Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Recept afdrukken
Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache
Dit is een receptje voor diegenen die van een uitdaging houden. Niet omdat het moeilijk is, wel omdat het je wat tijd kost. 3 bereidingen moet je apart klaarmaken: het soezenbeslag, de banketbakkersroom en de chocoladeganache om af te werken. Heel wat werk dus, maar het resultaat mag gerust wedijveren met professionele soesjes. Aan de slag dus.
Aantal porties: 300 gram eindproduct Bereidingstijd:
Ingrediënten (banketbakkersroom):
  • 375 gram melk
  • 65 gram suiker
  • 30 gram maïzena
  • 2 eierdooiers
  • 1/2 vanillestok, of enkele druppels vanille-extract
Ingrediënten (soezenbeslag):
  • 1 dl water
  • 50 gram boter
  • 75 gram gezeefde bloem
  • 2 eieren
  • Een snuifje zout
Ingrediënten (chocoladeganache):
  • 100 gram melk
  • 50 gram boter
  • 160 gram donkere chocoladecallets
Bereiding (banketbakkersroom):
Doe alle ingrediënten in de mengbeker en verwarm: 7,5 min op 90 graden en snelheid 4. Giet uit in een schaal, dek af met plasticfolie (niet bovenop de schaal, maar op het mengsel zelf zodat er geen velvorming is) en laat afkoelen in de ijskast.
Bereiding (soezenbeslag):
Doe het water, de boter en het zout in de mengbeker en verwarm: 5 min op 100 graden en snelheid 1. Voeg de gezeefde bloem toe en meng: 20 sec op snelheid 4. Laat het geheel een 10- tal minuten afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met een siliconematje of met bakpapier. Stel na de afkoelingstijd van 10 minuten het toestel in op snelheid 5 en voeg eerst het ene ei toe zodat het goed kan opgenomen worden in het deeg. Voeg daarna het tweede ei toe en zorg dat de machine dan nog 40 sec op snelheid 5 draait zodat ook het tweede ei goed onder het deeg is gemengd. Neem een spuitzak en doe er een rond mondje in, vul de spuitzak met het soezenbeslag. Spuit in één beweging mooie ronde bolletjes op de bakplaat en doe dit met voldoende tussenafstand want het deeg zal in volume ruim verdubbelen. Je zal bovenaan wellicht een klein puntje op het deeg zien, dat kan je met een met water bevochtigde vinger een beetje naar beneden duwen. Bak de soesjes ongeveer gedurende 15 minuten totdat ze lichtbruin en mooi gerezen zijn. Zet de oven uit en laat de deur nog 10 minuten op een kier staan zodat het aanwezige vocht kan ontsnappen.
Bereiding (chocoladeganache):
Doe de melk en de boter in de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 2. Voeg de callets toe en laat smelten en mengen: 2 min op snelheid 2. Giet in een kom en hou opzij
Bereiding (soezen vullen):
Roer de koude banketbakkersroom nog even luchtig door met een garde en vul een spuitzak met gekartelde rand met deze room. Neem een soesje in één hand en de spuitzak in de andere en druk het gekartelde mondje door de onderkant van het soesje, maar uiteraard niet door de bovenkant. Spuit voldoende vulling in het soesje, deze mag er onderaan een beetje uitkomen, dan kleeft het soesje straks goed op het bord. Draai de bovenkant van het soesje in de chocoladeganache en laat afkoelen. Serveer op een mooie bord