Thaise rode curry met kip en groentjes met Thermomix + Friend

Yield: 4 personen
Author:
Thaise rode curry met kip en groentjes met Thermomix + Friend

Thaise rode curry met kip en groentjes met Thermomix + Friend

Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
De combinatie van Thermomix én Friend is ideaal om nog je gerecht nog makkelijker klaar te maken. Terwijl de rijst stoomt in de Friend, maak je de curry klaar in je basistoestel.

Ingredients

Voor de rijst
  • 1300 gr water
  • zout
  • 25 gr olijfolie of andere plantaardige olie
  • 300 gr basmatirijst
Voor de curry
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 30 gr olijfolie of andere plantaardige olie
  • 50 à 70 gr rode currypasta
  • 200 gr kokosmelk
  • 200 gr water
  • 500 gr groenten naar keuze (bijvoorbeeld wortelen in schijfjes gesneden, rode, gele of groene paprika in hapklare stukken gesneden, aardappelen in hapklare stukken gesneden, champignons, courgettes,...)
  • 400 à 600 gr kipfilet, in hapklare stukken gesneden
  • 150 gr diepvrieserwtjes
  • enkele takjes koriander

Instructions

  1. Vul de mengbeker met 1300 gr water, voeg een flinke snuif zout en 25 gr olie toe. Plaats het kookmandje in de mengbeker en weeg er de rijst in af. Roer met de spatel door de rijst zodat alle korrels wat vocht opnemen. Zet de mengbeker in de Friend.
  2. Neem de tweede mengbeker. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en voeg 30 gr olie toe. Hak: 3 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de rode currypasta toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1.
  4. Sluit de beker die in de Friend staat af met deksel en maatbeker en stoom de rijst: 20 min/varoma/snelheid 2.
  5. Voeg de kokosmelk, 200 gr water en de gesneden groenten toe aan de beker van de Thermomix en kook: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Voeg de kip en de diepvrieserwtjes toe en kook verder: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Serveer de curry in een diep bord samen met de rijst en werk af met enkele takjes koriander.

Thaise rode curry met kip en groentjes

Yield: 4 personen
Author:
Thaise rode curry met kip en groentjes

Thaise rode curry met kip en groentjes

Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
Met deze curry kan je alle kanten uit. Je serveert hem immers met de groenten die je nog in voorraad hebt. Een ideaal en smakelijk gerecht dus om je koelkast op te ruimen. Serveer het gerecht met rijst (de bereiding van de rijst is niet in het recept opgenomen).

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 30 gr olijfolie of andere plantaardige olie
  • 50 à 70 gr rode currypasta
  • 200 gr kokosmelk
  • 200 gr water
  • 500 gr groenten naar keuze (bijvoorbeeld wortelen in schijfjes gesneden, rode, gele of groene paprika in hapklare stukken gesneden, aardappelen in hapklare stukken gesneden, champignons, courgettes,...)
  • 400 à 600 gr kipfilet, in hapklare stukken gesneden
  • 150 gr diepvrieserwtjes
  • enkele takjes koriander

Instructions

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en voeg 30 gr olie toe. Hak: 3 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de rode currypasta toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1.
  3. Doe de kokosmelk, 200 gr water en de gesneden groenten in de mengbeker en kook: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  4. Voeg de kip en de diepvrieserwtjes toe en kook verder: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  5. Serveer de curry in een diep bord samen met wat gekookte rijst en werk af met enkele takjes koriander.

Preisoep met pasta

Yield: 4 personen
Author:
Preisoep met pasta

Preisoep met pasta

Cook time: 30 MinTotal time: 30 Min
Een lekker vullend soepje dat op elk moment van de dag smaakt!

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr stoofprei
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 900 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 40 gr korte pasta (bijvoorbeeld fusilli)
  • peper
  • zout
  • enkele takjes bieslook

Instructions

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look.
  2. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Was de prei en snij in dunne ringen. Doe ze bij de ui en de look in de mengbeker.
  4. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  5. Voeg het water, het groentenbouillonblokje en de pasta toe en kook: 15 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Proef en kruid bij met peper en zout.
  7. Serveer met wat fijngesnipperde bieslook.

Vlierbloesemtaartjes

Yield: 10 kleine taartjes met een diamter van 5 cm
Author: Clevercooking
Vlierbloesemtaartjes

Vlierbloesemtaartjes

Dit receptje is een variant op het klassiek Portugees gebakje: Pastéis de Nata. Door het toevoegen van een beetje vlierbloesemsiroop krijgt dit taartje een extra subtiele smaak. Voor fijnproevers dus!

Ingredients

  • 125 gr room
  • 125 gr melk
  • 60 gr suiker
  • 20 gr honing
  • 25 gr patisseriebloem
  • 3 eidooiers
  • 1 theelepel vlierbloesemsiroop
  • bladerdeeg uit diepvries (ik gebruikte een verpakking van Delhaize met 10 vierkantjes)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Zet de vlinder op het mes.
  3. Doe room, melk, suiker, honing, patisseriebloem, eidooiers en vlierbloesemsiroop in de mengbeker en klop: 10 sec/snelheid 3,5.
  4. Kook het geheel: 13 min/90°/snelheid 2.
  5. Spreid de bladerdeegvierkantjes uit op je werkvlak. Steek met een ronde uitsteker of een groot glas het bladerdeeg uit en bekleed er tartelette - of muffinvormpjes mee. De uitsteekvorm moet groter zijn dat de diameter van je taartvormpje zodat je ook de wand kan bekleden.
  6. Vul de vormpjes voor 3/4 met de roombereiding.
  7. Plaats gedurende 15 à 20 min in de oven op 200°.
  8. Laat afkoelen en haal uit de vormpjes.

Zarzuela

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Zarzuela

Zarzuela

Cook time: 50 MinTotal time: 50 Min
Net zoals bij paella heeft iedere Spaanse mama haar eigen recept voor zarzuela. Afhankelijk van je eigen voorkeur, kan je heel veel verschillende soorten schaaldieren en vis gebruiken. Op moeders tafel is deze rijkelijke maaltijdsoep altijd lekker!

Ingredients

  • 500 gr krielaardappelen
  • zout
  • 1 grote ui
  • 1 rood pepertje
  • 2 teentjes look
  • 10 gr olijfolie
  • 200 gr cava
  • 250 gr room
  • 1 dopje saffraanpoeder
  • sap van 1/2 citroen
  • 500 gr mosselen
  • 1 kg vongoleschelpen
  • 200 gr kabeljauwhaasje
  • 200 gr zalmfilet
  • 4 gamba's
  • 4 stukjes kingkrabpoot
  • peper van de molen
  • 1 eetlepel blonde cassonadesuiker
  • enkele takjes krulpeterselie, fijngehakt

Instructions

  1. Schil de krielaardappeltjes, spoel ze en leg ze in het ronde kookmandje. Zorg ervoor dat de aardappelen ongeveer allemaal dezelfde grootte hebben.
  2. Vul de mengbeker met 1 liter water, voeg een flinke snuif zout toe, plaats het kookmandje met de aardappelen en stoom: 25 min/varoma/snelheid 2.
  3. Spoel ondertussen de mosselen en de vongoleschelpen 3 keer in koud water. Vongoleschelpjes durven wel wat zand bevatten, dus controleer of het spoelwater zuiver is. Spoel anders nog een keer.
  4. Snij de kabeljauw en de zalm in 4 stukken.
  5. Leg de mosselen en de vongole in de diepe varomaschaal. Leg de kabeljauw, de zalm en de gamba's in de platte varomaschaal. Leg alles vrij dicht tegen elkaar, want straks moeten ook de stukken kingkrabpoot er nog bij. Sluit af met het varomadeksel en hou opzij.
  6. Haal de aardappeltjes uit de beker, doe ze in een kom en hou warm.
  7. Reinig de beker. Pel de ui en snij in vier. Reinig het rood pepertje, haal de pitjes eruit en snij het pepertje in grove stukken. Pel de look.
  8. Doe ui, peperstukjes en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  9. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  10. Voeg de cava toe en laat wat verdampen zonder maatbekertje: 3 min/120°/ snelheid 2.
  11. Doe de room, het saffraanpoeder en het citroensap in de mengbeker.
  12. Plaats de afgedekte varomaschalen op het deksel en stoom: 8 min/varoma/snelheid 2.
  13. Haal de platte varomaschaal even af en schudt de schelpen in de diepe schaal even op zodat ze gelijkmatig kunnen stomen. Leg de kingkrabpoten bij de vis in de platte schaal. Zet de platte schaal opnieuw op de diepe en sluit met het varomadeksel. Plaats alles terug op de mengbeker en stoom verder 5 min/varoma/snelheid 2. Controleer of de vis gaar is en de schelpjes geopend zijn. Stoom indien nodig nog enkele minuten verder op varoma/snelheid 2.
  14. Verwijder de varomaschalen en laat afgedekt op een diep bord staan zodat alles wat kan uitlekken.
  15. Voeg flink wat peper van de molen toe en 1 eetlepel cassonadesuiker. Blend: 30 min/snelheid 8.
  16. Serveer in elk bord flink wat schelpjes en voeg kabeljauw, zalm, gamba en kingkrabpoot toe. Voeg de warmgehouden krielaardappeltjes toe (of warm de aardappeltjes even op in de microgolfoven), verdeel de inhoud van de mengbeker over de borden en werk af met wat fijngehakte peterselie.

Cocktail met watermeloen

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Cocktail van watermeloen

Cocktail van watermeloen

Deze cocktail streelt niet alleen de ogen maar ook de mond.

Ingredients

  • 400 gr watermeloen + 4 stukjes voor de afwerking
  • 50 gr aardbeien
  • 100 gr rosé
  • 20 gr limoncello
  • 20 gr wodka
  • zeste van 1 sinaasappel
  • zeste van 1 limoen
  • enkele blaadjes citroenmelisse of munt

Instructions

  1. Doe de watermeloen, aardbeien, rosé, limoncello en wodka in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 10.
  2. Voeg de zestes van sinaasappel en limoen toe en plaats 1 uur in de koelkast.
  3. Giet het geheel door een zeef.
  4. Serveer in mooie glazen en werk af met de achtergehouden stukjes watermeloen en een blaadje citroenmelisse of munt.

Torta della nonna

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Torta della nonna

Torta della nonna

Cook time: 40 Mininactive time: 1 HourTotal time: 1 H & 40 M
"Torta della nonna" is een typisch Italiaanse taart van "oma". Het boterdeeg dat we voor deze taart gebruiken wordt gevuld met een licht geparfumeerde citroencrème. De Thermomix maakt het je gemakkelijk om zowel het deeg als de crème te maken. Ik gebruikte een taartvorm van 25 cm doorsnede en 3cm hoogte

Ingredients

Voor het deeg
  • 375 gr patisseriebloem
  • 45 gr amandelpoeder
  • een snuifje zout
  • zeste van 1/2 citroen (= geraspte citroenschil)
  • 180 gr malse boter in stukjes gesneden
  • 130 gr poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 eidooier
Voor de vulling
  • 125 gr melk
  • 250 gr zure room
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 100 gr kristalsuiker
  • 25 gr vanillepuddingpoeder
  • 15 gr patisseriebloem
  • zeste van 1/2 citroen
Voor de afwerking
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel melk
  • 50 gr pijnboompitjes
  • poedersuiker

Instructions

Voor het deeg
  1. Doe de bloem, het amandelpoeder, een snuifje zout en de zeste van 1/2 citroen in een kom en meng alles even door elkaar met een lepel.
  2. Doe de boterstukjes in de mengbeker. Voeg de poedersuiker, het hele ei en de eidooier toe en meng: 20 sec/snelheid 4.
  3. Voeg de helft van het bloem/amandelpoedermengsel toe en meng: 15 sec/snelheid 4.
  4. Voeg de overige helft toe en meng: 15 sec/snelheid 4.
  5. Spatel naar beneden en meng een laatste maal:: 10 sec/snelheid 4.
  6. Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een afgeplatte bol van, wikkel die in huishoudfolie en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Voor de vulling
  1. Doe de melk en de zure room in de mengbeker.
  2. Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe zaadjes en stokje in de mengbeker en voeg de eieren, de kristalsuiker, het vanillepuddingpoeder, de patisseriebloem en de zeste van 1/2 citroen toe. Gaar: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  3. Haal de crème uit de mengbeker en giet deze in een kom. Dek af met huishoudfolie en laat minimaal 1/2 uur afkoelen in de koelkast.
  4. Doe de crème daarna bij voorkeur in een spuitzak. Dat werkt het makkelijkst. Heb je geen spuitzak dan kan je de crème straks ook met een lepel op het deeg scheppen.
Samenstellen van de taart
  1. Verwarm de oven voor op 160°.
  2. Vet de taartvorm in met wat gesmolten boter en bestuif met een heel klein beetje bloem. Klop de overtollige bloem eruit door de taartvorm om te draaien.
  3. Neem het deeg uit de koelkast en verwijder de plastic folie. Snij 2/3 van het deeg af om de bodem te vormen, de rest gebruik je voor "het dak" van de taart.
  4. Rol het deeg voor de bodem met een deegroller uit op een bebloemd oppervlak en bekleed er de bodem en rand van de taartvorm mee. Verwijder het overtollige deeg door met een deegrol over de bovenkant van de vorm rollen.
  5. Neem de crème uit de koelkast, snij de spuitzak open en spuit de crème op de deegbodem.
  6. Meng de eidooier met de eetlepel melk. Neem een borsteltje en strijk er de rand van het deeg mee in zodat het dak er zo dadelijk op kleeft.
  7. Rol het achtergehouden 1/3de van het deeg uit en leg het op de taartvorm. Rol opnieuw voorzichtig met de deegroller over de taart zodat je het overtollige deeg kan verwijderen.
  8. Strijk de bovenkant van het deeg in met het eidooier/melkmengsel en strooi er wat pijnboompitjes op.
  9. Bak de taart in de oven op 160° gedurende 40 minuten.

Hamburgersaus

Yield: 6 hamburgers
Author: Clevercooking
Hamburgersaus

Hamburgersaus

Cook time: 5 MinTotal time: 5 Min
Een zelfgebakken hamburger op een krokant broodje is in veel gevallen toch echt wel lekkerder dan wat je kant-en-klaar koopt. En voeg je deze smakelijke hamburgersaus toe, dan zal je met plezier duimen en vingers aflikken. Maak gerust een dubbele hoeveelheid en bewaar de hamburgersaus in een afgesloten bokaal in de koelkast.

Ingredients

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje look
  • 1 zoetzure augurk
  • 3 soeplepels mayonaise
  • 1 soeplepel mosterd
  • 2 soeplepels ciderazijn
  • 1 soeplepel citroensap
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel poedersuiker
  • peper
  • zout

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Pel de look. Snij de augurk in grove stukken. Doe ui, look en augurk in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en hak opnieuw: 3 sec/snelheid 5.
  3. Voeg alle overige ingrediënten toe en meng: 30 sec/snelheid 1,5.
  4. Proef en kruid eventueel nog bij met extra peper en zout.

Koude wortelsoep met sinaasappel en koriander

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Koude wortelsoep met sinaasappel en koriander

Koude wortelsoep met sinaasappel en koriander

Cook time: 25 MinTotal time: 25 Min
Met dit makkelijke soepje scoor je altijd. Of je het nu koud of warm serveert: het vers geperst sinaasappelsap, de koriander en de honing zorgen voor een uitgebalanceerde smaak.

Ingredients

  • 1 ui
  • 700 gr wortelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 650 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 15 gr honing
  • het sap van 2 sinaasappels
  • 10 gr koriander (blaadjes en stelen) + enkele blaadjes voor de afwerking

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Schraap de wortelen en snij in grove stukken. Doe ui en wortelen in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water, het kippenbouillonblokje en de honing toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het sap van de sinaasappels en de koriander toe en mix: 1 min/snelheid 10.
  5. Laat afkoelen in de koelkast. Serveer met enkele blaadjes koriander.

Asperges

Yield: 2 personen
Author: Clevercooking
Asperges

Asperges

Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
De varomaschaal van de Thermomix is prima geschikt om smaakvolle asperges te stomen.

Ingredients

  • 500 gr asperges
  • 1 liter water
  • peper
  • zout

Instructions

  1. Schil de asperges met een dunschiller en leg ze in de platte varomaschaal. Kruid ze met peper en zout. Het diepe gedeelte van de varomaschaal blijft leeg. Sluit af met het varomadeksel.
  2. Doe 1 liter water in de mengbeker en zet de varoma op het deksel van de mengbeker. Stel in om te stomen: 35 min/varoma/snelheid 1.
  3. Controleer of de asperges gaar zijn. Stel eventueel nog enkele minuten bij op varoma en snelheid 1.
  4. Verwijder de varomaschaal en laat de asperges een beetje uitlekken op keukenpapier.
  5. Lekker met een gepocheerd ei, hollandaisesaus, gerookte zalm en gepelde garnaaltjes!

Gepocheerde eieren met de TM6

Yield: 4 stuks
Author: Clevercooking
Gepocheerd ei met de TM6

Gepocheerd ei met de TM6

Cook time: 2 H & 15 MTotal time: 2 H & 15 M
Het enige wat je naast eieren en water nodig hebt om tot een gepocheerd ei te komen met de Thermomix is geduld.

Ingredients

  • ongeveer 1800 gr water
  • 4 eieren

Instructions

  1. Doe de eitjes in het kookmandje. Zet het kookmandje in de mengbeker en doe er zoveel water in tot de eitjes onderstaan. Vul niet boven het maximum niveau van de mengbeker.
  2. Haal het kookmandje terug uit de beker en warm het water op via de sous-vide functie: 15 min/62°.
  3. Plaats het kookmandje met de eieren opnieuw in de mengbeker en stel opnieuw in bij de sous-vide functie: 2 uur/62°.
  4. Haal het kookmandje met behulp van de spatel uit de mengbeker en spoel de eieren even af onder koud water.
  5. Pel de eitjes gedeeltelijk en giet ze dan uit in een bord of kommetje.

Granola met gedroogd fruit

Yield: 500 gr granola
Author: Clevercooking
Granola met gedroogd fruit

Granola met gedroogd fruit

Cook time: 20 MinTotal time: 20 Min
Gezond en lekker: maak zelf je granola met je lievelingsingrediënten. Heerlijk in combinatie met yoghurt en vers fruit!

Ingredients

  • 250 gr gemengde noten zonder rozijnen
  • 250 gr havermoutvlokken
  • 2 eetlepels honing
  • 6 eetlepels water
  • 2 eetlepels gesmolten kokokvet
  • gedroogde fruitstukjes naar keuze (ananas, papaya, banaan, mango, ...)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 150°.
  2. Doe de noten in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de havermoutvlokken, de honing, het water en het gesmolten kokosvet toe en meng: 12 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier of met een siliconen matje. Stort de havermoutmengeling op de bakplaat uit en verdeel gelijkmatig.
  5. Plaats gedurende 15 à 20 min in de oven op 150°. Roer halverwege de baktijd de granola even om met een lepel zodat je een gelijkmatige garing krijgt.
  6. Haal uit de oven en laat afkoelen. Voeg je favoriete gedroogd fruit toe.

Smoothie/Milkshake met banaan en mango

Yield: 4 glazen
Author: Clevercooking
Smoothie/Milkshake van banaan en mango

Smoothie/Milkshake van banaan en mango

Prep time: 5 MinTotal time: 5 Min
Heerlijk fris en echt klaar in een handomdraai!

Ingredients

  • 1 rijpe banaan
  • 1 mango
  • 300 gr melk

Instructions

  1. Pel de banaan en snij in grove stukken.
  2. Schil de mango en snij in grove stukken.
  3. Doe de banaan-en mangostukken in de mengbeker en selecteer de blendfunctie. Blend 30 sec/snelheid 6.
  4. Voor de TM5 gebruik je het basisscherm en kies je 30 sec/snelheid 6.

Bechamelsaus

Yield: 500 gr saus
Author: Clevercooking
Bechamelsaus

Bechamelsaus

Cook time: 10 MinTotal time: 10 Min
Heeft u soms klontertjes of een bloemsmaak in uw bechamelsaus? Dat is nooit meer het geval als u de Thermomix en dit recept gebruikt!

Ingredients

  • 500 gr melk
  • 60 gr bloem
  • 40 gr boter in stukjes
  • peper
  • zout 
  • nootmuskaat

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker te beginnen met de melk. Stel het toestel in: 7 min/90°/snelheid 4.

Aardbeienmousse met rood fruit

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Aardbeienmousse met rood fruit

Aardbeienmousse met rood fruit

Cook time: 45 Mininactive time: 24 H & 1 MTotal time: 24 H & 46 M
Met dit dessertje zet je de zon op je bord! Je kan het heel eenvoudig presenteren in een glaasje of in een wat chiquere versie als je de mousse in een siliconenmal met een vorm naar keuze giet. Zet de gevulde mal dan eerst in de diepvriezer en laat de mousse bevriezen. Zo kan je de mousse voor het serveren immers makkelijk ontvormen en naar keuze afwerken met wat coulis en rood fruit. Het invriezen heeft nog een voordeel: je kan de mousse op voorhand maken en gerust weken bewaren in de diepvriezer. Je hoeft de vorm pas uit de diepvriezer te halen op het moment dat je je dessert wilt serveren. Tegen de tijd dat je de stukjes fruit op het bord hebt gelegd, is de mousse ontdooid.

Ingredients

  • 9 gr gelatine
  • 350 gr aardbeien
  • 100 gr suiker
  • 100 gr eidooier ( dooiers van 4 à 5 eieren afhankelijk van de grootte)
  • 100 gr hele eieren (2 eieren)
  • 100 gr boter
  • frambozencoulis
  • extra rood fruit om af te werken
  • enkele blaadjes munt voor de afwerking
  • optioneel: kant-en-klare toefjes meringue

Instructions

  1. Leg de gelatine in een schaaltje met koud water en laat minstens 15 min weken.
  2. Spoel de aardbeien, droog ze en snij de kroontjes eruit. Doe ze in de mengbeker, voeg de suiker toe en mix: 40 sec/snelheid 7.
  3. Voeg de eidooiers en de hele eieren toe en verwarm: 4 min/80°/snelheid 2.
  4. Knijp de gelatine goed uit, doe in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3,5.
  5. Haal het deksel van de beker en laat het geheel afkoelen tot 45°. Dit duurt ongeveer 30 min.
  6. Snij de boter in stukjes.
  7. Schakel je toestel in: 2 min/snelheid 6 terwijl je de blokjes boter via het deksel (dat je er niet helemaal afhaalt) bij het kloppende mengsel doet.
  8. Giet de bereiding in glaasjes of in siliconen vormpjes. Glaasjes kan je laten opstijven in de koelkast, siliconen vormpjes dien je in de diepvriezer te plaatsen zodat je de mousse voor het serveren makkelijk uit de vorm kan halen.
  9. Serveer de mousse met frambozencoulis en wat rood fruit naar keuze. Werk af met enkele kleine blaadjes verse munt en eventueel enkele toefjes meringue.

Preitaart met champignons, spekjes en cheddar

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Preitaart met champignons, spekjes en cheddar

Preitaart met champignons, spekjes en cheddar

Cook time: 40 Mininactive time: 40 MinTotal time: 1 H & 19 M
Deze heerlijke preitaart kan je warm of koud serveren en heeft een mooi gekleurde bovenkant dankzij de diepgele cheddar. Voordat je de taart bakt, kan je optimaal gebruik maken van de Thermomix voor 4 korte stappen. - Kneden van het deeg voor de bodem. - Raspen van de kaas - Voorgaren van prei, champignons en spekjes - Kloppen van de room/ei-mengeling Je kan deze taart serveren met wat gemengde sla en kerstomaatjes; deze ingrediënten zijn niet opgenomen in het recept.

Ingredients

Voor de bodem
  • 250 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 150 gr melk
  • 50 gr boter in blokjes gesneden + een klein beetje om de bakvorm in te vetten
  • 4 gr zout
Voor de vulling
  • 150 gr cheddar (gebruik een blok kaas, geen sneetjes)
  • 500 gr water
  • 300 gr prei
  • 125 gr champignons
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 200 gr room
  • 4 eieren
  • een flinke snuif zout
  • peper
  • een snuif nootmuskaat

Instructions

Voor de bodem
  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en kneed: 2 min/deegmodus.
  2. Haal het deeg uit de mengbeker en reinig de beker.
  3. Bestrooi je werkoppervlak met een klein beetje bloem, kneed het deeg nog even met de hand en rol op tot een bol.
  4. Verdeel het deeg in 2/3 en 1/3.
  5. In het recept gebruikte ik een springvorm met een diameter van 22 cm. Vet de vorm in met een dun laagje boter.
  6. Neem het grootste stuk deeg en rol het uit tot een mooie cirkel. Plaats de springvorm omgekeerd op het deeg en snij het deeg uit. Deze cirkel past nu mooi in de springvorm.
  7. Rol de rest van het deeg rechthoekig uit en snij er een lange band van (of twee kortere stukken). Bekleed hiermee de opstaande rand van de vorm, druk onderaan goed aan zodat opstaande kant en bodem aan elkaar hangen.
  8. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en de opstaande kant van het deeg.
  9. Zet opzij en dek af met een handdoek.
Voor de vulling
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snij de cheddar in stukken, doe ze in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Reinig de beker.
  4. Vul de beker met 500 gr water.
  5. Was de prei en snij in ringen van 1cm. Doe ze in het kookmandje en plaats dit in de mengbeker. Warm op: 8 min/120°/snelheid 1.
  6. Boen ondertussen de champignons schoon, doe ze bij de prei in het kookmandje. Voeg ook de gerookte spekblokjes toe en gaar verder: 8 min/120°/snelheid 1.
  7. Haal het kookmandje met de spatel uit de mengbeker, laat even uitlekken en schep de mengeling in de opzij gehouden springvorm.
  8. Spoel de beker uit. Doe de room, de eieren, zout, peper en nootmuskaat in de beker en klop: 30 sec/snelheid 4.
  9. Giet het roommengsel over de groenten en strooi er de opzij gehouden, gemalen cheddar over.
  10. Zet 40 minuten in de oven op 180°.
  11. Laat de taart een beetje afkoelen (of serveer ze helemaal afgekoeld) en snij in punten.

Koud soepje van groene groenten

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Koud soepje met groene groenten

Koud soepje met groene groenten

Cook time: 25 MinTotal time: 25 Min
Dit soepje met courgette en komkommer in de hoofdrol is heerlijk op een warme zomerdag. Met de hoeveelheid die in dit recept is voorzien kan je 4 personen een flink bord serveren. Maar je kan deze koele soep ook in kleine glaasjes serveren als aperohapje; dan kan je heel wat gasten bedienen. Snel klaar en super lekker: meer hoeft het niet te zijn! PS: ook warm is deze soep niet te versmaden.

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 courgette
  • 500 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 komkommer (3/4 + 1/4 voor de afwerking)
  • 70 gr boursin met look en fijne kruiden
  • 1 tomaat voor de afwerking
  • enkele sprietjes bieslook voor de afwerking

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Pel de look. Spoel de courgette, snij de uiteinden er af. Snij de courgette ongeschild in niet al te grote stukken.Doe ui, look en courgettestukken in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg het water en het groentenbouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  3. Snij 1/3 van de komkommer af en hou opzij.
  4. Snij de rest van de komkommer ongeschild in grove stukken en doe in de mengbeker. Voeg de boursin toe en mix: 1,30 min/snelheid 10.
  5. Laat de soep wat afkoelen en plaats ze daarna in de koelkast.
  6. Emondeer de tomaat. Dat doe je zo: zet een kleine pot met water op het vuur en breng het aan de kook. Snij het hartje uit de tomaat en maak aan de onderkant een kruisje in het vel. Dompel de tomaat 10 tellen onder in het kokende water. Haal de tomaat uit het water en koel ze onmiddellijk af onder koud stromend water. Je kan het vel van de tomaat nu makkelijk verwijderen. Snij de tomaat in vierenen verwijder de pitjes. Snij alle kwartjes in reepjes en vervolgens in blokjes. Hou opzij.
  7. Snij 4 gelijke cilindertjes uit het stuk komkommer dat je nog over hebt. Haal de binnenste pitjes er voorzichtig uit.
  8. Serveer de soep goed gekoeld met de komkommer waar je wat tomatenblokjes in legt.
  9. Werk af met wat bieslook.

Mousse met Jules Destrooperwafeltjes

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Mousse met Jules Destrooperwafeltjes

Mousse met Jules Destrooperwafeltjes

Prep time: 25 MinTotal time: 25 Min
Een mousse met mascarpone kan je heel veel verschillende smaken geven. In dit recept ging ik aan de slag met boterwafeltjes van Jules Destrooper. Een kwestie van te kiezen voor een op en top Belgisch koekje dat best een mooie ambassadeur is voor ons land. Je kan het ondertussen immers in alle uithoeken van de wereld vinden.

Ingredients

  • 10 natuurboterwafels van Jules Destrooper (ongeveer 120 gr)
  • 3 eidooiers
  • 20 gr suiker
  • 3 eiwitten
  • een snuifje zout
  • 250 gr mascarpone

Instructions

  1. Breek de boterwafels in grove stukken, doe ze in de mengbeker en maal: 8 sec/snelheid 8.
  2. Haal uit de mengbeker, doe in een kommetje en hou van de gemalen koekjes 2 eetlepels apart voor de afwerking.
  3. Reinig de mengbeker.
  4. Plaats de vlinder, doe de dooiers in de mengbeker en klop 1 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen de suiker door de opening van de beker bij de kloppende dooiers voegt.
  5. Voeg de mascarpone en de opzij gehouden gemalen koekjes (met uitzondering van de 2 eetlepels) in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3.
  6. Haal de vlinder en het mengsel uit de beker en doe in een grote kom.
  7. Reinig de mengbeker en de vlinder. Maak ze allebei goed vrij anders kan je de eiwitten niet stijf kloppen.
  8. Plaats de vlinder opnieuw in de beker, voeg de eiwitten toe en klop op: 2,30 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen een snuifje zout door de opening van de mengbeker doet.
  9. Verwijder de vlinder en voeg de opgeklopte eiwitten toe aan het eidooier/mascarponemengsel. Spatel dit met een spatel voorzichtig onder mekaar.
  10. Schep alles in glaasjes of kommetjes en laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  11. Werk voor het serveren af met de opzij gehouden gemalen koekjes.
boterwafels in grove stukken, doe ze in de mengbeker en maal: 8 sec/snelheid 8.
  • Haal uit de mengbeker, doe in een kommetje en hou van de gemalen koekjes 2 eetlepels apart voor de afwerking.
  • Reinig de mengbeker.
  • Plaats de vlinder, doe de dooiers in de mengbeker en klop 1 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen de suiker door de opening van de beker bij de kloppende dooiers voegt.
  • Voeg de mascarpone en de opzij gehouden gemalen koekjes (met uitzondering van de 2 eetlepels) in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3.
  • Haal de vlinder en het mengsel uit de beker en doe in een grote kom.
  • Reinig de mengbeker en de vlinder. Maak ze allebei goed vrij anders kan je de eiwitten niet stijf kloppen.
  • Plaats de vlinder opnieuw in de beker, voeg de eiwitten toe en klop op: 2,30 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen een snuifje zout door de opening van de mengbeker doet.
  • Verwijder de vlinder en voeg de opgeklopte eiwitten toe aan het eidooier/mascarponemengsel. Spatel dit met een spatel voorzichtig onder mekaar.
  • Schep alles in glaasjes of kommetjes en laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  • Werk voor het serveren af met de opzij gehouden gemalen koekjes.
  • Created using The Recipes Generator

    Risotto bolognese

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Risotto Bolognese

    Risotto Bolognese

    Prep time: 40 MinTotal time: 40 Min
    Ben je gek op risotto maar ook op een heerlijke bolognesesaus? Waarom niet combineren?  Een no nonsensegerechtje dat je snel op tafel zet!

    Ingredients

    • 50 gr parmezaan + enkele krullen voor de afwerking
    • 2 sjalotten
    • 20 gr olijfolie (10 gr + 10 gr)
    • 250 gr gehakt
    • 3 wortelen
    • 270 gr rijst
    • 100 gr rode wijn
    • 500 gr water
    • 1 groentenbouillonblokje
    • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
    • 125 gr champignons
    • tabasco
    • peper
    • zout

    Instructions

    1. Snij de parmezaan in grove stukken, doe in de mengbeker en maal: 10 sec/snelheid 10. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
    2. Pel de sjalotten, halveer ze, doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
    3. Spatel naar beneden, voeg 10 gr olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
    4. Haal het gehakt wat uit elkaar, doe in de mengbeker en stoof aan: 5 min/120°/linksomdraai/lepeltje.
    5. Haal het gehakt/sjalotmengsel uit de beker en hou apart.
    6. Rasp de wortelen, snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
    7. Spatel naar beneden, voeg de overige 10 gr olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
    8. Voeg de rijst en de rode wijn toe en roer manueel even om met een spatel. Gaar: 3 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
    9. Voeg het water, het groentenbouillonblokje en de tomatenblokjes toe en gaar verder: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
    10. Borstel ondertussen de champignons en snij ze in plakjes.
    11. Voeg de champignons, het opzijgehouden gehakt en enkele druppels tabasco toe. Roer alles goed onder elkaar met een spatel en gaar verder: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
    12. Schep alles over in een grote schaal en roer er de gemalen parmezaan onder. Proef en kruid eventueel nog bij met peper en zout (opgelet: de parmezaan is al zout).
    13. Werk af met enkele parmezaankrullen en serveer.

    Thaise bloemkoolsoep

    Yield: 4 personen
    Author: Clevercooking
    Thaise bloemkoolsoep

    Thaise bloemkoolsoep

    Prep time: 30 MinTotal time: 30 Min
    Hou je van een soep met kokosmelk, dan is dit een receptje dat je zeker eens moet proberen. Mooi wit, romig en apart!

    Ingredients

    • 1 ui
    • 1 teentje look
    • 1/2 bloemkool
    • 20 gr olijfolie
    • 15 gr geraspte gember
    • 2 (gedroogde) limoenblaadjes
    • 15 gr groene currypasta
    • 600 gr water
    • 1 groentenbouillonblokje
    • 250 gr kokosmelk
    • 1/2 limoen
    • 1 eetlepel soyasaus
    • peper
    • zout
    • 1 eetlepel maanzaadjes
    • enkele blaadjes koriander voor de afwerking

    Instructions

    1. Pel de ui en snij in vier. Pel de look. Halveer de bloemkool, snij er de roosjes af, spoel ze en snij ze in grove stukken. Doe ui, look en bloemkool in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 8.
    2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
    3. Voeg de geraspte gember, de limoenblaadjes, de currypasta, het water en het groentenbouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
    4. Haal de limoenblaadjes uit de beker.
    5. Voeg de kokosmelk, het limoensap en de soyasaus toe en mix: 1 min/snelheid 10.
    6. Proef en kruid eventueel bij met wat peper en zout.
    7. Serveer in een kommetje of bord met wat sesamzaadjes en enkele blaadjes koriander.