Smoothie/Milkshake met banaan en mango

Yield: 4 glazen
Author: Clevercooking
Smoothie/Milkshake van banaan en mango

Smoothie/Milkshake van banaan en mango

Prep time: 5 MinTotal time: 5 Min
Heerlijk fris en echt klaar in een handomdraai!

Ingredients

  • 1 rijpe banaan
  • 1 mango
  • 300 gr melk

Instructions

  1. Pel de banaan en snij in grove stukken.
  2. Schil de mango en snij in grove stukken.
  3. Doe de banaan-en mangostukken in de mengbeker en selecteer de blendfunctie. Blend 30 sec/snelheid 6.
  4. Voor de TM5 gebruik je het basisscherm en kies je 30 sec/snelheid 6.

Bechamelsaus

Yield: 500 gr saus
Author: Clevercooking
Bechamelsaus

Bechamelsaus

Cook time: 10 MinTotal time: 10 Min
Heeft u soms klontertjes of een bloemsmaak in uw bechamelsaus? Dat is nooit meer het geval als u de Thermomix en dit recept gebruikt!

Ingredients

  • 500 gr melk
  • 60 gr bloem
  • 40 gr boter in stukjes
  • peper
  • zout 
  • nootmuskaat

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker te beginnen met de melk. Stel het toestel in: 7 min/90°/snelheid 4.

Aardbeienmousse met rood fruit

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Aardbeienmousse met rood fruit

Aardbeienmousse met rood fruit

Cook time: 45 Mininactive time: 24 H & 1 MTotal time: 24 H & 46 M
Met dit dessertje zet je de zon op je bord! Je kan het heel eenvoudig presenteren in een glaasje of in een wat chiquere versie als je de mousse in een siliconenmal met een vorm naar keuze giet. Zet de gevulde mal dan eerst in de diepvriezer en laat de mousse bevriezen. Zo kan je de mousse voor het serveren immers makkelijk ontvormen en naar keuze afwerken met wat coulis en rood fruit. Het invriezen heeft nog een voordeel: je kan de mousse op voorhand maken en gerust weken bewaren in de diepvriezer. Je hoeft de vorm pas uit de diepvriezer te halen op het moment dat je je dessert wilt serveren. Tegen de tijd dat je de stukjes fruit op het bord hebt gelegd, is de mousse ontdooid.

Ingredients

  • 9 gr gelatine
  • 350 gr aardbeien
  • 100 gr suiker
  • 100 gr eidooier ( dooiers van 4 à 5 eieren afhankelijk van de grootte)
  • 100 gr hele eieren (2 eieren)
  • 100 gr boter
  • frambozencoulis
  • extra rood fruit om af te werken
  • enkele blaadjes munt voor de afwerking
  • optioneel: kant-en-klare toefjes meringue

Instructions

  1. Leg de gelatine in een schaaltje met koud water en laat minstens 15 min weken.
  2. Spoel de aardbeien, droog ze en snij de kroontjes eruit. Doe ze in de mengbeker, voeg de suiker toe en mix: 40 sec/snelheid 7.
  3. Voeg de eidooiers en de hele eieren toe en verwarm: 4 min/80°/snelheid 2.
  4. Knijp de gelatine goed uit, doe in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3,5.
  5. Haal het deksel van de beker en laat het geheel afkoelen tot 45°. Dit duurt ongeveer 30 min.
  6. Snij de boter in stukjes.
  7. Schakel je toestel in: 2 min/snelheid 6 terwijl je de blokjes boter via het deksel (dat je er niet helemaal afhaalt) bij het kloppende mengsel doet.
  8. Giet de bereiding in glaasjes of in siliconen vormpjes. Glaasjes kan je laten opstijven in de koelkast, siliconen vormpjes dien je in de diepvriezer te plaatsen zodat je de mousse voor het serveren makkelijk uit de vorm kan halen.
  9. Serveer de mousse met frambozencoulis en wat rood fruit naar keuze. Werk af met enkele kleine blaadjes verse munt en eventueel enkele toefjes meringue.

Preitaart met champignons, spekjes en cheddar

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Preitaart met champignons, spekjes en cheddar

Preitaart met champignons, spekjes en cheddar

Cook time: 40 Mininactive time: 40 MinTotal time: 1 H & 19 M
Deze heerlijke preitaart kan je warm of koud serveren en heeft een mooi gekleurde bovenkant dankzij de diepgele cheddar. Voordat je de taart bakt, kan je optimaal gebruik maken van de Thermomix voor 4 korte stappen. - Kneden van het deeg voor de bodem. - Raspen van de kaas - Voorgaren van prei, champignons en spekjes - Kloppen van de room/ei-mengeling Je kan deze taart serveren met wat gemengde sla en kerstomaatjes; deze ingrediënten zijn niet opgenomen in het recept.

Ingredients

Voor de bodem
  • 250 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 150 gr melk
  • 50 gr boter in blokjes gesneden + een klein beetje om de bakvorm in te vetten
  • 4 gr zout
Voor de vulling
  • 150 gr cheddar (gebruik een blok kaas, geen sneetjes)
  • 500 gr water
  • 300 gr prei
  • 125 gr champignons
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 200 gr room
  • 4 eieren
  • een flinke snuif zout
  • peper
  • een snuif nootmuskaat

Instructions

Voor de bodem
  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en kneed: 2 min/deegmodus.
  2. Haal het deeg uit de mengbeker en reinig de beker.
  3. Bestrooi je werkoppervlak met een klein beetje bloem, kneed het deeg nog even met de hand en rol op tot een bol.
  4. Verdeel het deeg in 2/3 en 1/3.
  5. In het recept gebruikte ik een springvorm met een diameter van 22 cm. Vet de vorm in met een dun laagje boter.
  6. Neem het grootste stuk deeg en rol het uit tot een mooie cirkel. Plaats de springvorm omgekeerd op het deeg en snij het deeg uit. Deze cirkel past nu mooi in de springvorm.
  7. Rol de rest van het deeg rechthoekig uit en snij er een lange band van (of twee kortere stukken). Bekleed hiermee de opstaande rand van de vorm, druk onderaan goed aan zodat opstaande kant en bodem aan elkaar hangen.
  8. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en de opstaande kant van het deeg.
  9. Zet opzij en dek af met een handdoek.
Voor de vulling
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snij de cheddar in stukken, doe ze in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Reinig de beker.
  4. Vul de beker met 500 gr water.
  5. Was de prei en snij in ringen van 1cm. Doe ze in het kookmandje en plaats dit in de mengbeker. Warm op: 8 min/120°/snelheid 1.
  6. Boen ondertussen de champignons schoon, doe ze bij de prei in het kookmandje. Voeg ook de gerookte spekblokjes toe en gaar verder: 8 min/120°/snelheid 1.
  7. Haal het kookmandje met de spatel uit de mengbeker, laat even uitlekken en schep de mengeling in de opzij gehouden springvorm.
  8. Spoel de beker uit. Doe de room, de eieren, zout, peper en nootmuskaat in de beker en klop: 30 sec/snelheid 4.
  9. Giet het roommengsel over de groenten en strooi er de opzij gehouden, gemalen cheddar over.
  10. Zet 40 minuten in de oven op 180°.
  11. Laat de taart een beetje afkoelen (of serveer ze helemaal afgekoeld) en snij in punten.

Koud soepje van groene groenten

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Koud soepje met groene groenten

Koud soepje met groene groenten

Cook time: 25 MinTotal time: 25 Min
Dit soepje met courgette en komkommer in de hoofdrol is heerlijk op een warme zomerdag. Met de hoeveelheid die in dit recept is voorzien kan je 4 personen een flink bord serveren. Maar je kan deze koele soep ook in kleine glaasjes serveren als aperohapje; dan kan je heel wat gasten bedienen. Snel klaar en super lekker: meer hoeft het niet te zijn! PS: ook warm is deze soep niet te versmaden.

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 courgette
  • 500 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 komkommer (3/4 + 1/4 voor de afwerking)
  • 70 gr boursin met look en fijne kruiden
  • 1 tomaat voor de afwerking
  • enkele sprietjes bieslook voor de afwerking

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Pel de look. Spoel de courgette, snij de uiteinden er af. Snij de courgette ongeschild in niet al te grote stukken.Doe ui, look en courgettestukken in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg het water en het groentenbouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  3. Snij 1/3 van de komkommer af en hou opzij.
  4. Snij de rest van de komkommer ongeschild in grove stukken en doe in de mengbeker. Voeg de boursin toe en mix: 1,30 min/snelheid 10.
  5. Laat de soep wat afkoelen en plaats ze daarna in de koelkast.
  6. Emondeer de tomaat. Dat doe je zo: zet een kleine pot met water op het vuur en breng het aan de kook. Snij het hartje uit de tomaat en maak aan de onderkant een kruisje in het vel. Dompel de tomaat 10 tellen onder in het kokende water. Haal de tomaat uit het water en koel ze onmiddellijk af onder koud stromend water. Je kan het vel van de tomaat nu makkelijk verwijderen. Snij de tomaat in vierenen verwijder de pitjes. Snij alle kwartjes in reepjes en vervolgens in blokjes. Hou opzij.
  7. Snij 4 gelijke cilindertjes uit het stuk komkommer dat je nog over hebt. Haal de binnenste pitjes er voorzichtig uit.
  8. Serveer de soep goed gekoeld met de komkommer waar je wat tomatenblokjes in legt.
  9. Werk af met wat bieslook.

Mousse met Jules Destrooperwafeltjes

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Mousse met Jules Destrooperwafeltjes

Mousse met Jules Destrooperwafeltjes

Prep time: 25 MinTotal time: 25 Min
Een mousse met mascarpone kan je heel veel verschillende smaken geven. In dit recept ging ik aan de slag met boterwafeltjes van Jules Destrooper. Een kwestie van te kiezen voor een op en top Belgisch koekje dat best een mooie ambassadeur is voor ons land. Je kan het ondertussen immers in alle uithoeken van de wereld vinden.

Ingredients

  • 10 natuurboterwafels van Jules Destrooper (ongeveer 120 gr)
  • 3 eidooiers
  • 20 gr suiker
  • 3 eiwitten
  • een snuifje zout
  • 250 gr mascarpone

Instructions

  1. Breek de boterwafels in grove stukken, doe ze in de mengbeker en maal: 8 sec/snelheid 8.
  2. Haal uit de mengbeker, doe in een kommetje en hou van de gemalen koekjes 2 eetlepels apart voor de afwerking.
  3. Reinig de mengbeker.
  4. Plaats de vlinder, doe de dooiers in de mengbeker en klop 1 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen de suiker door de opening van de beker bij de kloppende dooiers voegt.
  5. Voeg de mascarpone en de opzij gehouden gemalen koekjes (met uitzondering van de 2 eetlepels) in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3.
  6. Haal de vlinder en het mengsel uit de beker en doe in een grote kom.
  7. Reinig de mengbeker en de vlinder. Maak ze allebei goed vrij anders kan je de eiwitten niet stijf kloppen.
  8. Plaats de vlinder opnieuw in de beker, voeg de eiwitten toe en klop op: 2,30 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen een snuifje zout door de opening van de mengbeker doet.
  9. Verwijder de vlinder en voeg de opgeklopte eiwitten toe aan het eidooier/mascarponemengsel. Spatel dit met een spatel voorzichtig onder mekaar.
  10. Schep alles in glaasjes of kommetjes en laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  11. Werk voor het serveren af met de opzij gehouden gemalen koekjes.
boterwafels in grove stukken, doe ze in de mengbeker en maal: 8 sec/snelheid 8.
  • Haal uit de mengbeker, doe in een kommetje en hou van de gemalen koekjes 2 eetlepels apart voor de afwerking.
  • Reinig de mengbeker.
  • Plaats de vlinder, doe de dooiers in de mengbeker en klop 1 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen de suiker door de opening van de beker bij de kloppende dooiers voegt.
  • Voeg de mascarpone en de opzij gehouden gemalen koekjes (met uitzondering van de 2 eetlepels) in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3.
  • Haal de vlinder en het mengsel uit de beker en doe in een grote kom.
  • Reinig de mengbeker en de vlinder. Maak ze allebei goed vrij anders kan je de eiwitten niet stijf kloppen.
  • Plaats de vlinder opnieuw in de beker, voeg de eiwitten toe en klop op: 2,30 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen een snuifje zout door de opening van de mengbeker doet.
  • Verwijder de vlinder en voeg de opgeklopte eiwitten toe aan het eidooier/mascarponemengsel. Spatel dit met een spatel voorzichtig onder mekaar.
  • Schep alles in glaasjes of kommetjes en laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  • Werk voor het serveren af met de opzij gehouden gemalen koekjes.
  • Created using The Recipes Generator

    Risotto bolognese

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Risotto Bolognese

    Risotto Bolognese

    Prep time: 40 MinTotal time: 40 Min
    Ben je gek op risotto maar ook op een heerlijke bolognesesaus? Waarom niet combineren?  Een no nonsensegerechtje dat je snel op tafel zet!

    Ingredients

    • 50 gr parmezaan + enkele krullen voor de afwerking
    • 2 sjalotten
    • 20 gr olijfolie (10 gr + 10 gr)
    • 250 gr gehakt
    • 3 wortelen
    • 270 gr rijst
    • 100 gr rode wijn
    • 500 gr water
    • 1 groentenbouillonblokje
    • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
    • 125 gr champignons
    • tabasco
    • peper
    • zout

    Instructions

    1. Snij de parmezaan in grove stukken, doe in de mengbeker en maal: 10 sec/snelheid 10. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
    2. Pel de sjalotten, halveer ze, doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
    3. Spatel naar beneden, voeg 10 gr olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
    4. Haal het gehakt wat uit elkaar, doe in de mengbeker en stoof aan: 5 min/120°/linksomdraai/lepeltje.
    5. Haal het gehakt/sjalotmengsel uit de beker en hou apart.
    6. Rasp de wortelen, snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
    7. Spatel naar beneden, voeg de overige 10 gr olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
    8. Voeg de rijst en de rode wijn toe en roer manueel even om met een spatel. Gaar: 3 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
    9. Voeg het water, het groentenbouillonblokje en de tomatenblokjes toe en gaar verder: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
    10. Borstel ondertussen de champignons en snij ze in plakjes.
    11. Voeg de champignons, het opzijgehouden gehakt en enkele druppels tabasco toe. Roer alles goed onder elkaar met een spatel en gaar verder: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
    12. Schep alles over in een grote schaal en roer er de gemalen parmezaan onder. Proef en kruid eventueel nog bij met peper en zout (opgelet: de parmezaan is al zout).
    13. Werk af met enkele parmezaankrullen en serveer.

    Thaise bloemkoolsoep

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Thaise bloemkoolsoep

    Thaise bloemkoolsoep

    Prep time: 30 MinTotal time: 30 Min
    Hou je van een soep met kokosmelk, dan is dit een receptje dat je zeker eens moet proberen. Mooi wit, romig en apart!

    Ingredients

    • 1 ui
    • 1 teentje look
    • 1/2 bloemkool
    • 20 gr olijfolie
    • 15 gr geraspte gember
    • 2 (gedroogde) limoenblaadjes
    • 15 gr groene currypasta
    • 600 gr water
    • 1 groentenbouillonblokje
    • 250 gr kokosmelk
    • 1/2 limoen
    • 1 eetlepel soyasaus
    • peper
    • zout
    • 1 eetlepel maanzaadjes
    • enkele blaadjes koriander voor de afwerking

    Instructions

    1. Pel de ui en snij in vier. Pel de look. Halveer de bloemkool, snij er de roosjes af, spoel ze en snij ze in grove stukken. Doe ui, look en bloemkool in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 8.
    2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
    3. Voeg de geraspte gember, de limoenblaadjes, de currypasta, het water en het groentenbouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
    4. Haal de limoenblaadjes uit de beker.
    5. Voeg de kokosmelk, het limoensap en de soyasaus toe en mix: 1 min/snelheid 10.
    6. Proef en kruid eventueel bij met wat peper en zout.
    7. Serveer in een kommetje of bord met wat sesamzaadjes en enkele blaadjes koriander.

    Hartjeswafeltjes

    Aantal porties: 15 wafeltjes
    Auteur: Clevercooking
    Hartjeswafeltjes

    Hartjeswafeltjes

    Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 30 Min
    Een vers gebakken wafeltje voor bij een kopje koffie of thee, dat gaat er bij ons altijd in.En met de Thermomix is niets zo snel gemaakt als dit beslag.Enkele jaren geleden kreeg ik van een vriendin een wafelijzer met hartjesvorm, maar uiteraard kan je ook een gewoon wafelijzer gebruiken.Doe er niet teveel deeg in en laat de wafeltjes niet te lang bakken. Bij mijn ijzer hadden ze maar 3 minuutjes baktijd nodig.Het recept is voor 15 wafeltjes, maar verdubbel gerust de ingrediënten, de mengbeker van de Thermomix is groot genoeg.Smakelijk!

    Ingredienten

    • 150 gr boter + extra boter om je wafelijzer in te vetten
    • 160 gr kristalsuiker
    • 10 gr vanillesuiker (of zo'n staafje van Impérial = 8 gr)
    • een snuifje zout
    • 2 eieren
    • 250 gr patisseriebloem
    • 250 gr melk

    Instructies

    1. Snij de 150 gr boter in stukken en doe ze in de mengbeker. Smelt de boter: 4 min/60°/snelheid 2.
    2. Voeg alle overige ingrediënten toe: kristalsuiker, vanillesuiker, zout, eieren, patisseriebloem en melk. Meng het geheel: 20 sec/snelheid 3.
    3. Spatel de bloem die nog aan de randen hangt wat naar beneden en meng verder: 10 sec/snelheid 3.
    4. Warm het wafelijzer op. Vet het in met wat boter.
    5. Schep met een lepel kleine hoopjes deeg in het ijzer en bak gedurende ongeveer 3 minuten. De baktijd hangt af van je ijzer en de hoeveelheid deeg die je erin doet.
    6. Haal uit het ijzer en laat afkoelen.
    7. Verwerk al het deeg op dezelfde manier.

    Pasta met aubergine, champignons en pulled pork

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Pasta met aubergine, champignons en pulled pork

    Pasta met aubergine, champignons en pulled pork

    Cook time: 5 Hourinactive time: 4 H & 30 MTotal time: 9 H & 30 M
    Slow cooking is één van de functies waarvoor je de Thermomix TM6 prima kan inzetten. In dit receptje garen we een lekker stukje varkensvlees gedurende 4,30 uur! De beloning is een mals stukje vlees dat je in draadjes uit elkaar kan trekken. Vaak vind je pulled pork terug op een hamburger, maar je kan er ook een heerlijke pasta mee bereiden. Kwestie van eens een variatie te maken op pasta bolognaise.

    Ingredients

    Ingrediënten voor de pulled pork
    • 1 ui
    • 1 teentje look
    • 400 gr varkensmedaillon
    • peper
    • zout
    • paprikapoeder
    • 1 blad laurier
    • 2 takjes tijm
    • 500 gr water
    • 1 vleesbouillonblokje
    Ingrediënten voor de pasta
    • 1 ui
    • 2 teentjes look
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1 aubergine
    • 700 gr tomatenpassata
    • 1 groentenbouillonblokje
    • 100 gr champignons
    • tabasco
    • een snuifje suiker
    • geraspte parmezaan
    • gehakte peterselie
    • 300 gr pasta (farfalle, penne, ...)

    Instructions

    Bereiding van de pulled pork
    1. Pel de ui en de look en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 5. Haal de gehakte ui en look even uit de mengbeker.
    2. Plaats het messendeksel (blade cover) op de messen. Doe de gehakte ui en look opnieuw in de mengbeker.
    3. Snij de varkensmedaillon in grove stukken en kruid ze met peper, zout en paprikapoeder. Doe de stukken vlees in de mengbeker.
    4. Maak een kruidentuiltje: bind laurier en tijm samen met een keukentouwtje en knip het touwtje kort af.
    5. Doe het water, het bouillonblokje en het kruidentuiltje in de mengbeker en kies de slowcookingfunctie: 4,30min/98°/slowcooken.
    6. Giet het vlees af, verwijder het messendeksel, doe het vlees in een kom en trek het met een vork uit elkaar. Hou opzij
    Bereiding van de pasta
    1. Pel de ui en de look en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
    2. Doe de olijfolie in de mengbeker en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
    3. Was de aubergine, snij in plakken en daarna in blokjes van 0,5 cm.
    4. Doe de tomatenpassata en het groentenbouillonblokje in de mengbeker en voeg de aubergineblokjes toe. Roer ze manueel even rond met de spatel zodat ze al wat ondergedompeld liggen in de passata. Gaar: 7 min/100°/linksomdraai/snelheid 2.
    5. Kook ondertussen de pasta in een pot met gezouten kokend water volgens de instructies op de verpakking.
    6. Boen de champignons schoon en snij ze in plakjes. Doe ze in de mengbeker, spatel alles manueel weer even door elkaar en gaar verder 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 2.
    7. Voeg wat tabasco toe en een snuif suiker. Roer manueel even door elkaar met de spatel, proef en kruid eventueel nog wat bij.
    8. Giet de pasta af, doe in een grote schaal en voeg de inhoud van de mengbeker toe. Roer ook de pulled pork onder de warme pasta.
    9. Serveer met geraspte parmezaan en gehakte peterselie.
    Created using The Recipes Generator

    Broccolisoep met gerookte paling

    Yield: 6 personen
    Author: Clevercooking
    Broccolisoep met gerookte paling

    Broccolisoep met gerookte paling

    Cook time: 30 MinTotal time: 30 Min
    Dit soepje mag voor mij gerust gerangschikt worden onder een feestsoep. De gerookte paling geeft er immers een extra smaakje aan. Ben je geen fan van paling, dan kan je ook variëren met grijze garnaaltjes.

    Ingredients

    • 1 ui
    • 1 wit van prei
    • 1 tak selder
    • 1 broccoli
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 900 gr water
    • 1 groentenbouillonblokje
    • 1 kruidentuiltje ( laurierblad + 2 takjes tijm)
    • 100 gr gerookte paling

    Instructions

    1. Pel de ui, en snij in vier. Was het wit van prei en de selder en snij in grove stukken. Spoel de broccoli, haal de roosjes eraf en snij in grove stukken. Doe de groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden en herhaal het hakken nog 1 of 2 maal: 7 sec/snelheid 5.
    2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
    3. Voeg het water en de groentenbouillon toe.
    4. Bind de laurier en tijm samen met een keukentouwtje en knip het touwtje kort af. Voeg toe aan de mengbeker en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
    5. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep: 1,30min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
    6. Snij de gerookte paling in stukjes, voeg ze bij de soep en serveer.
    Created using The Recipes Generator

    Appel-perencake

    Yield: 1 cake voor 6 - 8 personen
    Author: Clevercooking
    Appel-perencake

    Appel-perencake

    Prep time: 15 Mininactive time: 50 MinTotal time: 1 H & 4 M
    Appelen met peren vergelijken doen we in dit recept niet :). Maar samen vormen ze wel het perfecte duo voor een sappige, smakelijke cake waarvan je het beslag met de Thermomix echt snel klaar hebt. Het moeilijkste aan dit recept is dat je moet wachten met proeven tot je cake uit de oven komt!

    Ingredients

    • 2 appels (1 + 1 bijvoorbeeld jonagold)
    • 1 peer (bijvoorbeeld doyenne)
    • 150 gr boter op kamertemperatuur
    • 4 eieren
    • 120 gr suiker
    • 200 gr zelfrijzende bloem
    • een snuifje zout
    • een snuif kaneelpoeder
    • een klontje boter en wat bloem om de bakvorm in te vetten (ik gebruikte een ronde vorm van 21 cm diameter)

    Instructions

    1. Schil 1 appel en 1 peer en haal het klokhuis er uit. Snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 7. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
    2. Doe de malse boter in stukken gesneden in de mengbeker, voeg de eieren, de suiker, de zelfrijzende bloem, zout en kaneelpoeder toe en meng: 20 sec/snelheid 6.
    3. Doe het appel-perenmengsel terug in de mengbeker en meng verder: 10 sec/snelheid 6.
    4. Vet de bakvorm in met wat boter, strooi er een eetlepel bloem in en verdeel de bloem gelijkmatig over de vorm. Draai de vorm om en klop de overtollige bloem er uit.
    5. Verwarm de oven voor op 180°.
    6. Giet het cakebeslag in de bakvorm.
    7. Schil de tweede appel, haal het klokhuis eruit en snij de appel in partjes. Druk de appelpartjes bovenaan in het deeg.
    8. Zet de cake ongeveer 50 min in de oven op 180°. Hou de bovenkant in de gaten en dek de cake eventueel de laatste 10 min af met aluminiumfolie.
    9. Laat de cake afkoelen, haal uit de vorm en geniet.
    Created using The Recipes Generator

    Samosa's met groentjes

    Yield: 20 samosa's
    Author: Clevercooking
    Samosa's met groentjes

    Samosa's met groentjes

    Cook time: 20 Mininactive time: 12 MinTotal time: 32 Min
    Samosa's zijn afkomstig uit de Indiase keuken waar met de meest diverse vullingen gewerkt wordt. Deze kleine mini-loempia's kan je echt makkelijk zelf maken en frituren of afbakken in de oven indien je voor een minder vette versie kiest. Je kan ze als hapje of bijgerechtje serveren met een zoetzure of pikante chilisaus. De vulling van deze samosa's is vegetarisch. Kijk in je koelkast wat je aan groenten hebt liggen, je kan heel veel verschillende soorten gebruiken.

    Ingredients

    • 1 teentje look
    • 1 cm gember
    • 1/2 rode paprika
    • 1 kleine ui
    • 1/2 wit van prei
    • 1 wortel
    • enkele roosjes bloemkool
    • 20 gr olijfolie
    • 10 gr rode currypasta
    • peper
    • zout
    • komijnpoeder
    • 10 takjes gehakte koriander
    • 10 vellen brickdeeg
    • zoetzure saus of chilisaus

    Instructions

    1. Pel de look, schil de gember, doe in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 7. Spatel naar beneden.
    2. Verwijder de zaadlijsten uit de rode paprika, pel de ui, was het stukje prei, schraap de wortel, was de bloemkoolroosjes. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 7 sec/snelheid 5.
    3. Voeg de olijfolie, de currypasta, peper, zout en een snuifje komijnpoeder toe en gaar: 5 min/100°/snelheid 1.
    4. Giet de inhoud in een zeef, druk op de gehakte groenten om het vocht eruit te halen. Doe in een kommetje.
    5. Voeg de gehakte koriander toe en roer rond met een lepel.
    6. Verwarm de oven voor op 200°. Leg een vel bakpapier op de bakpla(a)ten.
    7. Halveer de brickvellen zodat je telkens een halve cirkel hebt.
    8. Vouw de ronde zijde naar de rechte zijde en lepel er een kleine hoeveelheid van het groentenmengsel op. Vouw mooie rechthoekjes.
    9. Leg de samosa's op de bakplaat en bak ze goudgeel in de oven gedurende 12 min op 200°.
    10. Serveer ze met zoetzure saus of chilisaus.
    Created using The Recipes Generator

    Tomatensoep met kaneel

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Tomatensoep met kaneel

    Tomatensoep met kaneel

    Cook time: 25 MinTotal time: 25 Min
    Wellicht associeer je kaneel eerder met desserten. In dit soepgerecht zorgt een kaneelstokje voor een fijne toets die lekker past bij tomaat. Een receptje om zeker eens te proberen.

    Ingredients

    • 1 sjalot
    • 1 teentje look
    • 5 champignons
    • 1 stengel bleekselder
    • 1/2 wit van prei
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 500 gr tomaten
    • 500 gr water
    • 1 groentenbouillonblokje
    • 1 kaneelstokje
    • 100 gr gemengd gehakt
    • 10 blaadjes basilicum + enkele voor de afwerking
    • 100 gr room
    • een snuif suiker
    • peper
    • zout

    Instructions

    1. Pel de sjalot en de look en snij in grove stukken. Boen de champignons schoon en halveer ze. Was de bleekselder en het wit van prei en snij in grove stukken. Doe al deze groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
    2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
    3. Was de tomaten, haal het hartje eruit, snij in grove stukken, doe in de mengbeker en stoof verder aan: 4 min/100°/snelheid 1.
    4. Voeg het water, het groentenbouillonblokje en de kaneelstok toe en kook: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
    5. Rol ondertussen balletjes van het gemengd gehakt en hou ze opzij.
    6. Haal het kaneelstokje uit de mengbeker en gooi het weg. Voeg de basilicumblaadjes, de room en de suiker toe aan de mengbeker en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
    7. Voeg de gehaktballetjes toe aan de mengbeker en kook verder: 5 min/90°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
    8. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
    9. Serveer meteen en werk af met enkele achtergehouden basilicumblaadjes.
    Created using The Recipes Generator

    Wortelcake

    Yield: 8 personen
    Author: Clevercooking
    Wortelcake

    Wortelcake

    De mop van het konijn dat bij de bakker om wortelcake vraagt, zal ik je besparen. En ik moet toegeven dat ik groenten in een zoete cake niet zo evident vind. Maar deze wortelcake  is echt lekker, kruidig en mals. Ook als je geen konijntjes in huis hebt, zal deze cake tot de laatste kruimel opgegeten worden.

    Ingredients

    Ingrediënten voor de wortelcake
    • 200 gr wortelen
    • 3 eieren
    • 200 gr blonde cassonadesuiker
    • 175 gr zonnebloemolie
    • 200 gr patisseriebloem + 1 eetlepel om de bakvorm te bestrooien
    • 1 kruidnagel, fijngestampt tot poeder
    • 1 theelepel kardemonpoeder
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • 1/2 theelepel nootmuskaat
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1 theelepel bicarbonaat
    • een snuifje zout
    • een klontje boter om de bakvorm in te vetten
    Ingrediënten voor de boter/kaaslaag
    • 100 gr boter op kamertemperatuur
    • 70 gr poedersuiker
    • 100 gr Philadelphia-natuur
    • zestes van 1 bio-sinaasappel

    Instructions

    Bereiding van de wortelcake
    1. Verwarm de oven voor op 175°.
    2. Rasp de wortelen, snij ze in grove stukken, doe ze in de mengbeker en rasp: 10 sec/snelheid 7. Doe ze in een kommetje en hou opzij. Spoel de mengbeker uit en droog hem af.
    3. Zet de vlinder op het mes. Doe de eieren en de cassonadesuiker in de mengbeker en klop: 2 min/snelheid 3.
    4. Stel het toestel opnieuw in: 1 min/snelheid 3 en giet de zonnebloemolie geleidelijk aan door de dekselopening bij het kloppend mengsel.
    5. Haal de vlinder uit de beker en voeg de geraspte wortelen toe. Meng het geheel: 10 sec/snelheid 3.
    6. Voeg de bloem, het kruidnagelpoeder, het kardemonpoeder, het gemberpoeder, het kaneelpoeder, de nootmuskaat, het bakpoeder, het bicarbonaat en een snuifje zout toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
    7. Vet een cakevorm of bakblik in met wat boter en strooi er een eetlepel bloem in. Draai goed met de vorm zodat er overal een beetje bloem aan de boter kleeft. Draai de vorm even om en klop er de overtollige bloem uit.
    8. Giet het deeg in de beboterde en bebloemde vorm en bak gedurende 50 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is door met een prikker in het deeg te prikken. Komt deze er droog uit, dan is de cake klaar. Laat hem indien nodig nog 5 à 10 minuten langer in de oven staan.
    Bereiding van de boter/kaaslaag
    1. Snij de boter in stukken en doe ze in de mengbeker. Voeg de poedersuiker toe en klop: 30 seconden/snelheid 3.
    2. Voeg de roomkaas en de sinaasappelzestes toe en klop verder: 15 seconden/snelheid 3.
    3. Haal uit de beker, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
    Afwerking
    1. Haal de cake uit de oven, ontvorm en laat afkoelen.
    2. Smeer een dikke laag van het boter/kaasmengsel op de cake.

    Rosbief sous-vide (TM6)

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Rosbief sous-vide (TM6)

    Rosbief sous-vide (TM6)

    Prep time: 10 MinCook time: 3 H & 30 MTotal time: 3 H & 40 M
    Met de Thermomix TM6 kan je perfect sous-vide werken. Je kan immers tijd en temperatuur nauwkeurig instellen. Voor kleine hoeveelheden leg je de gevacumeerde zak in het ronde kookmandje. Heb je een wat grotere hoeveelheid én beschik je over het messendeksel, dan kan je dit op je mes plaatsen en de gevacumeerde zak rechtstreeks in je beker leggen. In dit recept leggen we de rosbief in het kookmandje.

    Ingredients

    • een stuk rosbief van ongeveer 600 gr
    • peper
    • zout
    • paprikapoeder
    • 1 mooie teen knoflook
    • 1 takje rozemarijn
    • fleur de sel

    Instructions

    1. Kruid de rosbief met peper, zout en een mooie hoeveelheid paprikapoeder.
    2. Pel de look en snij hem in vier stukjes.
    3. Stop de gekruide rosbief in een vacuümzak en voeg de stukken knoflook en de rozemarijn toe.
    4. Vacumeer de zak en leg hem in het kookmandje.
    5. Zet het kookmandje in de beker en vul de beker met water zodat de zak helemaal ondergedompeld is (maar doe nooit meer water in de beker dan de maataanduiding "maximum).
    6. Haal het kookmandje even terug uit de beker.
    7. Warm het water op: 10 min/57°/snelheid 1.
    8. Plaats het kookmandje met de rosbief opnieuw in de beker, selecteer de sous-vide modus en gaar: 3uur+1/2 op 57°.
    9. Haal het kookmandje uit de beker; knip de zak open en haal de rosbief eruit. Verwijder de stukjes look en de rozemarijn, dep het vlees wat af met keukenpapier en schroei de rosbief dicht in de pan. 1 minuut aan elke kant is ruim voldoende.
    10. Snij de rosbief in plakken en strooi er wat fleur de sel op.

    Spinaziesoep

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Spinaziesoep

    Spinaziesoep

    Prep time: 25 MinTotal time: 25 Min
    Het is altijd een fluitje van een cent om met de Thermomix mooie groene soepen te maken. Erwtensoep, waterkerssoep, soep van rucola, ... mogelijkheden genoeg. Doordat je de groene groenten maar heel even mee warmte laat opnemen en je ze daarna onmiddellijk mixt, krijg je een mooie frisse kleur. Ook deze spinaziesoep is groener dan groen!

    Ingredients

    • 1 ui
    • 2 aardappelen
    • 150 gr wit van prei
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 750 gr water
    • 1 kippenbouillonblokje
    • 200 gr verse spinazie
    • 2 eetlepels Philadelphia-kaas natuur
    • peper
    • zout

    Instructions

    1. Pel de ui en snij in vier. Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Was de prei en snij in grove stukken. Doe de groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
    2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
    3. Voeg het water en de kippenbouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
    4. Voeg de spinazie toe, spatel hem wat in het vocht zodat je meer plaats krijgt in de beker. Voeg de Philadelphia-kaas toe en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
    5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

    Gemengde speculaas

    Yield: een stuk van 14 op 24cm
    Author: Clevercooking
    Gemengde speculaas

    Gemengde speculaas

    Prep time: 30 MinCook time: 40 Mininactive time: 6 HourTotal time: 7 H & 10 M
    Een tijd geleden kreeg ik van een klant de vraag of ik een goed receptje had voor gevulde speculaas. Tot nu toe had ik dat nooit zelf gemaakt, tijd dus om zelf aan de slag te gaan. Het opbouwen van de laagjes (speculaas, amandelvulling, speculaas) is een beetje prutswerk en het speculaasdeeg kan je best enkele uren in de koelkast leggen voor je het uitrolt. Maar als je rustig de tijd neemt om de beschrijving op voorhand te lezen, lukt het jou zeker ook!

    Ingredients

    Voor de speculaas
    • 250 gr patisseriebloem
    • 8 gr bakpoeder
    • een flinke snuif zout
    • 6 gr speculaaskruiden
    • 130 gr blonde kandijsuiker
    • 30 gr melk
    • 5 gr citroensap
    • citroenrasp van 1/2 citroen
    • 130 gr koude boter in blokjes gesneden
    Voor de amandelvulling
    • 300 gr amandelpoeder
    • 200 gr bloemsuiker
    • 50 gr water
    • 1 ei
    • 1 koffielepel amandelessence
    Nodig voor de afwerking
    • eidooier
    • 1 koffielepel water
    • 9 hele gepelde amandelen (optioneel)
    • bakpapier
    • 1 rechthoekige bakvorm (ik gebruikte een vorm van 14cm x 24cm)
    • een deegroller
    • een insmeerborsteltje

    Instructions

    Voor de speculaas
    1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en kneed: 3 min/kneden.
    2. Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een bol van, wikkel in huishoudfolie en leg het deeg 6 uur in de koelkast. Maak de amandelvulling pas na de opstijftijd van de speculaas.
    Voor de amandelvulling
    1. Doe het amandelpoeder, de bloemsuiker en het water in de mengbeker en kneed: 1 min/kneden.
    2. Voeg het ei en de amandelessence toe en kneed verder: 40 sec/kneden. Haal uit de mengbeker en doe in een spuitzak.
    Voor de afwerking
    1. Verwarm de oven voor op 180°.
    2. Neem de bakvorm. Teken de grootte van de onderkant van de bakvorm over op een stuk bakpapier. Draai de bakvorm om en teken ook de bovenkant van de vorm over op het bakpapier. Deze rechthoek is wellicht een beetje groter. Knip de twee rechthoeken uit.
    3. Neem het speculaasdeeg uit de koelkast. Verwijder de huishoudfolie en halveer het deeg.
    4. Leg het kleinste stuk bakpapier op je werkvlak. Leg de ene helft van het speculaasdeeg op het bakpapier en rol het uit tot een dikte van ongeveer 2cm. Zorg ervoor dat het deeg het bakpapier helemaal bedekt. Draai het deeg om, het bakpapier zit nu bovenaan. Snij met een lang, scherp mes het deeg bij zodat het even groot is als het bakpapier. Draai het deeg opnieuw om en leg het in de bakvorm met het bakpapier onderaan.
    5. Neem de spuitzak met de amandelvulling, snij de zak open en spuit de vulling op het speculaasdeeg. Strijk de vulling zo glad mogelijk uit met een paletmes of met de achterkant van een lepel.
    6. Leg het grootste stuk bakpapier op je werkvlak. Neem de rest van het speculaasdeeg en rol het op dezelfde manier uit als het eerste stuk. Draai het deeg om zodat het bakpapier weer bovenaan ligt en snij het overtollige deeg weg. Leg het deeg met het bakpapier naar boven bovenop de amandelvulling. Verwijder nu het bovenste bakpapier. Misschien moet je nog een beetje overtollig speculaasdeeg wegsnijden. Het is de bedoeling dat de bovenste laag deeg mooi aangedrukt is op de amandelvulling.
    7. Klop de eidooier met het water los in een kommetje en bestrijk er de bovenkant van het speculaasdeeg mee.
    8. Halveer de gepelde amandelen in de lengte zodat elke helft een gladde en bolle kant heeft. Doe dit voorzichtig met een scherp keukenmesje. Leg de amandelhelften in een figuur naar keuze op het met ei bestreken speculaasdeeg.
    9. Zet de speculaas 40 min in de oven, maar leg na 20 minuten een stuk aluminiumfolie op het deeg zodat het niet te donker wordt.
    10. Neem de bakvorm uit de oven, laat 5 minuten afkoelen, keer de vorm om en haal de speculaas eruit.

    Gemengde groenten, mangosaldo en kippenblokjes

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Gemengde groenten, mangosalsa en kippenblokjes

    Gemengde groenten, mangosalsa en kippenblokjes

    Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
    Dit bonte hoofdgerecht van paprika's, wortelen, courgette en mango staat bij ons regelmatig op tafel. Het is gezond, licht en smeuïg en valt ook bij kinderen in de smaak. Naast de mangoblokjes die gemengd worden met de andere groenten, serveer je er apart een mangosalsa bij die je extra pit geeft met wat chilisaus. Kies rijpe mango's die al wat zacht aanvoelen en je krijgt echt een smakelijk bord!

    Ingredients

    Voor de mangosalsa
    • 1 rijpe mango
    • 15 gr chilisaus, of meer indien je van pit houdt
    Voor de groenten en kippenblokjes
    • 1 ui
    • 20 gr olijfolie
    • 3 wortelen
    • 1 rode paprika
    • 1 gele paprika
    • 1 courgette
    • 300 gr water
    • 1 groentenbouillonblokje
    • 1 rijpe mango
    • 2 aardappels
    • 2 kipfilets
    • olijfolie
    • zout
    • paprikapoeder
    • currypoeder

    Instructions

    Voor de mangosalsa
    1. Schil de mango, snij het vruchtvlees eraf en doe het fruit in grove stukken gesneden in de mengbeker. Voeg de chilisaus toe en warm op: 5 min/100°/snelheid 1.
    Voor de groenten en kippenblokjes
    1. Pel de ui en snij in vier. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
    2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
    3. Rasp de wortelen, snij ze in de lengte in twee en snij elk stuk in halve maantjes van ongeveer 1 cm dik.
    4. Schil de paprika's en snij ze in stukken van 1,5cm.
    5. Was de courgette, laat de schil eraan. Snij de courgette in de lengte in twee en snij elke helft nog eens in de lengte door. Snij elk stuk in schijfjes van ongeveer 1cm dikte.
    6. Doe de wortelen, de paprika's en de courgette in de mengbeker. Voeg het water en de groentenbouillon toe en gaar: 10 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
    7. Schil de mango, snij het vruchtvlees eraf en snij dat in blokjes. Hou opzij, ze worden pas op het einde van de bereiding toegevoegd.
    8. Schil de aardappels, snij ze in plakken van 0,5 cm en snij kleine blokjes van ongeveer 1cm.
    9. Voeg de aardappelen toe en gaar verder: 8 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
    10. Snij ondertussen de kipfilets in blokjes, kruid ze met zout, paprikapoeder en currypoeder en bak ze in wat olijfolie gaar in een pan.
    11. Voeg de mangoblokjes en de gebakken kippenblokjes toe en meng: 2 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
    12. Giet het stoofpotje af in een vergiet en laat even uitlekken.
    13. Serveer alles met de opzij gehouden, lauwe mangosalsa.

    Raapjessoep met spekjes

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Raapjessoep met spekjes

    Raapjessoep met spekjes

    Cook time: 30 MinTotal time: 30 Min
    Rapen zijn wellicht niet de meest verkochte groenten in de supermarkt. Tot voor kort gebruikte ik ze eigenlijk enkel in een hutsepot. Tijd dus om ze ook eens in een winters soepje te proberen. In combinatie met ui, prei en een aardappeltje krijg je een lekkere zachte soep. De spekjes zorgen voor een smakelijk accent, maar je kan die natuurlijk ook achterwege laten.

    Ingredients

    • 1 ui
    • 1 wit van prei
    • 1 bussel raapjes
    • 1 aardappel
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 kippenbouillonblokje
    • 700 gr water
    • 100 gr spekblokjes

    Instructions

    1. Pel de ui en snij in vier. Was de prei en snij in grove stukken. Schil de aardappel en snij in grove stukken. Doe alle groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
    2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
    3. Voeg de kippenbouillon en het water toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
    4. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
    5. Voeg de spekjes toe en gaar: 4 min/90°/linksomdraai/snelheid 2.