Panna Cotta

Yield: 6 glaasjes
Author: Clevercooking
Panna Cotta

Panna Cotta

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Dit makkelijk dessert maak je de dag van tevoren en is altijd een schitterende afsluiter. Met een mooie afwerking van rood fruit oogsten deze glaasjes ongetwijfeld veel succes. En jij natuurlijk ook!

Ingredients

  • 125 gram
  • melk
  • 250 gram
  • room
  • 100 gram
  • suiker
  • 10 gram
  • vanillesuiker
  • zaadjes
  • van 1 vanillestok
  • 4 gram
  • gelatine
  • voor de afwerking
  • frambozencoulis, rood fruit 

Instructions

  1. Week de gelatine in koud water gedurende 10 min.
  2. Doe de melk, samen met de room, de suiker, de vanillesuiker en de uitgeschraapte zaadjes van 1 vanillestokje in de mengbeker en verwarm: 7 min/80°/ snelheid 3.
  3. Knijp de gelatine uit, voeg toe aan de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 3.
  4. Verdeel over 6 glaasjes en laat een nacht of langer opstijven in de koelkast.
  5. Verdeel voor het serveren wat kant-en-klare frambozencoulis over de glaasjes en werk af met rood fruit.

Happy Christmas

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking

Happy Christmas

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Wil je je glaasje cava of champagne net iets anders? Probeer dan dit aperitiefje met verse frambozen en frambozenlikeur. Je hoeft niet te wachten op Kerstmis om het uit te proberen.

Ingredients

  • 100 gram  ijsblokjes
  • 100 gram  verse frambozen
  • 20 gram  bloemsuiker
  • 4 eetlepels  frambozenlikeur
  • 500 gram  koude cava, prosecco of champagne
  • 4 takjes  munt

Instructions

  1. Hou 4 frambozen opzij voor de afwerking.
  2. Doe de ijsblokjes in de mengbeker en mix: 6 sec/snelheid 8.
  3. Giet over in een kan.
  4. Doe de frambozen samen met de bloemsuiker in de mengbeker en hak: 5 sec/ snelheid 4.
  5. Verdeel ijs en geplette frambozen over 4 glazen en vul aan met de cava, prosecco of champagne.
  6. Werk af met een verse framboos en een takje munt.

Zalm met mango-currysaus

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Zalm met mango-currysaus

Zalm met mango-currysaus

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 25 M
Makkelijk en smakelijk is dit visgerechtje dat je in een handomdraai op tafel tovert.De combinatie van de zalm met de zoete smaak van mango opgepimpt met curry is gewoonweg heerlijk.

Ingredienten:

  • 1 rijpe mango
  • 50 gram rode wijn
  • 1 afgestreken eetlepel currypoeder
  • 250 gram water
  • 100 gram room
  • enkele blaadjes platte peterselie als afwerking
  • 4 zalmfilets zonder vel
  • 2 gewone wortels
  • 2 gele wortels
  • 2oo gram sluimerwtjes
  • een snuifje zout
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuifje nootmuskaat

Instructies:

How to cook Zalm met mango-currysaus

  1. Kruid de zalmfilets met cayennepeper, zout en een beetje nootmuskaat. Leg ze samen in een stuk bakpapier en vouw dit pakje dicht. Leg dit in de onderste varomaschaal.
  2. Schil de wortelen en snij ze in schijfjes, was de sluimerwtjes en doe ze samen met de wortelschijfjes in de bovenste varomaschaal.
  3. Schil de mango, snij in grove stukken en doe ze in de mengbeker.
  4. Voeg de wijn, het currypoeder en het water toe en plaats de varomaschalen met vis en groenten op de mengbeker. Stoom: 20 min/varoma/snelheid 1.
  5. Voeg de room toe en verwarm verder: 3 min/90°/ snelheid 1.
  6. Neem de varoma af, plaats het dopje op het deksle van de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 10.
  7. Serveer de groentjes met de zalm en de mango-currysaus en werk af met enkele blaadjes peterselie.
Created using The Recipes Generator

Crème van avocado met gerookte zalm

Yield: 10 personen
Author: Clevercooking
Crème van avocado met gerookte zalm

Crème van avocado met gerookte zalm

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Een lekkere combinatie is dit makkelijk aperitiefhapje van avocado afgewerkt met gerookte zalm.

Ingredients

  • 100 gram  gerookte zalm in stukjes gesneden
  • 2  rijpe avocado’s
  • 1  limoen
  • 1  afgestreken eetlepel mayonaise
  • 1  afgestreken eetlepel Griekse yoghurt
  • snuifje  peper of cayennepeper
  • snuifje  zout
  • om te beleggen:  naar keuze toastjes, dikke plakjes komkommer, blaadjes witloof

Instructions

  1. Schil de avocado’s en haal de pit eruit.
  2. Doe ze in grove stukken in de mengbeker.
  3. Voeg het sap van ½ limoen toe en mix: 8 sec/snelheid 8.
  4. Spatel naar beneden en voeg de mayonaise en Griekse yoghurt toe samen met een snuif peper en zout en mix verder: 5 sec/snelheid 10.
  5. Proef en voeg naar smaak nog wat limoensap of peper en zout toe.
  6. Beleg toastjes, komkommerstukjes of witloofblaadjes met de avocadocrème en werk af met stukjes gerookte zalm.

Feestsoep van bospaddenstoelen

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking

Feestsoep van bospaddenstoelen

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Heerlijk is dit winters soepje op basis van bospaddenstoelen. Gebruik een goede wildfond en je zal verrast staan van de intense smaak van dit feestelijk gerecht. En voor één keer laten we de krachtige mix-functie van de Thermomix achterwege. Want zeg nu zelf: wie kan er weerstaan aan zo'n mooie stukken paddenstoel in zijn lepel?

Ingredients

  • 1  kleine sjalot
  • 100 gram  pompoen in blokjes
  • 200 gram  bospaddenstoelen (grootste exemplaren in stukken gescheurd)
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 400gr  wildfond (bijvoorbeeld Lacroix)
  • 400 gram  rundfond(bijvoorbeeld Lacroix)
  • 100 gram  madeira
  • 50 gram  rode wijn
  • 200 gram  water
  • 1 eetlepel  tapenade van truffel en olijf (Delhaize)
  • 1 eetlepel  gehakte peterselie

Instructions

  1. Pel de sjalot en halveer.
  2. Doe de sjalot in de mengbeker en hak:5sec/snelheid 5.
  3. Voeg de pompoenblokjes en de paddenstoelen toe samen met de olijfolie en stoof: 5min./100°/linksomdraai/lepeltje. 
  4. Voeg de wildfond, de rundfond, het water, de madeira en de rode wijn toe en kook zonder dopje: 10min/100°/linksomdraai/snelheid 1. 
  5. Voeg de tapenade toe en kook verder met dopje: 4min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Giet in borden en werk af met gehakte peterselie.

Granola

Yield: 1 bakplaat
Author: Clevercooking
Granola

Granola

Prep time: 5 MinCook time: 20 MinTotal time: 25 Min
Vroeger at iedereen muesli en plots is daar de cruesli-en granolahype. Wat is het verschil? Muesli is een mengeling van granen. Vaak worden er ook gedroogd fruit en nootjes, rozijnen of kokosrasp aan toegevoegd.Suiker zit er normaal niet in, maar bij de kant-en-klare versie uit de winkel is dat wel het geval. Cruesli is eigenlijk een merknaam van Quaker die zij gebruiken voor de krokante versie van hun muesli. Om het krokant effect te creëren wordt er suiker toegevoegd en meestal ook boter of een ander vet. Granola bestaat ook uit granen en vaak gedroogd fruit dat wordt gebakken in een laagje olie en gezoet wordt met natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop of honing. Probeer onderstaand recept uit, het is heerlijk met yoghurt en vers fruit.

Ingredients

  • 250 gram  havermout
  • 80 gram  gemengde ongezouten noten
  • 50 gram  zaden en pitten (bvb. sesamzaad, zonnebloem- of pompoenpitten)
  • 60 gram  zonnebloem- of kokosolie
  • 70 gram  water
  • 40 gram  ahornsiroop
  • 30 gram  kokosrasp of kokosschaafsels

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 3 sec op snelheid 5.
  4. Voeg de zaden, pitten en havermout toe en meng: 10 sec op snelheid 3.
  5. Verwarm de zonnebloem-of kokosolie en giet ze door de opening bij de rest van het mengsel. Voeg ook het water toe en meng: 15 sec op snelheid 3 (linksomdraai).
  6. Giet alles op de bakplaat, spreid uit en bak gedurende 15 minuten in de oven. Roer halverwege de baktijd even om zodat de granola mooi goudbruin wordt.
  7. Stort het mengsel uit, voeg de kokosrasp of de kokosschaafsels toe en laat afkoelen.
  8. Heerlijk met yoghurt en vers fruit.

Zalm met broccoli en mosterdsaus

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking

Zalm met broccoli en mosterdsaus

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Vis stomen in de Thermomix is altijd lekker. Gecombineerd met broccoli en een romig mosterdsausje wordt dit helemaal "het neusje van de zalm".

Ingredients

  • 4  zalmfilets
  • 1  broccoli
  • 1  ui
  • 1 teentje  knoflook
  • 100 gram  witte wijn
  • 100 gram  kippenbouillon
  • 100 gram  melk
  • 2 eetlepels  mosterd
  • 2 eetlepels  citroensap
  • 50 gram  room
  • 1 eetlepel  maïzena

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Pel het knoflookteentje.
  2. Was de broccoli en maak kleine roosjes. Leg ze klaar in de onderste varomaschaal. Zorg ervoor dat er voldoende gaatjes open blijven zodat de stoom goed door kan. Leg eventueel eerst een omgekeerde lepel in de varoma voor je de broccoliroosjes erop legt. Zet de varoma nog even opzij.
  3. Doe de ui en het knoflookteentje in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5. Spatel naar beneden en voeg de kippenbouillon, de witte wijn, de melk en de mosterd toe. Plaats de varomaschaal met de broccoli en stoom: 13 min op Varoma en snelheid 1.
  4. Leg de zalm in de bovenste varomaschaal en kruid de zalm met peper en zout. Plaats de schaal bovenop de broccoli en stoom verder: 5 min op Varoma en snelheid 1.
  5. Zet de varoma opzij.
  6. Voeg peper en zout, citroensap, room en maïzena toe aan de mengbeker en gaar: 3 min op 80 graden en snelheid 3,5.
  7. Serveer de zalm met de broccoli en de mosterdsaus.

Venkel-Spinaziesoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Venkel-Spinaziesoep

Venkel-Spinaziesoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Venkel is op zijn best van augustus tot september. Niet alleen de wit-groene knol, maar ook de stelen en het kruid worden vaak gebruikt. De naar anijs smakende groente doet het in dit recept uitstekend in combinatie met spinazie die voor een diepgroene kleur zorgt. Koop een frisse venkelknol die wit of lichtgroen is. Zo vermijd je taaie vezels.

Ingredients

  • 500 gram  venkel
  • 1  sjalot
  • Olijfolie 200 gram
  • spinazie (mag ook diepvries zijn)
  • 1,5  bouillonblokje
  • 600 gram  water
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels  witte balsamico (zie foto)
  • gebakken uitjes

Instructions

  1. Hou een heel klein beetje venkel apart voor de afwerking.
  2. Maak de rest van de venkel schoon en snij hem in grote stukken. Pel de sjalot en snij in twee. Doe venkel en sjalot in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg wat olijfolie toe en sauteer: 4 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg het bouillonblokje en het water toe en kook: 12 min op 100 graden en snelheid 1.
  5. Voeg de verse gespoelde spinazie of goed uitgelekte diepvriesspinazie toe en kook verder: 3 min op 100 graden en snelheid 2.
  6. Voeg de balsamico toe en mix: 2 min op snelheid 10 (geleidelijk aan). Controleer of de soep de gewenste dikte heeft, voeg eventueel nog wat water toe.
  7. Kruid naar smaak bij met peper en zout en serveer met wat venkelgroen en gebakken uitjes.

Pompoen-Gembersoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking

Pompoen-Gembersoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Pompoenen zijn er in de herfst in heel veel vormen en kleuren. Sierpompoenen kan je beter enkel als decoratie gebruiken, want het vruchtvlees is heel erg dradig. Bij de eetbare pompoenen zijn tegenwoordig de hokkaidopompoen en de butternut heel erg populair. Je kan pompoenen op 101 manieren klaarmaken: in een cake, quiche, rissoto, geroosterd of heel eenvoudig... in een soep! De gember maakt de smaak alleen maar frisser.

Ingredients

  • 400 gram
  • pompoen, geschild en in blokjes
  • 1
  • grote ui
  • 1 eetlepel
  • olijfolie
  • 1
  • groentenbouillonblokje
  • 700 gram
  • water
  • 1
  • appel, geschild en in grove stukken
  • 2 cm
  • verse gember in stukjes
  • 4 eetlepels
  • room
  • Peper en zout
  • Balsamicocrème

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Doe samen met de pompoenblokjes, de appel en de gember in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg een eetlepel olijfolie toe en sauteer: 3 min op Varoma en snelheid 1.
  3. Voeg het groentenbouillonblokje en het water toe en kook: 15 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg de room toe en mix de soep: 1,5 min op snelheid 10 (geleidelijk aan).
  5. Verdeel over de borden en werk af met een streepje balsamicocrème.

Gemberpunch

Yield: 4 glazen
Author: Clevercooking
Gemberpunch

Gemberpunch

Prep time: 3 MinCook time: 12 MinTotal time: 15 Min
De eerste punch zou ooit in India ontstaan zijn. Oorspronkelijk was het een mengeling van water, thee, alcohol, citroen en suiker. Deze kruidige gemberversie wijkt daar wel wat van af, maar is er daarom niet minder lekker op.

Ingredients

  • 80 gram  verse gember
  • 2  bio sinaasappels
  • 450 ml  witte wijn
  • 2 stukjes  steranijs
  • Een snuifje kardemonpoeder
  • 3 eetlepels  Cointreau of Grand Marinier
  • 2 koffielepels  kandijsuiker

Instructions

  1. Schil de gember en doe hem in grove stukken.
  2. Haal van 1 sinaasappel zestes af.
  3. Doe de gember, de zestes, de witte wijn, de steranijs en de kardemonpoeder in de mengbeker en kook: 12 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg het sinaasappelsap en de Gran Marinier toe samen met de kandijsuiker en roer: 1 min en snelheid 1.
  5. Zet het kookmandje in de mengbeker, hou het met de spatel tegen en giet de punch in glazen.

Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Yield: 20 soezen
Author: Clevercooking
Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Prep time: 35 MinCook time: 35 MinTotal time: 1 H & 10 M
Dit is een receptje voor diegenen die van een uitdaging houden. Niet omdat het moeilijk is, wel omdat het je wat tijd kost. 3 bereidingen moet je apart klaarmaken: het soezenbeslag, de banketbakkersroom en de chocoladeganache om af te werken. Heel wat werk dus, maar het resultaat mag gerust wedijveren met professionele soesjes. Aan de slag dus.

Ingredients

Banketbakkersroom
  • 375 gram  melk
  • 65 gram  suiker
  • 30 gram  maïzena
  • 2  eierdooiers
  • 1/2  vanillestok, of enkele druppels vanille-extract
Soezenbeslag
  • 1 dl  water
  • 50 gram  boter
  • 75 gram  gezeefde bloem
  • 2  eieren
  • Een snuifje zout
Chocoladeganache
  • 100 gram  melk
  • 50 gram  boter
  • 160 gram  donkere chocoladecallets

Instructions

Banketbakkersroom
  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en verwarm: 7,5 min op 90 graden en snelheid 4.
  2. Giet uit in een schaal, dek af met plasticfolie (niet bovenop de schaal, maar op het mengsel zelf zodat er geen velvorming is) en laat afkoelen in de ijskast.
Soezenbeslag
  1. Doe het water, de boter en het zout in de mengbeker en verwarm: 5 min op 100 graden en snelheid 1.
  2. Voeg de gezeefde bloem toe en meng: 20 sec op snelheid 4. Laat het geheel een 10- tal minuten afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Bekleed een bakplaat met een siliconematje of met bakpapier.
  5. Stel na de afkoelingstijd van 10 minuten het toestel in op snelheid 5 en voeg eerst het ene ei toe zodat het goed kan opgenomen worden in het deeg. Voeg daarna het tweede ei toe en zorg dat de machine dan nog 40 sec op snelheid 5 draait zodat ook het tweede ei goed onder het deeg is gemengd.
  6. Neem een spuitzak en doe er een rond mondje in, vul de spuitzak met het soezenbeslag.
  7. Spuit in één beweging mooie ronde bolletjes op de bakplaat en doe dit met voldoende tussenafstand want het deeg zal in volume ruim verdubbelen. Je zal bovenaan wellicht een klein puntje op het deeg zien, dat kan je met een met water bevochtigde vinger een beetje naar beneden duwen.
  8. Bak de soesjes ongeveer gedurende 15 minuten totdat ze lichtbruin en mooi gerezen zijn.
  9. Zet de oven uit en laat de deur nog 10 minuten op een kier staan zodat het aanwezige vocht kan ontsnappen.
Chocoladeganache
  1. Doe de melk en de boter in de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 2.
  2. Voeg de callets toe en laat smelten en mengen: 2 min op snelheid 2.
  3. Giet in een kom en hou opzij
Soezen vullen
  1. Roer de koude banketbakkersroom nog even luchtig door met een garde en vul een spuitzak met gekartelde rand met deze room.
  2. Neem een soesje in één hand en de spuitzak in de andere en druk het gekartelde mondje door de onderkant van het soesje, maar uiteraard niet door de bovenkant. Spuit voldoende vulling in het soesje, deze mag er onderaan een beetje uitkomen, dan kleeft het soesje straks goed op het bord.
  3. Draai de bovenkant van het soesje in de chocoladeganache en laat afkoelen.
  4. Serveer op een mooie bord

Chocoladeganache

Yield: 300 gram eindproduct
Author: Clevercooking
Chocoladeganache

Chocoladeganache

Prep time: 4 MinCook time: 4 MinTotal time: 8 Min
Een ganache is een zachte botercrème die in de patisserie vaak gebruikt wordt als glazuur of vulling om gebak nog mooier en smakelijker te maken.

Ingredients

  • 100 gram
  • melk
  • 50 gram
  • boter
  • 160 gram
  • donkere chocoladecallets

Instructions

  1. Doe de melk en de boter in de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 2.
  2. Voeg de callets toe en laat smelten en mengen: 2 min op snelheid 2.
  3. Giet in een kom en gebruik de ganache om je gebak af te werken.

Broodpudding met koffie-aroma

Yield: 10 stuks
Author: Clevercooking
Broodpudding met koffie-aroma

Broodpudding met koffie-aroma

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Dit broodpuddingrecept is echt heel snel klaar. De "deeg" maak je met de Thermomix, daarna nog 10 minuten in de microgolf en klaar! Het resultaat is een heerlijke broodpudding met een smeuïge textuur. Lust je geen rozijntjes, dan kan je die vervangen door fijn gesneden appelstukjes.

Ingredients

  • 300 gram  melk
  • 200 gram  koffie
  • 300 gram  oud brood
  • 220 gram  donkere kandijsuiker
  • 1 zakje  vanillesuiker
  • 1  afgestreken koffielepel kaneel
  • 2  eieren
  • 80 gram  lichte rozijnen

Instructions

  1. Zet de verse koffie.
  2. Voeg de melk, samen met de warme koffie toe aan de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 1.
  3. Scheur het brood in stukken en doe het samen met de kandijsuiker, de vanillesuiker, het kaneelpoeder en de eieren in de mengbeker en meng: 1,5 min op snelheid 3.
  4. Voeg de rozijnen toe en meng: 1 min op snelheid 2 (linksomdraai).
  5. Doe het mengsel in een platte ovenschaal met deksel, maak het mengsel gelijk en zet in de microgolf gedurende 10 min op 700 Watt.
  6. Laat nog een 10-tal minuten nagaren in de microgolfoven, haal de broodpudding uit de oven, verwijder het deksel en laat afkoelen.
  7. Indien gewenst kan je er nog een laag chocoladeganache op smeren die je moet laten afkoelen alvorens te serveren. Zie hiervoor het recept van Chocoladeganache.

Gastrique voor béarnaisesaus

Yield: 400 gram
Author: Clevercooking
Gastrique voor béarnaisesaus

Gastrique voor béarnaisesaus

Prep time: 2 MinCook time: 18 MinTotal time: 20 Min
De basis van een lekkere béarnaisesaus is wat men in varktermen “gastrique”noemt. Dit is niets anders dan een inkooksel van witte wijn, (dragon)azijn, sjalotten, dragon en andere kruiden. Je kan gastrique kant-en-klaar kopen, maar dit recept is zo eenvoudig dat je het vanaf nu zelf zal willen maken. Vergeet niet om het dopje van de mengbeker te laten, zodat de gastrique mooi kan inkoken. Maak gerust een grote portie, het zuur kan je best lang bewaren in de koelkast.

Ingredients

  • 100 gram  sjalot
  • 1 eetlepel  maïsolie
  • 200 gram  dragonazijn
  • 200 gram  witte wijn
  • 4 eetlepels  dragonblaadjes
  • 2 theelepels  gemalen peper

Instructions

  1. Sjalot hakken: 5 sec op snelheid 5
  2. Maïsolie toevoegen: 2 min op Varoma en snelheid 2
  3. Dragonazijn, witte wijn, dragonblaadjes en gemalen peper toevoegen en tot de helft laten inkoken: 18 min op 100 graden en snelheid 1 (zonder dopje)
  4. Laten afkoelen.
  5. Zeven en in flesje bewaren in de koelkast (kan maanden bewaard blijven).

Béarnaisesaus

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Béarnaisesaus

Béarnaisesaus

Cook time: 10 MinTotal time: 10 Min
Bij biefstuk/friet heeft iedereen zo zijn eigen voorkeursaus. De mijne is zonder twijfel béarnaise. Op restaurant kies ik daar dan ook steevast voor, maar de kwaliteit en smaak is toch vaak heel verschillend en niet altijd naar mijn zin. Met het resultaat van onderstaand recept kan je concurreren met de beste chef en dat zonder risico op een geschifte saus en zonder pijn in je polsen!

Ingredients

  • 35 gram  gastrique
  • 6  eigelen
  • 125 gram  boter, in stukken
  • Peper en zout
  • fijn gesneden verse dragonblaadjes

Instructions

  1. Weeg 35 gram gastrique af en doe die samen met de eigelen in de mengbeker. Warm op: 3,5 min/80 graden/snelheid 3,5.
  2. Weeg ondertussen de in stukken gesneden boter af en leg ze op het deksel van de mengbeker rond het maatbekertje.
  3. Stel het toestel opnieuw in: 4 min/80°/snelheid 3. Kantel het maatbekertje een beetje en laat één voor één de stukjes boter in de beker vallen.
  4. Voeg verder een flinke snuif zout, peper en gesneden verse dragonblaadjes toe.
Created using The Recipes Generator

Vijgenconfituur

Yield: 4 potjes van 230 ml
Author: Clevercooking

Vijgenconfituur

Prep time: 10 MinCook time: 5 MinTotal time: 15 Min
Persoonlijk ben ik geen grote liefhebber van confituur. Zeker de klassiekers zoals aardbeien-, frambozen- of vier vruchtenconfituur kunnen me niet echt bekoren. Dit recept met verse vijgen, sinaasappel en Cointreau is wel een ontdekking. De smaak is origineel en toch heel toegankelijk. Wil je de confituur alcoholvrij houden, dan kan dat natuurlijk ook. De combinatie met het sinaasappelsap en de sinaasappelzestes zorgen voor een heerlijke smaak.

Ingredients

  • 420 gram  vijgen, topje en onderkantje afgesneden, schil eraan laten en in fijne stukjes snijden
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Sap van 2 sinaasappels
  • 200 gram  confituursuiker
  • 2 eetlepels  fijngehakte walnoten
  • 2 koffielepels  Cointreau

Instructions

  1. Doe de vijgenstukjes samen met de sinaasrasp en het sinaasappelsap in de mengbeker en kook: 5 min op 105 graden en snelheid 1.
  2. Mix: 8 sec op snelheid 4.
  3. Voeg de confituursuiker toe en kook verder zonder dopje: 4 min op Varoma en snelheid 1. Plaats het kookmandje omgekeerd op het deksel om spatten te voorkomen.
  4. Controleer of je confituur de gewenste dikte heeft door een lepeltje confituur op een koud bordje te doen. Een minuut wachten. Trek met je vinger een streep door de confituur. Als de helften niet terug in mekaar lopen, heeft de confituur de gewenste dikte. Anders nog 1 of 2 minuten verlengen op Varoma.
  5. Gehakte nootjes en Cointreau toevoegen en mengen: 15 sec op snelheid 2.
  6. Giet in bokalen, sluit goed af en laat omgekeerd afkoelen

Rock & Rolbiscuit

Aantal porties: 1 rolbiscuit voor 8 - 10 personen
Auteur:
Rock & Rolbiscuit

Rock & Rolbiscuit

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 30 M
Heel veel nostalgie zit er in deze heerlijke zachte biscuit die met een laagje abrikozengelei wordt opgerold. Mijn moeder kocht hem af en toe op zondag bij de bakker. Telkens ik deze rol maak, denk ik terug aan haar. Afgewerkt met amandelschilfers en vers fruit zal je er wellicht ook niet aan kunnen weerstaan.

Ingredienten:

  • 5 eieren
  • 125 gram suiker
  • 90 gram bloem
  • 35 gram maïzena
  • Abrikozenconfituur
  • 50 gram geroosterde amandelschilfers
  • Wat fruit als garnituur

Instructies:

How to cook Rock & Rolbiscuit

  1. Bekleed een bakplaat van 30 x 40 cm met bakpapier
  2. Verwarm de oven op 200 graden.
  3. Doe de eieren in de mengbeker: 5 min op 50 graden en snelheid 4. Voeg de suiker ondertussen via de dekselopening aan het eiermengsel toe.
  4. Stel de machine opnieuw in 3 min op snelheid 4 (dus zonder temperatuur).
  5. Zeef de bloem en de maïzena.
  6. Voeg het gezeefd mengsel toe aan het eier/suikermengsel en meng: 1,5 min op snelheid 2,5.
  7. Giet het beslag op de beklede bakplaat en strijk het mooi uit.
  8. Bak de biscuit gedurende 8 minuten op 200 graden.
  9. Rooster ondertussen de amandelschilfers in een anti-aanbakpan tot ze een beetje gebruind zijn en haal ze dan uit de pan.
  10. Maak een keukenhanddoek nat en leg die open .
  11. Ontvorm de biscuit onmiddellijk, door hem met de bovenkant op de natte handdoek te leggen. Het bakpapier ligt nu bovenaan.
  12. Verwijder het bakpapier en rol de biscuit mét handdoek op.
  13. Er komt nu damp uit de handdoek.
  14. Rol de biscuit na 20 sec opnieuw open en bestrijk hem met abrikozenconfituur. Daarna opnieuw oprollen, deze keer zonder handdoek.
  15. Bestrijk de lange zijkanten ook met een beetje confituur, leg aan de lange voor-en achterzijde wat geroosterde amandelschilfers en kantel de biscuit dan aan beide zijden in de schilfers.
  16. Versier bovenaan naar smaak met wat fruit of chocoladeschilfers.
Created using The Recipes Generator

Schelvishaasje met courgettepuree

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Schelvishaasje met courgettepuree

Schelvishaasje met courgettepuree

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 35 M
Ben je op zoek naar een manier om witte vis wat op te pimpen? Met het krokante korstje op basis van spek, peterselie, hazelnoten en panko heb je een lekker knapperig resultaat. De zachte courgettepuree zorgt voor een mooie tegengewicht.

Ingredienten:

  • 600 gram schelvishaasje
  • 100 gram gerookt spek, in dunne sneetjes
  • 1/2 bussel peterselie of bladpeterselie
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram panko
  • 700 gram aardappelen
  • 2 kleine courgettes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eieren
  • 50 gram bloem
  • 700 gram bloemige aardappelen, geschild en in kleine stukken
  • 180 gram melk
  • 2 klene courgettes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Instructies:

How to cook Schelvishaasje met courgettepuree

  1. Voor de vis met krokant korstje: Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Bekleed een bakplaat met de sneetjes spek en bak ze krokant in de oven gedurende ongeveer 25 min. Controleer regelmatig. Laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier.
  3. Doe de spekreepjes in de mengbeker en hak: 2 sec op Turbo. Haal uit de beker en hou opzij. De mengbeker hoef je niet te reinigen.
  4. Doe de hazelnoten en de peterseliebladeren in de mengbeker en hak 8 sec op snelheid 5.
  5. Voeg de panko en de gemalen spekreepjes toe en meng: 10 sec op snelheid 2 (linksomdraai).
  6. Haal uit de mengbeker en reinig.
  7. Voor de courgettepuree: Doe de melk in de beker, voeg de aardappelen toe en laat garen: 18 min op 98 graden (linksomdraai, lepeltje).
  8. Rasp ondertussen de courgette
  9. Voeg de olijfolie, de geraspte courgette en peper en zout toe en stel opnieuw in: 1 min op snelheid 2.
  10. Maak een diep bord klaar met de bloem, een tweede bord met de losgeklopte eitjes en een derde met het paneermengsel van hazelnoot/peterselie/spek.
  11. Snij de schelvishaasjes eventueel in kleinere stukken, dan kan je ze makkelijker verdelen over een pan.
  12. Wentel elk visstukje eerst in bloem, dan in ei en dan in het hazelnoot/peterselie/spekmengsel.
  13. Verwarm een antikleefpan met 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de schelvis met notenkorstje ongeveer 3 minuten aan elke kant.
Created using The Recipes Generator

Knolseldersoep met peer

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Knolseldersoep met peer

Knolseldersoep met peer

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 30 M
Alleen al de smaak van knolselder doet je aftellen naar de herfst en de winter. Maar hoe schil je zo’n uit de kluiten gewassen knol het best? Neem een lang scherm mes en een grote snijplank . Snij onderaan de wortels weg. Mocht er bovenaan nog groen aan de knol hangen, snij dat er dan ook af. Zet de knol rechtop en halveer hem, oefen veel druk uit op je mes maar let op voor je vingers! Het gevaarlijke werk is nu achter de rug. Leg elke helft plat op de snijplank en snij in kleinere schijven. Schil elk stuk en verwijder de bruine “kronkeltjes”.

Ingredienten:

  • 400 gram knolselder, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 grote ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 700 gram water
  • 1 rijpe peer, in grove stukken
  • Selderijzout
  • 1 eetlepel gebakken uitjes (kant-en-klaar)

Instructies:

How to cook Knolseldersoep met peer

  1. Pel de ui, snij in vier en hak: 5 sec op snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg een eetlepel olijfolie toe en sauteer: 3 min op Varoma en snelheid 1.
  3. Voeg de knolselderblokjes toe aan de mengbeker, samen met het bouillonblokje en het water en kook: 13 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg de in stukjes gesneden peer toe en kook verder: 4 min op 100 graden en snelheid 1.
  5. Mix de soep: 1,5 min op snelheid 10 (geleidelijk aan).
  6. Kruid bij met selderijzout.
  7. Schep in borden en werk af met wat gebakken uitjes.
Created using The Recipes Generator

Zeeuwse mosselen op Thaise wijze

Yield: 4 personen (als voorgerecht)
Author: Clevercooking
Zeeuwse mosselen op Thaise wijze

Zeeuwse mosselen op Thaise wijze

Prep time: 6 MinCook time: 14 MinTotal time: 20 Min
Hiermee kan je uitpakken bij een etentje. Je kan dit toprecept ook gerust serveren als voorgerecht. Doe alle ingrediënten op voorhand in de mengbeker en hou de gereinigde mosselen in de Varoma klaar in de koelkast. Zet de Varoma op je toestel als je gasten arriveren, schakel je toestel in en terwijl je mee aan het aperitief zit, doet de Thermomix al het werk.

Ingredients

  • 1 kg
  • mosselen
  • 1 teentje
  • knoflook
  • 3 cm
  • gember
  • 1
  • rode chilipeper
  • 20 gram
  • arachideolie
  • 400 gram
  • kokosmelk
  • 1 stengel
  • citroengras, in een paar grote stukken gesneden
  • 80 gram
  • zoete aardappel
  • 80 gram
  • kerstomaatjes
  • Een handvol koriander of basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel
  • vissaus
  • 1/2 eetlepel
  • bruine suiker
  • 1
  • limoen

Instructions

  1. Doe de gespoelde mosselen in de Varoma en zet opzij.
  2. Doe de knoflook, gember en chilipepertje in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 7.
  3. Voeg de arachideolie toe en sauteer: 2 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg de kokosmelk, het citroengras, de blokjes zoete aardappel, de kerstomaatjes, de koriander of basilicum, de vissaus en de suiker toe aan de mengbeker.
  5. Plaats de Varoma met de mosselen en stoom: 14 min op Varoma en snelheid 1 (linksomdraai). Schud de mosselen halverwege de stoomtijd even op.
  6. Haal het citroengras uit de mengbeker, doe de mosselen in diepe borden en overgiet met de groenten en het sausmengsel.
  7. Werk af met wat verse koriander en een in vier gesneden limoen.
  8. Wil je dit gerecht als hoofgerecht serveren, dan kan dit met een lekkere nasi.