Zarzuela

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Zarzuela

Zarzuela

Cook time: 50 MinTotal time: 50 Min
Net zoals bij paella heeft iedere Spaanse mama haar eigen recept voor zarzuela. Afhankelijk van je eigen voorkeur, kan je heel veel verschillende soorten schaaldieren en vis gebruiken. Op moeders tafel is deze rijkelijke maaltijdsoep altijd lekker!

Ingredients

  • 500 gr krielaardappelen
  • zout
  • 1 grote ui
  • 1 rood pepertje
  • 2 teentjes look
  • 10 gr olijfolie
  • 200 gr cava
  • 250 gr room
  • 1 dopje saffraanpoeder
  • sap van 1/2 citroen
  • 500 gr mosselen
  • 1 kg vongoleschelpen
  • 200 gr kabeljauwhaasje
  • 200 gr zalmfilet
  • 4 gamba's
  • 4 stukjes kingkrabpoot
  • peper van de molen
  • 1 eetlepel blonde cassonadesuiker
  • enkele takjes krulpeterselie, fijngehakt

Instructions

  1. Schil de krielaardappeltjes, spoel ze en leg ze in het ronde kookmandje. Zorg ervoor dat de aardappelen ongeveer allemaal dezelfde grootte hebben.
  2. Vul de mengbeker met 1 liter water, voeg een flinke snuif zout toe, plaats het kookmandje met de aardappelen en stoom: 25 min/varoma/snelheid 2.
  3. Spoel ondertussen de mosselen en de vongoleschelpen 3 keer in koud water. Vongoleschelpjes durven wel wat zand bevatten, dus controleer of het spoelwater zuiver is. Spoel anders nog een keer.
  4. Snij de kabeljauw en de zalm in 4 stukken.
  5. Leg de mosselen en de vongole in de diepe varomaschaal. Leg de kabeljauw, de zalm en de gamba's in de platte varomaschaal. Leg alles vrij dicht tegen elkaar, want straks moeten ook de stukken kingkrabpoot er nog bij. Sluit af met het varomadeksel en hou opzij.
  6. Haal de aardappeltjes uit de beker, doe ze in een kom en hou warm.
  7. Reinig de beker. Pel de ui en snij in vier. Reinig het rood pepertje, haal de pitjes eruit en snij het pepertje in grove stukken. Pel de look.
  8. Doe ui, peperstukjes en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  9. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  10. Voeg de cava toe en laat wat verdampen zonder maatbekertje: 3 min/120°/ snelheid 2.
  11. Doe de room, het saffraanpoeder en het citroensap in de mengbeker.
  12. Plaats de afgedekte varomaschalen op het deksel en stoom: 8 min/varoma/snelheid 2.
  13. Haal de platte varomaschaal even af en schudt de schelpen in de diepe schaal even op zodat ze gelijkmatig kunnen stomen. Leg de kingkrabpoten bij de vis in de platte schaal. Zet de platte schaal opnieuw op de diepe en sluit met het varomadeksel. Plaats alles terug op de mengbeker en stoom verder 5 min/varoma/snelheid 2. Controleer of de vis gaar is en de schelpjes geopend zijn. Stoom indien nodig nog enkele minuten verder op varoma/snelheid 2.
  14. Verwijder de varomaschalen en laat afgedekt op een diep bord staan zodat alles wat kan uitlekken.
  15. Voeg flink wat peper van de molen toe en 1 eetlepel cassonadesuiker. Blend: 30 min/snelheid 8.
  16. Serveer in elk bord flink wat schelpjes en voeg kabeljauw, zalm, gamba en kingkrabpoot toe. Voeg de warmgehouden krielaardappeltjes toe (of warm de aardappeltjes even op in de microgolfoven), verdeel de inhoud van de mengbeker over de borden en werk af met wat fijngehakte peterselie.