Kerstpavlova met rood fruit

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Kerstpavlova

Kerstpavlova

Kooktijd: 45 MinInactive time: 2 HourTotale tijd: 2 H & 45 M
Op een feesttafel wil het oog ook wat. Deze mooie pavlova met kerstkleuren is dan ook een perfecte afsluiter.

Ingredienten

Voor de meringue
  • 4 eiwitten
  • 115 gr kristalsuiker
  • 85 gr bloemsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel vanille-extract
Voor de mascarponecrème
  • 120 gr room
  • 250 gr mascarpone
  • 25 gr vanillesuiker
Voor de afwerking van de pavlova
  • 100 gr frambozen
  • 100 gr bosbessen
  • 100 gr rode bessen
  • enkele blaadjes munt
  • eventueel frambozencoulis

Instructies

Voor de meringue
  1. Neem een bakpapier ter grootte van de bakplaat en teken er met een potlood 2 cirkels op waarbinnen je straks de meringue zal spuiten. Ik gebruikte een groot bord met een diameter van 23cm en een klein bord met een diameter van 15cm. Draai het bakpapier om en leg het op de bakplaat.
  2. Verwarm de oven voor op 140°.
  3. Zorg voor een vetvrije mengbeker, mes en de vlinder.
  4. Meng de kristalsuiker en de poedersuiker in een kommetje.
  5. Zet de vlinder op het mes. Plaats de vlinder zodat de klopruimte tussen de messen het grootst is.
  6. Voeg de eiwitten toe.
  7. Schakel het toestel in zonder tijdsinstelling en laat het kloppen op snelheid 3,5.
  8. Voeg na ongeveer 1 minuut de suiker lepel per lepel toe via de dekselopening. Doet dit niet te snel. Voeg daarna, terwijl het toestel nog steeds draait het citroensap en het vanille-extract toe.
  9. Schakel het toestel uit (na ongeveer 4 min). Je hebt nu een mooie blinkende massa.
  10. Verwijder de vlinder. Doe het opgeklopt eiwit in een spuitzak met een breed, rond spuitmondje.
  11. Plak het bakpapier vast op de bakplaat met een beetje meringue.
  12. Spuit mooie hoge hoopjes tussen de gemarkeerde lijnen, de hoopjes moeten elkaar raken. Je hebt nu een krans.
  13. Maak in elk hoopje met een lepel een “nestje” waar straks de crème in kan.
  14. Verlaag de oventemperatuur tot 130°.
  15. Zet de bakplaat met de meringe gedurende 1 uur in de oven op 130°.
  16. Schakel de oven uit en laat de meringe nog 1 uur drogen zonder de ovendeur te openen.
  17. Leg de meringue voorzichtig op een grote schaal.
Voor de mascarponecrème
  1. Zet de vlinder op het mes.
  2. Voeg room, mascarpone en vanillesuiker toe aan de mengbeker. Stel het toestel in op snelheid 3,5 zonder tijd in te stellen, haal het maatbekertje na de start uit het deksel en hou het kloppen in de gaten. Stop het toestel vanaf het moment dat het mengsel mooi dik opgeklopt is. De tijd hiervoor is afhankelijk van het vetgehalte van de room. Klop in elk geval niet te lang, anders krijg je brokken. Ik heb 40 sec geklopt.
  3. Doe de crème in een spuitzak.
Voor de afwerking van de pavlova
  1. Spuit (of lepel) in elke meringue-nestje wat mascarponeroom.
  2. Versier de room dan verder met rood fruit en kleine muntblaadjes
  3. Serveer de pavlovakrans in zijn geheel aan tafel en snij hem dan pas aan in porties.
  4. Je kan op elk bord wat frambozencoulis lepelen, een portie pavlova in het bord leggen en nog wat extra rood fruit toevoegen rond de pavlova. Heb je nog wat mascarponeroom over, dan kan je in elk bord nog een extra toefje spuiten.