Hete bliksem

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Hete bliksem

Hete bliksem

Kooktijd: 40 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Misschien ben je niet zo vertrouwd met de naam van dit recept. Voor Nederlanders behoort deze ovenschotel ongetwijfeld tot de nationale keukentraditie. In principe heeft het 3 laagjes: appel-of perenmoes, goed gekruid gehakt en aardappelpuree.Je kan dit gerecht gerust op voorhand maken en het dan een half uurtje in de oven zetten. Dit gerecht zal geen schoonheidsprijs winnen wanneer je het op het bord serveert, maar smulplezier voor jong en oud is wél gegarandeerd.

Ingredienten

Voor de appelmoes
  • 6 appels (ik gebruikte boskoop, maar jonagold is ook prima)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 40 gr kristalsuiker
Voor het gehakt
  • 1 ui
  • 500 gr gemengd gehakt
  • zout
  • cayennepeper
Voor de aardappelpuree
  • 700 gr bloemige aardappelen
  • 170 gr melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 100 gr geraspte kaas

Instructies

Voor de appelmoes
  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij alle kwartjes in grove stukken. Doe ze in de mengbeker en kook: 10 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  2. Voeg de vanillesuiker en kristalsuiker toe en meng: 1 min/linksomdraai/snelheid 1. Mix eventueel enkele seconden op snelheid 5 indien je geen stukjes in je appelmoes wilt.
  3. Doe de appelmoes in een ovenschaal.
Voor het gehakt
  1. Pel de ui en versnipper ze.
  2. Zet een pan op het vuur met een beetje vetstof. Bak het gehakt rul. Indien het gehakt niet erg gekruid is, voeg je er wat extra zout en cayennepeper aan toe zodat het goed afsmaakt. Plet het niet te veel, je mag wat grotere stukken gehakt overhouden. Laat het gehakt mooi kleuren en verdeel het daarna over de appelmoes in de ovenschaal.
Voor de aardappelpuree
  1. Plaats de vlinder.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken (1cm). Voeg ze toe aan de mengbeker.
  3. Voeg de melk toe en kook: 20 min/98°/linksomdraai/snelheid 1.
  4. Verwarm de oven voor op 190°.
  5. Kruid de aardappelen met peper, zout en nootmuskaat. Pureer (nog steeds met de vlinder op het mes): 20 sec/snelheid 3.
  6. Verdeel de puree over het gehakt in de ovenschaal.
  7. Strooi de geraspte kaas over het gehakt.
  8. Zet de ovenschaal gedurende 30 minuten in de oven op 190°. De laatste 5 minuten kan je de schaal nog even onder de grill zetten voor een mooi korstje.