Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Yield: 20 soezen
Author: Clevercooking
Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Prep time: 35 MinCook time: 35 MinTotal time: 1 H & 10 M
Dit is een receptje voor diegenen die van een uitdaging houden. Niet omdat het moeilijk is, wel omdat het je wat tijd kost. 3 bereidingen moet je apart klaarmaken: het soezenbeslag, de banketbakkersroom en de chocoladeganache om af te werken. Heel wat werk dus, maar het resultaat mag gerust wedijveren met professionele soesjes. Aan de slag dus.

Ingredients

Banketbakkersroom
  • 375 gram  melk
  • 65 gram  suiker
  • 30 gram  maïzena
  • 2  eierdooiers
  • 1/2  vanillestok, of enkele druppels vanille-extract
Soezenbeslag
  • 1 dl  water
  • 50 gram  boter
  • 75 gram  gezeefde bloem
  • 2  eieren
  • Een snuifje zout
Chocoladeganache
  • 100 gram  melk
  • 50 gram  boter
  • 160 gram  donkere chocoladecallets

Instructions

Banketbakkersroom
  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en verwarm: 7,5 min op 90 graden en snelheid 4.
  2. Giet uit in een schaal, dek af met plasticfolie (niet bovenop de schaal, maar op het mengsel zelf zodat er geen velvorming is) en laat afkoelen in de ijskast.
Soezenbeslag
  1. Doe het water, de boter en het zout in de mengbeker en verwarm: 5 min op 100 graden en snelheid 1.
  2. Voeg de gezeefde bloem toe en meng: 20 sec op snelheid 4. Laat het geheel een 10- tal minuten afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Bekleed een bakplaat met een siliconematje of met bakpapier.
  5. Stel na de afkoelingstijd van 10 minuten het toestel in op snelheid 5 en voeg eerst het ene ei toe zodat het goed kan opgenomen worden in het deeg. Voeg daarna het tweede ei toe en zorg dat de machine dan nog 40 sec op snelheid 5 draait zodat ook het tweede ei goed onder het deeg is gemengd.
  6. Neem een spuitzak en doe er een rond mondje in, vul de spuitzak met het soezenbeslag.
  7. Spuit in één beweging mooie ronde bolletjes op de bakplaat en doe dit met voldoende tussenafstand want het deeg zal in volume ruim verdubbelen. Je zal bovenaan wellicht een klein puntje op het deeg zien, dat kan je met een met water bevochtigde vinger een beetje naar beneden duwen.
  8. Bak de soesjes ongeveer gedurende 15 minuten totdat ze lichtbruin en mooi gerezen zijn.
  9. Zet de oven uit en laat de deur nog 10 minuten op een kier staan zodat het aanwezige vocht kan ontsnappen.
Chocoladeganache
  1. Doe de melk en de boter in de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 2.
  2. Voeg de callets toe en laat smelten en mengen: 2 min op snelheid 2.
  3. Giet in een kom en hou opzij
Soezen vullen
  1. Roer de koude banketbakkersroom nog even luchtig door met een garde en vul een spuitzak met gekartelde rand met deze room.
  2. Neem een soesje in één hand en de spuitzak in de andere en druk het gekartelde mondje door de onderkant van het soesje, maar uiteraard niet door de bovenkant. Spuit voldoende vulling in het soesje, deze mag er onderaan een beetje uitkomen, dan kleeft het soesje straks goed op het bord.
  3. Draai de bovenkant van het soesje in de chocoladeganache en laat afkoelen.
  4. Serveer op een mooie bord

Chocoladeganache

Yield: 300 gram eindproduct
Author: Clevercooking
Chocoladeganache

Chocoladeganache

Prep time: 4 MinCook time: 4 MinTotal time: 8 Min
Een ganache is een zachte botercrème die in de patisserie vaak gebruikt wordt als glazuur of vulling om gebak nog mooier en smakelijker te maken.

Ingredients

  • 100 gram
  • melk
  • 50 gram
  • boter
  • 160 gram
  • donkere chocoladecallets

Instructions

  1. Doe de melk en de boter in de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 2.
  2. Voeg de callets toe en laat smelten en mengen: 2 min op snelheid 2.
  3. Giet in een kom en gebruik de ganache om je gebak af te werken.

Broodpudding met koffie-aroma

Yield: 10 stuks
Author: Clevercooking
Broodpudding met koffie-aroma

Broodpudding met koffie-aroma

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Dit broodpuddingrecept is echt heel snel klaar. De "deeg" maak je met de Thermomix, daarna nog 10 minuten in de microgolf en klaar! Het resultaat is een heerlijke broodpudding met een smeuïge textuur. Lust je geen rozijntjes, dan kan je die vervangen door fijn gesneden appelstukjes.

Ingredients

  • 300 gram  melk
  • 200 gram  koffie
  • 300 gram  oud brood
  • 220 gram  donkere kandijsuiker
  • 1 zakje  vanillesuiker
  • 1  afgestreken koffielepel kaneel
  • 2  eieren
  • 80 gram  lichte rozijnen

Instructions

  1. Zet de verse koffie.
  2. Voeg de melk, samen met de warme koffie toe aan de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 1.
  3. Scheur het brood in stukken en doe het samen met de kandijsuiker, de vanillesuiker, het kaneelpoeder en de eieren in de mengbeker en meng: 1,5 min op snelheid 3.
  4. Voeg de rozijnen toe en meng: 1 min op snelheid 2 (linksomdraai).
  5. Doe het mengsel in een platte ovenschaal met deksel, maak het mengsel gelijk en zet in de microgolf gedurende 10 min op 700 Watt.
  6. Laat nog een 10-tal minuten nagaren in de microgolfoven, haal de broodpudding uit de oven, verwijder het deksel en laat afkoelen.
  7. Indien gewenst kan je er nog een laag chocoladeganache op smeren die je moet laten afkoelen alvorens te serveren. Zie hiervoor het recept van Chocoladeganache.

Gastrique voor béarnaisesaus

Yield: 400 gram
Author: Clevercooking
Gastrique voor béarnaisesaus

Gastrique voor béarnaisesaus

Prep time: 2 MinCook time: 18 MinTotal time: 20 Min
De basis van een lekkere béarnaisesaus is wat men in varktermen “gastrique”noemt. Dit is niets anders dan een inkooksel van witte wijn, (dragon)azijn, sjalotten, dragon en andere kruiden. Je kan gastrique kant-en-klaar kopen, maar dit recept is zo eenvoudig dat je het vanaf nu zelf zal willen maken. Vergeet niet om het dopje van de mengbeker te laten, zodat de gastrique mooi kan inkoken. Maak gerust een grote portie, het zuur kan je best lang bewaren in de koelkast.

Ingredients

  • 100 gram  sjalot
  • 1 eetlepel  maïsolie
  • 200 gram  dragonazijn
  • 200 gram  witte wijn
  • 4 eetlepels  dragonblaadjes
  • 2 theelepels  gemalen peper

Instructions

  1. Sjalot hakken: 5 sec op snelheid 5
  2. Maïsolie toevoegen: 2 min op Varoma en snelheid 2
  3. Dragonazijn, witte wijn, dragonblaadjes en gemalen peper toevoegen en tot de helft laten inkoken: 18 min op 100 graden en snelheid 1 (zonder dopje)
  4. Laten afkoelen.
  5. Zeven en in flesje bewaren in de koelkast (kan maanden bewaard blijven).

Béarnaisesaus

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Béarnaisesaus

Béarnaisesaus

Cook time: 10 MinTotal time: 10 Min
Bij biefstuk/friet heeft iedereen zo zijn eigen voorkeursaus. De mijne is zonder twijfel béarnaise. Op restaurant kies ik daar dan ook steevast voor, maar de kwaliteit en smaak is toch vaak heel verschillend en niet altijd naar mijn zin. Met het resultaat van onderstaand recept kan je concurreren met de beste chef en dat zonder risico op een geschifte saus en zonder pijn in je polsen!

Ingredients

  • 35 gram  gastrique
  • 6  eigelen
  • 125 gram  boter, in stukken
  • Peper en zout
  • fijn gesneden verse dragonblaadjes

Instructions

  1. Weeg 35 gram gastrique af en doe die samen met de eigelen in de mengbeker. Warm op: 3,5 min/80 graden/snelheid 3,5.
  2. Weeg ondertussen de in stukken gesneden boter af en leg ze op het deksel van de mengbeker rond het maatbekertje.
  3. Stel het toestel opnieuw in: 4 min/80°/snelheid 3. Kantel het maatbekertje een beetje en laat één voor één de stukjes boter in de beker vallen.
  4. Voeg verder een flinke snuif zout, peper en gesneden verse dragonblaadjes toe.
Created using The Recipes Generator

Vijgenconfituur

Yield: 4 potjes van 230 ml
Author: Clevercooking

Vijgenconfituur

Prep time: 10 MinCook time: 5 MinTotal time: 15 Min
Persoonlijk ben ik geen grote liefhebber van confituur. Zeker de klassiekers zoals aardbeien-, frambozen- of vier vruchtenconfituur kunnen me niet echt bekoren. Dit recept met verse vijgen, sinaasappel en Cointreau is wel een ontdekking. De smaak is origineel en toch heel toegankelijk. Wil je de confituur alcoholvrij houden, dan kan dat natuurlijk ook. De combinatie met het sinaasappelsap en de sinaasappelzestes zorgen voor een heerlijke smaak.

Ingredients

  • 420 gram  vijgen, topje en onderkantje afgesneden, schil eraan laten en in fijne stukjes snijden
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Sap van 2 sinaasappels
  • 200 gram  confituursuiker
  • 2 eetlepels  fijngehakte walnoten
  • 2 koffielepels  Cointreau

Instructions

  1. Doe de vijgenstukjes samen met de sinaasrasp en het sinaasappelsap in de mengbeker en kook: 5 min op 105 graden en snelheid 1.
  2. Mix: 8 sec op snelheid 4.
  3. Voeg de confituursuiker toe en kook verder zonder dopje: 4 min op Varoma en snelheid 1. Plaats het kookmandje omgekeerd op het deksel om spatten te voorkomen.
  4. Controleer of je confituur de gewenste dikte heeft door een lepeltje confituur op een koud bordje te doen. Een minuut wachten. Trek met je vinger een streep door de confituur. Als de helften niet terug in mekaar lopen, heeft de confituur de gewenste dikte. Anders nog 1 of 2 minuten verlengen op Varoma.
  5. Gehakte nootjes en Cointreau toevoegen en mengen: 15 sec op snelheid 2.
  6. Giet in bokalen, sluit goed af en laat omgekeerd afkoelen

Rock & Rolbiscuit

Aantal porties: 1 rolbiscuit voor 8 - 10 personen
Auteur:
Rock & Rolbiscuit

Rock & Rolbiscuit

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 30 M
Heel veel nostalgie zit er in deze heerlijke zachte biscuit die met een laagje abrikozengelei wordt opgerold. Mijn moeder kocht hem af en toe op zondag bij de bakker. Telkens ik deze rol maak, denk ik terug aan haar. Afgewerkt met amandelschilfers en vers fruit zal je er wellicht ook niet aan kunnen weerstaan.

Ingredienten:

  • 5 eieren
  • 125 gram suiker
  • 90 gram bloem
  • 35 gram maïzena
  • Abrikozenconfituur
  • 50 gram geroosterde amandelschilfers
  • Wat fruit als garnituur

Instructies:

How to cook Rock & Rolbiscuit

  1. Bekleed een bakplaat van 30 x 40 cm met bakpapier
  2. Verwarm de oven op 200 graden.
  3. Doe de eieren in de mengbeker: 5 min op 50 graden en snelheid 4. Voeg de suiker ondertussen via de dekselopening aan het eiermengsel toe.
  4. Stel de machine opnieuw in 3 min op snelheid 4 (dus zonder temperatuur).
  5. Zeef de bloem en de maïzena.
  6. Voeg het gezeefd mengsel toe aan het eier/suikermengsel en meng: 1,5 min op snelheid 2,5.
  7. Giet het beslag op de beklede bakplaat en strijk het mooi uit.
  8. Bak de biscuit gedurende 8 minuten op 200 graden.
  9. Rooster ondertussen de amandelschilfers in een anti-aanbakpan tot ze een beetje gebruind zijn en haal ze dan uit de pan.
  10. Maak een keukenhanddoek nat en leg die open .
  11. Ontvorm de biscuit onmiddellijk, door hem met de bovenkant op de natte handdoek te leggen. Het bakpapier ligt nu bovenaan.
  12. Verwijder het bakpapier en rol de biscuit mét handdoek op.
  13. Er komt nu damp uit de handdoek.
  14. Rol de biscuit na 20 sec opnieuw open en bestrijk hem met abrikozenconfituur. Daarna opnieuw oprollen, deze keer zonder handdoek.
  15. Bestrijk de lange zijkanten ook met een beetje confituur, leg aan de lange voor-en achterzijde wat geroosterde amandelschilfers en kantel de biscuit dan aan beide zijden in de schilfers.
  16. Versier bovenaan naar smaak met wat fruit of chocoladeschilfers.
Created using The Recipes Generator

Schelvishaasje met courgettepuree

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Schelvishaasje met courgettepuree

Schelvishaasje met courgettepuree

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 35 M
Ben je op zoek naar een manier om witte vis wat op te pimpen? Met het krokante korstje op basis van spek, peterselie, hazelnoten en panko heb je een lekker knapperig resultaat. De zachte courgettepuree zorgt voor een mooie tegengewicht.

Ingredienten:

  • 600 gram schelvishaasje
  • 100 gram gerookt spek, in dunne sneetjes
  • 1/2 bussel peterselie of bladpeterselie
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram panko
  • 700 gram aardappelen
  • 2 kleine courgettes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eieren
  • 50 gram bloem
  • 700 gram bloemige aardappelen, geschild en in kleine stukken
  • 180 gram melk
  • 2 klene courgettes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Instructies:

How to cook Schelvishaasje met courgettepuree

  1. Voor de vis met krokant korstje: Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Bekleed een bakplaat met de sneetjes spek en bak ze krokant in de oven gedurende ongeveer 25 min. Controleer regelmatig. Laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier.
  3. Doe de spekreepjes in de mengbeker en hak: 2 sec op Turbo. Haal uit de beker en hou opzij. De mengbeker hoef je niet te reinigen.
  4. Doe de hazelnoten en de peterseliebladeren in de mengbeker en hak 8 sec op snelheid 5.
  5. Voeg de panko en de gemalen spekreepjes toe en meng: 10 sec op snelheid 2 (linksomdraai).
  6. Haal uit de mengbeker en reinig.
  7. Voor de courgettepuree: Doe de melk in de beker, voeg de aardappelen toe en laat garen: 18 min op 98 graden (linksomdraai, lepeltje).
  8. Rasp ondertussen de courgette
  9. Voeg de olijfolie, de geraspte courgette en peper en zout toe en stel opnieuw in: 1 min op snelheid 2.
  10. Maak een diep bord klaar met de bloem, een tweede bord met de losgeklopte eitjes en een derde met het paneermengsel van hazelnoot/peterselie/spek.
  11. Snij de schelvishaasjes eventueel in kleinere stukken, dan kan je ze makkelijker verdelen over een pan.
  12. Wentel elk visstukje eerst in bloem, dan in ei en dan in het hazelnoot/peterselie/spekmengsel.
  13. Verwarm een antikleefpan met 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de schelvis met notenkorstje ongeveer 3 minuten aan elke kant.
Created using The Recipes Generator

Knolseldersoep met peer

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Knolseldersoep met peer

Knolseldersoep met peer

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 30 M
Alleen al de smaak van knolselder doet je aftellen naar de herfst en de winter. Maar hoe schil je zo’n uit de kluiten gewassen knol het best? Neem een lang scherm mes en een grote snijplank . Snij onderaan de wortels weg. Mocht er bovenaan nog groen aan de knol hangen, snij dat er dan ook af. Zet de knol rechtop en halveer hem, oefen veel druk uit op je mes maar let op voor je vingers! Het gevaarlijke werk is nu achter de rug. Leg elke helft plat op de snijplank en snij in kleinere schijven. Schil elk stuk en verwijder de bruine “kronkeltjes”.

Ingredienten:

  • 400 gram knolselder, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 grote ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 700 gram water
  • 1 rijpe peer, in grove stukken
  • Selderijzout
  • 1 eetlepel gebakken uitjes (kant-en-klaar)

Instructies:

How to cook Knolseldersoep met peer

  1. Pel de ui, snij in vier en hak: 5 sec op snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg een eetlepel olijfolie toe en sauteer: 3 min op Varoma en snelheid 1.
  3. Voeg de knolselderblokjes toe aan de mengbeker, samen met het bouillonblokje en het water en kook: 13 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg de in stukjes gesneden peer toe en kook verder: 4 min op 100 graden en snelheid 1.
  5. Mix de soep: 1,5 min op snelheid 10 (geleidelijk aan).
  6. Kruid bij met selderijzout.
  7. Schep in borden en werk af met wat gebakken uitjes.
Created using The Recipes Generator

Zeeuwse mosselen op Thaise wijze

Yield: 4 personen (als voorgerecht)
Author: Clevercooking
Zeeuwse mosselen op Thaise wijze

Zeeuwse mosselen op Thaise wijze

Prep time: 6 MinCook time: 14 MinTotal time: 20 Min
Hiermee kan je uitpakken bij een etentje. Je kan dit toprecept ook gerust serveren als voorgerecht. Doe alle ingrediënten op voorhand in de mengbeker en hou de gereinigde mosselen in de Varoma klaar in de koelkast. Zet de Varoma op je toestel als je gasten arriveren, schakel je toestel in en terwijl je mee aan het aperitief zit, doet de Thermomix al het werk.

Ingredients

  • 1 kg
  • mosselen
  • 1 teentje
  • knoflook
  • 3 cm
  • gember
  • 1
  • rode chilipeper
  • 20 gram
  • arachideolie
  • 400 gram
  • kokosmelk
  • 1 stengel
  • citroengras, in een paar grote stukken gesneden
  • 80 gram
  • zoete aardappel
  • 80 gram
  • kerstomaatjes
  • Een handvol koriander of basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel
  • vissaus
  • 1/2 eetlepel
  • bruine suiker
  • 1
  • limoen

Instructions

  1. Doe de gespoelde mosselen in de Varoma en zet opzij.
  2. Doe de knoflook, gember en chilipepertje in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 7.
  3. Voeg de arachideolie toe en sauteer: 2 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg de kokosmelk, het citroengras, de blokjes zoete aardappel, de kerstomaatjes, de koriander of basilicum, de vissaus en de suiker toe aan de mengbeker.
  5. Plaats de Varoma met de mosselen en stoom: 14 min op Varoma en snelheid 1 (linksomdraai). Schud de mosselen halverwege de stoomtijd even op.
  6. Haal het citroengras uit de mengbeker, doe de mosselen in diepe borden en overgiet met de groenten en het sausmengsel.
  7. Werk af met wat verse koriander en een in vier gesneden limoen.
  8. Wil je dit gerecht als hoofgerecht serveren, dan kan dit met een lekkere nasi.

Rode bietjes-spread

Yield: 100 gram
Author: Clevercooking
Rode bietjes-spread

Rode bietjes-spread

Prep time: 1 MinCook time: 1 MinTotal time: 2 Min
Rode bieten behoren tot de categorie superfoods. Ze zijn niet alleen rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels, maar bevatten ook een goede dosis antioxidanten. Bovendien zouden ze ook cholesterolverlagend werken. Je kan bietjes rauw eten, maar ook in dit recept dat vertrekt van een gekookte versie, zijn ze niet te versmaden.

Ingredients

  • 80 gram
  • voorgekookte rode biet in stukken
  • 2 eetlepels
  • platte kaas
  • 1/2 koffielepel
  • honing
  • een takje munt

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 10 sec op snelheid 8.
  2. Doe in een kommetje en werk af met enkele muntblaadjes.

Hummus/Curry-spread

Yield: 300 gram
Author: Clevercooking
Hummus/Curry-spread

Hummus/Curry-spread

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Deze lekkere dip zet je in een handomdraai op tafel als je onverwacht gasten hebt. Dit natuurlijk op voorwaarde dat je een blikje kikkererwtjes in je voorraadkast hebt staan. Geef er een stukje stokbrood, kaasstengel of grissini bij en je oogst zeker lof.

Ingredients

  • 300 gram
  • kikkererwten uit blik
  • 2 eetlepels
  • olijfolie
  • 1/2 koffielepel
  • currypoeder
  • Peper en zout

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 10 sec op snelheid 10 (geleidelijk aan).
  2. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe.
  3. Op de foto zijn nog wat granaatappelpitjes toegevoegd als afwerking.

Avocado-spread

Yield: 150 gram
Author: Clevercooking
Avocado-spread

Avocado-spread

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Met de komst van de fusion keuken en de invoer van groenten en fruit van over de hele wereld, is de avocado ook bij ons al lang geen onbekende meer. Centraal-Amerika is de grootste producent van deze vrucht met smeuïg, romig vruchtvlees. Maar hoe herken je een rijpe avocado? De kleur van de schil is niet echt een indicatie, want die varieert, afhankelijk van de soort, van groen tot bruin. Een betere aanduiding is de ‘touch” van de vrucht. Je moet de schil zacht kunnen indrukken als je de avocado dezelfde dag nog wilt opeten. Je kan ook het steeltje van de vrucht verwijderen: heeft het vruchtvlees dat je eronder ziet een gele kleur, dan is de avocado klaar om opgegeten te worden. Wil je de avocado nog niet onmiddellijk eten, koop dan beter een onrijper exemplaar, wikkel de vrucht in krantenpapier en leg ze in de buurt van een banaan of appel. Bewaar een avocado zeker niet in de koelkast.

Ingredients

  • 1
  • avocado, geschild en in stukken
  • 1 eetlepel
  • olijfolie
  • 2 koffielepels
  • citroensap
  • Peper en zout

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en hak: 8 sec op snelheid 8 (geleidelijk aan).
  2. Proef en kruid eventueel bij.

Shake met rood fruit

Yield: 2 glazen
Author: Clevercooking
Shake met rood fruit

Shake met rood fruit

Prep time: 1 MinCook time: 1 MinTotal time: 2 Min
Deze mooie shake is een echte energie-booster waarmee je de dag gezond start. Opzij dus die boterham!

Ingredients

  • 200 gram  kokosmelk
  • 200 ml  magere yoghurt
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 2 bananen, in stukken
  • 50 gram  dadels
  • 125 gram  rood fruit naar keuze (bosbes, aardbei, framboos, ...)
  • 1 eetlepel  amandelen
  • 2 blaadjes  munt

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 10 sec op snelheid 10.
  2. Giet in glazen en werk af met een muntblaadje en eventueel wat overgehouden rood fruit..

Fruithapje kiwi/banaan zonder koek (vanaf 4 à 6 maand)

Yield: 1 hapje
Author: Clevercooking
Fruithapje kiwi/banaan zonder koek (vanaf 4 à 6 maand)

Fruithapje kiwi/banaan zonder koek (vanaf 4 à 6 maand)

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Heb je ook een baby die niet meer kan wachten op zijn papje als hij of zij beslist heeft dat het etenstijd is? Schil de kiwi en pel de banaan, doe ze in de Thermomix en leer je baby/peuter tellen tot 10!

Ingredients

  • 1  kiwi
  • 1  banaan

Instructions

  1. Schil de kiwi en snij in vier stukken. Pel de banaan en snij in vier stukken.
  2. Doe kiwi en banaan in de mengbeker en mix: 10 sec op snelheid 7.

Citroenlimonade

Yield: 4 glazen
Author: Clevercooking
Citroenlimonade

Citroenlimonade

Prep time: 10 MinCook time: 5 MinTotal time: 15 Min
Heerlijk dorstlessend is deze citroenlimonade! Gezien het hoge zuurgehalte van de citroenen is een zoetstof echt wel nodig. Maar niemand verplicht je om voor suiker te kiezen. Kies gerust voor een alternatief zoals Tagatesse of Zusto.

Ingredients

  • 100 gram  suiker of suikervervanger in aangepaste hoeveelheid (bvb. 50 gram Tagatesse)
  • Zeste van een 1/2 citroen
  • 4  citroenen
  • 500 gram  bruis of plat water
  • 500 gram  ijsblokjes

Instructions

  1. Doe de suiker samen met de citroenzeste in de mengbeker en maal fijn: 25 sec op snelheid 10.
  2. Snij de schil en haal zo veel mogelijk wit vlies van de citroenen. Snij de citroenen in vier en voeg ze toe aan de mengbeker, samen met 500 gram water. Mix 40 sec op snelheid 5 en verhoog de snelheid geleidelijk aan tot 10.
  3. Voeg 500 gram ijsblokjes toe aan de mengbeker en hak: 10 sec op snelheid 10.
  4. Plaats het kookmandje in de mengbeker, hou het tegen met de spatel en giet in glazen.

Sinaasappellimonade

Yield: 4 glazen
Author: Clevercooking
Sinaasappellimonade

Sinaasappellimonade

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Deze limonade is verkwikkend voor heel de familie en voor velen toegankelijker dan citroenlimonade. Vervang de suiker eventueel door Tagatesse of Zusto en dit drankje wordt nog lijnvriendelijker.

Ingredients

  • 100 gram  suiker of suikervervanger in aangepaste hoeveelheid (bvb. 50 gram Tagatesse)
  • Zeste van een 1/4 sinaasappel
  • 3  sinaalsappels
  • 500 gram  bruis of plat water
  • 500 gram  ijsblokjes

Instructions

  1. Doe de suiker samen met de sinaasappelzeste in de mengbeker en maal fijn: 25sec/snelheid 10.
  2. Snij de schil en haal zo veel mogelijk wit vlies van de sinaasappels. Snij de sinaasappels in vier en voeg ze toe aan de mengbeker, samen met 500 gram water. Mix 40 sec en snelheid 5 en verhoog de snelheid geleidelijk aan tot 10.
  3. Voeg 500 gram ijsblokjes toe aan de mengbeker en hak: 10 sec op snelheid 10.
  4. Plaats het kookmandje in de mengbeker, hou het tegen met de spatel en giet in glazen

Mojito

Yield: 4 glazen
Author: Clevercooking

Sinaasappellimonade

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Deze limonade is verkwikkend voor heel de familie en voor velen toegankelijker dan citroenlimonade. Vervang de suiker eventueel door Tagatesse of Zusto en dit drankje wordt nog lijnvriendelijker.

Ingredients

  • 100 gram  suiker of suikervervanger in aangepaste hoeveelheid (bvb. 50 gram Tagatesse)
  • Zeste van een 1/4 sinaasappel
  • 3  sinaalsappels
  • 500 gram  bruis of plat water
  • 500 gram  ijsblokjes

Instructions

  1. Doe de suiker samen met de sinaasappelzeste in de mengbeker en maal fijn: 25sec/snelheid 10.
  2. Snij de schil en haal zo veel mogelijk wit vlies van de sinaasappels. Snij de sinaasappels in vier en voeg ze toe aan de mengbeker, samen met 500 gram water. Mix 40 sec en snelheid 5 en verhoog de snelheid geleidelijk aan tot 10.
  3. Voeg 500 gram ijsblokjes toe aan de mengbeker en hak: 10 sec op snelheid 10.
  4. Plaats het kookmandje in de mengbeker, hou het tegen met de spatel en giet in glazen

Basilicumpesto

Yield: 100 gram
Author: Clevercooking
Basilicumpesto

Basilicumpesto

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Pesto alla genovese is, hoe kan het ook anders, een Italiaans gerecht met vijf ingrediënten. Gebruik een verse bos basilicum en een goede kwaliteit olijfolie om deze smaakmaker op tafel te zetten. Viva Italia!

Ingredients

  • 40 gram  parmezaan
  • 40 gram  pijnboompitjes
  • 2 teentjes  knoflook
  • Een handvol basilicum
  • Olijfolie

Instructions

  1. Doe de parmezaan in de mengkom en mix: 10 sec op snelheid 8. Zet opzij.
  2. Doe de pijnboompitten en de gepelde knoflookteentjes in de mengbeker en hak: 10 sec op snelheid 6. Spatel naar beneden.
  3. Voeg de basilicum toe en hak: 5 sec op snelheid 4. Spatel naar beneden.
  4. Voeg de parmezaan toe en stel in 30 sec op snelheid 3,5. Voeg ondertussen door de opening olijfolie toe tot je de gewenste dikte hebt.

Tzatziki

Yield: 750 gram
Author: Clevercooking

Tzatziki

Prep time: 5 MinCook time: 5 MinTotal time: 10 Min
Geen Griekse keuken zonder Tsatziki. Vaak wordt dit bijgerecht gegeten bij gegrild vlees of geserveerd met een stukje pitabrood. In authentieke Griekse recepten gebruikt men vaak een beetje azijn, maar in dit recept is die vervangen door citroensap. Let erop dat je de komkommerpitjes verwijdert en je de rest van de komkommer na het mixen goed laat uitlekken. Zo vermijd je dat de tzatziki te lopend wordt.

Ingredients

  • 400 gram
  • komkommer
  • 2 teentje
  • knoflook
  • 20
  • mooie blaadjes munt
  • 500 gram
  • Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels
  • citroensap
  • Peper en zout

Instructions

  1. Schil de komkommer en snij hem in de lengte door. Haal de pitjes eruit.
  2. Snij de komkommer in grove stukken en doe hem in de mengkom. Voeg zout naar smaak toe en meng: 4 sec op snelheid 4.
  3. Giet over in het kookmandje en laat uitlekken. Plaats fris gedurende 30 min.
  4. Doe de knoflookteentjes en de muntblaadjes in de beker en hak: 3 sec op snelheid 7. Spatel de blaadjes naar beneden en herhaal: 3 sec op snelheid 7
  5. Voeg de Griekse yoghurt, het citroensap en de peper toe. Ook het uitgelekte komkommermengsel toevoegen aan de mengbeker en mengen: 10 sec op snelheid 2 (linksomdraai).