Soepje van kerstomaten en basilicum

Soepje van kerstomaten en basilicum

Tomaten zijn natuurlijk op zijn lekkerst in de zomer. Maar ook nu kan je een heerlijke tomatensoep maken met kerstomaatjes en basisingrediënten. Voor een lekker frisse smaak mix je er op het eind van de bereiding een handvol verse basilicumblaadjes onder. Balletjes maken het extra smakelijk, maar ook zonder vlees is deze soep zo opgelepeld!

Zebra-cake

Aantal porties: 1 cake voor 8 personen
Auteur:
Zebra-cake

Zebra-cake

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 45 MTotale tijd: 65 M
Deze tweekleuren-cake ziet er fancy uit maar is echt niet moeilijk om te maken. Zorg ervoor dat je 2 spuitzakken bij de hand hebt: eentje voor het lichte deeg en eentje voor de donkere deeg. Ik gebruik een ronde springvorm van 24 cm diameter.

Ingredienten:

  • 5 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 koffielepel vanille-essence
  • 400 gram zelfrijzende bloem
  • een snuifje zout
  • 250 gram bruiswater
  • 250 gram zonnebloemolie
  • 20 gram cacaopoeder

Instructies:

How to cook Zebra-cake

  1. Doe de eieren en de suiker in de mengbeker en klop: 1 min/snelheid 4.
  2. Voeg de vanille-essence, de zelfrijzende bloem, het snuifje zout, het bruiswater en de zonnebloemolie toe en meng: 1 min/snelheid 4.
  3. Giet de helft van het deeg in een spuitzak. Voeg het cacaopoeder toe aan de rest van het deeg dat nog in de mengbeker zit en meng: 30 sec/snelheid 4.
  4. Giet het donkere deeg in een spuitzak.
  5. Verwarm de oven voor op 180°.
  6. Vet een rond bakblik van ongeveer 24cm diameter (met uitneembare bodem) in met een beetje olie.
  7. Spuit een laag van het lichte deeg in het bakblik. Het deeg hoeft de volledige bodem niet te bedekken, het zal vanzelf uitlopen als je de ander lagen er op spuit.
  8. Spuit een laag van het donkere deeg op het lichte deeg,deze laag moet een kleinere diameter hebben dan het lichte deeg.
  9. Herhaal de twee bovenstaande stappen steeds tot al het deeg is opgebruikt.
  10. Neem een satéprikker en trek lijntjes in het deeg. Begin in het middelpunt van het deeg en trek een rechte lijn naar de buitenkant. Je krijgt een spinnenweb-effect.
  11. Bak het deeg gedurende ongeveer 45 min. in de oven op 180°. Controleer of het deeg klaar is door er met een prikker in te prikken. Als de prikker er droog uitkomt, is de cake voldoende gebakken.
  12. Laat afkoelen en haal uit de vorm.
Created using The Recipes Generator

Homemade burger

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Homemade burger

Homemade burger

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 2 hourTotale tijd: 2 H & 20 M
Liefhebbers van streetfood zullen dit recept zeker weten te appreciëren. Een zelfgemaakt burgerbroodje en hamburgers van (h)eerlijk rundsvlees zijn zoveel lekkerder dan een kant-en-klare versie.

Ingredienten:

Broodjes
  • 120 gram water
  • 5 gram droge gist
  • 25 gram suiker
  • 350 gram bloem + een klein beetje extra om het deeg tot bolletjes te rollen
  • 3 gram zout
  • 40 gram malse boter
  • 1 losgeklopt ei
  • een scheutje melk
Gestoofde uien
  • 250 gram rode ui
  • 30 gram maïsolie
  • 10 gram ciderazijn
Burgersaus
  • 1 zoetzure augurk
  • 40 gram mayonaise
  • 20 gram ketchup
  • 10 gram mosterd
  • 5 gram augurkensap
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuif zout
Andere
  • enkele blaadjes verse sla
  • 2 tomaten in schijfjes
  • 6 hamburgers
  • eventueel frietjes

Instructies:

How to cook Homemade burger

Broodjes
  1. Doe het water en de gist in de mengbeker en warm lichtjes op: 2 min/37°/snelheid 2.
  2. Snij de malse boter in kleine stukjes.
  3. Voeg de suiker, de bloem, het zout en de boterstukjes toe en kneed: 5 min/deegmodus.
  4. Haal het deeg uit de mengbeker, doe in een kom en bedek het deeg met vershoudfolie. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  5. Haal het deeg uit de kom, kneed het even goed door met de hand en verdeel het in 6 gelijke porties.
  6. Bestuif het werkblad met een klein beetje bloem en rol van elke portie een mooi bolletje. Dek af met een handdoek en laat nog 45 min rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 220°.
  8. Meng het losgeklopt ei met een scheutje melk en bestrijk elke bol deeg aan de bovenkant met behulp van een borsteltje.
  9. Plaats ongeveer 10 minuten in de oven.
  10. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Gestoofde uien
  1. Pel de uien en snij ze in fijne ringen.
  2. Doe de uiringen en de maïsolie in de mengbeker en stoof aan: 20 min/120°/linksomdraai/lepeltje.
  3. Voeg de ciderazijn toe en stoof verder: 5 min/120°/linksomdraai/lepeltje.
  4. Haal uit de mengbeker.
Burgersaus
  1. Snij de augurk in grove stukken en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de mayonaise, de ketchup, de mosterd en het augurkensap toe en meng: 15 sec/snelheid 3.
  3. Proef en kruid af met cayennepeper en zout.
Afwerking
  1. Bak de hamburgers in een pan.
  2. Snij de hamburgerbroodjes open en besmeer het onderste deel met een laagje saus.
  3. Leg er de sla en de uiringen op.
  4. Leg er de hamburger op en doe hier nog wat saus op.
  5. Werk af met de tomaten -en de komkommerschijfjes.
  6. Sluit af met de bovenkant van het broodje en serveer eventueel met frietjes.
Created using The Recipes Generator

Smoothie van appel en rode vruchten met vanille-granola

Aantal porties: 1 bakplaat granola + smoothie voor 4 personen
Auteur:
Smoothie van appel en rode vruchten

Smoothie van appel en rode vruchten

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 25 M
In deze smoothie gebruiken we appel, framboos, aardbei, havermout en melk. Gecombineerd met zelfgemaakte vanille-granola is dit een ontbijtje of tussendoortje om u tegen te zeggen!

Ingredienten:

Ingrediënten van de granola
  • 200 gram gemengde noten naar keuze
  • 250 gram havermout
  • 50 gram pompoenpitten
  • 20 gram kandijsuiker
  • 20 gram maïsolie
  • 5 gram kaneelpoeder
  • 15 gram vanillepoeder
  • 70 gram water
Ingrediënten van de smoothie
  • 3 appels (2+1 voor afwerking)
  • 80 gram diepvriesframbozen
  • 80 gram diepvriesaardbeien
  • 80 gram havermout
  • 230 gram koude melk
  • 20 gram poedersuiker (optioneel)
  • enkele verse frambozen voor de afwerking

Instructies:

How to cook Smoothie van appel en rode vruchten

Bereiding van de granola
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Neem een bakplaat en bekleed die met bakpapier.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo.
  4. Voeg de havermout, de pompoenpitten, de kandijsuiker, de maïsolie, het kaneelpoeder, het vanillepoeder en het water toe en meng: 10 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  5. Spreid het mengsel uit over een bakplaat en plaats in de oven gedurende 15 à 20 minuten.
  6. Schep de mengeling halverwege de baktijd even om.
  7. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten pot.
Bereiding van de smoothie
  1. Schil 2 appels, verwijder het klokhuis en snij elke appel in 8 stukken.
  2. Doe in de mengbeker.
  3. Voeg de diepvriesframbozen en diepvriesaardbeien, de havermout, de melk en eventueel de poedersuiker toe en mix: 10 sec/snelheid 10.
  4. Spatel naar beneden en mix verder: 20 sec/snelheid 10.
  5. Serveer de smoothie met wat granola en werk af met verse frambozen en dunne schijfjes appel.
Created using The Recipes Generator

Vanillewafels

Yield: 20 wafels
Author: Clevercooking
Vanillewafels

Vanillewafels

Prep time: 35 MinCook time: 20 MinTotal time: 55 Min
Zelf vanillewafels maken is echt niet moeilijk. Gebruik voldoende vanillesuiker, dat komt de smaak natuurlijk ten goede. Je kan vanillesuiker makkelijk zelf maken: hou je gebruikte vanillestokjes altijd bij, stop ze in een bokaal en strooi er dan kristalsuiker over. De suiker neemt al snel de smaak van de vanille over. Het deeg voor deze vanillewafels is op 5 minuten klaar en wanneer je het een half uurtje in de diepvriezer zet, kan je met een ijsschep bollen deeg in je wafelijzer laten glijden. Het deeg loopt dan mooi uit, zonder, zonder geklieder.

Ingredients

  • 400 gram boter in stukken
  • 500 gram patisseriebloem
  • 100 gram vanillesuiker (indien je deze hoeveelheid niet hebt, kan je ze vervangen door kristalsuiker)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 5 gram bakpoeder
  • 15 gram vanillepoeder
  • een snuifje zout
  • de zaadjes van 1 verse vanillestok
  • 6 eieren

Instructions

  1. Doe de in stukken gesneden boter in de mengbeker en smelt: 5 min/90°/snelheid 1.
  2. Doe de bloem, de vanillesuiker, de kristalsuiker, het bakpoeder, de vanillepoeder, een snuifje zout, de zaadjes van het vanillestokje en de eieren in de mengbeker en meng: 1 min/snelheid 3.
  3. Spatel naar beneden, giet de gesmolten boter erbij en meng verder: 1 min/snelheid 3 en 1 min/snelheid 6.
  4. Giet het deeg in een kom, dek af met huishoudfolie en zet 30 minuten in de diepvriezer. Verwarm het wafelijzer.
  5. Schep met een ijsschepper bollen deeg en druk ze uit in het wafelijzer.
  6. Hou het bakken in de gaten, wellicht heeft je ijzer niet meer dan 2 minuten nodig om een goudgele wafel te bakken.

Pizza met krokante bodem

Aantal porties: 4 mooie pizza's
Auteur:
Pizza met krokante bodem

Pizza met krokante bodem

Bereidingstijd: 2 H & 25 MKooktijd: 10 MTotale tijd: 2 H & 35 M
Voor liefhebbers van pizza met krokante bodem, is dit receptje ideaal. Door fijne 00-bloem (dit is de typische bloem om pizza's te maken) of tarwebloem te combineren met roggebloem, zal je een krokanter resultaat krijgen dan wanneer je enkel met witte bloem werkt. Op zich heb je zelf niet veel werk, maar laat het deeg lang genoeg rijzen om een luchtige pizza te bekomen die makkelijk verteert. Wat het beleg betreft, daar kan je eindeloos mee variëren. Op de foto hebben we ham, champignons, kerstomaatjes en mozzarella gebruikt. Maar ook met artisjok, chorizo en champignons kan je een lekker combinatie maken.

Ingredienten:

  • 360 gram water
  • 15 gram suiker
  • 11 gram gedroogde gist
  • 500 gram 00-bloem of tarwebloem + een beetje extra voor het uitrollen
  • 150 gram roggebloem
  • 50 gram olijfolie + een beetje extra
  • 13 gram zout
  • 400 gram tomatenpassata
  • 1 koffielepel sambal oelek
  • 1/2 teentje look
  • een snuifje zout
  • 1 soeplepel gedroogde oregano
  • 200 gram champignons
  • 200 gram hespenblokjes
  • 250 gram mozzarella
  • 200 gram kerstomaatjes
  • verse basilicum

Instructies:

How to cook Pizza met krokante bodem

  1. Doe het water, de suiker en de gist in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  2. Doe de 00-bloem of tarwebloem en de roggebloem in de mengbeker en voeg de olijfolie en het zout toe. Kneed: 2,30 min/deegfunctie.
  3. Neem een grote kom, smeer ze in met de extra olijfolie en stort het deeg uit in de kom. Leg er een schone handdoek over en laat 2 uur rijzen op een tochtvrije plek.
  4. Strooi een laagje bloem op je werkvlak en leg het gerezen deeg er op. Vouw het deeg 4 x dubbel en maak er een bal van. Verdeel het in 4 porties, kneed het even met de hand en maak er 4 bollen van. Leg de handdoek er opnieuw op en laat nog 30 minuten rusten.
  5. Verwarm ondertussen de oven (en eventueel een pizzasteen mocht je die hebben) op maximum 300°. Heeft je oven niet zo'n hoge temperatuur, geen probleem, het zal dan iets langer duren voor de pizza gebakken is.
  6. Breng ondertussen de tomatensaus op smaak. Giet de tomatenpassata in een kommetje en voeg er de sambal, de fijngehakte look, een snuifje zout en de oregano aan toe.
  7. Bestrooi het werkvlak opnieuw met een dun laagje bloem. Rol nu de pizzabodems uit met een deegroller of doe het met de hand door het deeg van binnen naar buiten te drukken en het deeg telkens een kwartslag te draaien.
  8. Schep wat tomatensaus op de bodem van je pizza en strijk de saus mooi uit. Beleg de pizza nu met de ingrediënten van je keuze bijvoorbeeld hespenblokjes, champignonschijfjes, gehalveerde kerstomaatjes en schijfjes mozzarella.
  9. Schuif de pizza op de bakplaat of pizzasteen.
  10. De baktijd zal afhangen van de temperatuur van je oven. Op tijd controleren is dus de boodschap. Als je meerder bakplaten tegelijk in de oven kan zetten, zal de bovenste wellicht sneller klaar zijn dan de onderste.Bestrijk de nog te bakken pizza's niet teveel van tevoren met de tomatensaus, anders wordt het deeg wak.
  11. Werk af met verse basilicum en serveer.
Created using The Recipes Generator

Pastinaak-wortelsoep met curry

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Pastinaak-wortelsoep met curry

Pastinaak-wortelsoep met curry

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 10 MTotale tijd: 30 M
Een smaakvol soepje boordevol verse groenten dat je in 20 minuten op tafel zet. Dankzij het hoge toerental van je toestel krijg je een mooi romig resultaat. En de kant-en-klaar gebakken uitjes zorgen voor een lekkere crunchy bite.

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 200 gram pastinaak
  • 200 gram wortelen
  • 20 gram olijfolie
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 750 gr water
  • 1 à 2 groentenbouillonblokjes
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • 4 eetlepels kant-en-klare gebakken uitjes

Instructies:

How to cook Pastinaak-wortelsoep met curry

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Schil de pastinaak, rasp de wortelen en snij ook in grove stukken.
  2. Doe ui, pastinaak en wortel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de olijfolie toe en het currypoeder en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het water en het/de groentenbouillonblokje(s) toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  5. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10 (voor TM5 geleidelijk aan).
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Giet de soep in kommetjes of borden en werk af met de gebakken uitjes.
Created using The Recipes Generator

Smoutebollen met platte kaas

Yield: 15 smoutebollen
Author: Clevercooking

Smoutebollen met platte kaas

Prep time: 25 MinCook time: 3 MinTotal time: 28 Min
Onlangs proefde ik voor het eerst smoutebollen met platte kaas. Ik verwachtte me aan een wat zure smaak, maar was verrast door het resultaat. In Nederland worden de smoutebollen oliebollen genoemd en worden ze klassiek geserveerd op oudejaarsavond. Wellicht staat er voor de meeste Belgen een ander gerecht op de feesttafel, maar probeer dit recept zeker eens te maken op een koude winterdag. Hartverwarmend!

Ingredients

  • 3
  • eiwitten
  • 3
  • eigelen
  • 25 gram
  • kristalsuiker
  • een snuifje
  • zout
  • 175 gram
  • bloem
  • 8 gram
  • bakpoeder
  • 250 gram
  • platte kaas
  • poedersuiker
  • voor de afwerking

Instructions

  1. Zorg voor een vetvrije mengbeker, mes en vlindertje. Eiwitten en vet gaan immers niet goed samen.
  2. Zet de vlinder op het mes. Doe de eiwitten in de mengbeker en klop op: 1 min/snelheid 3,5.
  3. Haal uit de mengbeker en hou opzij. Reinig de mengbeker.
  4. Doe de eigelen, de suiker en een snuifje zout in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3.
  5. • Voeg de bloem, het bakpoeder en de platte kaas toe en meng: 1 min/snelheid 3.
  6. • Verwarm ondertussen de friteuse op 170°.
  7. Haal het deeg uit de mengbeker en meng er manueel met een spatel de opgeklopte eiwitten onder.
  8. Zet het friteusemandje in de warme olie en laat het dus niet omhoog staan op de uitdruipstand.
  9. Neem een niet al te grote ijsroomschepper, dompel die even onder in de warme olie. Schep een kleine hoeveelheid deeg met de ijsroomschepper en dompel onmiddellijk onder in de warme olie. Leg het deeg zeker niet eerst in een "omhoogstaand mandje" in de friteuse, want dan plakt het deeg aan het mandje. Je kan gerust een 6-tal bollen per keer bakken. Dompel telkens eerst de ijsroomschepper in de olie voor je nieuw deeg schept.
  10. Bak de smoutebollen gedurende ongeveer 3 minuten in de hete olie, draai ze halverwege de tijd even om.
  11. Laat ze uitdruipen op keukenpapier en bestrooi ze gul met poedersuiker.

Risotto met chorizo, erwtjes en coquilles

Yield: 4 personen
Author:
Print
Risotto met chorizo, erwtjes en coquilles

Risotto met chorizo, erwtjes en coquilles

Prep time: 5 MCook time: 25 MTotal time: 30 M
Op een feesttafel passen coquilles altijd. Je kan gaan voor verse coquilles, recht uit de schelp, maar daar betaal je natuurlijk een prijs voor. Wat je in de supermarkt vindt, zijn in principe diepgevroren of ontdooide coquilles. Persoonlijk vind ik ze niet altijd van de beste kwaliteit omdat ze bij het bakken veel vocht loslaten. Laat je adviseren door je vishandelaar, hij zal je wellicht een beter produkt verkopen.

Ingredients:

  • 40 gram parmezaan
  • 1 mooie sjalot
  • 1 teentje look
  • 10 gram olijfolie
  • 250 gram arboriorijst of andere risottorijst
  • 600 gram water
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 70 gram diepvrieserwtjes
  • 100 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
  • 30 gram boter, in kleine blokjes gesneden
  • 12 coquilles
  • 1/2 sinaasappel, in vier partjes gesneden
  • enkele blaadjes shiso-cress, waterkers of ander groen naar keuze

Instructions:

  1. Doe de parmezaan in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 10. Hou opzij en reinig de mengbeker.
  2. Pel de sjalot en de look, snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de rijst toe en stoof verder aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water en de groentenbouillon toe en roer het geheel even manueel door met een spatel. Kook: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  6. Voeg de erwtjes en de chorizoblokjes toe, meng weer even manueel met een spatel en kook verder: 7 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  7. Zet ondertussen een grillpan op het vuur en laat die goed warm worden.
  8. Haal de risotto op het eind van de bereidingstijd uit de mengbeker en doe in een kom. Roer er de klontjes boter en de parmezaan door. Hou warm.
  9. Grill de coquilles in de hete grillpan, ongeveer 1,5 minuten aan elke kant.
  10. Serveer de risotto met de coquilles, een schijfje sinaasappel en enkele blaadjes groen.
Created using The Recipes Generator

Portobello's gevuld met zoete aardappel, geitenkaas en honing

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Portobello

Portobello's gevuld met zoete aardappel, geitenkaas en honing

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 40 M
Paddenstoelen zijn een heerlijk ingrediënt in heel wat winterse bereidingen: soepen, sauzen, gebakken als bijgerecht en ga zo maar door. De tijd dat er in de winkel enkel witte Parijse champignons te verkrijgen waren, is al lang voorbij. Het assortiment breidt alsmaar uit: eekhoorntjesbrood, cantharellen, girolles, oesterzwam, shiitake, truffel... allemaal hebben ze hun eigen smaak. In dit recept gaan we aan de slag met een grote variant: de portobello. Door hun grootte zijn ze perfect geschikt om op te vullen. Ook dit gerecht kan je prima van tevoren klaarmaken. Plaats de gevulde portobello's dan een beetje langer in de oven zodat alles goed opgewarmd is.

Ingredienten:

  • 4 portobello's
  • wat olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote zoete aardappel
  • 50 gram water
  • een snuif peper
  • een snuif zout
  • 50 gram rucola
  • 30 gram pijnboompitjes
  • 100 gram geitenkaas, in stukken gesneden
  • gedroogde en/of verse tijm
  • 4 kerstomaatjes
  • een beetje vloeibare honing

Instructies:

How to cook Portobello's gevuld met zoete aardappel, geitenkaas en honing

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Boen de portobello's schoon, verwijder de steel en schraap de donkere lamellen er met een koffielepel voorzichtig uit. 
  3. Bestrijk de portobello's langs de bolle kant met een beetje olijfolie. Leg ze met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal en gaar ze ongeveer 10 minuten voor in de oven.
  4. Pel de ui en de knoflook. Schil de zoete aardappel. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  5. Spatel naar beneden, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg het water toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  7. Kruid goed met peper en zout en pureer: 10 sec/snelheid 8.
  8. Voeg de rucola en de pijnboompitten toe en meng: 20 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  9. Haal de portobello's uit de oven en vul ze met de zoete aardappelpuree. Je kan eventueel nog een beetje puree overhouden voor de afwerking. Verdeel er de geitenkaas en de schijfjes kerstomaat over en giet er wat honing over. Bestrooi met wat tijm en zet nog 10 min in de oven.
  10. Verdeel de portobello's over de borden en werk ze af met wat achtergehouden zoete aardappelpuree, enkele blaadjes rucola en een takje verse tijm.
Created using The Recipes Generator

Witloofsoep met grijze garnalen

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Witloofsoep met grijze garnalen

Witloofsoep met grijze garnalen

Prep time: 10 MinCook time: 20 MinTotal time: 30 Min
De subtiele smaak van dit lekker feestsoepje zit hem in de speciale touch: curry, balsamico en honing. Misschien niet zo vanzelfsprekend om ze aan een soep toe te voegen, maar het resultaat is echt verrassend lekker. Je kan deze soep al een dag van tevoren voorbereiden maar wacht dan nog om de room toe te voegen. Voor het serveren warm je de soep opnieuw op en mix je er de room op het laatste moment onder.

Ingredients

  • 2 uien
  • 20 gram olijfolie
  • 1 aardappel
  • 500 gram witloof
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 600 gram water
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 50 gram room
  • 1 koffielepel balsamico
  • 1 eetlepel honing
  • een snuifje zwarte peper
  • een snuifje zout
  • 100 gram grijze garnalen

Instructions

  1. Pel de uien en snij in grove stukken. Doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappel en snij in niet al te grote stukken. Reinig het witloof en hou van 1 stronkje 4 blaadjes opzij voor de afwerking. Leg deze blaadjes op ijswater, dan blijven ze mooi krokant. Snij de rest van het witloof in grove stukken en doe ze samen met de aardappelstukken in de mengbeker. Stoof even aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  4. Bestrooi met currypoeder, voeg het water, de groentenbouillon, tijm en laurier toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Verwijder de tijm en het laurierblaadje. Voeg de room, de balsamico en de honing toe en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Giet de soep in kommetjes of borden, leg er een achtergehouden witloofblad in en werk af met grijze garnalen.
Created using The Recipes Generator

Clafoutis

Aantal porties: 12 stuks
Auteur:
Clafoutis

Clafoutis

Bereidingstijd: 2 H & 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 2 H & 30 M
Voor deze lekkere clafoutis gebruiken we kersen uit een bokaal. Maar in het seizoen gaat er natuurlijk niets boven verse kersen. Halveer ze dan en haal de pit er uit.

Ingredienten:

Ingrediënten voor het deeg
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 125 gram patisseriebloem
  • 3 gram bakpoeder
  • enkele druppels vanille-essence
  • 25 gram ei (ongeveer 1/2 ei, hou de rest apart voor de vulling)
  • een snuifje zout
Ingrediënten voor de vulling
  • 15 gram boter
  • 25 gram amandelpoeder
  • 65 gram bloemsuiker
  • 45 gram maïzena
  • zaadjes van 1 vanillestokje
  • 1 + 1/2 ei
  • 175 gram room
  • een snuifje zout
  • 200 gram kersen uit bokaal, uitgelekt

Instructies:

How to cook Clafoutis

Bereiding van het deeg
  1. Doe de boter en de suiker in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  2. Doe bloem, bakpoeder, vanille-essence, ei en een snuifje zout in de mengbeker en kneed: 2 min/deegmodus.
  3. Haal het deeg uit de mengbeker en maak er een worst van ongeveer 20 cm van. Wikkel in huishoudfolie en plaats 2 uur in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.
Bereiding van de vulling
  1. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 1 min/70°/snelheid 1.
  2. Voeg het amandelpoeder, de bloemsuiker, de maïzena, de vanillezaadjes, het ei, de room en een snuifje zout toe en meng: 45 sec/snelheid 4.
  3. Verwarm de oven voor op 180°.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en verwijder de huishoudfolie. Strooi een dun laagje bloem op je werkblad. Rol het deeg met een deegrol uit tot ongeveer 3mm. Keer het bij het uitrollen regelmatig om en bestrooi het met een dun laagje bloem zodat het niet aan de deegrol blijft kleven.
  5. Zet siliconen muffinvormpjes klaar op een bakplaat. Steek rondjes uit het deeg die groot genoeg zijn om zowel de bodem als de zijkanten van de muffinvormpjes mee te bekleden.
  6. Druk het deeg mooi aan in de vormpjes.
  7. Verdeel de uitgelekte kersen over de vormpjes.
  8. Giet de vulling tot aan de rand en zet de vormpjes ongeveer 20 min in de oven.
  9. Controleer de gaarheid van de clafoutis door met een prikker in het deeg te prikken. De clafoutis is klaar wanneer er geen deeg meer aan de prikker kleeft.
Created using The Recipes Generator

Quiche met courgette, zongedroogde tomaatjes, champignons en ham

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Quiche met courgette, zongedroogde tomaatjes, champignons en ham

Quiche met courgette, zongedroogde tomaatjes, champignons en ham

Bereidingstijd: 40 MKooktijd: 35 MTotale tijd: 75 M
Ben je op zoek naar een alternatief voor aardappelen, rijst of pasta, dan is quiche toch altijd wel lekker. Vullingen voor quiches zijn er echt wel bij de vleet. We werken in dit recept met courgette, half-zongedroogde tomaatjes, champignons en ham. Ook voor kids succes verzekerd!

Ingredienten:

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 1 courgette van ongeveer 300 gram
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram champignons
  • 20 gram olijfolie
  • een snuifje zout
  • 40 gram parmezaan
  • 200 gram ricotta
  • 1 potje half-zongedroogde tomaatjes (ongeveer 200 gram)
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel basilicumcrème of een handvol verse basilicumblaadjes
  • 100 gram hespenblokjes
  • gemengde sla
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 eetlepel honing
  • 200 gram kerstomaatjes

Instructies:

How to cook Quiche met courgette, zongedroogde tomaatjes, champignons en ham

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ronde taartvorm en leg er een stuk bakpapier in dat groot genoeg is om boven de rand uit te steken.
  2. Rol het kruimeldeeg uit en leg het op het bakpapier in de bakvorm.
  3. Bak de vorm eerst zonder vulling gedurende 15 min. op 180°. Ga ondertussen verder met het bereiden van de vulling.
  4. Was de courgette, halveer in de lengte en snij in grove stukken. Pel de look en wrijf indien nodig het zand van de champignons. Doe courgette, look en champignons in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  5. Haal uit de mengbeker en was de beker af. Zet een pan op het vuur en warm er de olijfolie in op.
  6. Doe het courgettemengsel in de pan en bak een 7-tal minuten op een middelhoog vuur. Kruid met een beetje zout en laat het geheel dan uitlekken in een vergiet. De courgette bevat immers veel vocht.
  7. Snij de parmezaan in grove stukken en doe in de mengbeker. Voeg de ricotta, de uitgelekte half-zongedroogde tomaatjes, de eieren en de basilicumcrème of verse basilicumblaadjs toe en hak: 5 sec/snelheid 5.
  8. Doe in een kom en meng er het courgettemengsel en de hespenblokjes onder.
  9. Schep alles op de voorgebakken quichebodem.
  10. Bak het geheel verder gedurende 35 min, nog steeds op 180°.
  11. Serveer met wat gemengde sla en kerstomaatjes die je op smaak brengt met een mengsel van balsamico en vloeibare honing.
Created using The Recipes Generator

Prei-aardappelsoep met garnalen

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Prei-aardappelsoep met garnalen

Prei-aardappelsoep met garnalen

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 30 M
Prei en aardappelen zijn natuurlijk alledaagse groenten. Maar met enkele smaakmakers, een beetje room en wat grijze garnaaltjes, kan je dit soepje zonder blikken of blozen op de feesttafel zetten!

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 teentje look
  • 2 aardappelen (ongeveer 400 gram)
  • 20 gram olijfolie
  • 700 gram water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 steranijs
  • 50 gram room
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • enkele sprietjes fijngesnipperde bieslook
  • 100 gram garnalen

Instructies:

How to cook Prei-aardappelsoep met garnalen

  1. Pel de ui, was de prei en pel de look. Snij deze ingrediënten in grove stukken. Doe ui, prei en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappelen en snij ze in stukjes van ongeveer 1 cm. Doe ze in de mengbeker en stoof verder aan: 2 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het water en de kippenbouillon toe. Voeg laurier, tijm en steranijs toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Haal laurier, tijm en steranijs ujit de mengbeker, voeg de room toe en blend: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5) of 1,30 min/blenden (voor TM6.
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Serveer met gehakte bieslook en garnalen.
Created using The Recipes Generator

Chocolaatjes met studentenhaver

Aantal porties: 15 chocolaatjes
Auteur:
Chocolaatjes met studentenhaver

Chocolaatjes met studentenhaver

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 6 hourTotale tijd: 6 H & 15 M
Chocolade verwarmen en verwerken is een delicate aangelegenheid. Smelt je chocolade op je vuur, dan heb je geen controle over de temperatuur en zal het resultaat allesbehalve mooi en smakelijk zijn. Ook wanneer je chocolade au-bain-marie smelt, dit wil zeggen in een kommetje bovenop een pot met warm water, is het echt niet makkelijk om het juiste resultaat te krijgen. Chocolatiers hebben uiteraard professioneel materiaal om chocolade te "tempereren". Dat is de vakterm die gebrukt wordt voor chocolade die perfect is om verwerkt te worden. Aangezien temperatuur en beweging hierbij erg belangrijk zijn, kan je thuis met de hulp van je Thermomix optimaal verwerkbare chocolade maken. Aan de slag dus, want niet alleen studenten zullen deze verwennerij appreciëren!

Ingredienten:

  • 200 gram pure chocolade
  • nootjes, rozijnen of ander gedroogd fruit

Instructies:

How to cook Chocolaatjes met studentenhaver

  1. Beleg een bakplaat met bakpapier of met een siliconen matje.
  2. Breek of snij de chocolade ingroeve stukken, doe ze in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 9.
  3. Neem 50 gr van de gehakte chocolade af en hou opzij.
  4. Smelt de chocolade die in de mengbeker ligt: 2 min/50°/snelheid 2.
  5. Schraap de chocolade met een spatel wa van de randen en van de messen en smelt verder: 2 min/50°/snelheid 2.
  6. Doe de opzijgehouden chocolade erbij en meng:1,30min/snelheid 2.
  7. Roer manueel nog even door met een spatel.
  8. Doe de chocolade in een spuitzak.
  9. Knip onderaan een klein hoekje af van de zak en spuit de chocolade in cirkeltjes op de bakplaat.
  10. Versier met nootjes en gedroogd fruit.
  11. Laat 6 uur afkoelen.
  12. Tip: met de chocladeresten die nog in de beker zitten, maak je een lekkere chocolademelk. Voeg 300gr melk en een beetje suiker toe en verwarm: 6 min/80°/snelheid 2.
Created using The Recipes Generator

Roze spekken

Aantal porties: 30 vierkante spekjes
Auteur: Clevercooking
Roze spekken

Roze spekken

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 90 MinTotale tijd: 1 H & 50 M
Deze heerlijke snoepjes zijn makkelijk te maken in de Thermomix en een goed recept om een overschotje aan eiwitten op te gebruiken. Voor het roze kleurtje van de spekken gebruiken we kant-en-klare frambozencoulis. Je vindt die in het vriesvak bij je supermarkt.

Ingredienten

  • 16 gram gelatine
  • 30 gram frambozencoulis, ontdooid
  • 200 gram kristalsuiker
  • 20 gram vanillesuiker
  • 3 eetlepels maïzena
  • 3 eiwitten
  • 1 koffielepel vanille-extract

Instructies

  1. Vul een ruime kom met koud water en laat de geltineblaadjes er een 10-tal minuten in weken.
  2. Doe de kristalsuiker en de vanillesuiker in de mengbeker en maak er poedersuiker van: 25 sec/snelheid 10.
  3. Neem van dit poeder 3 eetlepels af, doe dit in een kommetje en doe ook 3 eetlepels maïzena in het kommetje. Roer even rond. We gebruiken dit mengsel om te voorkomen dat de spekken aan de vorm gaan kleven.
  4. Plaats de vlinder in de mengbeker. Doe de eiwitten, de frambozencoulis en het vanille-extract in de beker en klop op: 8 min/90°/snelheid 3,5. Haal na 4 minuten het maatbekertje van het deksel en voeg het kristal/vanillesuikermengsel dat niet voor de afwerking dient toe aan de beker. Wanneer de timer nog op 1 minuut staat, voeg dan één voor één de uitgeknepen gelatineblaadjes toe aan het kloppend mengsel.
  5. Stel opnieuw in zonder maatbeker en zonder temperatuur: 2 minuten/snelheid 4.
  6. Bekleed ondertussen een klein bakblik met bakpapier (14 x 24cm) en bestrooi het bakpapier ruim met het suiker/maïzena-mangsel, hou nog een beetje over om straks op de gesneden spekjes te strooien.
  7. Giet het mengsel in het bakblik en maak gelijk met een spatel.
  8. Laat gedurende 2,30 uur drogen op kamertemperatuur.
  9. Neem het spekkenmengsel uit de vorm en draai het om op een snijplank. Verwijder voorzichtig het bakpapier.
  10. Snij vierkanten uit het mengsel met een scherp mes.
  11. Bestrooi de spekken met het achtergehouden suiker/maïzenamengsel.
  12. Bewaar in een afgesloten doos.

Jambalaya

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Jamabalaya

Jamabalaya

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 40 M
Jambalaya is een éénpansgerecht dat ontstaan is in de keuekens van Louisiana en een aanpassing is van de Spaanse paella. Bij gebrek aan saffraan verving men die door tomaten. Net zoals bij de Spaanse klassieker, zijn er ook heel wat varianten van Jambalaya, maar in de meeste recepten vind je naast rijst ook vlees en schaaldieren terug. Experimenteer dus naar hartelust met ingrediënten naar keuze, het resultaat is in elk geval een smakelijke schotel!

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram olijfolie
  • 2 rode paprika's, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 rood pepertje, zaadjes eruit als je niet van pittig houdt en in halve ringetjes gesneden
  • 2 stengels witte selder, geschild en in blokjes gesneden
  • 100 gram chorizo, in blokjes gesneden
  • 2 kipfilets
  • 1 eetlepel cajunpoeder
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 600 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 250 gram arboriorijst (=risottorijst)
  • 1 blad laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 200 gram roze garnalen
  • 100 gram diepvrieserwtjes
  • een beetje gehakte peterselie
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Jamabalaya

  1. Pel de ui en de knoflook, snij ze in grove stukken en doe in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de paprikablokjes, de ringetjes rode peper, de selderblokjes en de chorizoblokjes toe en stoof aan: 4 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  4. Snij de kipfilets in hapklare stukken, bestrooi ze royaal met cajunpoeder, doe ze in de diepe varomaschaal en zet het varomadeksel erop.
  5. Voeg de tomatenblokjes, het water, het bouillonblokje, de rijst, laurier, tijm en rozemarijn toe aan de mengbeker: Roer alles manueel even, goed om met de spatel. Zet de varomaschaal met de kip op het deksel en stoom het geheel: 15 min/varoma/linksomdraai snelheid 1.
  6. Neem de varomaschaal even af en doe de garnalen en diepvrieserwtjes (ze hoeven niet ontdooid te zijn) in de mengbeker. Zet de varomaschaal weer op het deksel en stoom verder: 5 min/varoma/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Neem de varomaschaal af, open de mengbeker en doe de kip bij de rijst. Kruid met gerookt paprikapoeder en naar smaak met peper en zout. Roer alles even om met de spatel.
  8. Dien op met wat gehakte peterselie.
Created using The Recipes Generator

Seldersoepje met croutons

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Seldersoep met croutons

Seldersoep met croutons

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 40 M
Selder vind je het ganse jaar door in de winkel. Een makkelijk ingrediënt dus dat in combinatie met appel, witte wijn en een beetje room verrassend lekker is. Heerlijk om dit gladde soepje te combineren met croutons of er een feestelijke versie van te maken met stukjes gerookte zalm.

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 20 gram olijfolie
  • 300 gram witte selder
  • 1 appel
  • 750 gram water
  • 150 gram witte wijn
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 3 peterseliestengels
  • 50 gram room
  • 40 gram croutons of een sneetje gerookte zalm in snippers

Instructies:

How to cook Seldersoep met croutons

  1. Pel de ui, snij in vier, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Was de selder, verwijder de blaadjes en snij de stengels in grove stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken. Doe selder en appel in de mengbeker en hak het geheel: 4sec/snelheid 4.
  4. Stoof opnieuw aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water, de witte wijn, het bouillonblokje en het laurierblaadje toe. Bind de tijm en de peterseliestengels samen met een stukje keukentouw en knip dit kort af zodat er geen losse eindjes zijn. Doe het kruidentuiltje in de mengbeker en kook: 30 min/100°/snelheid 1.
  6. Haal het laurierblaadje en het kruidentuiltje uit de mengbeker.
  7. Voeg de room toe en mix: 2 min/blenden (TM6) of 2 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  8. Serveer warm met croutons of met de zalmsnippers.
Created using The Recipes Generator

Brood

Aantal porties: 1 brood
Auteur:
Boerenbrood

Boerenbrood

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 1 H & 50 MTotale tijd: 1 H & 60 M
Ook zonder broodmachine kan je makkelijk zelf brood maken. Voor dit boerenbrood gebruikte ik naast de Thermomix en de oven ook een ovenpot met deksel (type Le Creuset, Staub of een ander merk natuurlijk). Met de meest eenvoudige ingrediënten én met wat geduld om het brood te laten rijzen, oogst je met dit lekker krokante brood zeker lof!

Ingredienten:

  • 300 gram water
  • 20 gram verse gist
  • 250 gram witte bloem (+ 2 eetlepels extra)
  • 250 gram volkorenbloem
  • 8 gram zout

Instructies:

How to cook Boerenbrood

  1. Doe het water in de mengbeker, voeg de gist toe en verwarm: 2 min/37°/snelheid 2.
  2. Voeg de witte bloem, de volkorenbloem en het zout toe en kneed met de deegfunctie: 8 min/deegfunctie.
  3. Laat het deeg in de gesloten mengbeker gedurende 1 uur rijzen op een warm plekje. Je zal merken dat het deksel door het rijzende deeg omhooggeduwd wordt.
  4. Na 1 uur schud je even kort met de beker zodat het deeg terug wat naar beneden zakt. Zet de mengbeker opnieuw in het toetel en haal de lucht uit het deeg: 6 seconden/deegfunctie.
  5. Neem de ovenpot en strooi er onderaan wat bloem in. Hou de mengbeker omgekeerd boven de ovenpot en draai het voetje van de beker zodat deeg en mes in de pot vallen. Haal het mes uit het deeg. Maak een bol van het deeg en zet het deksel op de pot. Maak met een scherp mes inkepingen in het deeg.
  6. Zet de pot in de oven. Verwarm de oven op 240° en bak het brood gedurende 50 minuten.
  7. Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als je er op klopt.
  8. Laat afkoelen voor je het brood snijdt.
Created using The Recipes Generator

Pruimencake

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Pruimencake

Pruimencake

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 40 M
Een kopje koffie of thee met een heerlijk stukje zelfgemaakte pruimencake. Daar zeg je toch niet nee tegen?

Ingredienten:

  • 150 gram boter + een beetje extra om de bakvorm in te vetten
  • 100 gram zelfrijzende bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • een snuifje zout
  • 5 mooie pruimen
  • een beetje poedersuiker

Instructies:

How to cook Pruimencake

  1. Snij de boter in stukken, doe ze in de mengbeker en smelt: 4 min/70°/snelheid 1.
  2. Voeg de zelfrijzende bloem, de kristalsuiker, het amandelmeel, de eieren en het zout toe en meng: 20 sec/snelheid 6.
  3. Verwarm de oven voor op 170°.
  4. Spoel de pruimen, droog ze af en halveer ze. Haal de pit eruit.
  5. Vet een springvorm(of cakevorm) in met wat boter.
  6. Giet het deeg in de vorm en druk de gehalveerde pruimen er in met de snijkant naar beneden.
  7. Bak de cake gedurende 35 minuten in de overn. Controleer of de cake gaar is door er met een tandenstoker of andere prikker in te prikken. Als deze er droog uit komt, is de cake klaar. Verleng anders de baktijd nog met enkele minuten.
  8. Laat de cake afkoelen, ontvorm en bestrooi met wat poedersuiker.
Created using The Recipes Generator