Mexicaanse schotel

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Mexicaanse schotel

Mexicaanse schotel

Kooktijd: 60 MinTotale tijd: 1 Hour
Met dit smakelijk gerecht kan je vele kanten op. Je kan deze Mexicaanse schotel serveren als hapje of als sharing dish om met je zomerse vrienden gezellig te delen. We gebruiken de Thermomix om snel een lekkere maïscrème en een tomaten-groentensaus te maken. De kippenspiesjes worden in de pan gebakken en gekruid met een kant-en-klare kruidenpasta van Santa Maria, die ik in de supermarkt kocht.

Ingredienten

Voor de maïscrème
  • 4 voorgekookte maïskolven
  • 60 gr melk
  • chilipoeder
  • zout
Voor de tomaten-groentensaus
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 rode paprika
  • 20 gr olijfolie
  • 2 koffielepels Picadillokruiden (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 200 gr tomatenblokjes uit blik
  • 100 gr kerstomaatjes
Overige ingrediënten
  • 3 enkele kipfilets
  • 1 zakje kruidenpasta Chicken Tacos Santa Maria
  • olijfolie
  • 2 lente-uitjes
  • 1 rood pepertje
  • 2 avocado's
  • 100 gr nachochips

Instructies

Voor de maïscrème
  1. Snij de maïskorrels van de kolven en doe ze samen met de melk in de mengbeker. Verwarm: 4 min/100°/snelheid 1.
  2. Voeg wat chilipoeder en zout toe en plaats het kookmandje in de mengbeker om die wat kleiner te maken. Mix: 20 sec/snelheid 6.
  3. Spatel naar beneden en mix verder: 30 sec/snelheid 10.
  4. Haal uit de mengbeker en hou warm (of verwarm opnieuw vlak voor het serveren)
Voor de tomaten-groentensaus
  1. Pel de ui en de look, was de rode paprika en haal de zaadlijsten eruit. Snij ui en paprika in grove stukken en doe ze samen met de look in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 4.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie en de Picadillokruiden toe en stoof aan: 3 min/120°/linksomdraai/snelheid 1.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe en gaar verder: 17 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  4. Halveer de kerstomaatjes, voeg ze toe aan de mengbeker en gaar nog even verder: 3 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
Bereiding en opbouw
  1. Snij de kipfilet in blokken en prik ze op satéstokjes. Kruid ze met de kruidenpasta Chicken Tacos. Laat ze even marineren en bak ze daarna gaar in wat olijfolie in een pan.
  2. Snij de lente-uitjes fijn. Haal de zaadlijsten uit het rode pepertje en snij het pepertje fijn.
  3. Halveer de avocado's, haal de pit eruit en doe de schil eraf. Snij elke helft in schijfjes.
  4. Serveer het gerecht in een mooie schaal. Verdeel er aan de ene kant de maïscrème op en aan de andere kant de tomatensaus. Leg de avocadoschijven op de maïscrème. Schik de kippensaté's op de schaal en werk af met de fijngesneden lente-ui en stukjes rode peper. Steek her en der een mooie hoeveelheid nacho's in de crème.

Sangria van watermeloen en aardbeien

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Sangria van watermeloen en aardbeien

Sangria van watermeloen en aardbeien

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
Zin in een frisse maar alternatieve zomerse sangria? Dan is deze versie met watermeloen en aardbeien zeker een aanrader!

Ingredienten

  • 500 gr watermeloen
  • 100 gr aardbeien
  • 100 gr rosé
  • 20 gr limoncello
  • 20 gr wodka
  • schil van 1/2 sinaasappel +enkele partjes voor de afwerking
  • schil van 1/2 limoen

Instructies

  1. Schil de watermeloen en snij in grove stukken, haal de kroontjes uit de aardbeien.
  2. Doe de watermeloen, de aardbeien, de rosé, limoncello en wodka in de mengbeker en blend: 30 sec/snelheid 8.
  3. Voeg de schillen van de sinaasappel en de limoen toe en laat minimaal 2 uur trekken in de koelkast.
  4. Zeef het geheel en serveer meteen in een mooi glas. Werk af met wat achtergehouden sinaasappelpartjes.

Hollandse appeltaart

Aantal porties: 8 à 10 personen
Auteur: Clevercooking
Hollandse appeltaart

Hollandse appeltaart

Bereidingstijd: 40 MinInactive time: 3 HourTotale tijd: 3 H & 40 M
Bij onze noorderburen staat er bij elke taverne of elk koffiehuis minstens een lekkere appeltaart op het menu. Met heel veel appel, rozijnen en kaneel.

Ingredienten

  • 180 gr boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren (1 1/2 + 1/2)
  • 200 gr kristalsuiker (100 gr+ 100 gr)
  • 300 gr patisseriebloem
  • een snuifje zout
  • 1 kg jonagold
  • 100 r rozijnen
  • 1+1/2 theelepel kaneel
  • optioneel: vanille-ijs

Instructies

  1. Snij de boter in stukken en doe ze in de mengbeker.
  2. Klop de 2 eieren los in een kommetje en voeg 1+1/2 ei toe aan de mengbeker. Doe de patisseriebloem, de eerste 100 gr suiker en het zout in de mengbeker en kneed: 1min20 sec op kneedfunctie.
  3. Haal het deeg uit de beker en maak er een bol van. Wikkel het deeg in keukenfolie en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  4. Reinig de beker met de reinigingsmodus op de eerste stand.
  5. Vet een springvorm van 24 cm diameter in met wat boter. Strooi er een beetje bloem in. Draai de bakvorm goed rond zodat bodem en opstaande kanten allemaal bedekt zijn met een dun laagje bloem. Hou de springvorm ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en snij er 1/3de af dat je opnieuw verpakt in de koelkast legt. Je maakt er zo dadelijk het deksel van de taart mee. Ga eerst aan de slag met 2/3de van het deeg en leg het op een siliconen matje. Rol het met een deegrol uit tot een cirkel van ongeveer 32 cm. Doe dit zo snel mogelijk en raak het deeg zo weinig mogelijk aan, anders wordt het te slap. Bekleed de springvorm met het deeg en zet in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 180°.
  8. Nu is de vulling aan de beurt. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij ze in grove blokjes. Doe alles in een kom en bestrooi met de overige 100 gr suiker. Voeg de rozijnen en de kaneel toe en schep alles goed om.
  9. Neem de springvorm uit de koelkast en vul hem met het appel/rozijnen/kaneel/suikermengsel.
  10. Neem de rest van het deeg uit de koelkast, rol het uit op het siliconenmatje en snij er lange repen van met een mes (voorzichtig, snij niet door het siliconen matje!). Leg de repen in een vlechtwerk op de appels en druk de zijkanten goed aan. Bestrijk de deegrepen voorzichtig met de rest van het achtergehouden ei. Gebruik hiervoor een borsteltje.
  11. Plaats de taart in de oven en bak gedurende ongeveer 1 uur op 180°. Hou het bakken in de gaten. Leg eventueel wat aluminiumfolie op de taart als ze bovenaan te bruin zou worden.
  12. Serveer met een lekkere kop koffie of thee, en al dan niet met wat vanille-ijs. De taart is zowel warm als koud lekker.

Lamsburger met muhammara en yoghurtsaus in een pitabroodje

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Lamsburger met muhammara en yoghurtsaus in een pitabroodje

Lamsburger met muhammara en yoghurtsaus in een pitabroodje

Kooktijd: 50 MinTotale tijd: 50 Min
Voor de bereiding van dit smakelijk pitabroodje gebruiken we de Thermomix voor twee onderdelen:1. Om het lamsgehakt op een makkelijke manier op smaak te brengen zonder de handen al te veel vuil te maken.2. Om de muhammaradip te maken. Dit is een kruidige dip die vaak in de keukens van het Midden-Oosten wordt geserveerd. De basisingrediënten zijn geroosterde paprika's en walnoten. Heb je echt weinig tijd, dan kan je deze dip ook makkelijk kant-en-klaar vinden in de supermarkt. Ook heel lekker bij het aperitief met dipstokjes, pita-of naanbrood, of gewoon als smeersel op eender welke broodsoort.

Ingredienten

Voor de muhammaradip
  • 100 gr olijfolie
  • 40 gr brood
  • 350 gr geroosterde paprika's (zelf gemaakt of kant-en-klaar te koop in bokaal)
  • 3 teentjes knoflook
  • 80 gr walnoten
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse (of bij gebrek daaraan: 1 eetlepel balsamicoazijn+ 1 theelepel honing)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel zout
Voor de lamsburgers
  • 1 ui
  • 2 tenen look
  • 700 gr lamsgehakt, niet gekruid
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout
Voor de yoghurtsaus
  • 250 gr Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel zumak (verkrijgbaar in de supermarkt)
Overige ingrediënten
  • 8 pitabroodjes
  • 50 gr rucola
  • 16 kerstomaatjes

Instructies

Voor de muhammaradip
  1. Zet een maatbeker op het deksel van de mengbeker en weeg er 100 gr olijfolie in af. Zet de maatbeker opzij.
  2. Doe het brood in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 9.
  3. Doe alle overige ingrediënten met uitzondering van de olie in de mengbeker en hak: 15 sec/snelheid 6.
  4. Schakel het toestel opnieuw in: 1min 30sec/snelheid 4 terwijl je via de dekselopening de olie langzaam aan in de mengbeker giet.
Voor de lamsburgers
  1. Pel de ui en look, snij de ui in grove stukken. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Doe het lamsgehakt in stukken in de mengbeker, voeg de olijfolie toe en kruid met peper en zout. Meng via de deegmodus: 20 sec/deegmodus. Spatel even naar beneden met de spatel en herhaal 20 sec/deegmodus.
  3. Haal het gehakt uit de beker en doe het in een kom. Indien je een TM6 hebt, kan je de beker makkelijk reinigen met de reinigingsmodus. Doe 1 liter water in de beker en een druppeltje afwasmiddel. Kies dan de eerste stand (deeg) van de reinigingsmodus.
  4. Maak nu 8 grote ballen van het gehakt en druk ze plat zodat je mooie hamburgertjes hebt.
  5. Bak ze in een antikleef-pan in een beetje olie.
Voor de yoghurtsaus
  1. Doe alle ingrediënten in een kommetjes en roer rond met een lepel.
Opbouw
  1. Verwarm de pitabroodjes in een broodrooster of in de oven.
  2. Snij de broodjes voor 3/4de open en besmeer de ze met een flinke laag muhammara.
  3. Leg er rucola op, gehalveerde kerstomaatjes, de gebakken lamsburger en schep een lepeltje yoghurtsaus op de burger.
  4. Sluit het broodje en serveer met extra yoghurtsaus.

Soepje van rode ui en venkel

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Soepje van rode ui en venkel

Soepje van rode ui en venkel

Kooktijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
Wil je eens een andere kleur in je soepbord dan groen of rood, dan is dit roze soepje zeker het proberen waard. Een makkelijke manier voor een snelle portie vitaminen voor heel het gezin.

Ingredienten

  • 1 grote rode ui
  • 1 kleine venkel
  • 1 teentje look
  • 20 gr olijfolie
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 10 gr rode wijnazijn
  • 50 gr rode wijn
  • 5 roze peperbolletjes
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 550 gr water
  • zout

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Spoel de venkel, hou het venkelgroen apart voor de afwerking. Snij de venkel in grove stukken. Doe ui en venkel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de tijm, laurier, rode wijnazijn, rode wijn, roze peperbolletjes, kippenbouillonblokje en het water toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Haal de takjes tijm en het laurierblad uit de soep en mix: 1 min/snelheid 10.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met zout.
  6. Serveer onmiddellijk met wat achtergehouden venkelgroen.

Aardbeientaart

Aantal porties: 4 à 6 personen
Auteur: Clevercooking
Aardbeientaart

Aardbeientaart

Bereidingstijd: 20 MinInactive time: 1 HourTotale tijd: 1 H & 20 M
Met de Thermomix maak je makkelijk de bodem voor de taart en de banketbakkersroom.

Ingredienten

Voor de bodem
  • 200 gr patisseriebloem
  • 100 gr koude boter, in stukken gesneden
  • 30 gr fijne suiker
  • 60 gr water
  • een snuifje zout
  • 1 eidooier
Voor de banketbakkersroom
  • 300 gr melk
  • 50 gr fijne suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 eidooier
  • 40 gr maïzena
Voor de afwerking van de taart
  • 500 gr aardbeien

Instructies

Voor de bodem
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en kneed: 1 min/deegfunctie.
  3. Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een bol van, rol in keukenfolie en zet 30 min in de koelkast.
  4. Beboter en bebloem een taartvorm van 23 cm.
  5. Haal het deeg uit de koelkast, kneed het even met de handen en rol het cirkelvormig uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 0,5cm. Bekleed de taartvorm met het deeg en verwijder bovenaan het overtollige deeg. Deze restjes kan je invriezen en gebruiken voor een volgende bereiding.
  6. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg en zet de vorm ongeveer 30 min in de oven op 180°.
  7. Haal de bodem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Voor de banketbakkersroom
  1. Doe de melk en de suiker in de mengbeker.
  2. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mesje.
  3. Doe de zaadjes én het stokje in de mengbeker.
  4. Voeg de dooier en de maïzena toe en gaar: 6 min/90°/linksomdraai/snelheid 5.
  5. Haal de banketbakkersroom uit de mengbeker, verwijder het vanillestokje, doe in een schaal en laat afkoelen.
Voor de afwerking van de taart
  1. Klop de afgekoelde banketbakkersroom glad met een garde. Doe in een spuitzak.
  2. Knip de spuitzak open en verdeel de banketbakkersroom over de gebakken bodem.
  3. Reinig de aardbeien, verwijder de kroontjes, snij in stukken en verdeel over de banketbakkersroom.

Oosterse noedels met groentencurry en kippenreepjes

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Oosterse noedels met groentencurry en kippenreepjes

Oosterse noedels met groentencurry en kippenreepjes

Kooktijd: 40 MinTotale tijd: 40 Min
Als u fan bent van de Aziatische keuken dan is dit éénpansgerecht zeker het proberen waard. Ik gebruikte voor dit recept udon noedels. Deze platte noedels (en de overige oosterse ingrediënten) kan je makkelijk in de supermarkt vinden bij de buitenlandse specialiteiten. De kippenreepjes en groenten worden eerst gegaard in een smakelijke bouillon die daarna gebruikt wordt om de noedels kort in te koken. Achteraf kan je de pittige bouillon nog gebruiken als basis voor een lekker soepje

Ingredienten

  • 1 teentje look
  • 20 gr gember
  • 20 gr sesamolie
  • 500 gr kippenreepjes
  • 800 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 500 gr kokosmelk
  • 35 gr sojasaus
  • 25 gr vissaus
  • 40 gr tamarindepasta
  • 50 gr rode currypasta
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 500 gr Parijse champignons
  • 225 gr udon noedels
  • 20 gr vers gehakte koriander

Instructies

  1. Pel de look en schil de gember.
  2. Doe look en gember in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 8.
  3. Spatel naar beneden, voeg de sesamolie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  4. Doe de kippenreepjes in de beker. Voeg het water, het kippenbouillonblokje, de kokosmelk, de sojasaus, de vissaus, de tamarindepasta en rode currypasta toe en gaar: 15 min/100°/ linkomdraai/lepeltje.
  5. Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten, snij in stukjes, doe in de mengbeker en gaar verder: 5 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  6. Borstel de champignons schoon, snij ze in plakjes, doe in de mengbeker en gaar verder: 5 min/100°/linkomdraai/lepeltje.
  7. Giet de inhoud van de beker door het kookmandje of door een zeef en vang het kookvocht op. Hoe de gegaarde kip en groenten warm.
  8. Doe het kookvocht opnieuw in de mengbeker, voeg de udon noedels toe en roer ze wat rond met de spatel zodat ze mooi ondergedompeld zijn. Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. In dit recept was dit: 6 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  9. Giet de noedels ook af door het kookmandje of een zeef. Hou het kookvocht bij. Doe de noedels in een grote kom en voeg de kippenreepjes en groentjes toe.
  10. Serveer in diepe borden. Overgiet met enkele lepels kookvocht en werk af met flink wat gehakte koriander.
  11. Het achtergehouden kookvocht kan je de volgende dag nog gebruiken als basis voor een lekker soepje.

Smoothie van ananas en banaan

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Smoothie van ananas en mango

Smoothie van ananas en mango

Bereidingstijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
Een mooie portie fruit op enkele seconden? Met de krachtige mixfunctie van de Thermomix is dat geen probleem. Deze smoothie zit vol vitaminen! Varieer naar hartelust met het fruit dat jouw smaak.

Ingredienten

  • 1 mango
  • 1 ananas
  • 10 ijsblokjes
  • wat extra koud water naar keuze

Instructies

  1. Schil de mango en snij het vruchtvlees in grove stukken.
  2. Schil de ananas, verwijder de oogjes en snij in grove stukken.
  3. Doe de mango en ananas in de mengbeker, voeg de ijsblokjes toe en mix: 40 sec/snelheid 8.
  4. Vul naar smaak aan met wat koud water zodat de smoothie niet te dik is.

Cantucci

Aantal porties: 30 koekjes
Auteur: Clevercooking
Cantucci

Cantucci

Kooktijd: 10 MinInactive time: 60 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Cantucci zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes die tweemaal gebakken worden. Ze worden vaak geserveerd met een zoete dessertwijn waar je ze in kan soppen, maar zelf kies ik daar liever een kopje koffie of thee voor.

Ingredienten

  • 250 gr bloem
  • 180 gr suiker
  • een snuif zout
  • 8 gr bakpoeder
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 1/2 koffielepel kardemonpoeder
  • het merg van 1 vanillestokje
  • zestes van 1 citroen
  • zestes van 1 sinaasappel
  • 2 hele eieren + 1 eierdooier
  • 20 gr pastis (of andere anijslikeur)
  • 180 gr ongepelde, ongezouten amandelen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°. Leg een bakpapier of siliconen matje op een bakplaat.
  2. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de amandelen in de mengbeker en kneed: 2 min/kneedfunctie.
  3. Voeg de amandelen toe en kneed nog even verder: 40 sec/kneedfunctie.
  4. Je bekomt een nog vrij kleverige massa. Stort deze uit op de beklede bakplaat en maak er een zo compact mogelijke vorm van die overal even hoog is (ongeveer 3cm).
  5. Bak in de oven gedurende 30 min op 180°.
  6. Haal uit de oven en laat 10 min afkoelen.
  7. Verlaag de oventemperatuur naar 150°.
  8. Leg de wat afgekoelde koek op een snijplank en snij hem eerst in lange repen van ongeveer 2cm breedte. Snij de repen dan nog eens door. Leg de koekjes opnieuw op de beklede bakplaat, deze keer met de binnenzijde omhoog. Bak verder in de oven: 15 min op 150°.
  9. Deze harde koekjes kan je enkele dagen bewaren in een blikken trommel.

Quiche met asperges en gerookte zalm

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Quiche met asperges en gerookte zalm

Quiche met asperges en gerookte zalm

Kooktijd: 40 MinInactive time: 40 MinTotale tijd: 1 H & 20 M
De Thermomix is ideaal om asperges te stomen. In de bovenste varomaschaal geraak je ongeveer een halve kilogram kwijt. In dit recept maken we er een heerlijke quiche mee en combineren we de asperges met gerookte zalm. Het zanddeeg voor de quiche gaat eerst een kwartiertje de oven in om "blind" te bakken dwz dat het deeg eerst even voorgebakken wordt met droge linzen, bonen of bakparels die ervoor zullen zorgen dat het deeg op zijn plaats blijft. Pas daarna gaat de echte vulling op het deeg en wordt er een tweede keer gebakken.

Ingredienten

  • 500 gr asperges
  • 1000 gr water
  • 1 rol kant-en-klaar zanddeeg
  • een klein klontje boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 200 gr gerookte zalm
  • 50 gr platte peterselie
  • 4 eieren
  • 250 gr room
  • peper

Instructies

  1. Schil de asperges met een dunschiller, snij het houterige einde af. Neem de varomaschalen en leg de asperges op het platte gedeelte. Plaats de platte schaal op de diepe varomaschaal (die leeg blijft) en sluit af met het deksel.
  2. Doe 1000 gr water in de mengbeker. Plaats de varomaschalen en stoom: 25 min/varoma/snelheid 1.
  3. Verwarm de oven voor op 180°.
  4. Neem een taartvorm, bestrijk hem met een klein beetje boter en strooi er wat bloem over. Draai de taartvorm ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  5. Leg de zanddeeg in de vorm en druk goed aan. Leg een bakpapier op het deeg en strooi er gedroogde bonen/linzen of bakparels in om de taart "blind" te bakken.
  6. Zet de vorm in de oven gedurende 15 min op 180°.
  7. Haal de asperges uit de varomaschaal, laat even afkoelen en snij ze in gelijke stukken.
  8. Snij de gerookte zalm in stukken.
  9. Spoel de mengbeker uit en droog hem goed af.
  10. Doe de platte peterselie in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 6. Spatel naar beneden en herhaal: 5 sec/snelheid 6. Haal de peterselie uit de mengbeker en hou opzij. Reinig de mengbeker.
  11. Doe de eieren, de room en wat peper in de mengbeker en klop los: 20 sec/snelheid 4.
  12. Haal de voorgebakken bodem uit de oven, neem het bakpapier met de bonen/linzen/bakparels eruit en hou deze opzij voor een volgende keer.
  13. Beleg de bodem met de gerookte zam, de asperges en de gehakte peterselie. Giet er dan de ei/roommengeling over en bak verder in de oven gedurende 30 min op 180°.
  14. Haal uit de vorm en serveer warm of koud met een slaatje.

Groentesoepje met oosters tintje

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Groentesoepje met oosters tintje

Groentesoepje met oosters tintje

Kooktijd: 25 MinTotale tijd: 25 Min
Dit soepje met wat gember en citroengras is een goed alternatief als je een groentesoep een wat oosterse twist wilt geven. Wanneer je er ook nog wat dunne pasta aan toevoegt, is deze soep een volwaardig lunchgerecht. Serveer ze dan met een dikke snee brood en je hebt alleen tevreden gezichten aan tafel.

Ingredienten

  • 10 gr gember
  • 100 gr ui
  • 100 gr wit van prei
  • 2 teentjes look
  • 20 gr olie
  • 250 gr champignons
  • 1 stengel citroengras
  • 1000 gr water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 80 gr korte pasta
  • 100 gr gekookte roze garnalen
  • peper
  • zout
  • enkele blaadjes koriander

Instructies

  1. Schil de gember, snij in grove stukken en doe in de mengbeker. Hak: 3 sec/snelheid 8. Spatel naar beneden.
  2. Pel de ui en snij in grove stukken. Spoel de prei en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui, prei en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakken. Doe ze in de mengbeker.
  5. Kneus het citroengras met een scherp mes.
  6. Voeg het citroengras, het water, de bouillonblokjes en de pasta toe en roer alles even rond met de spatel. Kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de garnalen toe en kook verder: 10 min/100°/snelheid 1.
  8. Proef en kruid de saus naar smaak bij met wat peper en zout.
  9. Verwijder het citroengras.
  10. Serveer meteen en werk af met enkele blaadjes koriander.

Mouhalabieh

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Mouhalabieh

Mouhalabieh

Mouhalabieh is een puddingdessert uit de Libanese keuken. De pudding wordt geparfumeerd met oranjebloesemwater en afgewerkt met een siroop van citroen en honing. De groene pistachenootjes zorgen voor het crunchy effect. Een lekker dessertje dat klaar is in 10 minuten. Daarna nog wel laten afkoelen in de koelkast.

Ingredienten

  • 800 gr melk
  • 80 gr suiker
  • 70 gr maïzena
  • 10 gr oranjebloesemwater
  • sap van 1 citroen
  • 4 eetlepels honing
  • 50 gr gehakte pistachenoten

Instructies

  1. Doe de melk, de suiker en de maïzena in de mengbeker en gaar: 9 min/95°/snelheid 4.
  2. Voeg het oranjebloesemwater toe en meng: 30 sec/snelheid 4.
  3. Doe in glaasjes of kommetjes en laat minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
  4. Meng in een kommetje het citroensap en de honing.
  5. Giet voor het serveren in elk glaasje wat citroen/honingsiroop en werk af met wat gehakte pistachenoten.

Vispannetje

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Vispannetje

Vispannetje

Kooktijd: 40 MinTotale tijd: 40 Min
In dit makkelijke recept gebruiken we alle niveaus van de Thermomix: het kookmandje om aardappeltjes en wortelen te stomen, de varomaschaal voor de vis en het stoomvocht in de beker wordt gebruikt om een lekkere gebonden saus klaar te maken. Een ideaal gerecht als je snel een gezond en smakelijk bord op tafel wil zetten!

Ingredienten

  • 1 ui
  • 20 gr olijfolie
  • 100 gr witte wijn
  • 50 gr Noilly Prat (=vermouth, makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 350 gr water
  • 1 visbouillonblokje
  • 250 gr krielaardappelen
  • 200 gr wortelen
  • 250 gr kabeljauwfilet
  • 250 gr zalmfilet
  • 8 voorgekookte scampi's
  • 50 gr room
  • 15 gr maïzena
  • peper
  • zout
  • enkele takjes verse bieslook.

Instructies

  1. Pel de ui en snij in vier. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de witte wijn en de Noilly Prat toe en kook: 6 min/varoma/snelheid 1.
  4. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes (ongeveer 1,5cm). Doe ze in het kookmandje.
  5. Voeg het water en het visbouillonblokje toe aan de mengbeker. Plaats het kookmandje in de beker en stoom: 8 min/varoma/snelheid 1.
  6. Schil de wortelen, snij ze in de lengte door en snij dan stukjes van ongeveer 1cm breed.
  7. Voeg de wortelen toe aan de aardappelen in het kookmandje en stoom verder: 4 min/varoma/snelheid 1.
  8. Snij de vis in hapklare stukken. Leg ze op het platte gedeeltje van de varomaschaal (de diepe varomaschaal blijft leeg). Voeg ook de scampi's toe en kruid alles met peper en zout (of andere kruiden naar keuze). Sluit af met het varomadeksel.
  9. Verwijder de maatbeker, plaats de varomaschaal en stoom verder: 6 min/varoma/snelheid 1.
  10. Verwijder de varomaschaal en het kookmandje met behulp van de spatel en hou opzij.
  11. Voeg de room en de maïzena toe en gaar verder: 4 min/90°/snelheid 3,5.
  12. Voeg groenten, saus en vis samen en werk af met fijngesneden bieslook.

Preisoep met peer en krokantje van serranoham

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Preisoep met peer en krokantje van serranoham

Preisoep met peer en krokantje van serranoham

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Op het eerste gezicht is het misschien een wat speciale combinatie: een preisoep met peer. Maar dit makkelijke soepje is helemaal in balans. Het krokantje van serranoham zorgt voor een smakelijke en mooie afwerking. Je maakt het in de oven klaar terwijl de soep gaart. Een aanrader!

Ingredienten

  • 50 gr dun gesneden serranoham
  • 200 gr prei
  • 100 gr ui
  • 20 gr olijfolie
  • 150 gr aardappel
  • 600 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 kleine rijpe peren
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 100°.
  2. Leg een bakpapier op een ovenplaat en leg er de serranoham op. Bak krokant in de oven gedurende 30 min op 100°.
  3. Pel de ui en was de prei. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  4. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  5. Schil de aardappel en snij in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de mengbeker en stoof verder aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  7. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in stukken. Voeg toe aan de mengbeker en kook verder: 10 min/100°/snelheid 1.
  8. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10.
  9. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  10. Haal de serranoham uit de oven.
  11. Serveer de soep met enkele krokant gebakken stukken serranoham.

Vanille-amandelpudding met arrowroot als bindmiddel

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Vanille-amandelpudding met arrowroot als bindmiddel

Vanille-amandelpudding met arrowroot als bindmiddel

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
De combinatie van amandelmelk, vanille en kokosbloesemsuiker geeft een mooie diepe smaak aan deze makkelijke pudding. In dit recept wordt arrowroot gebruikt als bindmiddel.

Ingredienten

  • 500 gr amandelmelk
  • 1/2 vanillestok
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • 35 gr arrowroot
  • 1 eetlepel koud water
  • enkele amandelschilfers voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de amandelmelk in de beker.
  2. Schraap het merg uit een half vanillestokje en voeg merg en stokje toe aan de melk.
  3. Voeg de kokosbloesemsuiker en het ei toe en gaar: 5 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Los de arrowroot op in een kommetje met 1 eetlepel koud water.
  5. Doe de opgeloste arrowroot in de mengbeker en kook verder: 2 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  6. Verwijder het vanillestokje en giet de pudding in glazen of kommetjes. Werk af met enkele amandelschilfers.

Vanille-amandelpudding met maïzena als bindmiddel

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Vanille-amandelpudding met maïzena als bindmiddel

Vanille-amandelpudding met maïzena als bindmiddel

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
De combinatie van amandelmelk, vanille en kokosbloesemsuiker geeft een mooie diepe smaak aan deze makkelijke pudding. In dit recept wordt maïzena gebruikt als bindmiddel.

Ingredienten

  • 500 gr amandelmelk
  • 1/2 vanillestok
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • 30 gr maïzena
  • enkele amandelschilfers voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de amandelmelk in de beker.
  2. Schraap het merg uit een half vanillestokje en voeg merg en stokje toe aan de melk.
  3. Voeg de kokosbloesemsuiker, het ei en de maïzena toe en gaar: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Verwijder het vanillestokje en giet de pudding in glazen of kommetjes. Werk af met enkele amandelschilfers.

Pittige pitabroodjes met groenten en kip

Aantal porties: 5
Auteur: Clevercooking
Pittige pitabroodjes met groentenslaatje en kip

Pittige pitabroodjes met groentenslaatje en kip

Kooktijd: 15 MinTotale tijd: 15 Min
Lunch of avondmaal, deze gevulde pitabroodjes zullen altijd smaken. De pittige smaak dankt dit gerecht natuurlijk aan de srirachasaus die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. We gebruiken de Thermomix om in enkele seconden een smakelijk groentenslaatje te hakken met venkel, wortelen en appel. En heb je liever een veggie-variant, dan kan ik je beloven dat de broodjes ook heerlijk zijn zonder kip.

Ingredienten

  • 1/2 venkel
  • 2 wortelen
  • 1 appel
  • 20 gr boter
  • 400 gr kippenborstreepjes
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • 4 eetlepels srirachasaus
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 koffielepels mosterd
  • 4 eetlepels limoensap
  • 5 pitabroodjes
  • enkele blaadjes sla

Instructies

  1. Was de venkel en rasp de wortelen. Snij in grove stukken. Was de appel, verwijder het klokhuis en snij eveneens in grove stukken. Doe de stukken venkel, wortel en appel in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  2. Zet een pan op het vuur en smelt de boter. Kruid de kippenborstreepjes met peper, zout en paprikapoeder. Bak de stukjes aan beide kanten.
  3. Maak ondertussen de pittige saus. Roer de srirachasaus, de mayonaise, de mosterd en het limoensap in een kommetje door elkaar en hou opzij.
  4. Warm de pitabroodjes op in de broodrooster. Uiteraard kan het ook in een voorverwarmde oven van 180°. Reken dan zo'n 5 minuten.
  5. Snij de broodjes deels open en besmeer de binnenkant boven en onder met de saus. Leg er vervolgens een blaadje sla op, een ruime portie gehakte groentjes en de warme kippenlapjes.

Soepje van wortel en zongedroogde tomaatjes

Aantal porties: 6
Auteur: Clevercooking
Soepje van wortel en zongedroogde tomaatjes

Soepje van wortel en zongedroogde tomaatjes

Kooktijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
Een soepje is altijd een goeie manier om voor de dagelijkse portie vitaminen te zorgen. En de zongedroogde tomaatjes in dit recept zorgen voor een subtiele twist.

Ingredienten

  • 500 gr wortelen
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 20 gr olijfolie
  • 1 aardappel
  • 1 blaadje laurier
  • 3 takjes tijm
  • 60 gr zongedroogde tomaatjes + wat extra voor de afwerking van de soep.
  • 700 gr water
  • 1+1/2 groentenbouillonblokje
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Rasp de wortelen en pel de sjalotten en het teentje look. Snij de wortelen en de sjalotten in grove stukken en doe ze samen met de look in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappel en snij hem in kleine stukjes. Doe in de mengbeker en voeg de laurier toe. Bind de takjes tijm samen met een keukentouwtje dat je kort afknipt. Doe de takjes ook in de mengbeker samen met de zongedroogde tomaatjes, het water en de groentenbouillon. Kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Verwijder het laurierblad en de tijm. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer met wat achtergehouden tomaatjes.

Courgette-wortelsoep

Cordon bleu