Brood

Recept afdrukken
Boerenbrood
Ook zonder broodmachine kan je makkelijk zelf brood maken. Voor dit boerenbrood gebruikte ik naast de Thermomix en de oven ook een ovenpot met deksel (type Le Creuset, Staub of een ander merk natuurlijk). Met de meest eenvoudige ingrediënten én met wat geduld om het brood te laten rijzen, oogst je met dit lekker krokante brood zeker lof!
Aantal porties: 1 brood Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 300 gram water
  • 20 gram verse gist
  • 250 gram witte bloem (+ 2 eetlepels extra)
  • 250 gram volkorenbloem
  • 8 gram zout
Bereiding:
Doe het water in de mengbeker, voeg de gist toe en verwarm: 2 min/37°/snelheid 2. Voeg de witte bloem, de volkorenbloem en het zout toe en kneed met de deegfunctie: 8 min/deegfunctie. Laat het deeg in de gesloten mengbeker gedurende 1 uur rijzen op een warm plekje. Je zal merken dat het deksel door het rijzende deeg omhooggeduwd wordt. Na 1 uur schud je even kort met de beker zodat het deeg terug wat naar beneden zakt. Zet de mengbeker opnieuw in het toetel en haal de lucht uit het deeg: 6 seconden/deegfunctie. Neem de ovenpot en strooi er onderaan wat bloem in. Hou de mengbeker omgekeerd boven de ovenpot en draai het voetje van de beker zodat deeg en mes in de pot vallen. Haal het mes uit het deeg. Maak een bol van het deeg en zet het deksel op de pot. Maak met een scherp mes inkepingen in het deeg. Zet de pot in de oven. Verwarm de oven op 240° en bak het brood gedurende 50 minuten. Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen voor je het brood snijdt.