Venusschelpjes

Recept afdrukken
Venusschelpjes
Wist je dat venusschelpen lang geleden door bepaalde inheemse volkeren gebruikt werden als geld? Ze komen vooral voor in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Venusschelpen zijn gevoelige schelpjes, je dient ze altijd vers te gebruiken. In de pasta vongole zijn ze bijzonder populair, maar probeer ze ook eens als voorgerechtje, al of niet gecombineerd met een stukje stokbrood.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • een handvol blaadjes platte peterselie
  • 1 kg verse venusschelpen
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram olijfolie
  • 50 gram witte wijn
  • 150 gram water
  • 1/2 visbouillonblokje
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 citroen
  • eventueel 4 stukjes stokbrood
Bereiding:
Doe de blaadjes peterselie in de mengbeker en hak: 7 sec op snelheid 5. Haal uit de beker en hou opzij. Doe de sjalot en de look in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5. Spoel de venusschelpen minstens 3 keer in koud water zodat alle zand verwijderd is, doe ze in de diepe varomaschaal en hou opzij. Voeg de olijfolie toe en sauteer: 8 min/ 120°/ snelheid 1. Doe het water, het gehalveerd visbouillonblokje, de witte wijn en de paprikapoeder in de mengbeker. Plaats de varoma op het deksel en stoom: 15min/varoma/snelheid 2. Verwijder de varoma en hou opzij. Doe de gehakte peterselie in de mengbeker en meng: 15 sec/snelheid 2. Verdeel de venusschelpjes over 4 diepe borden en giet er wat saus over. Leg er een citroenpartje bij. Dien naar smaak op met een stukje stokbrood.

Clevercooking

Van wal en Co Com. V., Louis Vervoortlaan, Schoten, Vlaams Gewest, 2900, Belgium