Preitaart met champignons, spekjes en cheddar

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Preitaart met champignons, spekjes en cheddar

Preitaart met champignons, spekjes en cheddar

Cook time: 40 Mininactive time: 40 MinTotal time: 1 H & 19 M
Deze heerlijke preitaart kan je warm of koud serveren en heeft een mooi gekleurde bovenkant dankzij de diepgele cheddar. Voordat je de taart bakt, kan je optimaal gebruik maken van de Thermomix voor 4 korte stappen. - Kneden van het deeg voor de bodem. - Raspen van de kaas - Voorgaren van prei, champignons en spekjes - Kloppen van de room/ei-mengeling Je kan deze taart serveren met wat gemengde sla en kerstomaatjes; deze ingrediënten zijn niet opgenomen in het recept.

Ingredients

Voor de bodem
  • 250 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 150 gr melk
  • 50 gr boter in blokjes gesneden + een klein beetje om de bakvorm in te vetten
  • 4 gr zout
Voor de vulling
  • 150 gr cheddar (gebruik een blok kaas, geen sneetjes)
  • 500 gr water
  • 300 gr prei
  • 125 gr champignons
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 200 gr room
  • 4 eieren
  • een flinke snuif zout
  • peper
  • een snuif nootmuskaat

Instructions

Voor de bodem
  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en kneed: 2 min/deegmodus.
  2. Haal het deeg uit de mengbeker en reinig de beker.
  3. Bestrooi je werkoppervlak met een klein beetje bloem, kneed het deeg nog even met de hand en rol op tot een bol.
  4. Verdeel het deeg in 2/3 en 1/3.
  5. In het recept gebruikte ik een springvorm met een diameter van 22 cm. Vet de vorm in met een dun laagje boter.
  6. Neem het grootste stuk deeg en rol het uit tot een mooie cirkel. Plaats de springvorm omgekeerd op het deeg en snij het deeg uit. Deze cirkel past nu mooi in de springvorm.
  7. Rol de rest van het deeg rechthoekig uit en snij er een lange band van (of twee kortere stukken). Bekleed hiermee de opstaande rand van de vorm, druk onderaan goed aan zodat opstaande kant en bodem aan elkaar hangen.
  8. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en de opstaande kant van het deeg.
  9. Zet opzij en dek af met een handdoek.
Voor de vulling
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snij de cheddar in stukken, doe ze in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Reinig de beker.
  4. Vul de beker met 500 gr water.
  5. Was de prei en snij in ringen van 1cm. Doe ze in het kookmandje en plaats dit in de mengbeker. Warm op: 8 min/120°/snelheid 1.
  6. Boen ondertussen de champignons schoon, doe ze bij de prei in het kookmandje. Voeg ook de gerookte spekblokjes toe en gaar verder: 8 min/120°/snelheid 1.
  7. Haal het kookmandje met de spatel uit de mengbeker, laat even uitlekken en schep de mengeling in de opzij gehouden springvorm.
  8. Spoel de beker uit. Doe de room, de eieren, zout, peper en nootmuskaat in de beker en klop: 30 sec/snelheid 4.
  9. Giet het roommengsel over de groenten en strooi er de opzij gehouden, gemalen cheddar over.
  10. Zet 40 minuten in de oven op 180°.
  11. Laat de taart een beetje afkoelen (of serveer ze helemaal afgekoeld) en snij in punten.

Pasta met aubergine, champignons en pulled pork

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Pasta met aubergine, champignons en pulled pork

Pasta met aubergine, champignons en pulled pork

Cook time: 5 Hourinactive time: 4 H & 30 MTotal time: 9 H & 30 M
Slow cooking is één van de functies waarvoor je de Thermomix TM6 prima kan inzetten. In dit receptje garen we een lekker stukje varkensvlees gedurende 4,30 uur! De beloning is een mals stukje vlees dat je in draadjes uit elkaar kan trekken. Vaak vind je pulled pork terug op een hamburger, maar je kan er ook een heerlijke pasta mee bereiden. Kwestie van eens een variatie te maken op pasta bolognaise.

Ingredients

Ingrediënten voor de pulled pork
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 400 gr varkensmedaillon
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • 1 blad laurier
  • 2 takjes tijm
  • 500 gr water
  • 1 vleesbouillonblokje
Ingrediënten voor de pasta
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 aubergine
  • 700 gr tomatenpassata
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 100 gr champignons
  • tabasco
  • een snuifje suiker
  • geraspte parmezaan
  • gehakte peterselie
  • 300 gr pasta (farfalle, penne, ...)

Instructions

Bereiding van de pulled pork
  1. Pel de ui en de look en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 5. Haal de gehakte ui en look even uit de mengbeker.
  2. Plaats het messendeksel (blade cover) op de messen. Doe de gehakte ui en look opnieuw in de mengbeker.
  3. Snij de varkensmedaillon in grove stukken en kruid ze met peper, zout en paprikapoeder. Doe de stukken vlees in de mengbeker.
  4. Maak een kruidentuiltje: bind laurier en tijm samen met een keukentouwtje en knip het touwtje kort af.
  5. Doe het water, het bouillonblokje en het kruidentuiltje in de mengbeker en kies de slowcookingfunctie: 4,30min/98°/slowcooken.
  6. Giet het vlees af, verwijder het messendeksel, doe het vlees in een kom en trek het met een vork uit elkaar. Hou opzij
Bereiding van de pasta
  1. Pel de ui en de look en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  2. Doe de olijfolie in de mengbeker en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Was de aubergine, snij in plakken en daarna in blokjes van 0,5 cm.
  4. Doe de tomatenpassata en het groentenbouillonblokje in de mengbeker en voeg de aubergineblokjes toe. Roer ze manueel even rond met de spatel zodat ze al wat ondergedompeld liggen in de passata. Gaar: 7 min/100°/linksomdraai/snelheid 2.
  5. Kook ondertussen de pasta in een pot met gezouten kokend water volgens de instructies op de verpakking.
  6. Boen de champignons schoon en snij ze in plakjes. Doe ze in de mengbeker, spatel alles manueel weer even door elkaar en gaar verder 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 2.
  7. Voeg wat tabasco toe en een snuif suiker. Roer manueel even door elkaar met de spatel, proef en kruid eventueel nog wat bij.
  8. Giet de pasta af, doe in een grote schaal en voeg de inhoud van de mengbeker toe. Roer ook de pulled pork onder de warme pasta.
  9. Serveer met geraspte parmezaan en gehakte peterselie.
Created using The Recipes Generator

Rosbief sous-vide (TM6)

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Rosbief sous-vide (TM6)

Rosbief sous-vide (TM6)

Prep time: 10 MinCook time: 3 H & 30 MTotal time: 3 H & 40 M
Met de Thermomix TM6 kan je perfect sous-vide werken. Je kan immers tijd en temperatuur nauwkeurig instellen. Voor kleine hoeveelheden leg je de gevacumeerde zak in het ronde kookmandje. Heb je een wat grotere hoeveelheid én beschik je over het messendeksel, dan kan je dit op je mes plaatsen en de gevacumeerde zak rechtstreeks in je beker leggen. In dit recept leggen we de rosbief in het kookmandje.

Ingredients

  • een stuk rosbief van ongeveer 600 gr
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • 1 mooie teen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • fleur de sel

Instructions

  1. Kruid de rosbief met peper, zout en een mooie hoeveelheid paprikapoeder.
  2. Pel de look en snij hem in vier stukjes.
  3. Stop de gekruide rosbief in een vacuümzak en voeg de stukken knoflook en de rozemarijn toe.
  4. Vacumeer de zak en leg hem in het kookmandje.
  5. Zet het kookmandje in de beker en vul de beker met water zodat de zak helemaal ondergedompeld is (maar doe nooit meer water in de beker dan de maataanduiding "maximum).
  6. Haal het kookmandje even terug uit de beker.
  7. Warm het water op: 10 min/57°/snelheid 1.
  8. Plaats het kookmandje met de rosbief opnieuw in de beker, selecteer de sous-vide modus en gaar: 3uur+1/2 op 57°.
  9. Haal het kookmandje uit de beker; knip de zak open en haal de rosbief eruit. Verwijder de stukjes look en de rozemarijn, dep het vlees wat af met keukenpapier en schroei de rosbief dicht in de pan. 1 minuut aan elke kant is ruim voldoende.
  10. Snij de rosbief in plakken en strooi er wat fleur de sel op.

Gemengde groenten, mangosaldo en kippenblokjes

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Gemengde groenten, mangosalsa en kippenblokjes

Gemengde groenten, mangosalsa en kippenblokjes

Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
Dit bonte hoofdgerecht van paprika's, wortelen, courgette en mango staat bij ons regelmatig op tafel. Het is gezond, licht en smeuïg en valt ook bij kinderen in de smaak. Naast de mangoblokjes die gemengd worden met de andere groenten, serveer je er apart een mangosalsa bij die je extra pit geeft met wat chilisaus. Kies rijpe mango's die al wat zacht aanvoelen en je krijgt echt een smakelijk bord!

Ingredients

Voor de mangosalsa
  • 1 rijpe mango
  • 15 gr chilisaus, of meer indien je van pit houdt
Voor de groenten en kippenblokjes
  • 1 ui
  • 20 gr olijfolie
  • 3 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 300 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 rijpe mango
  • 2 aardappels
  • 2 kipfilets
  • olijfolie
  • zout
  • paprikapoeder
  • currypoeder

Instructions

Voor de mangosalsa
  1. Schil de mango, snij het vruchtvlees eraf en doe het fruit in grove stukken gesneden in de mengbeker. Voeg de chilisaus toe en warm op: 5 min/100°/snelheid 1.
Voor de groenten en kippenblokjes
  1. Pel de ui en snij in vier. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Rasp de wortelen, snij ze in de lengte in twee en snij elk stuk in halve maantjes van ongeveer 1 cm dik.
  4. Schil de paprika's en snij ze in stukken van 1,5cm.
  5. Was de courgette, laat de schil eraan. Snij de courgette in de lengte in twee en snij elke helft nog eens in de lengte door. Snij elk stuk in schijfjes van ongeveer 1cm dikte.
  6. Doe de wortelen, de paprika's en de courgette in de mengbeker. Voeg het water en de groentenbouillon toe en gaar: 10 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  7. Schil de mango, snij het vruchtvlees eraf en snij dat in blokjes. Hou opzij, ze worden pas op het einde van de bereiding toegevoegd.
  8. Schil de aardappels, snij ze in plakken van 0,5 cm en snij kleine blokjes van ongeveer 1cm.
  9. Voeg de aardappelen toe en gaar verder: 8 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  10. Snij ondertussen de kipfilets in blokjes, kruid ze met zout, paprikapoeder en currypoeder en bak ze in wat olijfolie gaar in een pan.
  11. Voeg de mangoblokjes en de gebakken kippenblokjes toe en meng: 2 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  12. Giet het stoofpotje af in een vergiet en laat even uitlekken.
  13. Serveer alles met de opzij gehouden, lauwe mangosalsa.

Parelhoen fine champagne, witloof, peertjes en veenbessen

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Parelhoen fine champagne met witloof, peertjes en veenbessen

Parelhoen fine champagne met witloof, peertjes en veenbessen

Cook time: 1 H & 30 MTotal time: 1 H & 30 M
Dit lekker feestbord is echt niet moeilijk om te maken en de lekkere fine champagne-saus zal bij iedereen in de smaak vallen. De naam van de saus zet je misschien op het verkeerde been: er zit namelijk helemaal geen champagne in. De benaming fine champagne wordt gebruikt om een bepaalde cognac-blend aan te duiden. Je hoeft natuurlijk niet op zoek te gaan naar dit specifieke type. Hopelijk heb je (om het even welke) cognac in je voorraadkast staan. Je hebt er maar een klein scheutje van nodig. De saus wordt heel vaak geserveerd met gevogelte en in dit geval kiezen we voor parelhoen. Verder vind je op dit bord een gestoofd peertje (dat ik kant-en-klaar kocht), wat veenbesjes en gestoofd witloof., Met een kroketje erbij krijg je alleen maar lachende gezichten aan je feesttafel!

Ingredients

Voor de veenbessen
  • 300 gr diepvries-veenbessen
  • 40 gr suiker
  • een snuif kaneel
Voor de fine champagnesaus
  • 1 grote sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gr boter
  • 20 gr bloem
  • 4 grote champignons
  • 1 mooie stronk witloof
  • 1 takje tijm
  • 1 blad laurier
  • 10 gr cognac
  • 1 koffielepel mosterd
  • 400 gr kalfsfond
  • 100 gr room
  • peper
  • zout
Overige ingrediënten
  • 12 stukjes kort witloof
  • peper
  • zout
  • boter
  • 6 parelhoenfilets
  • 6 gestoofde peertjes (kant-en-klaar uit de supermarkt)
  • 1 kg kroketjes

Instructions

Voor de veenbessen
  1. Doe de veenbessen in de mengbeker (niet ontdooid) en gaar zonder maatbeker: 10 min/100°/snelheid lepeltje.
  2. Voeg de suiker en de kaneel toe en gaar verder zonder maatbeker: 1 min/100°/snelheid 1.
Voor de fine champagnesaus
  1. Pel de sjalot en de knoflook en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de bloem toe en verwarm: 3 min/100°/snelheid 1.
  4. Spatel even langs de randen zodat er geen bloem tegen de rand van de mengbeker hangt. Spatel ook even over de bodem.
  5. Borstel de champignons en snij in grove stukken, reinig het witloof en snij in grove stukken.
  6. Voeg de champignons en het witloof toe aan de mengbeker. Voeg ook tijm, laurier, cognac en mosterd toe en meng: 2 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Voeg de kalfsfond toe en kook zonder maatbeker: 12 min/varoma/snelheid 1.
  8. Zeef de saus, druk de smaakmakers goed uit. De champignons, witloof, tijm en laurier gooi je weg. Proef de saus, kruid eventueel bij met peper en zout en giet de saus opnieuw in de beker.
  9. Voeg de room toe en laat de saus nog wat indikken zonder maatbeker: 10 min/varoma/snelheid 1.
  10. Hou warm tot gebruik.
Bereiding en serveren
  1. Gaar het witloof. Dat doe je als volgt: doe een klontje boter in een pot, laat het smelten en leg er de stronkjes witloof in. Laat even aanstoven en kruid met peper en zout. Voeg dan een bodempje water toe en zet het deksel op de pot. Controleer regelmatig of er nog wat vocht in de pot is. Draai de stronkjes na 10 minuten om en gaar nog 10 minuten verder. Haal het witloof uit de pot en laat uitlekken.
  2. Bak voor het serveren het witloof nog even aan in wat boter en warm de peertjes op.
  3. Bak de parelhoenfilets in een pan.
  4. Frituur de kroketjes.
  5. Serveer elk bord met een in plakken gesneden parelhoenfilet, 2 stukjes witloof, een lepeltje veenbessen met daar bovenop een gestoofd peertje en enkele kroketjes. Werk af met de fine champagnesaus.
Created using The Recipes Generator

Vogelnestjes met tomatensaus

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Vogelnestjes met tomatensaus

Vogelnestjes met tomatensaus

Prep time: 1 H & 30 MTotal time: 1 H & 30 M
Wie kwam er ooit op het idee om een hardgekookt ei in een gehaktbal te stoppen? Mocht je het antwoord op deze vraag kennen, laat het me dan weten. Wat er ook van zij, vogelnestjes zijn bij ons thuis niet enkel in de tuin welkom, maar ook op tafel! Met de deegfunctie van de Thermomix kan je het gehakt in een handomdraai de juiste textuur en smaak geven zonder je handen vuil te maken. De messen draaien immers afwisselend rechts en links en mengen ei en paneermeel perfect door het gehakt. Dankzij de laatste update van het model TM6 kan je ook je eitjes "volautomatisch" in de Thermomix klaarmaken. Bij vogelnestjes hoort een pittige en mooi gebonden tomatensaus; ook dat is kinderspel! Je kan dit gerechtje eventueel nog serveren met wat aardappelpuree en wat groentjes naar keuze.

Ingredients

Ingrediënten voor de vogelnestjes
  • 4 eieren om hard te koken
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 extra ei
  • 15 gr paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • neutrale olie
Ingrediënten voor de tomatensaus
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 130 gr wortelen
  • 10 gr olijfolie
  • 100 gr aardappel
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 70 gr geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 kippen-of groentenbouillonblokje
  • 1/2 platte koffielepel sambal oelek
  • peper
  • zout

Instructions

Bereiding van de vogelnestjes
  1. Maak eerst de hardgekookte eieren klaar. Heb je een TM6, ga hiervoor dan naar de eikookfunctie. Leg 4 eieren in de mengbeker, vul de beker met water tot aan het 1-liter teken, sluit de mengbeker en draai de startknop tot het uiterste, dat is de optie "hard".
  2. Haal de hardgekookte eieren uit de mengbeker en koel ze af onder koud stromend water.
  3. Pel ze en hou ze opzij.
  4. Maak dan het gehakt. Pel de ui en snij in vier, pel de look en doe ui en look in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  5. Voeg het gehakt toe, samen met het extra ei, het paneermeel, nootmuskaat en peper en zout. Meng via de deegmodus: 50 sec/deeg.
  6. Haal het gehakt uit de mengbeker en verdeel het in vier porties van 125 gr.
  7. Maak per portie een mooie bal. Leg die in je handpalm en maak met je andere hand een kuil in het gehakt. Leg er een hardgekookt ei in en vouw het gehakt met twee handen mooi rond het ei. Rol opnieuw tot een mooie, ronde, strakke gehaktbal zonder al te veel naad.
  8. Verwarm de oven op 180°.
  9. Zet een pan op het vuur en giet er een bodem neutrale olie in. Verhit de olie en bak de gehaktballen bruin aan alle kanten. Ze hoeven nog niet doorbakken te zijn.
  10. Leg de gehaktballen in een ovenschaal en laat ze verder garen gedurende 30 min op 180°.
  11. Ga ondertussen verder met de bereiding van de tomatensaus.
Bereiding van de tomatensaus
  1. Pel de ui en snij in vier. Pel de knoflook. Rasp de wortel en snij in grove stukken. Doe ui, knoflook en wortel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappel en snij hem in kleine stukjes.
  4. Voeg de aardappelstukjes, de tomatenblokjes, de geconcentreerde tomatenpuree, het kippen-of groentenbouillonblokje en de sambal oelek toe en warm op: 5 min/100°/snelheid 1.
  5. Haal het maatbekertje van het deksel, zet het antispatdeksel (TM6) of het kookmandje (TM5) op het deksel en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  6. Kruid met wat peper en zout en mix: 30 sec/snelheid 8.
  7. Proef en kruid eventueel nog wat bij.
  8. Pluk enkele blaadjes van de peterselie en hak ze fijn met een scherp mes.
  9. Haal de gehaktballen uit de oven, halveer ze en bestrooi ze met gehakte peterselie.
Created using The Recipes Generator

Slaatje met sous-vide kip en mangodressing

Yield: 4 personen
Author:
Print
Slaatje met sous-vide kip en mangodressing

Slaatje met sous-vide kip en mangodressing

Prep time: Cook time: 1 H & 10 MTotal time: 1 H & 10 M
De combinatie van kip en fruit is altijd lekker. In dit makkelijk gerecht is de kip eerst een uurtje sous-vide gegaard in de Thermomix TM6. Het resultaat mag er dan echt zijn: malse en sappige stukjes kip. Maar niet getreurd indien je een oudere versie hebt van het toestel of niet over een vacumeerapparaat beschikt. Je kan de kip ook gewoon op een klassiek vuur bakken. De dressing met verse mango is in een handomdraai klaar en smaakt bij heel veel gerechten. Je kan ze ook als dip gebruiken voor rauwkost.

Ingredients:

De dressing
  • 1 rood pepertje, zaadjes verwijderd, in grove stukken gesneden
  • 1 klein teentje knoflook, gepeld
  • 1 mango, geschild en in grove stukken gesneden
  • sap van 1/2 limoen
  • 20 gr mayonaise
  • 10 gr honing
  • 5 gr olijfolie
  • een snuifje zout
  • 10 druppels tabasco (of meer indien je van pittig houdt)
De sous-vide kip en het slaatje
  • 2 enkele kipfilets
  • paprikapoeder
  • currypoeder
  • peper
  • zout
  • gemengde sla
  • 12 kerstomaaatjes
  • 1/2 komkommer
  • 1 rijpe mango
  • 1 avocado
  • 1 stokbrood

Instructions:

De dressing
  1. Doe de rode peperstukjes en de knoflook in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en voeg de mangostukken, het limoensap, de mayonaise, de honing, de olijfolie, een snuifje zout en de tabasco toe en mix: 20 sec/snelheid 7.
De sous-vide kip en het slaatje
  1. Kruid de kipfilets met peper, zout, paprikapoeder en currypoeder. Stop de kip in een vacumeerzak en trek vacuüm.
  2. Vul de mengbeker met 1800 gr water, kies de sous-vide functie en stel in: 10 min/70°/sous-vide.
  3. Leg de gevacumeerde kip in het kookmandje. Afhankelijk van het gewicht van de kip zal je misschien een klein beetje water uit de beker moeten halen of er nog een beetje aan moeten toevoegen. Het is de bedoeling dat de kip helemaal onder water ligt en het water niet boven het maximumniveau van 2 liter staat. Gaar sous-vide: 1 uur/70°/sous-vide.
  4. Spoel de sla, was en halveer de kerstomaatjes, snij een halve komkommer in julienne (lange reepjes), schil de mango, snij in plakken en vervolgens in staafjes of blokjes.
  5. Haal de kip uit het kookmandje, snij de zak open, dep de kip even af met keukenpapier en grill of bak de filets in de pan in wat olijfolie of boter: 1 minuut aan elke kant is voldoende.
  6. Halveer de avocado, haal de pit eruit en haal de schil eraf. Snij in plakjes
  7. Snij de warme kip in plakken.
  8. Dresseer alles in een diep bord, serveer met de mangodressing en geef er stokbrood bij.
Created using The Recipes Generator

Gevulde groenten met rijst en choronsaus

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Gevulde groenten met rijst en choronsaus

Gevulde groenten met rijst en choronsaus

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 40 MTotale tijd: 60 M
Voor dit gerecht gebruiken we lekker veel groenten, in dit geval per persoon 1 kleine tomaat, een halve rode paprika en een stuk courgette van zo'n 5cm hoog. Deze "mandjes" zijn gevuld met een combinatie van gehakt, ui, wortel, knolselder en rode paprika. Je kan de vulling snel met je toestel maken zonder je handen vuil te maken of zonder veel snijwerk. Terwijl je de gevulde groenten in de oven laat garen, maak je de rijst in je toestel. We werken alles af met een heerlijke choronsaus, dat is een béarnaisesaus waar tomatenpuree aan toegevoegd is. Smakelijk!

Ingredienten:

Voor de gevulde groenten
  • 4 kleine tomaten, gespoeld
  • 2 rode paprika's, gespoeld
  • 1 lange courgette, gespoeld
  • peper
  • zout
  • een klontje boter om de ovenschaal in te vetten
Voor de groentenvulling
  • 1 ui, gepeld en in 2 gesneden
  • 1 wortel, geschild en in grove stukken gesneden
  • 100 gr knolselder, geschild en in grove stukken gesneden
  • 1 rode paprika, geschild en in grove stukken gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gr champignons, met de hand in schijfjes en blokjes gesneden
  • 200 gr gemengd gehakt
  • peper
  • zout
Voor de rijst
  • 250 gr jasmijnrijst
  • 350 gr water
  • een snuifje zout
  • 1 eetlepel neutrale olie
Voor de choronsaus
  • 20 gr gastrique (kant-en-klaar) of via ons bestaand recept
  • 3 eigelen
  • 65 gr boter in stukken
  • peper
  • zout
  • 1 koffielepel geconcentreerde tomatenpuree

Instructies:

How to cook Gevulde groenten met rijst en choronsaus

Voor het opvullen van de groenten
  1. Leg de tomaten met het hartje naar beneden op een snijplank en snij er horizontaal het bovenste schijfje af. Dit wordt het hoedje. Schraap het vruchtvlees uit de tomaten. Dit kan het makkelijkst met een parisiennelepeltje of met een koffielepel. Zorg ervoor dat er aan de randen en op de bodem van de tomaat nog voldoende vruchtvlees blijft zitten.
  2. Halveer de paprika's en haal de zaadlijsten eruit. Bij de helften waar de stengel aan zit, verwijder je de stengel. Helaas zit er in die helften een gat, maar dat hindert niet.
  3. Snij de courgette in 4 stukken van ongeveer 5 cm en verwijder het vruchtvlees maar laat ook hier aan zijkanten en bodem nog wat vruchtvlees zitten.
  4. Draai de groenten allemaal om en laat ze even uitlekken.
  5. Voor de gehaktmengeling: doe de ui, wortel, knolselder en paprika in de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 4.
  6. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en stoof aan: 4 min/varoma/snelheid 1.
  7. Voeg de champignonstukjes toe en gaar verder: 3 min/100°/snelheid 1.
  8. Laat 15 min afkoelen, kruid met peper en zout, voeg het gehakt toe en meng: 45 sec/deegfunctie.
  9. Verwarm de oven op 180°.
  10. Zet de groentenkorfjes terug rechtop en kruid ze met peper en zout.
  11. Vul de paprikahelften, de tomaten en de courgettestukken met het gehaktmengsel, zet ze in de beboterde ovenschaal en gaar ze ongeveer 40 minuten in de oven op 180°. Voeg de tomatenhoedjes de laatste 10 minuten toe, ze hebben immers veel minder gaartijd nodig.
  12. Ondertussen kan je de rijst klaarmaken.
Voor de rijst
  1. Doe de rijst, het water, een beetje zout en de olie in de mengbeker, zet het gewone deksel en het antispatdeksel op je toestel ( het maatbekertje gaat er dus af) en start je toestel in de rijstkokermodus. De garingstijd gebeurt automatisch en is in dit geval ongeveer 20 min. Haal de rijst uit de mengbeker en hou warm.
Voor de choronsaus
  1. Doe de gastrique in de mengbeker, voeg de eigelen toe en verwarm: 3,30 min/80°/snelheid 3,5.
  2. Leg de boterstukjes op het deksel van je toestel en stel opnieuw in: 4 min/80°/snelheid 3. Kantel het maatbekertje naar je toe en voeg één voor één de boterstukjes toe aan de kloppende eierdooiers.
  3. Kruid met peper en zout, voeg de tomatenpuree toe en meng 15 sec/snelheid 2,5.
Serveren
  1. Haal de gevulde groenten uit de oven en serveer ze met de jasmijnrijst en de choronsaus. Werk eventueel af met een takje kruiden.
Created using The Recipes Generator

Ciabatta met pulled pork en coleslaw

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Ciabatta met pulled pork en coleslaw

Ciabatta met pulled pork en coleslaw

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 10 hourTotale tijd: 10 H & 15 M
Pulled pork is van origine een Amerikaanse specialiteit. Het is traag gegaard varkenvlees dat na garing uit elkaar getrokken wordt en meestal op een broodje met barbecue-saus en een rauwkostslaatje wordt geserveerd. Je kan pulled pork op verschillende manieren klaarmaken: op de barbecue, in de oven, via slowcooking of via sous-vide. Deze pulled pork is klaargemaakt met de sous-vide modus van de Thermomix TM6. Start de sous-vide bereiding 's morgens en je wordt 's avonds beloond met lekker mals vlees. De rauwkostsalade en barbecuesaus heb je in 15 min. klaar. Resultaat: een stevig lunchgerecht waarmee je je huisgenoten eens extra kan verwennen!

Ingredienten:

Voor de pulled pork
  • 1,8 liter water
  • 500 gr varkensschouder in 1 stuk
  • 1/2 koffielepel zout
  • 1 afgestreken koffielepel zwarte peper
  • 1 afgestreken koffielepel gerookt paprikapoeder
  • een snuif cayennepeper
  • een snuif selderijzout
  • 1 eetlepel kandijsuiker
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels olie
Voor de barbecue-saus
  • 100 gr ketchup
  • 3 eetlepels kandijsuiker
  • 2 eetlepels Worcestershiresaus
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • een snuif zout
  • enkele druppels tabasco
  • een snuif knoflookpoeder of knoflookpasta
Voor de coleslaw
  • 1/4 witte kool, gespoeld en in grove stukken gesneden
  • 2 flinke wortelen, geraspt en in grove stukken gesneden
  • 1/2 rode ui, in twee stukken gesneden
  • 1 appel, ongeschild, klokhuis verwijderd en in 8 stukken gesneden
  • 2 eetlepels zure room
  • sap van 1/2 limoen
  • 4 ciabatta-broodjes

Instructies:

How to cook Ciabatta met pulled pork en coleslaw

Voor de pulled pork
  1. Doe 1,8 liter water in de mengbeker en warm het water op via de sous-vide functie: 15 min/77°/sous-vide.
  2. Doe zout, zwarte peper, gerookt paprikapoeder, cayennepeper, selderijzout, kandijsuiker en knoflook in een kommetje en meng met een lepel.
  3. Bestrijk de varkensschouder aan alle kanten met de olie en rol het vlees aan alle kanten door het kruidenmengsel.
  4. Zet een antikleefpan op het vuur, warm ze op en bak de varkensschouder aan elke kant 1 minuut.
  5. Neem een vacumeerzak, sla de bovenkant om en leg de aangebakken varkensschouder in de zak. Sla de omgeplooide zijde terug om en vacumeer met een vacumeertoestel. Leg de vacuüm getrokken varkensschouder in het ronde kookmandje.
  6. Plaats het kookmandje in de mengbeker, controleer of de zak helemaal ondergedompeld is in het water. Voeg indien nodig nog wat water toe aan de mengbeker.
  7. Stel het toestel opnieuw in: 10 uur/77°/sous-vide.
  8. Knip de vacuümzak open, haal het vlees eruit, snij het tegen de draad in, in plakken van 1,5 cm en trek het vlees uit elkaar.
  9. Doe het in een kom en roer er de barbecue-saus onder (zie verder).
Voor de barbecue-saus
  1. Doe alle ingrediënten in een kommetje en meng goed rond. Hou opzij.
Voor de coleslaw
  1. Doe de witte kool, wortelen, rode ui, appel, zure room en limoensap in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en herhaal: 3 sec/snelheid 5.
Serveren
  1. Snij de ciabatta-broodjes open, beleg ze met wat coleslaw en leg er een flinke portie pulled pork bovenop.
Created using The Recipes Generator

Gehaktbrood

Gehaktbrood

Wist je dat je de deegfunctie van je toestel ook perfect kan gebruiken om gehakt te mengen? In no time maak je zo een heerlijk zelfgemaakt gehaktbrood zonder je handen vet en vuil te maken. Een half uurtje bakken in de oven en klaar! Serveer het gehaktbrood in mooie plakken met bijvoorbeeld noordkrieken. Lekker!

Homemade burger

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Homemade burger

Homemade burger

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 2 hourTotale tijd: 2 H & 20 M
Liefhebbers van streetfood zullen dit recept zeker weten te appreciëren. Een zelfgemaakt burgerbroodje en hamburgers van (h)eerlijk rundsvlees zijn zoveel lekkerder dan een kant-en-klare versie.

Ingredienten:

Broodjes
  • 120 gram water
  • 5 gram droge gist
  • 25 gram suiker
  • 350 gram bloem + een klein beetje extra om het deeg tot bolletjes te rollen
  • 3 gram zout
  • 40 gram malse boter
  • 1 losgeklopt ei
  • een scheutje melk
Gestoofde uien
  • 250 gram rode ui
  • 30 gram maïsolie
  • 10 gram ciderazijn
Burgersaus
  • 1 zoetzure augurk
  • 40 gram mayonaise
  • 20 gram ketchup
  • 10 gram mosterd
  • 5 gram augurkensap
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuif zout
Andere
  • enkele blaadjes verse sla
  • 2 tomaten in schijfjes
  • 6 hamburgers
  • eventueel frietjes

Instructies:

How to cook Homemade burger

Broodjes
  1. Doe het water en de gist in de mengbeker en warm lichtjes op: 2 min/37°/snelheid 2.
  2. Snij de malse boter in kleine stukjes.
  3. Voeg de suiker, de bloem, het zout en de boterstukjes toe en kneed: 5 min/deegmodus.
  4. Haal het deeg uit de mengbeker, doe in een kom en bedek het deeg met vershoudfolie. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  5. Haal het deeg uit de kom, kneed het even goed door met de hand en verdeel het in 6 gelijke porties.
  6. Bestuif het werkblad met een klein beetje bloem en rol van elke portie een mooi bolletje. Dek af met een handdoek en laat nog 45 min rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 220°.
  8. Meng het losgeklopt ei met een scheutje melk en bestrijk elke bol deeg aan de bovenkant met behulp van een borsteltje.
  9. Plaats ongeveer 10 minuten in de oven.
  10. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Gestoofde uien
  1. Pel de uien en snij ze in fijne ringen.
  2. Doe de uiringen en de maïsolie in de mengbeker en stoof aan: 20 min/120°/linksomdraai/lepeltje.
  3. Voeg de ciderazijn toe en stoof verder: 5 min/120°/linksomdraai/lepeltje.
  4. Haal uit de mengbeker.
Burgersaus
  1. Snij de augurk in grove stukken en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de mayonaise, de ketchup, de mosterd en het augurkensap toe en meng: 15 sec/snelheid 3.
  3. Proef en kruid af met cayennepeper en zout.
Afwerking
  1. Bak de hamburgers in een pan.
  2. Snij de hamburgerbroodjes open en besmeer het onderste deel met een laagje saus.
  3. Leg er de sla en de uiringen op.
  4. Leg er de hamburger op en doe hier nog wat saus op.
  5. Werk af met de tomaten -en de komkommerschijfjes.
  6. Sluit af met de bovenkant van het broodje en serveer eventueel met frietjes.
Created using The Recipes Generator

Pizza met krokante bodem

Aantal porties: 4 mooie pizza's
Auteur:
Pizza met krokante bodem

Pizza met krokante bodem

Bereidingstijd: 2 H & 25 MKooktijd: 10 MTotale tijd: 2 H & 35 M
Voor liefhebbers van pizza met krokante bodem, is dit receptje ideaal. Door fijne 00-bloem (dit is de typische bloem om pizza's te maken) of tarwebloem te combineren met roggebloem, zal je een krokanter resultaat krijgen dan wanneer je enkel met witte bloem werkt. Op zich heb je zelf niet veel werk, maar laat het deeg lang genoeg rijzen om een luchtige pizza te bekomen die makkelijk verteert. Wat het beleg betreft, daar kan je eindeloos mee variëren. Op de foto hebben we ham, champignons, kerstomaatjes en mozzarella gebruikt. Maar ook met artisjok, chorizo en champignons kan je een lekker combinatie maken.

Ingredienten:

  • 360 gram water
  • 15 gram suiker
  • 11 gram gedroogde gist
  • 500 gram 00-bloem of tarwebloem + een beetje extra voor het uitrollen
  • 150 gram roggebloem
  • 50 gram olijfolie + een beetje extra
  • 13 gram zout
  • 400 gram tomatenpassata
  • 1 koffielepel sambal oelek
  • 1/2 teentje look
  • een snuifje zout
  • 1 soeplepel gedroogde oregano
  • 200 gram champignons
  • 200 gram hespenblokjes
  • 250 gram mozzarella
  • 200 gram kerstomaatjes
  • verse basilicum

Instructies:

How to cook Pizza met krokante bodem

  1. Doe het water, de suiker en de gist in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  2. Doe de 00-bloem of tarwebloem en de roggebloem in de mengbeker en voeg de olijfolie en het zout toe. Kneed: 2,30 min/deegfunctie.
  3. Neem een grote kom, smeer ze in met de extra olijfolie en stort het deeg uit in de kom. Leg er een schone handdoek over en laat 2 uur rijzen op een tochtvrije plek.
  4. Strooi een laagje bloem op je werkvlak en leg het gerezen deeg er op. Vouw het deeg 4 x dubbel en maak er een bal van. Verdeel het in 4 porties, kneed het even met de hand en maak er 4 bollen van. Leg de handdoek er opnieuw op en laat nog 30 minuten rusten.
  5. Verwarm ondertussen de oven (en eventueel een pizzasteen mocht je die hebben) op maximum 300°. Heeft je oven niet zo'n hoge temperatuur, geen probleem, het zal dan iets langer duren voor de pizza gebakken is.
  6. Breng ondertussen de tomatensaus op smaak. Giet de tomatenpassata in een kommetje en voeg er de sambal, de fijngehakte look, een snuifje zout en de oregano aan toe.
  7. Bestrooi het werkvlak opnieuw met een dun laagje bloem. Rol nu de pizzabodems uit met een deegroller of doe het met de hand door het deeg van binnen naar buiten te drukken en het deeg telkens een kwartslag te draaien.
  8. Schep wat tomatensaus op de bodem van je pizza en strijk de saus mooi uit. Beleg de pizza nu met de ingrediënten van je keuze bijvoorbeeld hespenblokjes, champignonschijfjes, gehalveerde kerstomaatjes en schijfjes mozzarella.
  9. Schuif de pizza op de bakplaat of pizzasteen.
  10. De baktijd zal afhangen van de temperatuur van je oven. Op tijd controleren is dus de boodschap. Als je meerder bakplaten tegelijk in de oven kan zetten, zal de bovenste wellicht sneller klaar zijn dan de onderste.Bestrijk de nog te bakken pizza's niet teveel van tevoren met de tomatensaus, anders wordt het deeg wak.
  11. Werk af met verse basilicum en serveer.
Created using The Recipes Generator

Risotto met chorizo, erwtjes en coquilles

Yield: 4 personen
Author:
Print
Risotto met chorizo, erwtjes en coquilles

Risotto met chorizo, erwtjes en coquilles

Prep time: 5 MCook time: 25 MTotal time: 30 M
Op een feesttafel passen coquilles altijd. Je kan gaan voor verse coquilles, recht uit de schelp, maar daar betaal je natuurlijk een prijs voor. Wat je in de supermarkt vindt, zijn in principe diepgevroren of ontdooide coquilles. Persoonlijk vind ik ze niet altijd van de beste kwaliteit omdat ze bij het bakken veel vocht loslaten. Laat je adviseren door je vishandelaar, hij zal je wellicht een beter produkt verkopen.

Ingredients:

  • 40 gram parmezaan
  • 1 mooie sjalot
  • 1 teentje look
  • 10 gram olijfolie
  • 250 gram arboriorijst of andere risottorijst
  • 600 gram water
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 70 gram diepvrieserwtjes
  • 100 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
  • 30 gram boter, in kleine blokjes gesneden
  • 12 coquilles
  • 1/2 sinaasappel, in vier partjes gesneden
  • enkele blaadjes shiso-cress, waterkers of ander groen naar keuze

Instructions:

  1. Doe de parmezaan in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 10. Hou opzij en reinig de mengbeker.
  2. Pel de sjalot en de look, snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de rijst toe en stoof verder aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water en de groentenbouillon toe en roer het geheel even manueel door met een spatel. Kook: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  6. Voeg de erwtjes en de chorizoblokjes toe, meng weer even manueel met een spatel en kook verder: 7 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  7. Zet ondertussen een grillpan op het vuur en laat die goed warm worden.
  8. Haal de risotto op het eind van de bereidingstijd uit de mengbeker en doe in een kom. Roer er de klontjes boter en de parmezaan door. Hou warm.
  9. Grill de coquilles in de hete grillpan, ongeveer 1,5 minuten aan elke kant.
  10. Serveer de risotto met de coquilles, een schijfje sinaasappel en enkele blaadjes groen.
Created using The Recipes Generator

Quiche met courgette, zongedroogde tomaatjes, champignons en ham

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Quiche met courgette, zongedroogde tomaatjes, champignons en ham

Quiche met courgette, zongedroogde tomaatjes, champignons en ham

Bereidingstijd: 40 MKooktijd: 35 MTotale tijd: 75 M
Ben je op zoek naar een alternatief voor aardappelen, rijst of pasta, dan is quiche toch altijd wel lekker. Vullingen voor quiches zijn er echt wel bij de vleet. We werken in dit recept met courgette, half-zongedroogde tomaatjes, champignons en ham. Ook voor kids succes verzekerd!

Ingredienten:

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 1 courgette van ongeveer 300 gram
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram champignons
  • 20 gram olijfolie
  • een snuifje zout
  • 40 gram parmezaan
  • 200 gram ricotta
  • 1 potje half-zongedroogde tomaatjes (ongeveer 200 gram)
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel basilicumcrème of een handvol verse basilicumblaadjes
  • 100 gram hespenblokjes
  • gemengde sla
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 eetlepel honing
  • 200 gram kerstomaatjes

Instructies:

How to cook Quiche met courgette, zongedroogde tomaatjes, champignons en ham

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ronde taartvorm en leg er een stuk bakpapier in dat groot genoeg is om boven de rand uit te steken.
  2. Rol het kruimeldeeg uit en leg het op het bakpapier in de bakvorm.
  3. Bak de vorm eerst zonder vulling gedurende 15 min. op 180°. Ga ondertussen verder met het bereiden van de vulling.
  4. Was de courgette, halveer in de lengte en snij in grove stukken. Pel de look en wrijf indien nodig het zand van de champignons. Doe courgette, look en champignons in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  5. Haal uit de mengbeker en was de beker af. Zet een pan op het vuur en warm er de olijfolie in op.
  6. Doe het courgettemengsel in de pan en bak een 7-tal minuten op een middelhoog vuur. Kruid met een beetje zout en laat het geheel dan uitlekken in een vergiet. De courgette bevat immers veel vocht.
  7. Snij de parmezaan in grove stukken en doe in de mengbeker. Voeg de ricotta, de uitgelekte half-zongedroogde tomaatjes, de eieren en de basilicumcrème of verse basilicumblaadjs toe en hak: 5 sec/snelheid 5.
  8. Doe in een kom en meng er het courgettemengsel en de hespenblokjes onder.
  9. Schep alles op de voorgebakken quichebodem.
  10. Bak het geheel verder gedurende 35 min, nog steeds op 180°.
  11. Serveer met wat gemengde sla en kerstomaatjes die je op smaak brengt met een mengsel van balsamico en vloeibare honing.
Created using The Recipes Generator

Kip Katsu sous-vide (voor TM6)

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Kip katsu sous-vide (voor TM6)

Kip katsu sous-vide (voor TM6)

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 1 H & 35 MTotale tijd: 1 H & 45 M
Katsu kan je beschouwen als de Japanse versie van de schnitzel. Met de Thermomix TM6 kan je de kip heerlijk mals en sappig garen door gebruik te maken van de sous-vide functie. Achteraf worden de filets gepaneerd en heel even gefrituurd. De katsu-saus maak je in enkele seconden klaar een heeft een fris zuur-zoete smaak.

Ingredienten:

  • 3 kipfilets
  • een snuif peper
  • een snuif zout
  • sap van 1/2 citroen
  • 10 ijsblokken
  • 60 gram ketchup
  • 2 eetlepels lichte kandijsuiker
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 theelepel zoete chilisaus
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 70 gr panko (Japans paneermeel) of gewoon paneermeel

Instructies:

How to cook Kip katsu sous-vide (voor TM6)

  1. Kruid de kipfilets met peper en zout, leg ze in een vacuümzak en trek ze vacuüm.Leg de zak met de kipfilets in het kookmandje.
  2. Doe ongeveer 2 liter water in de mengbeker met het sap van 1/2 citroen en zet het kookmandje in de maatbeker. Check het niveau van het water, het is de bedoeling dat de zak met de kipfilets net onderstaat.
  3. Selecteer de sous-vide functie van je toestel en gaar de filets: 60 min/63°/sous-vide.
  4. Haal de zak met de filets uit het mandje en dompel de zak onder in een kom met koud water en de ijsblokken. Op die manier wordt het gaarproces onmiddellijk gestopt. Je kan de filets in de zak nu tot 1 week bewaren in de koelkast. Wil je de kip onmiddellijk serveren, ga dan na het afkoelen als volgt tewerk:
  5. Maak de saus door ketchup, kandijsuiker, ciderazijn, sojasaus, worchestersaus, hoisinsaus en zoete chilisaus goed onder elkaar te mengen.
  6. Zet drie borden klaar om de kip te paneren: het eerste bord met bloem, het tweede met losgeklopte eieren en het derde met de panko.
  7. Haal de kipfilets uit de vacuümzak en dep eventueel af zodat de filets mooi droog zijn.
  8. Haal de filets nu eerst door de bloem en klop de overtollige bloem af, haal ze dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Zorg ervoor dat alles mooi bedekt is.
  9. Zet de friteuse aan op 180° en bak de kipfilets om beurt in de hete olie gedurende 1 minuut.
  10. Snij de kipfilets in plakken en dien op met de saus.
Created using The Recipes Generator

Quiches asperges/chorizo en erwtjes/ham

Aantal porties: 12 miniquiches
Auteur:
Quiches asperges/chorizo en erwtjes/ham

Quiches asperges/chorizo en erwtjes/ham

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 25 MTotale tijd: 45 M
Deze makkelijke quiches laten zich vlotjes verorberen. Je kan ze zowel voor het middag-als avondeten serveren, als hapje of hoofdmaaltijd en ze zijn zowel warm als koud overheerlijk. Voor het deeg gebruiken we geen bloem, maar havermoutvlokken. Voor de thermomix is het kinderspel om daar snel een mooi beslag van te maken. Heb je vormpjes van siliconen, dan hoef je ze niet in te vetten. Gebruik je metalen vormpjes, vet ze dan eerst in met wat boter, zo kan je de quiches er na het bakken vlot uithalen. Met de vulling kan je alle kanten uit. Ik koos voor asperges in combinatie met chorizo en voor de combinatie erwtjes/ham. Aan deze laatste vulling heb je echt geen werk. Kies zelf je favoriete groenten met of zonder vlees. Misschien ga jij wel voor een veggie-variant? Heerlijk met een slaatje.

Ingredienten:

  • 4 asperges
  • 100 gram chorizo
  • 100 gram diepvrieserwtjes
  • 150 gram hamblokjes
  • 100 gram havermoutvlokken
  • 450 gram melk
  • 3 eieren
  • 100 gram gemalen kaas
  • 1 teentje knoflook
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Quiches asperges/chorizo en erwtjes/ham

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet een pot met water op het vuur, breng het aan de kook en voeg zout toe. Schil de asperges, snij ze in stukken van 3cm en gaar ze een viertal minuten in gezouten kokend water. Controleer of ze gaar zijn en laat eventueel nog even verder koken. Giet de asperges af en spoel ze onder koud water zodat het kookproces stopt. Leg ze op keukenpapier en laat ze uitlekken.
  3. Snij de chorizo in plakken van 3cm en snij elk plakje daarna in blokjes.
  4. Meng de aspergestukken met de chorizoblokjes. Hou opzij.
  5. Meng de hamblokjes met de diepvrieserwtjes, ze hoeven niet ontdooid te zijn. Hou opzij.
  6. Doe de havermout in de mengbeker en mix: 20sec/snelheid 10.
  7. Spatel naar beneden en voeg de melk, de eieren, de gemalen kaas, het teentje look en een snuif peper en zout toe. Mix het geheel: 30 sec/snelheid 5.
  8. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met het beslag. Voeg aan 6 vormpjes de combinatie asperges/chorizo toe en aan de andere 6 de combinatie ham/erwtjes.
  9. Plaats 25 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of de quiches klaar zijn door er met een prikker in te steken. Als deze er droog uitkomt, zijn de quiches klaar.
Created using The Recipes Generator

Butter chicken

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Butter chicken

Butter chicken

Bereidingstijd: 30 MKooktijd: 10 MTotale tijd: 40 M
Butter Chicken is naast Tikka Masala één van de populairste gerechten uit de Indische keuken. Deze schotel wordt bereid met heel wat krachtige kruiden en zou je misschien wel de exotische variant van onze Vlaamse stoverij kunnen noemen. Het is een heelijk romig gerecht dat je lekker combineert met gestoomde rijst of het platte Naan-brood.

Ingredienten:

  • 5 gram gember
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gram wortel
  • 1 rood pepertje
  • 80 gram boter
  • 2 koffielepels gemalen koriander
  • 1/4 koffielepel gemalen kardemon
  • 2 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2koffielepel kaneelpoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel zout
  • 1 koffielepel garam masala
  • 2 koffielepel honing
  • 600 gram kipfilet
  • sap van 1/4 citroen
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 150 gram room
  • 60 gr Griekse yoghurt
  • enkele blaadjes koriander

Instructies:

How to cook Butter chicken

  1. Schil de gember. Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel de knoflook. Schraap de wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Halveer het rode pepertje en haal de zaadlijsten eruit. Snij in grove stukken.
  2. Doe gember, ui, knoflook, wortelen en rood pepertje in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de boter toe en stoof aan: 5 min/120°/snelheid 1.
  4. Voeg de gemalen koriander, kardemonpoeder, paprikapoeder, kaneel, kurkuma, zout, garam masala en honing toe en stoof verder: 3 min/120°/snelheid 1.
  5. Snij ondertussen de kipfilets in hapklare stukken.
  6. Voeg de stukken kip, citroensap, tomatenpuree, kippenbouillon en tomatenblokjes toe en kook: 14 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Voeg de room en de Griekse yoghurt toe en kook verder: 6 min/90°/linksomdraai/lepeltje.
  8. Serveer met rijst of Naan-brood en werk af met enkele blaadjes verse koriander.
Created using The Recipes Generator

Stoofpotje van varkenswangetjes

Yield: 4 porties
Author: Clevercooking
Stoofpotje van varkenswangetjes

Stoofpotje van varkenswangetjes

Prep time: 15 MinCook time: 45 MinTotal time: 1 Hour
Voor de liefhebbers van stoofpotjes is dit recept met varkenswangetjes echt een aanrader. We voegen er worteltjes en champignons aan toe voor extra veel smaak. Wedden dat je tafelgenoten ook het laatste restje saus opeten?

Ingredients

  • 2  teentjes look
  • 3  sjalotten
  • 30 gram  olijfolie
  • 500 gram  varkenswangetjes in kleine stukken gesneden
  • 20 gram  bloem
  • 2  flinke wortelen
  • 70 gr  geconcentreerde tomatenpuree
  • 15 gram  graantjesmosterd
  • 2  laurierblaadjes
  • 2  takjes tijm
  • 60 gram  witte wijn
  • 100 gram  water
  • 1  vleesbouillonblokje
  • 250 gram  champignons
  • een snuifje  peper
  • een snuifje  zout

Instructions

  1. Pel de knoflook. Pel de sjalotjes en snij ze in twee. Doe sjalotjes en look in de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en sauteer: 5 min/100°/ snelheid 1.
  3. Stel het toestel in op 5 min/varoma/linksomdraai/lepeltje en voeg ondertussen de stukjes varkenswangetjes toe via de dekselopening.
  4. Voeg de bloem toe en gaar verder: 4 min/varoma/linksomdraai/lepeltje.
  5. Halveer de wortels in de lengte en snij dan van elk deel gehalveerde schijfjes van ongeveer 1cm dik.
  6. Voeg de wortelstukjes toe aan de mengbeker samen met de tomatenpuree, de mosterd, laurierblaadjes, tijm, witte wijn, water en het vleesbouillonblokje en gaar verder: 45 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  7. Maak ondertussen de champignons schoon en snij ze in twee of in vier afhankelijk van de grootte.
  8. Voeg de champignons toe aan de mengbeker en gaar verder: 5 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  9. Controleer of het vlees gaar is, stel eventueel nog enkele minuten bij op 100°/linksomdraai/lepeltje.
  10. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
de.js?v=1605470067351' type='text/javascript'>

Boeuf Bourguignon

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Prep time: 10 MinCook time: 50 MinTotal time: 1 Hour
Boeuf Bourguignon of boeuf à la bourguignonne wordt in het authentiek recept klaargemaakt met rode wijn uit de Bourgogne-streek en met champignons, uitjes en spek. In onderstaand recept voegen we ook nog worteltjes toe. En het staat je natuurlijk vrij om de rode wijn van je keuze te gebruiken.

Ingredients

  • 6 eetlepels  olijfolie (3+3)
  • 500 gram  dunne lende
  • 200 gram  sjalotjes
  • 2 teentjes  knoflook
  • 1 eetlepel  bloem
  • 150 gram  spekreepjes
  • 150 gram  wortelen
  • 150 gram  zilveruitjes (diepvries)
  • 1 eetlepel  geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 blaadje  laurier
  • 2 takjes  tijm
  • 150 gram  kalfsfond
  • 150 gram  rode wijn
  • 250 gram  champignons
  • een snuifje  peper
  • een snuifje  zout

Instructions

  1. Snij het vlees in hapklare stukjes (ongeveer 2 cm) en bak het in de helft van de olijfolie aan in een pan. Even kleuren is voldoende, het vlees zal verder garen in de Thermomix.
  2. Pel de sjalotjes en de look, voeg ze toe aan de mengbeker en hak: 5 sec/ snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de andere helft van de olijfolie toe en sauteer: 5 minuten/varoma/snelheid 1.
  4. Doe het vlees in de mengbeker, strooi er een eetlepel bloem over en stoof verder: 5 min/varoma/linksomdraai/snelheid 1. Voeg ondertussen de spekreepjes toe door de opening van het deksel.
  5. Schil de wortelen en snij ze in blokjes of schijfjes.
  6. Voeg de wortelen, de zilveruitjes, de tomatenpuree, laurier, tijm, kalfsfond en rode wijn toe aan de mengbeker en gaar: 50min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Borstel de champignons en snij ze in twee of in vier afhankelijk van de grootte.
  8. Voeg toe aan de mengbeker en gaar verder: 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  9. Controleer of het vlees gaar is. Gaar eventueel nog enkele minuten verder op 100°/linkomdraai/snelheid 1. Proef en kruid naar smaak af met peper en zout.

Kippenlapjes met zongedroogde tomaatjes

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking

Kippenlapjes met zongedroogde tomaatjes

Prep time: 5 MinCook time: 30 MinTotal time: 35 Min
Kippenlapjes lenen zich perfect om in de varomaschaal gestoomd te worden. Met een kruidige vulling van pesto en zongedroogde tomaatjes en een lekker sausje dat als stoomvocht gebruikt wordt, is dit een stukje vlees om duimen en vingers van af te likken.

Ingredients

  • 4  kippenlapjes
  • 100 gram  roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia natuur)
  • 8  half zongedroogde tomaatjes op olie, olie bijhouden
  • 3 eetlepels  kant-en-klare pesto
  • 8 sneetjes  spek
  • een scheutje  olijfolie
  • 1  ui
  • 1 teentje  knoflook
  • 4  zongedroogde tomaatjes
  • 1 takje  tijm
  • 3 eetlepels  tomatenpuree
  • 200 gram  kokosmelk
  • 1 eetlepel  citroensap
  • 2 theelepels  suiker
  • een snuifje  peper en zout

Instructions

  1. Doe de roomkaas in de mengbeker samen met de pesto en de in stukken gesneden zongedroogde tomaatjes en meng: 20 sec/snelheid 3,5.
  2. Leg 2 sneetjes spek dakpansgewijs naast elkaar.
  3. Leg er een kippenlapje op en kruid het met een beetje zout en wat peper.
  4. Besmeer het kippenlapje met het roomkaasmengsel. Rol het strak op en doe het in een stukje aluminiumfolie. Doe dit ook voor de overige 3 kippenlapjes.
  5. Leg 2 kippenlapjes in de onderste en 2 in de bovenste varomaschaal.Zet opzij.
  6. Pel de ui, snij in vier. Doe de ui samen met de knoflook in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  7. Voeg 8 zongedroogde tomaatjes in stukken toe samen met een takje tijm, de tomatenpuree en 3 eetlepels van de olie van de zongedroogde tomaatjes en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  8. Voeg de kokosmelk, het citroensap en de suiker toe samen met wat peper en zout.Plaats de varoma met de kippenlapjes en stoom: 20 min/varoma/snelheid 1.
  9. Zet de varoma opzij en bind de saus een beetje bij met maïzena als je ze nog te lopend vindt (1 eetlepel). Kook dan nog: 3 min/95°/ snelheid 1.
  10. Haal de kippenlapjes uit de aluminiumfolie en snij ze in dikke sneden.
  11. Dien op met wilde rijst en overgiet met de saus.