Speculaaspasta

Yield: 2 potjes van 230 ml
Author: Clevercooking
Speculaaspasta

Speculaaspasta

Prep time: 1 MinCook time: 1 MinTotal time: 2 Min
Kent u het programma “De Bedenkers” nog van de Vlaamse tv-zender Eén? Deelneemster Els Scheppers eindigde in 2007 met haar creatie van speculaaspasta in de halve finale. In 2008 lanceerde Lotus de eerste speculaaspasta op de markt en kende er onmiddellijk een enorm succes mee. Onderstaand recept is een variant waarvoor je wel heel weinig ingrediënten nodige hebt: suiker, mascarpone en natuurlijk ... speculaas.

Ingredients

  • 250 gram
  • mascarpone
  • 150 gram
  • speculaaskoekjes
  • 75 gram
  • suiker

Instructions

  1. Doe de speculaaskoekjes in de mengbeker en hak: 6 sec op snelheid 7.
  2. Voeg de mascarpone en de suiker toe en meng: 5 sec op snelheid 5.
  3. Bewaar in de koelkast.

Moelleux au chocolat

Yield: 4 grote of 8 kleine stuks
Author: Clevercooking
Moelleux au chocolat

Moelleux au chocolat

Prep time: 15 MinCook time: 10 MinTotal time: 25 Min
Smelt jij ook weg voor dit heerlijke dessert met gebakken buitenkant en een lopend chocoladehart? Als je de instructies in dit recept nauwkeurig opvolgt, kan er echt niets mis gaan. Gebruik een goede kwaliteit van donkere chocolade , bijvoorbeeld de callets van Callebaut 811. Het beslag is in de Thermomix in een handomdraai gemaakt. Je kan het beslag ook gerust een dag van tevoren klaarmaken zodat je het daarna enkel nog in vormpjes moet gieten of spuiten.

Ingredients

  • 100 gram
  • donkere chocolate (bij voorkeur callets of anders kleine stukjes)
  • 4
  • eieren
  • 110 gram
  • boter
  • 50 gram
  • gezeefde patisseriebloem
  • 100 gram
  • suiker
  • Vers rood fruit
  • Bloemsuiker

Instructions

  1. Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zeef de bloem.
  2. Plaats de vlinder op het mes.
  3. Doe 2 hele eieren en 2 dooiers in de mengbeker en klop: 2 min op 50 graden en snelheid 3.
  4. Verwijder de vlinder
  5. Doe de in stukjes gesneden boter en de chocoladestukjes in de mengbeker en verwarm: 5 min op 50 graden en snelheid 2.
  6. Voeg de gezeefde bloem en de suiker toe en meng: 1 min op snelheid 2.
  7. Doe het deeg in een spuitzak en laat een paar uur afkoelen in de koelkast.
  8. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  9. Beboter en bebloem in een dun laagje serveerringen of muffinvormpjes.
  10. Vul de ringen of de vormpjes voor 2/3de met het chocolademengstel en zet gedurende 7 min in de oven. Duw even op het mengsel, het moet nog een beetje meegeven.
  11. Laat eventueel nog even verder bakken als je voor grote porties gekozen hebt.
  12. Haal uit de vormpjes en bestrooi met wat poedersuiker. Dien op met wat vers rood fruit naar keuze.

Zuccoto à la Ilse

Aantal porties: 10 glaasjes
Auteur:
Zuccoto à la Ilse

Zuccoto à la Ilse

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 2 hourTotale tijd: 2 H & 15 M
Eigenlijk staat Zuccoto bij de Italianen op tafel rond Kerst en wordt dit dessert gewoonlijk gemaakt met cake. Maar deze versie is heel eenvoudig, in de Thermomix nog eenvoudiger en de smaak en textuur zijn gewoon top. En Kerst? Daar wacht je toch niet op?

Ingredienten:

  • 55 gram amandelschilfers
  • 250 gram room
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 gelatineblaadjes van 2 gram
  • 3 eetlepels amaretto
  • 3 eierdooiers
  • 375 gram mascarpone
  • 100 gram chocoladeschilfers

Instructies:

How to cook Zuccoto à la Ilse

  1. Rooster de amandelschilfers in een anti-kleefpan. Laat wat kleuren, maar niet bruin worden. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  2. Plaats de vlinder op het mes.
  3. Doe de room in de mengkom en klop de room op met de helft van de poedersuiker tot hij de dikte heeft van yoghurt: 35 sec op snelheid 2,5. Haal uit de mengbeker en zet opzij. Reinig de beker.
  4. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  5. Verwarm de amaretto even, bijvoorbeeld in de microgolf en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in de amaretto.
  6. Doe de eierdooiers samen met de rest van de poedersuiker in de mengbeker en klop ze wit: 3 min op snelheid 3.
  7. Haal uit de kom en meng er de mascarpone en amaretto met opgeloste gelatine onder. Spatel er dan voorzichtig de lobbig geklopte room door
  8. Giet in glaasjes en laat minstens 2 uur afkoelen in de ijskast.
  9. Werk voor het serveren af met geroosterde amandelschilfers en chocoladeschilfers.
Created using The Recipes Generator

Madeleines met amaretto

Yield: 24 stuks
Author: Clevercooking
Madeleines met amaretto

Madeleines met amaretto

Prep time: 10 MinCook time: 10 MinTotal time: 20 Min
Met dit kleine schelpvormige cakeje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Lotharingen zit je altijd goed als je een kopje koffie of thee serveert. Door er wat Cointreau aan toe te voegen, wordt het nog lekkerder.

Ingredients

  • 1/2
  • eetlepel sinaasappelzeste
  • 125 gram
  • boter
  • 3
  • eieren
  • 140 gram
  • suiker
  • 10 gram
  • honing
  • 125 gram
  • bloem
  • 1/2 koffielepel
  • bakpoeder
  • Een snuifje zout
  • 30 gram
  • ameretto
  • Liefst ook een madeleinevorm, maar het kan ook in cakevormpjes

Instructions

  1. Doe de sinaasappelzeste in de beker en mix even: 10 sec op snelheid 8. Haal eruit en zet apart.
  2. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 30 sec op 60 graden en snelheid 2.
  3. Giet de gesmolten boter bij de zestes en zet apart.
  4. Plaats de vlinder, doe de eieren, de honing en de suiker in de mengbeker en meng: 4 min op snelheid 3,5.
  5. Verwijder de vlinder. Voeg de bloem, het zout, het bakpoeder, de boter met de zestes en de Amaretto toe en meng: 2 min op snelheid 3,5.
  6. Doe over in een wegwerpspuitzak en laat 1 uur rusten in de koelkast, dan stijft het geheel wat op.
  7. Verwarm de oven voor op 165 graden.
  8. Beboter de madeleinevormpjes of olie ze in. Vul de vormpjes voor 3/4de.
  9. Plaats 10min in de voorverwarmde oven op 165 graden.
  10. Haal uit de vorm en laat afkoelen.

Chocolademousse

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Chocolademousse

Chocolademousse

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Is je chocolademousse soms te lopend en te zwaar? Het geheim van mooie en perfecte mousse zit echt in de juiste volgorde van de bereiding. Of om het met het jargon van Piet Huysentruyt te zeggen:wat hebben we vandaag geleerd? 1) Smelt eerst de chocolade. 2) Klop het eiwit heel stevig op met de suiker. 3) Voeg het opgeklopte eiwit toe aan de chocolade en niet omgekeerd.

Ingredients

  • 100 gram
  • chocolade-callets
  • 30 gram
  • boter
  • 50 gr room
  • 2
  • eierdooiers
  • 4
  • eiwitten
  • 20 gr kristalsuiker

Instructions

  1. Doe de chocolade samen met de boter in de mengbeker en smelt: 3 min/50°/snelheid 2.
  2. Spatel naar beneden en verwarm verder: 1 min/50°/snelheid 2.
  3. Voeg de room toe en meng: 1 min/snelheid 2.
  4. Voeg de eierdooiers toe en meng: 30 sec/snelheid 2. Giet in een kom en maak de beker goed vetvrij.
  5. Plaats de vlinder, voeg de eiwitten toe en klop: 5 min op snelheid 3,5 terwijl je via de dekselopening de suiker toevoegt.
  6. Spatel de eiwitten voorzichtig onder het chocolade/eiermengsel en doe in potjes.
  7. Laat een nachtje opstijven alvorens te serveren.

Frambozenijs

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Frambozenijs

Frambozenijs

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Een lekker dessert hoeft niet altijd veel calorieën te bevatten of tijd te kosten om het klaar te maken. Met dit frambozenijs heb je in een handomdraai een lijnvriendelijk afsluitertje klaar. Als je wil kan je in plaats van de suiker ook een suikervervanger zoals bijvoorbeeld Tagatesse gebruiken.

Ingredients

  • 600 gram
  • bevroren frambozen
  • Sap van 1 citroen
  • 2
  • eiwitten
  • 65 gram
  • kristal- of rietsuiker

Instructions

  1. Doe de suiker in de mengbeker en mix tot poedersuiker: 10 sec op snelheid 10.
  2. Voeg de frambozen toe en mix: 18 sec op snelheid 10.
  3. Voeg het citroensap en de eiwitten toe en mix: 20 sec op snelheid 10. Haal het afsluitdopje weg en spatel door de opening bovenaan met de spatel, maak cirkelvormige bewegingen.
  4. Plaats de vlinder en meng nog even: 30 sec op snelheid 4.

Smeuïge rijstpap

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Smeuïge rijstpap

Smeuïge rijstpap

Prep time: 5 MinCook time: 60 MinTotal time: 1 H & 4 M
Het heeft heel lang geduurd voor ik het ideale rijstpap-dessert had gevonden. Te droog, te taai, te wit, te zoet, je herkent dit ongetwijfeld. Wedden dat het onderstaande recept je wel zal bevallen? Door de ruime hoeveelheid melk ten opzichte van de rijst, is het resultaat echt top!

Ingredients

  • 1000 gram melk
  • 1 dopje  saffraanpoeder
  • 125 gram rijst voor rijstpap
  • 50 gram  kristalsuiker
  • 1 eetlepel  vanillesuiker

Instructions

  1. Doe de melk in de mengbeker en breng aan de kook: 8 min op 100 graden en snelheid 1, zonder maatbekertje.
  2. Voeg de saffraan en de rijst toe. Roer de rijst even manueel om met een spatel en kook verder: 55 min/90 graden/linksomdraai/ snelheid 1, zonder maatbekertje.
  3. Voeg de kristal-en vanillesuiker toe en gaar nog even verder: 5 min/90°/linksomdraai/snelheid 1, zonder maatbekertje. 
  4. Giet in kommetjes en laat afkoelen.
Created using The Recipes Generator

Kiwiconfituur

Yield: 3 potten
Author: Clevercooking

Kiwiconfituur

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
75% van alle kiwi’s komen nog steeds uit Nieuw-Zeeland. Nochtans is deze mooie vrucht van oorsprong Chinees en heette die oorspronkelijk Chinese kruisbes. In het begin van vorige eeuw werden zaden naar Nieuw-Zeeland gebracht, werd er geëxperimenteerd met de rassen en kreeg de kruisbes om marketing-redenen een naam die verwijst naar de bekende inlandse loopvogel: de kiwi. Kiwi’s vinden we ondertussen niet enkel meer in de groene, behaarde variant. Ook de gele kiwi, zonder haartjes op de schil, is erg populair en zoeter dan zijn groene broer. In onderstaand recept werd de gele kiwi gebruikt, met als resultaat een mooie zachte confituur.

Ingredients

  • 750 gram  kiwi's, geschild en in stukken gesneden
  • 400 gram  kristalsuiker (voor gele kiwi's, gebruik 450 gram voor groene kiwi's)
  • 3 gram  agarpoeder
  • Sap van 1/2 citroen of limoen.

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker zonder het maatbekertje en kook: 10 min op Varoma en snelheid 1.
  2. Zet het stoommandje omgekeerd op het deksel om spatten te vermijden.
  3. Mix: 4 sec op snelheid 5.
  4. Giet de confituur in schone bokalen, schroef het deksel erop en laat omgekeerd afkoelen.

Rabarbercompote met banaan

Yield: 2 potjes
Author: Clevercooking
Rabarbercompote met banaan

Rabarbercompote met banaan

Prep time: 10 MinCook time: 10 MinTotal time: 20 Min
Rabarber is een oude groente die vooral gebruikt wordt om confituur en gebak mee te bereiden. Heb je groene vingers, dan is de rabarberplant zeker een must-have in de moestuin. De erg zure smaak van rabarber wordt veroorzaakt door de grote dosis oxaalzuur die in de stengels zit. Dat zuur zorgt er wellicht voor dat rabarber voor velen nooit op het menu staat. Door de rabarber te combineren met banaan, wordt deze compote heel wat zachter van smaak en is hij dus zeker het proberen waard.

Ingredients

  • 500 gram  rabarber (geschild en in stukjes)
  • 1  rijpe banaan, in blokjes gesneden
  • 250 gram  kristalsuiker
  • Sap van 1/2 citroen.

Instructions

  1. Doe de rabarber- en banaanstukjes samen met de suiker en het citroensap in de mengbeker en kook zonder maatbekertje: 10 min op 100 graden (linksomdraai/lepeltje).
  2. Daarna nog: 10 min op Varoma (linksomdraai/lepeltje, ook zonder maatbekertje).
  3. Bewaar in de koelkast.

Abrikozenconfituur met appel en rozijnen

Yield: 2 potjes van 300 gram
Author: Clevercooking
Abrikozenconfituur met appel en rozijnen

Abrikozenconfituur met appel en rozijnen

Prep time: 10 MinCook time: 25 MinTotal time: 35 Min
Ook voor deze abrikozenconfituur haal ik met alle plezier een boterham boven. In combinatie met appel , de sinaasappel en de rozijntjes heb je een origineel potje waarmee je je vrienden op een zondagse brunch echt wel kan inpakken.

Ingredients

  • 210 gram  abrikozen
  • 1  appel
  • Sap van 1/2 citroen
  • 80 ml  sinaasappelsap
  • Zeste van 1 sinaasappel
  • 170 gram  water
  • 160 gram  confituursuiker
  • 20 gram  lichte rozijnen
  • Snuifje kaneel
  • 1 eetlepel  Cointreau of Grand Marinier

Instructions

  1. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij de appel in kleine blokjes en doe in de mengbeker.
  2. Voeg het water, het sinaasappelsap en de zeste van sinaasappel toe en stoof met het maatbekertje op het deksel: 10 min op 100 graden en snelheid 1.
  3. Mix de appeltjes: 20sec op snelheid 5.
  4. Ontpit de abrikozen en snij ze in kleine stukjes.
  5. Doe de abrikozen in de mengbeker en voeg de rozijnen en het citroensap toe en kook verder met het maatbekertje op het deksel: 10 min op 100 graden en snelheid 1.
  6. Voeg de confituursuiker en de kaneel toe en kook verder zonder maatbekertje: 5 min op Varoma en snelheid 1. Voeg tijdens de laatste minuut een eetlepel Cointreau of Grand Marinier toe.
  7. Doe de stollingstest door een eetlepel confituur op een koud bordje te doen. Wacht 30 sec en hou het bordje dan schuin. Loopt de confituur niet naar beneden, dan is hij klaar. Zoniet nog 2 min op Varoma en snelheid 1.
  8. Giet in schone bokalen, schroef het deksel erop en laat omgekeerd afkoelen.