Broodpudding met banaan

Kerstpavlova met rood fruit

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Kerstpavlova

Kerstpavlova

Kooktijd: 45 MinInactive time: 2 HourTotale tijd: 2 H & 45 M
Op een feesttafel wil het oog ook wat. Deze mooie pavlova met kerstkleuren is dan ook een perfecte afsluiter.

Ingredienten

Voor de meringue
  • 4 eiwitten
  • 115 gr kristalsuiker
  • 85 gr bloemsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel vanille-extract
Voor de mascarponecrème
  • 120 gr room
  • 250 gr mascarpone
  • 25 gr vanillesuiker
Voor de afwerking van de pavlova
  • 100 gr frambozen
  • 100 gr bosbessen
  • 100 gr rode bessen
  • enkele blaadjes munt
  • eventueel frambozencoulis

Instructies

Voor de meringue
  1. Neem een bakpapier ter grootte van de bakplaat en teken er met een potlood 2 cirkels op waarbinnen je straks de meringue zal spuiten. Ik gebruikte een groot bord met een diameter van 23cm en een klein bord met een diameter van 15cm. Draai het bakpapier om en leg het op de bakplaat.
  2. Verwarm de oven voor op 140°.
  3. Zorg voor een vetvrije mengbeker, mes en de vlinder.
  4. Meng de kristalsuiker en de poedersuiker in een kommetje.
  5. Zet de vlinder op het mes. Plaats de vlinder zodat de klopruimte tussen de messen het grootst is.
  6. Voeg de eiwitten toe.
  7. Schakel het toestel in zonder tijdsinstelling en laat het kloppen op snelheid 3,5.
  8. Voeg na ongeveer 1 minuut de suiker lepel per lepel toe via de dekselopening. Doet dit niet te snel. Voeg daarna, terwijl het toestel nog steeds draait het citroensap en het vanille-extract toe.
  9. Schakel het toestel uit (na ongeveer 4 min). Je hebt nu een mooie blinkende massa.
  10. Verwijder de vlinder. Doe het opgeklopt eiwit in een spuitzak met een breed, rond spuitmondje.
  11. Plak het bakpapier vast op de bakplaat met een beetje meringue.
  12. Spuit mooie hoge hoopjes tussen de gemarkeerde lijnen, de hoopjes moeten elkaar raken. Je hebt nu een krans.
  13. Maak in elk hoopje met een lepel een “nestje” waar straks de crème in kan.
  14. Verlaag de oventemperatuur tot 130°.
  15. Zet de bakplaat met de meringe gedurende 1 uur in de oven op 130°.
  16. Schakel de oven uit en laat de meringe nog 1 uur drogen zonder de ovendeur te openen.
  17. Leg de meringue voorzichtig op een grote schaal.
Voor de mascarponecrème
  1. Zet de vlinder op het mes.
  2. Voeg room, mascarpone en vanillesuiker toe aan de mengbeker. Stel het toestel in op snelheid 3,5 zonder tijd in te stellen, haal het maatbekertje na de start uit het deksel en hou het kloppen in de gaten. Stop het toestel vanaf het moment dat het mengsel mooi dik opgeklopt is. De tijd hiervoor is afhankelijk van het vetgehalte van de room. Klop in elk geval niet te lang, anders krijg je brokken. Ik heb 40 sec geklopt.
  3. Doe de crème in een spuitzak.
Voor de afwerking van de pavlova
  1. Spuit (of lepel) in elke meringue-nestje wat mascarponeroom.
  2. Versier de room dan verder met rood fruit en kleine muntblaadjes
  3. Serveer de pavlovakrans in zijn geheel aan tafel en snij hem dan pas aan in porties.
  4. Je kan op elk bord wat frambozencoulis lepelen, een portie pavlova in het bord leggen en nog wat extra rood fruit toevoegen rond de pavlova. Heb je nog wat mascarponeroom over, dan kan je in elk bord nog een extra toefje spuiten.

Hertenkalffilet grand veneur met wintergroenten en aardappelgratin

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Hertenkalffilet grand veneur met wintergroenten en aardappelgratin

Hertenkalffilet grand veneur met wintergroenten en aardappelgratin

Bereidingstijd: 1 H & 30 MKooktijd: 1 H & 30 MInactive time: 1 HourTotale tijd: 4 Hour
In dit feestelijk menuutje wordt de stoomfunctie van de Thermomix maximaal ingezet.

Ingredienten

Voor de aardappelgratin
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr room(voorzie nog 100 gr extra indien je een wat grotere ovenschaal gebruikt, ik gebruikte een schaal van 21x21cm)
  • 250 gr melk
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 1 kruidentuiltje van 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn en 1 blaadje laurier (vastgebonden met een keukentouwtje dat je strak afknipt zodat het touw niet tussen de messen draait)
  • 1,400 kg aardappelen (niet bloemig)
  • een klontje boter om de ovenschaal mee in te vetten
  • 200 gr gemalen kaas (120 gr + 80 gr)
Voor de groenten
  • 12 stukjes klein witloof
  • 200 gr spruitjes
  • 2 dikke plakken butternutpompoen van 2,5cm elk, gebruik het deel van de butternutpompoen zonder pitten
  • 1000 gr water
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 250 gr paddenstoelen naar keuze
  • een scheutje olijfolie
  • een klontje boter
  • 250 gr gemengde paddenstoelen
  • 1,200 kg hertenkalffilet
  • fleur de sel (grof zout)
  • eventueel enkele eetbare bloemetjes
Voor de saus grand veneur
  • 1 ui
  • 2 sjalotten
  • 2 wortels
  • 30 gr boter (20 gr + 10 gr die je tot gebruik in de koelkast bewaart)
  • 20 gr bloem
  • 2 takjes tijm + 1 laurierblad (vastgebonden met een keukentouwtje dat je strak afknipt zodat het touw niet tussen de messen draait)
  • 125 gr rode wijn
  • 20 gr rode wijnazijn
  • 190 gr wildfond
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel rodebessengelei
  • eventueel wat maïzena roux om de saus verder te binden

Instructies

Voor de aardappelgratin
  1. Pel de knoflook, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de melk, de room, zout, peper, nootmuskaat en kruidentuiltje toe en verwarm: 15 min/90°/linksomdraai/snelheid 1.
  3. Schil ondertussen de aardappelen.
  4. Snij de aardappelen met behulp van een mandoline (of met de hand) in gelijke dunne plakjes van ongeveer 2 mm.
  5. Verwarm de oven op 180°.
  6. Neem een ovenschaal en wrijf met een klontje boter over de bodem en de rand om de schaal wat in te vetten.
  7. Bedek de bodem dakpansgewijs met 1 laag aardappelplakjes.
  8. Strooi er een dunne laag gemalen kaas over.
  9. Herhaal dit: telkens een laag aardappelplakjes en een laagje gemalen kaas. Opgelet: op de laaste laag aardappelplakjes strooi je nog geen kaas!
  10. Haal het kruidenboeket uit de mengbeker en giet het room/melkmengsel over de aardappelplakjes. Vul eventueel aan met nog wat extra room.
  11. Zet 30 min in de oven op 180°.
  12. Neem de ovenschaal uit de oven en strooi er de laatste laag kaas over. Gaar dan nog 20 min in de oven op 180°. Hou de gratin in de gaten, als de kaas te erg kleurt, leg er dan een vel aluminiumfolie op.
  13. Neem de gratin uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en steek er met een uitsteker mooie porties uit. Dep even af op wat keukenpapier voor je de gratin op de borden legt.
Voor de groenten
  1. Vul de mengbeker met 1 liter water.- Reinig het witloof en leg de witloofstronkjes op de platte varomaschaal. Kruid de stronkjes met peper en zout. Zet de platte varomaschaal op de diepe, die voorlopig leeg blijft. Dek af met het varomadeksel. Zet alles op het deksel van de mengbeker en stoom: 15 min/varoma/snelheid 1.
  2. Maak de spruitjes schoon en spoel ze even onder koud stromend water.
  3. Doe de spruitjes in het kookmandje en kruid ze met peper, zout en een beetje nootmuskaat. Neem de varomaschaal even af en zet het kookmandje met de spruitjes in de mengbeker. Zet de varomaschaal met het witloof opnieuw op het deksel van de mengbeker en stoom verder: 20 min/varoma/snelheid 1.
  4. Leg de plakken butternutpompoen op een snijplank en snij er met een kleine uitsteker 6 kleine rondjes uit. Neem een uitsteker die een klein beetje groter is en snij er 3 rondjes mee uit. Halveer deze rondjes met een mes.
  5. Neem het varomadeksel af, draai het om en leg de platte varomaschaal even op het omgekeerde deksel. Leg de pompoenrondjes in de diepe varomaschaal en kruid ze met een goeie hoeveelheid peper en zout. Zet de platte varomaschaal met het witloof opnieuw op het deksel en sluit af met het varomadeksel. Het kookmandje met de spruitjes blijft nog steeds in de mengbeker. Stoom een laatste keer: 5 min/varoma/snelheid 1.
  6. Verwijder de varomaschaal en laat het witloof uitlekken op de platte varomaschaal.
  7. Verwijder het kookmandje uit de mengbeker met behulp van de spatel en hou het mandje onder koud stromend water om de garing van de spruitjes te stoppen. Leg ze eventueel in ijswater. Door ze zo snel mogelijk af te koelen, zullen ze ook mooi groen blijven.
  8. Spoel ook de pompoenstukjes af onder koud stromend water zodat ze knapperig blijven.
  9. Hou alle groenten opzij.
Voor de saus grand veneur
  1. Pel de ui en de sjalotten en snij in grove stukken. Reinig de wortel en snij in grove stukken.
  2. Doe ui, sjalotten en wortelen in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg 20 gr boter en de bloem toe aan de mengbeker en meng: 2 min/100°/snelheid 1.
  5. Doe de rode wijn en de wijnazijn in de mengbeker en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg de wilfond en het kruidentuiltje toe en kook in zonder maatbekertje maar met het antispatdeksel of het kookmandje bovenop het gewone deksel: 40 min/90°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Zeef de saus boven een ruime kom en druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de groenten. De groenten doe je weg.
  8. Spoel de mengbeker uit en doe de gezeefde saus opnieuw in de mengbeker.
  9. Voeg de overige 10 gr koude boter en de rodebessengelei toe en smelt: 2 min/90/snelheid 2.
  10. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Vind je de saus nog te lopend, dan kan je een eetlepel maïzena roux toevoegen en nog even verder garen: 2 min/90°/snelheid 2.
Serveren van het gerecht
  1. Indien je de gratin op voorhand hebt klaargemaakt: verwarm de oven voor op 160°. Warm de klaargemaakte gratin 20 à 30 min opnieuw op in de oven.
  2. Bak het vlees mooi rosé, laat het 10 minuten rusten onder aluminiumfolie terwijl je de groenten afwerkt. Snij het vlees daarna in dikke plakken.
  3. Bak het witloof, de spruitjes en de pompoen op in wat boter, snij enkele spruitjes in de helft en enkele in vier. Hou de groenten warm.
  4. Bak de paddenstoelen op een hoog vuur in een pan met wat olijfolie en een klontje boter.
  5. Warm de saus op als je ze vooraf hebt klaargemaakt.
  6. Steek met een metalen ring rondjes uit de gratin. Dep ze even af op wat keukenpapier en plaats ze in het midden van het bord.
  7. Schik het witloof, de spruitstukjes en de pompoen op het bord. Leg er de gebakken paddenstoelen bij.
  8. Leg 2 mooie stukken vlees op het bord en bestrooi ze met een beetje fleur de sel.
  9. Werk het bord af met de saus en eventueel wat eetbare bloemetjes.

Garnaalkroketten

Aantal porties: 15 à 20 kroketten
Auteur:
Garnaalkroketten

Garnaalkroketten

Bereidingstijd: 1 H & 30 MKooktijd: 30 MinInactive time: 12 HourTotale tijd: 14 Hour
Een superlekkere kroket met veel garnalen maak je gewoon zelf. Je schakelt de Thermomix in om de vulling van de kroket te maken. Zo ben je al een heel eind op weg voor een kroket met echt veel smaak.

Ingredienten

Voor de bisque
  • 1 kg ongepelde garnalen
  • 1 ui
  • 20 gr boter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 liter water
  • een flinke snuif cayennepeper
Voor de vulling
  • 6 gr gelatine
  • 80 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 500 gr bisque (zie hierboven)
  • 2 eidooiers
  • 50 gr room
  • tabasco
  • peper
  • zout
Voor het paneren en bakken
  • 4 eetlepels bloem (2+2)
  • 6 eiwitten (3+3)
  • 200gr paneermeel (100gr+100gr)
  • frituurolie
  • optioneel voor het serveren: een schijfje citroen en wat krulpeterselie

Instructies

Voor de bisque (minstens één dag van tevoren)
  1. Pel de garnalen, doe ze in een kommetje, dek af met plastic folie en zet ze in de koelkast.
  2. Pel de ui en snij in grove stukken.
  3. Smelt de boter in een ruime kookpot, voeg de gesneden ui toe en stoof even aan.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en laten 3 minuten verder aanstoven.
  5. Voeg de garnalenpantsers toe, de cayennepeper en roer gedurende 2 minuten om.
  6. Voeg het water toe en breng aan de kook.
  7. Zet het vuur lager, laat nog 15 min verder garen, zet het vuur dan uit en laat afkoelen.
  8. Giet alles door een zeef, druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de garnaalpantsers die je daarna weggooit.
Voor de vulling (minstens één dag van tevoren)
  1. Leg de gelatine in een kommetje met koud water.
  2. Snij de boter in stukken, doe in de mengbeker en verwarm: 2 min/90°/snelheid 3.
  3. Voeg de bloem toe en gaar: 3 min/90°/snelheid 3.
  4. Voeg de bisque toe en gaar verder: 9 min/100°/snelheid 4.
  5. Zet het toestel opnieuw aan: 30 sec/snelheid 5 en voeg via de dekselopening de eidooiers, de room de uitgeknepen gelatine toe.
  6. Proef de vulling en kruid bij met een beetje tabasco en peper (en eventueel nog een beetje zout).
  7. Giet de vulling in een grote kom en roer er voorzichtig de gepelde garnalen onder.
  8. Stort alles uit in een platte schaal en laat 1 nacht opstijven in de koelkast.
Voor het paneren en bakken
  1. Zet 3 borden klaar: 1 met 2 eetlepels bloem, 1 met 3 eiwitten, 1 met 100 gr paneermeel.
  2. Haal de schaal met garnalenvulling uit de koelkast en snij de vulling met een scherp mes in gelijke stukken.
  3. Haal een stuk uit de schaal, rol het in de bloem, klop de overtollige bloem af. Rol het stuk daarna in eiwit en vervolgens in paneermeel. Zorg ervoor dat je alle kanten goed bedekt met paneermeel.
  4. Herhaal dit met een deel van de kroketten. Zorg halverwege voor nieuwe borden met schone bloem, eiwitten en paneermeel.
  5. Verwarm de frituurolie tot 170° en bak de garnaalkroketten durende 3 minuten. Let er op dat ze niet te donker worden.
  6. Je kan de kroketten ook invriezen, bak ze dan langer, ongeveer 5 minuten in olie van 170°.

Sinaasappelcake

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Sinaasappelcake

Sinaasappelcake

Met de Thermomix maak je het beslag voor deze luchtige cake in een handomdraai klaar.

Ingredienten

  • 4 eieren
  • 225 gr bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 gr kristalsuiker
  • 10 gr bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 180 gr zonnebloemolie
  • sap en zestes van 2 bio-sinaasappels
  • een klontje boter om de cakevorm in te vetten
  • 1 extra sinaasappel + 1 eetlepel extra bloem

Instructies

  1. Verwarm de oven op 180°.
  2. Doe de eieren in de mengbeker.
  3. Voeg de bloem, de vanillesuiker, de kristalsuiker, het bakpoeder, het zout en de zonnebloemolie toe.
  4. Rasp de schil van 2 bio-sinaasappels en doe dit in de beker. Pers het sap van de 2 sinaasappels uit en voeg dit ook toe. Mix het geheel: 20 sec/snelheid 6. Je hebt nu een vrij vloeibaar beslag.
  5. Beboter een cakevorm en giet het beslag er in.
  6. Haal de partjes uit de overige sinaasappel. Deze techniek wordt "pêler à vif" genoemd. Je gaat als volgt tewerk: Snij met een scherm met boven-en onderkant van de sinaasappel zodat hij mooi rechtop kan staan op een snijplank. Snij de schil in verschillende malen van boven tot onder weg. Volg met je mes mooi de rondingen van de sinaasappel. Alle witte velletjes zouden verwijderd moeten zijn. Haal nu voorzichtig met een mesje alle partjes uit de vliesjes. Je houdt nu partjes over zonder velletjes. Dep ze droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met een beetje bloem.
  7. Duw ze in het deeg. De bloem rond de sinaasappelpartjes moet ervoor zorgen dat ze niet allemaal naar de bodem van het deeg zakken.
  8. Bak de cake gedurende 50 à 60 minuten in de oven op 180°. Het laatste kwartier kan je een stukje aluminiumfolie op de vorm leggen zodat de bovenkant van de cake niet te donker wordt.
  9. Controleer of de cake gaar is door er met een houten prikker in te steken. Hangt er geen deeg meer aan de prikker, dan is de cake klaar. Bak anders nog enkele minuten verder.
  10. Haal de vorm uit de oven, laat afkoelen en haal de cake uit de vorm.

Hete bliksem

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Hete bliksem

Hete bliksem

Kooktijd: 40 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Misschien ben je niet zo vertrouwd met de naam van dit recept. Voor Nederlanders behoort deze ovenschotel ongetwijfeld tot de nationale keukentraditie. In principe heeft het 3 laagjes: appel-of perenmoes, goed gekruid gehakt en aardappelpuree.Je kan dit gerecht gerust op voorhand maken en het dan een half uurtje in de oven zetten. Dit gerecht zal geen schoonheidsprijs winnen wanneer je het op het bord serveert, maar smulplezier voor jong en oud is wél gegarandeerd.

Ingredienten

Voor de appelmoes
  • 6 appels (ik gebruikte boskoop, maar jonagold is ook prima)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 40 gr kristalsuiker
Voor het gehakt
  • 1 ui
  • 500 gr gemengd gehakt
  • zout
  • cayennepeper
Voor de aardappelpuree
  • 700 gr bloemige aardappelen
  • 170 gr melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 100 gr geraspte kaas

Instructies

Voor de appelmoes
  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij alle kwartjes in grove stukken. Doe ze in de mengbeker en kook: 10 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  2. Voeg de vanillesuiker en kristalsuiker toe en meng: 1 min/linksomdraai/snelheid 1. Mix eventueel enkele seconden op snelheid 5 indien je geen stukjes in je appelmoes wilt.
  3. Doe de appelmoes in een ovenschaal.
Voor het gehakt
  1. Pel de ui en versnipper ze.
  2. Zet een pan op het vuur met een beetje vetstof. Bak het gehakt rul. Indien het gehakt niet erg gekruid is, voeg je er wat extra zout en cayennepeper aan toe zodat het goed afsmaakt. Plet het niet te veel, je mag wat grotere stukken gehakt overhouden. Laat het gehakt mooi kleuren en verdeel het daarna over de appelmoes in de ovenschaal.
Voor de aardappelpuree
  1. Plaats de vlinder.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken (1cm). Voeg ze toe aan de mengbeker.
  3. Voeg de melk toe en kook: 20 min/98°/linksomdraai/snelheid 1.
  4. Verwarm de oven voor op 190°.
  5. Kruid de aardappelen met peper, zout en nootmuskaat. Pureer (nog steeds met de vlinder op het mes): 20 sec/snelheid 3.
  6. Verdeel de puree over het gehakt in de ovenschaal.
  7. Strooi de geraspte kaas over het gehakt.
  8. Zet de ovenschaal gedurende 30 minuten in de oven op 190°. De laatste 5 minuten kan je de schaal nog even onder de grill zetten voor een mooi korstje.

Gezonde ontbijtwafels

Aantal porties: 4 wafels
Auteur: Clevercooking
Gezonde ontbijtwafels

Gezonde ontbijtwafels

Kooktijd: 25 MinTotale tijd: 25 Min
Wie 's morgens een gezond alternatief zoekt voor boterhammen en soms wat uitgekeken is op yoghurt en muesli, kan met dit recept mooi variëren. De wafeltjes zijn best wel zoet, hoewel er geen suiker aan het recept wordt toegevoegd. En dat heeft alles te maken met de natuurlijke zoetheid van de appel die in het beslag wordt gemixt.

Ingredienten

  • 1 jonagold appel
  • 110 gr havermout
  • 200 gr melk
  • 5 gr bakpoeder
  • 1 groot ei of 2 kleine eitjes
  • een flinkesnuif kaneel
  • eventueel wat rood fruit voor de afwerking en een beetje poedersuiker voor wie het niet laten kan

Instructies

  1. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken.
  2. Doe de appel en alle overige ingrediënten in de mengbeker en mix: 20 sec/snelheid 7.
  3. Spatel naar beneden en mix verder: 20 sec/snelheid 10.
  4. Verwarm een wafelijzer en smeer het in met een beetje boter.
  5. Giet deeg in het wafelijzer en bak de wafeltjes gedurende ongeveer 2 minuten. De baktijd hangt af van je ijzer. Smeer het wafelijzer tussen elke bakbeurt in met wat boter.
  6. Serveer onmiddellijk met vers rood fruit en eventueel een beetje poedersuiker.

Appeltjes in laagjes

Yield: 6 personen
Author:
Appeltjes in laagjes

Appeltjes in laagjes

Cook time: 50 MinTotal time: 50 Min
De hoofdrol is in dit dessert weggelegd voor een smakelijke appel van bij ons: de jonagold. De schijfjes appel worden gebakken in een smeuïg beslag.

Ingredients

  • 2 eieren
  • 50 gr suiker
  • 20 gr gesmolten boter
  • 100 gr melk
  • enkele druppels vanillearoma
  • 70 gr bloem
  • 5 gr droge gist
  • 6 appels jonagold

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Doe de eieren en de suiker in de mengbeker en klop: 30 sec/snelheid 4.
  3. Doe de gesmolten boter, de melk en het vanillearoma in de mengbeker en klop verder: 30 sec/snelheid 4.
  4. Doe de bloem en de gist in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  5. Giet het beslag over in een ruime kom.
  6. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij de appels in dunne schijfjes. Doe ze in de kom met het beslag.
  7. Roer de appelschijfjes voorzichtig rond in het beslag zodat je ze niet breekt.
  8. Doe alles in een niet al te grote ronde of vierkanen bakvorm (hoe kleiner de vorm, hoe meer laagjes). Ik gebruikte een vorm van 21cm diameter.
  9. Bak gedurende 35 minuten in de oven op 200°. Dek na 20 minuten de vorm af met wat aluminiumfolie zodat de appeltjes niet verbranden.
  10. Laat afkoelen. Snij voorzichtig in stukken en serveer.

Thaise rode curry met kip en groentjes met Thermomix + Friend

Yield: 4 personen
Author:
Thaise rode curry met kip en groentjes met Thermomix + Friend

Thaise rode curry met kip en groentjes met Thermomix + Friend

Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
De combinatie van Thermomix én Friend is ideaal om nog je gerecht nog makkelijker klaar te maken. Terwijl de rijst stoomt in de Friend, maak je de curry klaar in je basistoestel.

Ingredients

Voor de rijst
  • 1300 gr water
  • zout
  • 25 gr olijfolie of andere plantaardige olie
  • 300 gr basmatirijst
Voor de curry
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 30 gr olijfolie of andere plantaardige olie
  • 50 à 70 gr rode currypasta
  • 200 gr kokosmelk
  • 200 gr water
  • 500 gr groenten naar keuze (bijvoorbeeld wortelen in schijfjes gesneden, rode, gele of groene paprika in hapklare stukken gesneden, aardappelen in hapklare stukken gesneden, champignons, courgettes,...)
  • 400 à 600 gr kipfilet, in hapklare stukken gesneden
  • 150 gr diepvrieserwtjes
  • enkele takjes koriander

Instructions

  1. Vul de mengbeker met 1300 gr water, voeg een flinke snuif zout en 25 gr olie toe. Plaats het kookmandje in de mengbeker en weeg er de rijst in af. Roer met de spatel door de rijst zodat alle korrels wat vocht opnemen. Zet de mengbeker in de Friend.
  2. Neem de tweede mengbeker. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en voeg 30 gr olie toe. Hak: 3 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de rode currypasta toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1.
  4. Sluit de beker die in de Friend staat af met deksel en maatbeker en stoom de rijst: 20 min/varoma/snelheid 2.
  5. Voeg de kokosmelk, 200 gr water en de gesneden groenten toe aan de beker van de Thermomix en kook: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Voeg de kip en de diepvrieserwtjes toe en kook verder: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Serveer de curry in een diep bord samen met de rijst en werk af met enkele takjes koriander.

Thaise rode curry met kip en groentjes

Yield: 4 personen
Author:
Thaise rode curry met kip en groentjes

Thaise rode curry met kip en groentjes

Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
Met deze curry kan je alle kanten uit. Je serveert hem immers met de groenten die je nog in voorraad hebt. Een ideaal en smakelijk gerecht dus om je koelkast op te ruimen. Serveer het gerecht met rijst (de bereiding van de rijst is niet in het recept opgenomen).

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 30 gr olijfolie of andere plantaardige olie
  • 50 à 70 gr rode currypasta
  • 200 gr kokosmelk
  • 200 gr water
  • 500 gr groenten naar keuze (bijvoorbeeld wortelen in schijfjes gesneden, rode, gele of groene paprika in hapklare stukken gesneden, aardappelen in hapklare stukken gesneden, champignons, courgettes,...)
  • 400 à 600 gr kipfilet, in hapklare stukken gesneden
  • 150 gr diepvrieserwtjes
  • enkele takjes koriander

Instructions

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en voeg 30 gr olie toe. Hak: 3 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de rode currypasta toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1.
  3. Doe de kokosmelk, 200 gr water en de gesneden groenten in de mengbeker en kook: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  4. Voeg de kip en de diepvrieserwtjes toe en kook verder: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  5. Serveer de curry in een diep bord samen met wat gekookte rijst en werk af met enkele takjes koriander.

Preisoep met pasta

Yield: 4 personen
Author:
Preisoep met pasta

Preisoep met pasta

Cook time: 30 MinTotal time: 30 Min
Een lekker vullend soepje dat op elk moment van de dag smaakt!

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr stoofprei
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 900 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 40 gr korte pasta (bijvoorbeeld fusilli)
  • peper
  • zout
  • enkele takjes bieslook

Instructions

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look.
  2. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Was de prei en snij in dunne ringen. Doe ze bij de ui en de look in de mengbeker.
  4. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  5. Voeg het water, het groentenbouillonblokje en de pasta toe en kook: 15 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Proef en kruid bij met peper en zout.
  7. Serveer met wat fijngesnipperde bieslook.

Vlierbloesemtaartjes

Yield: 10 kleine taartjes met een diamter van 5 cm
Author: Clevercooking
Vlierbloesemtaartjes

Vlierbloesemtaartjes

Dit receptje is een variant op het klassiek Portugees gebakje: Pastéis de Nata. Door het toevoegen van een beetje vlierbloesemsiroop krijgt dit taartje een extra subtiele smaak. Voor fijnproevers dus!

Ingredients

  • 125 gr room
  • 125 gr melk
  • 60 gr suiker
  • 20 gr honing
  • 25 gr patisseriebloem
  • 3 eidooiers
  • 1 theelepel vlierbloesemsiroop
  • bladerdeeg uit diepvries (ik gebruikte een verpakking van Delhaize met 10 vierkantjes)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Zet de vlinder op het mes.
  3. Doe room, melk, suiker, honing, patisseriebloem, eidooiers en vlierbloesemsiroop in de mengbeker en klop: 10 sec/snelheid 3,5.
  4. Kook het geheel: 13 min/90°/snelheid 2.
  5. Spreid de bladerdeegvierkantjes uit op je werkvlak. Steek met een ronde uitsteker of een groot glas het bladerdeeg uit en bekleed er tartelette - of muffinvormpjes mee. De uitsteekvorm moet groter zijn dat de diameter van je taartvormpje zodat je ook de wand kan bekleden.
  6. Vul de vormpjes voor 3/4 met de roombereiding.
  7. Plaats gedurende 15 à 20 min in de oven op 200°.
  8. Laat afkoelen en haal uit de vormpjes.

Zarzuela

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Zarzuela

Zarzuela

Cook time: 50 MinTotal time: 50 Min
Net zoals bij paella heeft iedere Spaanse mama haar eigen recept voor zarzuela. Afhankelijk van je eigen voorkeur, kan je heel veel verschillende soorten schaaldieren en vis gebruiken. Op moeders tafel is deze rijkelijke maaltijdsoep altijd lekker!

Ingredients

  • 500 gr krielaardappelen
  • zout
  • 1 grote ui
  • 1 rood pepertje
  • 2 teentjes look
  • 10 gr olijfolie
  • 200 gr cava
  • 250 gr room
  • 1 dopje saffraanpoeder
  • sap van 1/2 citroen
  • 500 gr mosselen
  • 1 kg vongoleschelpen
  • 200 gr kabeljauwhaasje
  • 200 gr zalmfilet
  • 4 gamba's
  • 4 stukjes kingkrabpoot
  • peper van de molen
  • 1 eetlepel blonde cassonadesuiker
  • enkele takjes krulpeterselie, fijngehakt

Instructions

  1. Schil de krielaardappeltjes, spoel ze en leg ze in het ronde kookmandje. Zorg ervoor dat de aardappelen ongeveer allemaal dezelfde grootte hebben.
  2. Vul de mengbeker met 1 liter water, voeg een flinke snuif zout toe, plaats het kookmandje met de aardappelen en stoom: 25 min/varoma/snelheid 2.
  3. Spoel ondertussen de mosselen en de vongoleschelpen 3 keer in koud water. Vongoleschelpjes durven wel wat zand bevatten, dus controleer of het spoelwater zuiver is. Spoel anders nog een keer.
  4. Snij de kabeljauw en de zalm in 4 stukken.
  5. Leg de mosselen en de vongole in de diepe varomaschaal. Leg de kabeljauw, de zalm en de gamba's in de platte varomaschaal. Leg alles vrij dicht tegen elkaar, want straks moeten ook de stukken kingkrabpoot er nog bij. Sluit af met het varomadeksel en hou opzij.
  6. Haal de aardappeltjes uit de beker, doe ze in een kom en hou warm.
  7. Reinig de beker. Pel de ui en snij in vier. Reinig het rood pepertje, haal de pitjes eruit en snij het pepertje in grove stukken. Pel de look.
  8. Doe ui, peperstukjes en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  9. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  10. Voeg de cava toe en laat wat verdampen zonder maatbekertje: 3 min/120°/ snelheid 2.
  11. Doe de room, het saffraanpoeder en het citroensap in de mengbeker.
  12. Plaats de afgedekte varomaschalen op het deksel en stoom: 8 min/varoma/snelheid 2.
  13. Haal de platte varomaschaal even af en schudt de schelpen in de diepe schaal even op zodat ze gelijkmatig kunnen stomen. Leg de kingkrabpoten bij de vis in de platte schaal. Zet de platte schaal opnieuw op de diepe en sluit met het varomadeksel. Plaats alles terug op de mengbeker en stoom verder 5 min/varoma/snelheid 2. Controleer of de vis gaar is en de schelpjes geopend zijn. Stoom indien nodig nog enkele minuten verder op varoma/snelheid 2.
  14. Verwijder de varomaschalen en laat afgedekt op een diep bord staan zodat alles wat kan uitlekken.
  15. Voeg flink wat peper van de molen toe en 1 eetlepel cassonadesuiker. Blend: 30 min/snelheid 8.
  16. Serveer in elk bord flink wat schelpjes en voeg kabeljauw, zalm, gamba en kingkrabpoot toe. Voeg de warmgehouden krielaardappeltjes toe (of warm de aardappeltjes even op in de microgolfoven), verdeel de inhoud van de mengbeker over de borden en werk af met wat fijngehakte peterselie.

Cocktail met watermeloen

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Cocktail van watermeloen

Cocktail van watermeloen

Deze cocktail streelt niet alleen de ogen maar ook de mond.

Ingredients

  • 400 gr watermeloen + 4 stukjes voor de afwerking
  • 50 gr aardbeien
  • 100 gr rosé
  • 20 gr limoncello
  • 20 gr wodka
  • zeste van 1 sinaasappel
  • zeste van 1 limoen
  • enkele blaadjes citroenmelisse of munt

Instructions

  1. Doe de watermeloen, aardbeien, rosé, limoncello en wodka in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 10.
  2. Voeg de zestes van sinaasappel en limoen toe en plaats 1 uur in de koelkast.
  3. Giet het geheel door een zeef.
  4. Serveer in mooie glazen en werk af met de achtergehouden stukjes watermeloen en een blaadje citroenmelisse of munt.

Torta della nonna

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Torta della nonna

Torta della nonna

Cook time: 40 Mininactive time: 1 HourTotal time: 1 H & 40 M
"Torta della nonna" is een typisch Italiaanse taart van "oma". Het boterdeeg dat we voor deze taart gebruiken wordt gevuld met een licht geparfumeerde citroencrème. De Thermomix maakt het je gemakkelijk om zowel het deeg als de crème te maken. Ik gebruikte een taartvorm van 25 cm doorsnede en 3cm hoogte

Ingredients

Voor het deeg
  • 375 gr patisseriebloem
  • 45 gr amandelpoeder
  • een snuifje zout
  • zeste van 1/2 citroen (= geraspte citroenschil)
  • 180 gr malse boter in stukjes gesneden
  • 130 gr poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 eidooier
Voor de vulling
  • 125 gr melk
  • 250 gr zure room
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 100 gr kristalsuiker
  • 25 gr vanillepuddingpoeder
  • 15 gr patisseriebloem
  • zeste van 1/2 citroen
Voor de afwerking
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel melk
  • 50 gr pijnboompitjes
  • poedersuiker

Instructions

Voor het deeg
  1. Doe de bloem, het amandelpoeder, een snuifje zout en de zeste van 1/2 citroen in een kom en meng alles even door elkaar met een lepel.
  2. Doe de boterstukjes in de mengbeker. Voeg de poedersuiker, het hele ei en de eidooier toe en meng: 20 sec/snelheid 4.
  3. Voeg de helft van het bloem/amandelpoedermengsel toe en meng: 15 sec/snelheid 4.
  4. Voeg de overige helft toe en meng: 15 sec/snelheid 4.
  5. Spatel naar beneden en meng een laatste maal:: 10 sec/snelheid 4.
  6. Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een afgeplatte bol van, wikkel die in huishoudfolie en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Voor de vulling
  1. Doe de melk en de zure room in de mengbeker.
  2. Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe zaadjes en stokje in de mengbeker en voeg de eieren, de kristalsuiker, het vanillepuddingpoeder, de patisseriebloem en de zeste van 1/2 citroen toe. Gaar: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  3. Haal de crème uit de mengbeker en giet deze in een kom. Dek af met huishoudfolie en laat minimaal 1/2 uur afkoelen in de koelkast.
  4. Doe de crème daarna bij voorkeur in een spuitzak. Dat werkt het makkelijkst. Heb je geen spuitzak dan kan je de crème straks ook met een lepel op het deeg scheppen.
Samenstellen van de taart
  1. Verwarm de oven voor op 160°.
  2. Vet de taartvorm in met wat gesmolten boter en bestuif met een heel klein beetje bloem. Klop de overtollige bloem eruit door de taartvorm om te draaien.
  3. Neem het deeg uit de koelkast en verwijder de plastic folie. Snij 2/3 van het deeg af om de bodem te vormen, de rest gebruik je voor "het dak" van de taart.
  4. Rol het deeg voor de bodem met een deegroller uit op een bebloemd oppervlak en bekleed er de bodem en rand van de taartvorm mee. Verwijder het overtollige deeg door met een deegrol over de bovenkant van de vorm rollen.
  5. Neem de crème uit de koelkast, snij de spuitzak open en spuit de crème op de deegbodem.
  6. Meng de eidooier met de eetlepel melk. Neem een borsteltje en strijk er de rand van het deeg mee in zodat het dak er zo dadelijk op kleeft.
  7. Rol het achtergehouden 1/3de van het deeg uit en leg het op de taartvorm. Rol opnieuw voorzichtig met de deegroller over de taart zodat je het overtollige deeg kan verwijderen.
  8. Strijk de bovenkant van het deeg in met het eidooier/melkmengsel en strooi er wat pijnboompitjes op.
  9. Bak de taart in de oven op 160° gedurende 40 minuten.

Hamburgersaus

Yield: 6 hamburgers
Author: Clevercooking
Hamburgersaus

Hamburgersaus

Cook time: 5 MinTotal time: 5 Min
Een zelfgebakken hamburger op een krokant broodje is in veel gevallen toch echt wel lekkerder dan wat je kant-en-klaar koopt. En voeg je deze smakelijke hamburgersaus toe, dan zal je met plezier duimen en vingers aflikken. Maak gerust een dubbele hoeveelheid en bewaar de hamburgersaus in een afgesloten bokaal in de koelkast.

Ingredients

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje look
  • 1 zoetzure augurk
  • 3 soeplepels mayonaise
  • 1 soeplepel mosterd
  • 2 soeplepels ciderazijn
  • 1 soeplepel citroensap
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel poedersuiker
  • peper
  • zout

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Pel de look. Snij de augurk in grove stukken. Doe ui, look en augurk in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en hak opnieuw: 3 sec/snelheid 5.
  3. Voeg alle overige ingrediënten toe en meng: 30 sec/snelheid 1,5.
  4. Proef en kruid eventueel nog bij met extra peper en zout.

Koude wortelsoep met sinaasappel en koriander

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Koude wortelsoep met sinaasappel en koriander

Koude wortelsoep met sinaasappel en koriander

Cook time: 25 MinTotal time: 25 Min
Met dit makkelijke soepje scoor je altijd. Of je het nu koud of warm serveert: het vers geperst sinaasappelsap, de koriander en de honing zorgen voor een uitgebalanceerde smaak.

Ingredients

  • 1 ui
  • 700 gr wortelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 650 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 15 gr honing
  • het sap van 2 sinaasappels
  • 10 gr koriander (blaadjes en stelen) + enkele blaadjes voor de afwerking

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Schraap de wortelen en snij in grove stukken. Doe ui en wortelen in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water, het kippenbouillonblokje en de honing toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het sap van de sinaasappels en de koriander toe en mix: 1 min/snelheid 10.
  5. Laat afkoelen in de koelkast. Serveer met enkele blaadjes koriander.

Asperges

Yield: 2 personen
Author: Clevercooking
Asperges

Asperges

Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
De varomaschaal van de Thermomix is prima geschikt om smaakvolle asperges te stomen.

Ingredients

  • 500 gr asperges
  • 1 liter water
  • peper
  • zout

Instructions

  1. Schil de asperges met een dunschiller en leg ze in de platte varomaschaal. Kruid ze met peper en zout. Het diepe gedeelte van de varomaschaal blijft leeg. Sluit af met het varomadeksel.
  2. Doe 1 liter water in de mengbeker en zet de varoma op het deksel van de mengbeker. Stel in om te stomen: 35 min/varoma/snelheid 1.
  3. Controleer of de asperges gaar zijn. Stel eventueel nog enkele minuten bij op varoma en snelheid 1.
  4. Verwijder de varomaschaal en laat de asperges een beetje uitlekken op keukenpapier.
  5. Lekker met een gepocheerd ei, hollandaisesaus, gerookte zalm en gepelde garnaaltjes!

Gepocheerde eieren met de TM6

Yield: 4 stuks
Author: Clevercooking
Gepocheerd ei met de TM6

Gepocheerd ei met de TM6

Cook time: 2 H & 15 MTotal time: 2 H & 15 M
Het enige wat je naast eieren en water nodig hebt om tot een gepocheerd ei te komen met de Thermomix is geduld.

Ingredients

  • ongeveer 1800 gr water
  • 4 eieren

Instructions

  1. Doe de eitjes in het kookmandje. Zet het kookmandje in de mengbeker en doe er zoveel water in tot de eitjes onderstaan. Vul niet boven het maximum niveau van de mengbeker.
  2. Haal het kookmandje terug uit de beker en warm het water op via de sous-vide functie: 15 min/62°.
  3. Plaats het kookmandje met de eieren opnieuw in de mengbeker en stel opnieuw in bij de sous-vide functie: 2 uur/62°.
  4. Haal het kookmandje met behulp van de spatel uit de mengbeker en spoel de eieren even af onder koud water.
  5. Pel de eitjes gedeeltelijk en giet ze dan uit in een bord of kommetje.

Granola met gedroogd fruit

Yield: 500 gr granola
Author: Clevercooking
Granola met gedroogd fruit

Granola met gedroogd fruit

Cook time: 20 MinTotal time: 20 Min
Gezond en lekker: maak zelf je granola met je lievelingsingrediënten. Heerlijk in combinatie met yoghurt en vers fruit!

Ingredients

  • 250 gr gemengde noten zonder rozijnen
  • 250 gr havermoutvlokken
  • 2 eetlepels honing
  • 6 eetlepels water
  • 2 eetlepels gesmolten kokokvet
  • gedroogde fruitstukjes naar keuze (ananas, papaya, banaan, mango, ...)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 150°.
  2. Doe de noten in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de havermoutvlokken, de honing, het water en het gesmolten kokosvet toe en meng: 12 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier of met een siliconen matje. Stort de havermoutmengeling op de bakplaat uit en verdeel gelijkmatig.
  5. Plaats gedurende 15 à 20 min in de oven op 150°. Roer halverwege de baktijd de granola even om met een lepel zodat je een gelijkmatige garing krijgt.
  6. Haal uit de oven en laat afkoelen. Voeg je favoriete gedroogd fruit toe.