Cantucci

Aantal porties: 30 koekjes
Auteur: Clevercooking
Cantucci

Cantucci

Kooktijd: 10 MinInactive time: 60 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Cantucci zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes die tweemaal gebakken worden. Ze worden vaak geserveerd met een zoete dessertwijn waar je ze in kan soppen, maar zelf kies ik daar liever een kopje koffie of thee voor.

Ingredienten

  • 250 gr bloem
  • 180 gr suiker
  • een snuif zout
  • 8 gr bakpoeder
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 1/2 koffielepel kardemonpoeder
  • het merg van 1 vanillestokje
  • zestes van 1 citroen
  • zestes van 1 sinaasappel
  • 2 hele eieren + 1 eierdooier
  • 20 gr pastis (of andere anijslikeur)
  • 180 gr ongepelde, ongezouten amandelen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°. Leg een bakpapier of siliconen matje op een bakplaat.
  2. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de amandelen in de mengbeker en kneed: 2 min/kneedfunctie.
  3. Voeg de amandelen toe en kneed nog even verder: 40 sec/kneedfunctie.
  4. Je bekomt een nog vrij kleverige massa. Stort deze uit op de beklede bakplaat en maak er een zo compact mogelijke vorm van die overal even hoog is (ongeveer 3cm).
  5. Bak in de oven gedurende 30 min op 180°.
  6. Haal uit de oven en laat 10 min afkoelen.
  7. Verlaag de oventemperatuur naar 150°.
  8. Leg de wat afgekoelde koek op een snijplank en snij hem eerst in lange repen van ongeveer 2cm breedte. Snij de repen dan nog eens door. Leg de koekjes opnieuw op de beklede bakplaat, deze keer met de binnenzijde omhoog. Bak verder in de oven: 15 min op 150°.
  9. Deze harde koekjes kan je enkele dagen bewaren in een blikken trommel.

Quiche met asperges en gerookte zalm

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Quiche met asperges en gerookte zalm

Quiche met asperges en gerookte zalm

Kooktijd: 40 MinInactive time: 40 MinTotale tijd: 1 H & 20 M
De Thermomix is ideaal om asperges te stomen. In de bovenste varomaschaal geraak je ongeveer een halve kilogram kwijt. In dit recept maken we er een heerlijke quiche mee en combineren we de asperges met gerookte zalm. Het zanddeeg voor de quiche gaat eerst een kwartiertje de oven in om "blind" te bakken dwz dat het deeg eerst even voorgebakken wordt met droge linzen, bonen of bakparels die ervoor zullen zorgen dat het deeg op zijn plaats blijft. Pas daarna gaat de echte vulling op het deeg en wordt er een tweede keer gebakken.

Ingredienten

  • 500 gr asperges
  • 1000 gr water
  • 1 rol kant-en-klaar zanddeeg
  • een klein klontje boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 200 gr gerookte zalm
  • 50 gr platte peterselie
  • 4 eieren
  • 250 gr room
  • peper

Instructies

  1. Schil de asperges met een dunschiller, snij het houterige einde af. Neem de varomaschalen en leg de asperges op het platte gedeelte. Plaats de platte schaal op de diepe varomaschaal (die leeg blijft) en sluit af met het deksel.
  2. Doe 1000 gr water in de mengbeker. Plaats de varomaschalen en stoom: 25 min/varoma/snelheid 1.
  3. Verwarm de oven voor op 180°.
  4. Neem een taartvorm, bestrijk hem met een klein beetje boter en strooi er wat bloem over. Draai de taartvorm ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  5. Leg de zanddeeg in de vorm en druk goed aan. Leg een bakpapier op het deeg en strooi er gedroogde bonen/linzen of bakparels in om de taart "blind" te bakken.
  6. Zet de vorm in de oven gedurende 15 min op 180°.
  7. Haal de asperges uit de varomaschaal, laat even afkoelen en snij ze in gelijke stukken.
  8. Snij de gerookte zalm in stukken.
  9. Spoel de mengbeker uit en droog hem goed af.
  10. Doe de platte peterselie in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 6. Spatel naar beneden en herhaal: 5 sec/snelheid 6. Haal de peterselie uit de mengbeker en hou opzij. Reinig de mengbeker.
  11. Doe de eieren, de room en wat peper in de mengbeker en klop los: 20 sec/snelheid 4.
  12. Haal de voorgebakken bodem uit de oven, neem het bakpapier met de bonen/linzen/bakparels eruit en hou deze opzij voor een volgende keer.
  13. Beleg de bodem met de gerookte zam, de asperges en de gehakte peterselie. Giet er dan de ei/roommengeling over en bak verder in de oven gedurende 30 min op 180°.
  14. Haal uit de vorm en serveer warm of koud met een slaatje.

Groentesoepje met oosters tintje

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Groentesoepje met oosters tintje

Groentesoepje met oosters tintje

Kooktijd: 25 MinTotale tijd: 25 Min
Dit soepje met wat gember en citroengras is een goed alternatief als je een groentesoep een wat oosterse twist wilt geven. Wanneer je er ook nog wat dunne pasta aan toevoegt, is deze soep een volwaardig lunchgerecht. Serveer ze dan met een dikke snee brood en je hebt alleen tevreden gezichten aan tafel.

Ingredienten

  • 10 gr gember
  • 100 gr ui
  • 100 gr wit van prei
  • 2 teentjes look
  • 20 gr olie
  • 250 gr champignons
  • 1 stengel citroengras
  • 1000 gr water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 80 gr korte pasta
  • 100 gr gekookte roze garnalen
  • peper
  • zout
  • enkele blaadjes koriander

Instructies

  1. Schil de gember, snij in grove stukken en doe in de mengbeker. Hak: 3 sec/snelheid 8. Spatel naar beneden.
  2. Pel de ui en snij in grove stukken. Spoel de prei en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui, prei en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakken. Doe ze in de mengbeker.
  5. Kneus het citroengras met een scherp mes.
  6. Voeg het citroengras, het water, de bouillonblokjes en de pasta toe en roer alles even rond met de spatel. Kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de garnalen toe en kook verder: 10 min/100°/snelheid 1.
  8. Proef en kruid de saus naar smaak bij met wat peper en zout.
  9. Verwijder het citroengras.
  10. Serveer meteen en werk af met enkele blaadjes koriander.

Mouhalabieh

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Mouhalabieh

Mouhalabieh

Mouhalabieh is een puddingdessert uit de Libanese keuken. De pudding wordt geparfumeerd met oranjebloesemwater en afgewerkt met een siroop van citroen en honing. De groene pistachenootjes zorgen voor het crunchy effect. Een lekker dessertje dat klaar is in 10 minuten. Daarna nog wel laten afkoelen in de koelkast.

Ingredienten

  • 800 gr melk
  • 80 gr suiker
  • 70 gr maïzena
  • 10 gr oranjebloesemwater
  • sap van 1 citroen
  • 4 eetlepels honing
  • 50 gr gehakte pistachenoten

Instructies

  1. Doe de melk, de suiker en de maïzena in de mengbeker en gaar: 9 min/95°/snelheid 4.
  2. Voeg het oranjebloesemwater toe en meng: 30 sec/snelheid 4.
  3. Doe in glaasjes of kommetjes en laat minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
  4. Meng in een kommetje het citroensap en de honing.
  5. Giet voor het serveren in elk glaasje wat citroen/honingsiroop en werk af met wat gehakte pistachenoten.

Vispannetje

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Vispannetje

Vispannetje

Kooktijd: 40 MinTotale tijd: 40 Min
In dit makkelijke recept gebruiken we alle niveaus van de Thermomix: het kookmandje om aardappeltjes en wortelen te stomen, de varomaschaal voor de vis en het stoomvocht in de beker wordt gebruikt om een lekkere gebonden saus klaar te maken. Een ideaal gerecht als je snel een gezond en smakelijk bord op tafel wil zetten!

Ingredienten

  • 1 ui
  • 20 gr olijfolie
  • 100 gr witte wijn
  • 50 gr Noilly Prat (=vermouth, makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 350 gr water
  • 1 visbouillonblokje
  • 250 gr krielaardappelen
  • 200 gr wortelen
  • 250 gr kabeljauwfilet
  • 250 gr zalmfilet
  • 8 voorgekookte scampi's
  • 50 gr room
  • 15 gr maïzena
  • peper
  • zout
  • enkele takjes verse bieslook.

Instructies

  1. Pel de ui en snij in vier. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de witte wijn en de Noilly Prat toe en kook: 6 min/varoma/snelheid 1.
  4. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes (ongeveer 1,5cm). Doe ze in het kookmandje.
  5. Voeg het water en het visbouillonblokje toe aan de mengbeker. Plaats het kookmandje in de beker en stoom: 8 min/varoma/snelheid 1.
  6. Schil de wortelen, snij ze in de lengte door en snij dan stukjes van ongeveer 1cm breed.
  7. Voeg de wortelen toe aan de aardappelen in het kookmandje en stoom verder: 4 min/varoma/snelheid 1.
  8. Snij de vis in hapklare stukken. Leg ze op het platte gedeeltje van de varomaschaal (de diepe varomaschaal blijft leeg). Voeg ook de scampi's toe en kruid alles met peper en zout (of andere kruiden naar keuze). Sluit af met het varomadeksel.
  9. Verwijder de maatbeker, plaats de varomaschaal en stoom verder: 6 min/varoma/snelheid 1.
  10. Verwijder de varomaschaal en het kookmandje met behulp van de spatel en hou opzij.
  11. Voeg de room en de maïzena toe en gaar verder: 4 min/90°/snelheid 3,5.
  12. Voeg groenten, saus en vis samen en werk af met fijngesneden bieslook.

Preisoep met peer en krokantje van serranoham

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Preisoep met peer en krokantje van serranoham

Preisoep met peer en krokantje van serranoham

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Op het eerste gezicht is het misschien een wat speciale combinatie: een preisoep met peer. Maar dit makkelijke soepje is helemaal in balans. Het krokantje van serranoham zorgt voor een smakelijke en mooie afwerking. Je maakt het in de oven klaar terwijl de soep gaart. Een aanrader!

Ingredienten

  • 50 gr dun gesneden serranoham
  • 200 gr prei
  • 100 gr ui
  • 20 gr olijfolie
  • 150 gr aardappel
  • 600 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 kleine rijpe peren
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 100°.
  2. Leg een bakpapier op een ovenplaat en leg er de serranoham op. Bak krokant in de oven gedurende 30 min op 100°.
  3. Pel de ui en was de prei. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  4. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  5. Schil de aardappel en snij in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de mengbeker en stoof verder aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  7. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in stukken. Voeg toe aan de mengbeker en kook verder: 10 min/100°/snelheid 1.
  8. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10.
  9. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  10. Haal de serranoham uit de oven.
  11. Serveer de soep met enkele krokant gebakken stukken serranoham.

Vanille-amandelpudding met arrowroot als bindmiddel

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Vanille-amandelpudding met arrowroot als bindmiddel

Vanille-amandelpudding met arrowroot als bindmiddel

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
De combinatie van amandelmelk, vanille en kokosbloesemsuiker geeft een mooie diepe smaak aan deze makkelijke pudding. In dit recept wordt arrowroot gebruikt als bindmiddel.

Ingredienten

  • 500 gr amandelmelk
  • 1/2 vanillestok
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • 35 gr arrowroot
  • 1 eetlepel koud water
  • enkele amandelschilfers voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de amandelmelk in de beker.
  2. Schraap het merg uit een half vanillestokje en voeg merg en stokje toe aan de melk.
  3. Voeg de kokosbloesemsuiker en het ei toe en gaar: 5 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Los de arrowroot op in een kommetje met 1 eetlepel koud water.
  5. Doe de opgeloste arrowroot in de mengbeker en kook verder: 2 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  6. Verwijder het vanillestokje en giet de pudding in glazen of kommetjes. Werk af met enkele amandelschilfers.

Vanille-amandelpudding met maïzena als bindmiddel

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Vanille-amandelpudding met maïzena als bindmiddel

Vanille-amandelpudding met maïzena als bindmiddel

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
De combinatie van amandelmelk, vanille en kokosbloesemsuiker geeft een mooie diepe smaak aan deze makkelijke pudding. In dit recept wordt maïzena gebruikt als bindmiddel.

Ingredienten

  • 500 gr amandelmelk
  • 1/2 vanillestok
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • 30 gr maïzena
  • enkele amandelschilfers voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de amandelmelk in de beker.
  2. Schraap het merg uit een half vanillestokje en voeg merg en stokje toe aan de melk.
  3. Voeg de kokosbloesemsuiker, het ei en de maïzena toe en gaar: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Verwijder het vanillestokje en giet de pudding in glazen of kommetjes. Werk af met enkele amandelschilfers.

Pittige pitabroodjes met groenten en kip

Aantal porties: 5
Auteur: Clevercooking
Pittige pitabroodjes met groentenslaatje en kip

Pittige pitabroodjes met groentenslaatje en kip

Kooktijd: 15 MinTotale tijd: 15 Min
Lunch of avondmaal, deze gevulde pitabroodjes zullen altijd smaken. De pittige smaak dankt dit gerecht natuurlijk aan de srirachasaus die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. We gebruiken de Thermomix om in enkele seconden een smakelijk groentenslaatje te hakken met venkel, wortelen en appel. En heb je liever een veggie-variant, dan kan ik je beloven dat de broodjes ook heerlijk zijn zonder kip.

Ingredienten

  • 1/2 venkel
  • 2 wortelen
  • 1 appel
  • 20 gr boter
  • 400 gr kippenborstreepjes
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • 4 eetlepels srirachasaus
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 koffielepels mosterd
  • 4 eetlepels limoensap
  • 5 pitabroodjes
  • enkele blaadjes sla

Instructies

  1. Was de venkel en rasp de wortelen. Snij in grove stukken. Was de appel, verwijder het klokhuis en snij eveneens in grove stukken. Doe de stukken venkel, wortel en appel in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  2. Zet een pan op het vuur en smelt de boter. Kruid de kippenborstreepjes met peper, zout en paprikapoeder. Bak de stukjes aan beide kanten.
  3. Maak ondertussen de pittige saus. Roer de srirachasaus, de mayonaise, de mosterd en het limoensap in een kommetje door elkaar en hou opzij.
  4. Warm de pitabroodjes op in de broodrooster. Uiteraard kan het ook in een voorverwarmde oven van 180°. Reken dan zo'n 5 minuten.
  5. Snij de broodjes deels open en besmeer de binnenkant boven en onder met de saus. Leg er vervolgens een blaadje sla op, een ruime portie gehakte groentjes en de warme kippenlapjes.

Soepje van wortel en zongedroogde tomaatjes

Aantal porties: 6
Auteur: Clevercooking
Soepje van wortel en zongedroogde tomaatjes

Soepje van wortel en zongedroogde tomaatjes

Kooktijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
Een soepje is altijd een goeie manier om voor de dagelijkse portie vitaminen te zorgen. En de zongedroogde tomaatjes in dit recept zorgen voor een subtiele twist.

Ingredienten

  • 500 gr wortelen
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 20 gr olijfolie
  • 1 aardappel
  • 1 blaadje laurier
  • 3 takjes tijm
  • 60 gr zongedroogde tomaatjes + wat extra voor de afwerking van de soep.
  • 700 gr water
  • 1+1/2 groentenbouillonblokje
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Rasp de wortelen en pel de sjalotten en het teentje look. Snij de wortelen en de sjalotten in grove stukken en doe ze samen met de look in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappel en snij hem in kleine stukjes. Doe in de mengbeker en voeg de laurier toe. Bind de takjes tijm samen met een keukentouwtje dat je kort afknipt. Doe de takjes ook in de mengbeker samen met de zongedroogde tomaatjes, het water en de groentenbouillon. Kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Verwijder het laurierblad en de tijm. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer met wat achtergehouden tomaatjes.

Courgette-wortelsoep

Cordon bleu

Broodpudding met banaan

Kerstpavlova met rood fruit

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Kerstpavlova

Kerstpavlova

Kooktijd: 45 MinInactive time: 2 HourTotale tijd: 2 H & 45 M
Op een feesttafel wil het oog ook wat. Deze mooie pavlova met kerstkleuren is dan ook een perfecte afsluiter.

Ingredienten

Voor de meringue
  • 4 eiwitten
  • 115 gr kristalsuiker
  • 85 gr bloemsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel vanille-extract
Voor de mascarponecrème
  • 120 gr room
  • 250 gr mascarpone
  • 25 gr vanillesuiker
Voor de afwerking van de pavlova
  • 100 gr frambozen
  • 100 gr bosbessen
  • 100 gr rode bessen
  • enkele blaadjes munt
  • eventueel frambozencoulis

Instructies

Voor de meringue
  1. Neem een bakpapier ter grootte van de bakplaat en teken er met een potlood 2 cirkels op waarbinnen je straks de meringue zal spuiten. Ik gebruikte een groot bord met een diameter van 23cm en een klein bord met een diameter van 15cm. Draai het bakpapier om en leg het op de bakplaat.
  2. Verwarm de oven voor op 140°.
  3. Zorg voor een vetvrije mengbeker, mes en de vlinder.
  4. Meng de kristalsuiker en de poedersuiker in een kommetje.
  5. Zet de vlinder op het mes. Plaats de vlinder zodat de klopruimte tussen de messen het grootst is.
  6. Voeg de eiwitten toe.
  7. Schakel het toestel in zonder tijdsinstelling en laat het kloppen op snelheid 3,5.
  8. Voeg na ongeveer 1 minuut de suiker lepel per lepel toe via de dekselopening. Doet dit niet te snel. Voeg daarna, terwijl het toestel nog steeds draait het citroensap en het vanille-extract toe.
  9. Schakel het toestel uit (na ongeveer 4 min). Je hebt nu een mooie blinkende massa.
  10. Verwijder de vlinder. Doe het opgeklopt eiwit in een spuitzak met een breed, rond spuitmondje.
  11. Plak het bakpapier vast op de bakplaat met een beetje meringue.
  12. Spuit mooie hoge hoopjes tussen de gemarkeerde lijnen, de hoopjes moeten elkaar raken. Je hebt nu een krans.
  13. Maak in elk hoopje met een lepel een “nestje” waar straks de crème in kan.
  14. Verlaag de oventemperatuur tot 130°.
  15. Zet de bakplaat met de meringe gedurende 1 uur in de oven op 130°.
  16. Schakel de oven uit en laat de meringe nog 1 uur drogen zonder de ovendeur te openen.
  17. Leg de meringue voorzichtig op een grote schaal.
Voor de mascarponecrème
  1. Zet de vlinder op het mes.
  2. Voeg room, mascarpone en vanillesuiker toe aan de mengbeker. Stel het toestel in op snelheid 3,5 zonder tijd in te stellen, haal het maatbekertje na de start uit het deksel en hou het kloppen in de gaten. Stop het toestel vanaf het moment dat het mengsel mooi dik opgeklopt is. De tijd hiervoor is afhankelijk van het vetgehalte van de room. Klop in elk geval niet te lang, anders krijg je brokken. Ik heb 40 sec geklopt.
  3. Doe de crème in een spuitzak.
Voor de afwerking van de pavlova
  1. Spuit (of lepel) in elke meringue-nestje wat mascarponeroom.
  2. Versier de room dan verder met rood fruit en kleine muntblaadjes
  3. Serveer de pavlovakrans in zijn geheel aan tafel en snij hem dan pas aan in porties.
  4. Je kan op elk bord wat frambozencoulis lepelen, een portie pavlova in het bord leggen en nog wat extra rood fruit toevoegen rond de pavlova. Heb je nog wat mascarponeroom over, dan kan je in elk bord nog een extra toefje spuiten.

Hertenkalffilet grand veneur met wintergroenten en aardappelgratin

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Hertenkalffilet grand veneur met wintergroenten en aardappelgratin

Hertenkalffilet grand veneur met wintergroenten en aardappelgratin

Bereidingstijd: 1 H & 30 MKooktijd: 1 H & 30 MInactive time: 1 HourTotale tijd: 4 Hour
In dit feestelijk menuutje wordt de stoomfunctie van de Thermomix maximaal ingezet.

Ingredienten

Voor de aardappelgratin
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr room(voorzie nog 100 gr extra indien je een wat grotere ovenschaal gebruikt, ik gebruikte een schaal van 21x21cm)
  • 250 gr melk
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 1 kruidentuiltje van 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn en 1 blaadje laurier (vastgebonden met een keukentouwtje dat je strak afknipt zodat het touw niet tussen de messen draait)
  • 1,400 kg aardappelen (niet bloemig)
  • een klontje boter om de ovenschaal mee in te vetten
  • 200 gr gemalen kaas (120 gr + 80 gr)
Voor de groenten
  • 12 stukjes klein witloof
  • 200 gr spruitjes
  • 2 dikke plakken butternutpompoen van 2,5cm elk, gebruik het deel van de butternutpompoen zonder pitten
  • 1000 gr water
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 250 gr paddenstoelen naar keuze
  • een scheutje olijfolie
  • een klontje boter
  • 250 gr gemengde paddenstoelen
  • 1,200 kg hertenkalffilet
  • fleur de sel (grof zout)
  • eventueel enkele eetbare bloemetjes
Voor de saus grand veneur
  • 1 ui
  • 2 sjalotten
  • 2 wortels
  • 30 gr boter (20 gr + 10 gr die je tot gebruik in de koelkast bewaart)
  • 20 gr bloem
  • 2 takjes tijm + 1 laurierblad (vastgebonden met een keukentouwtje dat je strak afknipt zodat het touw niet tussen de messen draait)
  • 125 gr rode wijn
  • 20 gr rode wijnazijn
  • 190 gr wildfond
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel rodebessengelei
  • eventueel wat maïzena roux om de saus verder te binden

Instructies

Voor de aardappelgratin
  1. Pel de knoflook, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de melk, de room, zout, peper, nootmuskaat en kruidentuiltje toe en verwarm: 15 min/90°/linksomdraai/snelheid 1.
  3. Schil ondertussen de aardappelen.
  4. Snij de aardappelen met behulp van een mandoline (of met de hand) in gelijke dunne plakjes van ongeveer 2 mm.
  5. Verwarm de oven op 180°.
  6. Neem een ovenschaal en wrijf met een klontje boter over de bodem en de rand om de schaal wat in te vetten.
  7. Bedek de bodem dakpansgewijs met 1 laag aardappelplakjes.
  8. Strooi er een dunne laag gemalen kaas over.
  9. Herhaal dit: telkens een laag aardappelplakjes en een laagje gemalen kaas. Opgelet: op de laaste laag aardappelplakjes strooi je nog geen kaas!
  10. Haal het kruidenboeket uit de mengbeker en giet het room/melkmengsel over de aardappelplakjes. Vul eventueel aan met nog wat extra room.
  11. Zet 30 min in de oven op 180°.
  12. Neem de ovenschaal uit de oven en strooi er de laatste laag kaas over. Gaar dan nog 20 min in de oven op 180°. Hou de gratin in de gaten, als de kaas te erg kleurt, leg er dan een vel aluminiumfolie op.
  13. Neem de gratin uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en steek er met een uitsteker mooie porties uit. Dep even af op wat keukenpapier voor je de gratin op de borden legt.
Voor de groenten
  1. Vul de mengbeker met 1 liter water.- Reinig het witloof en leg de witloofstronkjes op de platte varomaschaal. Kruid de stronkjes met peper en zout. Zet de platte varomaschaal op de diepe, die voorlopig leeg blijft. Dek af met het varomadeksel. Zet alles op het deksel van de mengbeker en stoom: 15 min/varoma/snelheid 1.
  2. Maak de spruitjes schoon en spoel ze even onder koud stromend water.
  3. Doe de spruitjes in het kookmandje en kruid ze met peper, zout en een beetje nootmuskaat. Neem de varomaschaal even af en zet het kookmandje met de spruitjes in de mengbeker. Zet de varomaschaal met het witloof opnieuw op het deksel van de mengbeker en stoom verder: 20 min/varoma/snelheid 1.
  4. Leg de plakken butternutpompoen op een snijplank en snij er met een kleine uitsteker 6 kleine rondjes uit. Neem een uitsteker die een klein beetje groter is en snij er 3 rondjes mee uit. Halveer deze rondjes met een mes.
  5. Neem het varomadeksel af, draai het om en leg de platte varomaschaal even op het omgekeerde deksel. Leg de pompoenrondjes in de diepe varomaschaal en kruid ze met een goeie hoeveelheid peper en zout. Zet de platte varomaschaal met het witloof opnieuw op het deksel en sluit af met het varomadeksel. Het kookmandje met de spruitjes blijft nog steeds in de mengbeker. Stoom een laatste keer: 5 min/varoma/snelheid 1.
  6. Verwijder de varomaschaal en laat het witloof uitlekken op de platte varomaschaal.
  7. Verwijder het kookmandje uit de mengbeker met behulp van de spatel en hou het mandje onder koud stromend water om de garing van de spruitjes te stoppen. Leg ze eventueel in ijswater. Door ze zo snel mogelijk af te koelen, zullen ze ook mooi groen blijven.
  8. Spoel ook de pompoenstukjes af onder koud stromend water zodat ze knapperig blijven.
  9. Hou alle groenten opzij.
Voor de saus grand veneur
  1. Pel de ui en de sjalotten en snij in grove stukken. Reinig de wortel en snij in grove stukken.
  2. Doe ui, sjalotten en wortelen in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg 20 gr boter en de bloem toe aan de mengbeker en meng: 2 min/100°/snelheid 1.
  5. Doe de rode wijn en de wijnazijn in de mengbeker en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg de wilfond en het kruidentuiltje toe en kook in zonder maatbekertje maar met het antispatdeksel of het kookmandje bovenop het gewone deksel: 40 min/90°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Zeef de saus boven een ruime kom en druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de groenten. De groenten doe je weg.
  8. Spoel de mengbeker uit en doe de gezeefde saus opnieuw in de mengbeker.
  9. Voeg de overige 10 gr koude boter en de rodebessengelei toe en smelt: 2 min/90/snelheid 2.
  10. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Vind je de saus nog te lopend, dan kan je een eetlepel maïzena roux toevoegen en nog even verder garen: 2 min/90°/snelheid 2.
Serveren van het gerecht
  1. Indien je de gratin op voorhand hebt klaargemaakt: verwarm de oven voor op 160°. Warm de klaargemaakte gratin 20 à 30 min opnieuw op in de oven.
  2. Bak het vlees mooi rosé, laat het 10 minuten rusten onder aluminiumfolie terwijl je de groenten afwerkt. Snij het vlees daarna in dikke plakken.
  3. Bak het witloof, de spruitjes en de pompoen op in wat boter, snij enkele spruitjes in de helft en enkele in vier. Hou de groenten warm.
  4. Bak de paddenstoelen op een hoog vuur in een pan met wat olijfolie en een klontje boter.
  5. Warm de saus op als je ze vooraf hebt klaargemaakt.
  6. Steek met een metalen ring rondjes uit de gratin. Dep ze even af op wat keukenpapier en plaats ze in het midden van het bord.
  7. Schik het witloof, de spruitstukjes en de pompoen op het bord. Leg er de gebakken paddenstoelen bij.
  8. Leg 2 mooie stukken vlees op het bord en bestrooi ze met een beetje fleur de sel.
  9. Werk het bord af met de saus en eventueel wat eetbare bloemetjes.

Garnaalkroketten

Aantal porties: 15 à 20 kroketten
Auteur:
Garnaalkroketten

Garnaalkroketten

Bereidingstijd: 1 H & 30 MKooktijd: 30 MinInactive time: 12 HourTotale tijd: 14 Hour
Een superlekkere kroket met veel garnalen maak je gewoon zelf. Je schakelt de Thermomix in om de vulling van de kroket te maken. Zo ben je al een heel eind op weg voor een kroket met echt veel smaak.

Ingredienten

Voor de bisque
  • 1 kg ongepelde garnalen
  • 1 ui
  • 20 gr boter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 liter water
  • een flinke snuif cayennepeper
Voor de vulling
  • 6 gr gelatine
  • 80 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 500 gr bisque (zie hierboven)
  • 2 eidooiers
  • 50 gr room
  • tabasco
  • peper
  • zout
Voor het paneren en bakken
  • 4 eetlepels bloem (2+2)
  • 6 eiwitten (3+3)
  • 200gr paneermeel (100gr+100gr)
  • frituurolie
  • optioneel voor het serveren: een schijfje citroen en wat krulpeterselie

Instructies

Voor de bisque (minstens één dag van tevoren)
  1. Pel de garnalen, doe ze in een kommetje, dek af met plastic folie en zet ze in de koelkast.
  2. Pel de ui en snij in grove stukken.
  3. Smelt de boter in een ruime kookpot, voeg de gesneden ui toe en stoof even aan.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en laten 3 minuten verder aanstoven.
  5. Voeg de garnalenpantsers toe, de cayennepeper en roer gedurende 2 minuten om.
  6. Voeg het water toe en breng aan de kook.
  7. Zet het vuur lager, laat nog 15 min verder garen, zet het vuur dan uit en laat afkoelen.
  8. Giet alles door een zeef, druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de garnaalpantsers die je daarna weggooit.
Voor de vulling (minstens één dag van tevoren)
  1. Leg de gelatine in een kommetje met koud water.
  2. Snij de boter in stukken, doe in de mengbeker en verwarm: 2 min/90°/snelheid 3.
  3. Voeg de bloem toe en gaar: 3 min/90°/snelheid 3.
  4. Voeg de bisque toe en gaar verder: 9 min/100°/snelheid 4.
  5. Zet het toestel opnieuw aan: 30 sec/snelheid 5 en voeg via de dekselopening de eidooiers, de room de uitgeknepen gelatine toe.
  6. Proef de vulling en kruid bij met een beetje tabasco en peper (en eventueel nog een beetje zout).
  7. Giet de vulling in een grote kom en roer er voorzichtig de gepelde garnalen onder.
  8. Stort alles uit in een platte schaal en laat 1 nacht opstijven in de koelkast.
Voor het paneren en bakken
  1. Zet 3 borden klaar: 1 met 2 eetlepels bloem, 1 met 3 eiwitten, 1 met 100 gr paneermeel.
  2. Haal de schaal met garnalenvulling uit de koelkast en snij de vulling met een scherp mes in gelijke stukken.
  3. Haal een stuk uit de schaal, rol het in de bloem, klop de overtollige bloem af. Rol het stuk daarna in eiwit en vervolgens in paneermeel. Zorg ervoor dat je alle kanten goed bedekt met paneermeel.
  4. Herhaal dit met een deel van de kroketten. Zorg halverwege voor nieuwe borden met schone bloem, eiwitten en paneermeel.
  5. Verwarm de frituurolie tot 170° en bak de garnaalkroketten durende 3 minuten. Let er op dat ze niet te donker worden.
  6. Je kan de kroketten ook invriezen, bak ze dan langer, ongeveer 5 minuten in olie van 170°.

Sinaasappelcake

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Sinaasappelcake

Sinaasappelcake

Met de Thermomix maak je het beslag voor deze luchtige cake in een handomdraai klaar.

Ingredienten

  • 4 eieren
  • 225 gr bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 gr kristalsuiker
  • 10 gr bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 180 gr zonnebloemolie
  • sap en zestes van 2 bio-sinaasappels
  • een klontje boter om de cakevorm in te vetten
  • 1 extra sinaasappel + 1 eetlepel extra bloem

Instructies

  1. Verwarm de oven op 180°.
  2. Doe de eieren in de mengbeker.
  3. Voeg de bloem, de vanillesuiker, de kristalsuiker, het bakpoeder, het zout en de zonnebloemolie toe.
  4. Rasp de schil van 2 bio-sinaasappels en doe dit in de beker. Pers het sap van de 2 sinaasappels uit en voeg dit ook toe. Mix het geheel: 20 sec/snelheid 6. Je hebt nu een vrij vloeibaar beslag.
  5. Beboter een cakevorm en giet het beslag er in.
  6. Haal de partjes uit de overige sinaasappel. Deze techniek wordt "pêler à vif" genoemd. Je gaat als volgt tewerk: Snij met een scherm met boven-en onderkant van de sinaasappel zodat hij mooi rechtop kan staan op een snijplank. Snij de schil in verschillende malen van boven tot onder weg. Volg met je mes mooi de rondingen van de sinaasappel. Alle witte velletjes zouden verwijderd moeten zijn. Haal nu voorzichtig met een mesje alle partjes uit de vliesjes. Je houdt nu partjes over zonder velletjes. Dep ze droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met een beetje bloem.
  7. Duw ze in het deeg. De bloem rond de sinaasappelpartjes moet ervoor zorgen dat ze niet allemaal naar de bodem van het deeg zakken.
  8. Bak de cake gedurende 50 à 60 minuten in de oven op 180°. Het laatste kwartier kan je een stukje aluminiumfolie op de vorm leggen zodat de bovenkant van de cake niet te donker wordt.
  9. Controleer of de cake gaar is door er met een houten prikker in te steken. Hangt er geen deeg meer aan de prikker, dan is de cake klaar. Bak anders nog enkele minuten verder.
  10. Haal de vorm uit de oven, laat afkoelen en haal de cake uit de vorm.

Hete bliksem

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Hete bliksem

Hete bliksem

Kooktijd: 40 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Misschien ben je niet zo vertrouwd met de naam van dit recept. Voor Nederlanders behoort deze ovenschotel ongetwijfeld tot de nationale keukentraditie. In principe heeft het 3 laagjes: appel-of perenmoes, goed gekruid gehakt en aardappelpuree.Je kan dit gerecht gerust op voorhand maken en het dan een half uurtje in de oven zetten. Dit gerecht zal geen schoonheidsprijs winnen wanneer je het op het bord serveert, maar smulplezier voor jong en oud is wél gegarandeerd.

Ingredienten

Voor de appelmoes
  • 6 appels (ik gebruikte boskoop, maar jonagold is ook prima)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 40 gr kristalsuiker
Voor het gehakt
  • 1 ui
  • 500 gr gemengd gehakt
  • zout
  • cayennepeper
Voor de aardappelpuree
  • 700 gr bloemige aardappelen
  • 170 gr melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 100 gr geraspte kaas

Instructies

Voor de appelmoes
  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij alle kwartjes in grove stukken. Doe ze in de mengbeker en kook: 10 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  2. Voeg de vanillesuiker en kristalsuiker toe en meng: 1 min/linksomdraai/snelheid 1. Mix eventueel enkele seconden op snelheid 5 indien je geen stukjes in je appelmoes wilt.
  3. Doe de appelmoes in een ovenschaal.
Voor het gehakt
  1. Pel de ui en versnipper ze.
  2. Zet een pan op het vuur met een beetje vetstof. Bak het gehakt rul. Indien het gehakt niet erg gekruid is, voeg je er wat extra zout en cayennepeper aan toe zodat het goed afsmaakt. Plet het niet te veel, je mag wat grotere stukken gehakt overhouden. Laat het gehakt mooi kleuren en verdeel het daarna over de appelmoes in de ovenschaal.
Voor de aardappelpuree
  1. Plaats de vlinder.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken (1cm). Voeg ze toe aan de mengbeker.
  3. Voeg de melk toe en kook: 20 min/98°/linksomdraai/snelheid 1.
  4. Verwarm de oven voor op 190°.
  5. Kruid de aardappelen met peper, zout en nootmuskaat. Pureer (nog steeds met de vlinder op het mes): 20 sec/snelheid 3.
  6. Verdeel de puree over het gehakt in de ovenschaal.
  7. Strooi de geraspte kaas over het gehakt.
  8. Zet de ovenschaal gedurende 30 minuten in de oven op 190°. De laatste 5 minuten kan je de schaal nog even onder de grill zetten voor een mooi korstje.

Gezonde ontbijtwafels

Aantal porties: 4 wafels
Auteur: Clevercooking
Gezonde ontbijtwafels

Gezonde ontbijtwafels

Kooktijd: 25 MinTotale tijd: 25 Min
Wie 's morgens een gezond alternatief zoekt voor boterhammen en soms wat uitgekeken is op yoghurt en muesli, kan met dit recept mooi variëren. De wafeltjes zijn best wel zoet, hoewel er geen suiker aan het recept wordt toegevoegd. En dat heeft alles te maken met de natuurlijke zoetheid van de appel die in het beslag wordt gemixt.

Ingredienten

  • 1 jonagold appel
  • 110 gr havermout
  • 200 gr melk
  • 5 gr bakpoeder
  • 1 groot ei of 2 kleine eitjes
  • een flinkesnuif kaneel
  • eventueel wat rood fruit voor de afwerking en een beetje poedersuiker voor wie het niet laten kan

Instructies

  1. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken.
  2. Doe de appel en alle overige ingrediënten in de mengbeker en mix: 20 sec/snelheid 7.
  3. Spatel naar beneden en mix verder: 20 sec/snelheid 10.
  4. Verwarm een wafelijzer en smeer het in met een beetje boter.
  5. Giet deeg in het wafelijzer en bak de wafeltjes gedurende ongeveer 2 minuten. De baktijd hangt af van je ijzer. Smeer het wafelijzer tussen elke bakbeurt in met wat boter.
  6. Serveer onmiddellijk met vers rood fruit en eventueel een beetje poedersuiker.

Appeltjes in laagjes

Yield: 6 personen
Author:
Appeltjes in laagjes

Appeltjes in laagjes

Cook time: 50 MinTotal time: 50 Min
De hoofdrol is in dit dessert weggelegd voor een smakelijke appel van bij ons: de jonagold. De schijfjes appel worden gebakken in een smeuïg beslag.

Ingredients

  • 2 eieren
  • 50 gr suiker
  • 20 gr gesmolten boter
  • 100 gr melk
  • enkele druppels vanillearoma
  • 70 gr bloem
  • 5 gr droge gist
  • 6 appels jonagold

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Doe de eieren en de suiker in de mengbeker en klop: 30 sec/snelheid 4.
  3. Doe de gesmolten boter, de melk en het vanillearoma in de mengbeker en klop verder: 30 sec/snelheid 4.
  4. Doe de bloem en de gist in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  5. Giet het beslag over in een ruime kom.
  6. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij de appels in dunne schijfjes. Doe ze in de kom met het beslag.
  7. Roer de appelschijfjes voorzichtig rond in het beslag zodat je ze niet breekt.
  8. Doe alles in een niet al te grote ronde of vierkanen bakvorm (hoe kleiner de vorm, hoe meer laagjes). Ik gebruikte een vorm van 21cm diameter.
  9. Bak gedurende 35 minuten in de oven op 200°. Dek na 20 minuten de vorm af met wat aluminiumfolie zodat de appeltjes niet verbranden.
  10. Laat afkoelen. Snij voorzichtig in stukken en serveer.