ze samen in een stuk bakpapier en vouw dit pakje dicht. Leg dit in de onderste varomaschaal.
  2. Schil de wortelen en snij ze in schijfjes, was de sluimerwtjes en doe ze samen met de wortelschijfjes in de bovenste varomaschaal.
  3. Schil de mango, snij in grove stukken en doe ze in de mengbeker.
  4. Voeg de wijn, het currypoeder en het water toe en plaats de varomaschalen met vis en groenten op de mengbeker. Stoom: 20 min/varoma/snelheid 1.
  5. Voeg de room toe en verwarm verder: 3 min/90°/ snelheid 1.
  6. Neem de varoma af, plaats het dopje op het deksle van de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 10.
  7. Serveer de groentjes met de zalm en de mango-currysaus en werk af met enkele blaadjes peterselie.
Created using The Recipes Generator

Crème van avocado met gerookte zalm

Yield: 10 personen
Author: Clevercooking
Crème van avocado met gerookte zalm

Crème van avocado met gerookte zalm

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Een lekkere combinatie is dit makkelijk aperitiefhapje van avocado afgewerkt met gerookte zalm.

Ingredients

  • 100 gram  gerookte zalm in stukjes gesneden
  • 2  rijpe avocado’s
  • 1  limoen
  • 1  afgestreken eetlepel mayonaise
  • 1  afgestreken eetlepel Griekse yoghurt
  • snuifje  peper of cayennepeper
  • snuifje  zout
  • om te beleggen:  naar keuze toastjes, dikke plakjes komkommer, blaadjes witloof

Instructions

  1. Schil de avocado’s en haal de pit eruit.
  2. Doe ze in grove stukken in de mengbeker.
  3. Voeg het sap van ½ limoen toe en mix: 8 sec/snelheid 8.
  4. Spatel naar beneden en voeg de mayonaise en Griekse yoghurt toe samen met een snuif peper en zout en mix verder: 5 sec/snelheid 10.
  5. Proef en voeg naar smaak nog wat limoensap of peper en zout toe.
  6. Beleg toastjes, komkommerstukjes of witloofblaadjes met de avocadocrème en werk af met stukjes gerookte zalm.

Feestsoep van bospaddenstoelen

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking

Feestsoep van bospaddenstoelen

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Heerlijk is dit winters soepje op basis van bospaddenstoelen. Gebruik een goede wildfond en je zal verrast staan van de intense smaak van dit feestelijk gerecht. En voor één keer laten we de krachtige mix-functie van de Thermomix achterwege. Want zeg nu zelf: wie kan er weerstaan aan zo'n mooie stukken paddenstoel in zijn lepel?

Ingredients

  • 1  kleine sjalot
  • 100 gram  pompoen in blokjes
  • 200 gram  bospaddenstoelen (grootste exemplaren in stukken gescheurd)
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 400gr  wildfond (bijvoorbeeld Lacroix)
  • 400 gram  rundfond(bijvoorbeeld Lacroix)
  • 100 gram  madeira
  • 50 gram  rode wijn
  • 200 gram  water
  • 1 eetlepel  tapenade van truffel en olijf (Delhaize)
  • 1 eetlepel  gehakte peterselie

Instructions

  1. Pel de sjalot en halveer.
  2. Doe de sjalot in de mengbeker en hak:5sec/snelheid 5.
  3. Voeg de pompoenblokjes en de paddenstoelen toe samen met de olijfolie en stoof: 5min./100°/linksomdraai/lepeltje. 
  4. Voeg de wildfond, de rundfond, het water, de madeira en de rode wijn toe en kook zonder dopje: 10min/100°/linksomdraai/snelheid 1. 
  5. Voeg de tapenade toe en kook verder met dopje: 4min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Giet in borden en werk af met gehakte peterselie.

Granola

Yield: 1 bakplaat
Author: Clevercooking
Granola

Granola

Prep time: 5 MinCook time: 20 MinTotal time: 25 Min
Vroeger at iedereen muesli en plots is daar de cruesli-en granolahype. Wat is het verschil? Muesli is een mengeling van granen. Vaak worden er ook gedroogd fruit en nootjes, rozijnen of kokosrasp aan toegevoegd.Suiker zit er normaal niet in, maar bij de kant-en-klare versie uit de winkel is dat wel het geval. Cruesli is eigenlijk een merknaam van Quaker die zij gebruiken voor de krokante versie van hun muesli. Om het krokant effect te creëren wordt er suiker toegevoegd en meestal ook boter of een ander vet. Granola bestaat ook uit granen en vaak gedroogd fruit dat wordt gebakken in een laagje olie en gezoet wordt met natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop of honing. Probeer onderstaand recept uit, het is heerlijk met yoghurt en vers fruit.

Ingredients

  • 250 gram  havermout
  • 80 gram  gemengde ongezouten noten
  • 50 gram  zaden en pitten (bvb. sesamzaad, zonnebloem- of pompoenpitten)
  • 60 gram  zonnebloem- of kokosolie
  • 70 gram  water
  • 40 gram  ahornsiroop
  • 30 gram  kokosrasp of kokosschaafsels

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 3 sec op snelheid 5.
  4. Voeg de zaden, pitten en havermout toe en meng: 10 sec op snelheid 3.
  5. Verwarm de zonnebloem-of kokosolie en giet ze door de opening bij de rest van het mengsel. Voeg ook het water toe en meng: 15 sec op snelheid 3 (linksomdraai).
  6. Giet alles op de bakplaat, spreid uit en bak gedurende 15 minuten in de oven. Roer halverwege de baktijd even om zodat de granola mooi goudbruin wordt.
  7. Stort het mengsel uit, voeg de kokosrasp of de kokosschaafsels toe en laat afkoelen.
  8. Heerlijk met yoghurt en vers fruit.

Zalm met broccoli en mosterdsaus

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking

Zalm met broccoli en mosterdsaus

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Vis stomen in de Thermomix is altijd lekker. Gecombineerd met broccoli en een romig mosterdsausje wordt dit helemaal "het neusje van de zalm".

Ingredients

  • 4  zalmfilets
  • 1  broccoli
  • 1  ui
  • 1 teentje  knoflook
  • 100 gram  witte wijn
  • 100 gram  kippenbouillon
  • 100 gram  melk
  • 2 eetlepels  mosterd
  • 2 eetlepels  citroensap
  • 50 gram  room
  • 1 eetlepel  maïzena

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Pel het knoflookteentje.
  2. Was de broccoli en maak kleine roosjes. Leg ze klaar in de onderste varomaschaal. Zorg ervoor dat er voldoende gaatjes open blijven zodat de stoom goed door kan. Leg eventueel eerst een omgekeerde lepel in de varoma voor je de broccoliroosjes erop legt. Zet de varoma nog even opzij.
  3. Doe de ui en het knoflookteentje in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5. Spatel naar beneden en voeg de kippenbouillon, de witte wijn, de melk en de mosterd toe. Plaats de varomaschaal met de broccoli en stoom: 13 min op Varoma en snelheid 1.
  4. Leg de zalm in de bovenste varomaschaal en kruid de zalm met peper en zout. Plaats de schaal bovenop de broccoli en stoom verder: 5 min op Varoma en snelheid 1.
  5. Zet de varoma opzij.
  6. Voeg peper en zout, citroensap, room en maïzena toe aan de mengbeker en gaar: 3 min op 80 graden en snelheid 3,5.
  7. Serveer de zalm met de broccoli en de mosterdsaus.

Venkel-Spinaziesoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Venkel-Spinaziesoep

Venkel-Spinaziesoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Venkel is op zijn best van augustus tot september. Niet alleen de wit-groene knol, maar ook de stelen en het kruid worden vaak gebruikt. De naar anijs smakende groente doet het in dit recept uitstekend in combinatie met spinazie die voor een diepgroene kleur zorgt. Koop een frisse venkelknol die wit of lichtgroen is. Zo vermijd je taaie vezels.

Ingredients

  • 500 gram  venkel
  • 1  sjalot
  • Olijfolie 200 gram
  • spinazie (mag ook diepvries zijn)
  • 1,5  bouillonblokje
  • 600 gram  water
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels  witte balsamico (zie foto)
  • gebakken uitjes

Instructions

  1. Hou een heel klein beetje venkel apart voor de afwerking.
  2. Maak de rest van de venkel schoon en snij hem in grote stukken. Pel de sjalot en snij in twee. Doe venkel en sjalot in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg wat olijfolie toe en sauteer: 4 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg het bouillonblokje en het water toe en kook: 12 min op 100 graden en snelheid 1.
  5. Voeg de verse gespoelde spinazie of goed uitgelekte diepvriesspinazie toe en kook verder: 3 min op 100 graden en snelheid 2.
  6. Voeg de balsamico toe en mix: 2 min op snelheid 10 (geleidelijk aan). Controleer of de soep de gewenste dikte heeft, voeg eventueel nog wat water toe.
  7. Kruid naar smaak bij met peper en zout en serveer met wat venkelgroen en gebakken uitjes.

Pompoen-Gembersoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking

Pompoen-Gembersoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Pompoenen zijn er in de herfst in heel veel vormen en kleuren. Sierpompoenen kan je beter enkel als decoratie gebruiken, want het vruchtvlees is heel erg dradig. Bij de eetbare pompoenen zijn tegenwoordig de hokkaidopompoen en de butternut heel erg populair. Je kan pompoenen op 101 manieren klaarmaken: in een cake, quiche, rissoto, geroosterd of heel eenvoudig... in een soep! De gember maakt de smaak alleen maar frisser.

Ingredients

  • 400 gram
  • pompoen, geschild en in blokjes
  • 1
  • grote ui
  • 1 eetlepel
  • olijfolie
  • 1
  • groentenbouillonblokje
  • 700 gram
  • water
  • 1
  • appel, geschild en in grove stukken
  • 2 cm
  • verse gember in stukjes
  • 4 eetlepels
  • room
  • Peper en zout
  • Balsamicocrème

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Doe samen met de pompoenblokjes, de appel en de gember in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg een eetlepel olijfolie toe en sauteer: 3 min op Varoma en snelheid 1.
  3. Voeg het groentenbouillonblokje en het water toe en kook: 15 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg de room toe en mix de soep: 1,5 min op snelheid 10 (geleidelijk aan).
  5. Verdeel over de borden en werk af met een streepje balsamicocrème.

Gemberpunch

Yield: 4 glazen
Author: Clevercooking
Gemberpunch

Gemberpunch

Prep time: 3 MinCook time: 12 MinTotal time: 15 Min
De eerste punch zou ooit in India ontstaan zijn. Oorspronkelijk was het een mengeling van water, thee, alcohol, citroen en suiker. Deze kruidige gemberversie wijkt daar wel wat van af, maar is er daarom niet minder lekker op.

Ingredients

  • 80 gram  verse gember
  • 2  bio sinaasappels
  • 450 ml  witte wijn
  • 2 stukjes  steranijs
  • Een snuifje kardemonpoeder
  • 3 eetlepels  Cointreau of Grand Marinier
  • 2 koffielepels  kandijsuiker

Instructions

  1. Schil de gember en doe hem in grove stukken.
  2. Haal van 1 sinaasappel zestes af.
  3. Doe de gember, de zestes, de witte wijn, de steranijs en de kardemonpoeder in de mengbeker en kook: 12 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg het sinaasappelsap en de Gran Marinier toe samen met de kandijsuiker en roer: 1 min en snelheid 1.
  5. Zet het kookmandje in de mengbeker, hou het met de spatel tegen en giet de punch in glazen.