Boeuf Bourguignon

Recept afdrukken
Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon of boeuf à la bourguignonne wordt in het authentiek recept klaargemaakt met rode wijn uit de Bourgogne-streek en met champignons, uitjes en spek. In onderstaand recept voegen we ook nog worteltjes toe. En het staat je natuurlijk vrij om de rode wijn van je keuze te gebruiken.
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 6 eetlepels olijfolie (3+3)
  • 500 gram dunne lende
  • 200 gram sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 gram spekreepjes
  • 150 gram wortelen
  • 150 gram zilveruitjes (diepvries)
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 150 gram kalfsfond
  • 150 gram rode wijn
  • 250 gram champignons
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
Bereiding:
Snij het vlees in hapklare stukjes (ongeveer 2 cm) en bak het in de helft van de olijfolie aan in een pan. Even kleuren is voldoende, het vlees zal verder garen in de Thermomix. Pel de sjalotjes en de look, voeg ze toe aan de mengbeker en hak: 5 sec/ snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de andere helft van de olijfolie toe en sauteer: 5 minuten/varoma/snelheid 1. Doe het vlees in de mengbeker, strooi er een eetlepel bloem over en stoof verder: 5 min/varoma/linksomdraai/snelheid 1. Voeg ondertussen de spekreepjes toe door de opening van het deksel. Schil de wortelen en snij ze in blokjes of schijfjes. Voeg de wortelen, de zilveruitjes, de tomatenpuree, laurier, tijm, kalfsfond en rode wijn toe aan de mengbeker en gaar: 50min/100°/linksomdraai/snelheid 1. Borstel de champignons en snij ze in twee of in vier afhankelijk van de grootte. Voeg toe aan de mengbeker en gaar verder: 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 1. Controleer of het vlees gaar is. Gaar eventueel nog enkele minuten verder op 100°/linkomdraai/snelheid 1. Proef en kruid naar smaak af met peper en zout.

Clevercooking

Van wal en Co Com. V., Louis Vervoortlaan, Schoten, Vlaams Gewest, 2900, Belgium