Zweedse buns met banketbakkersroom

Aantal porties: 17 buns
Auteur: Clevercooking
Zweedse buns met banketbakkersroom

Zweedse buns met banketbakkersroom

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 20 MinInactive time: 1 H & 15 MTotale tijd: 1 H & 45 M

Ik haalde de inspiratie voor dit gerechtje uit een Zweeds kookboek over "Fika". Een heerlijk Scandinavisch gebruik dat je vrij zou kunnen vertalen als ons "vieruurtje". Samen met familie of collega's genieten van een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Deze zachte buns zijn gevuld met lekkere banketbakkersroom en perfect om te delen (of stiekem zelf van te genieten!).

Ingredienten

Voor het deeg
  • 75 gr malse boter
  • 250 gr melk
  • 25 gr gist
  • 50 gr suiker
  • 1 theelepel gemalen kardemon
  • een snuif zout
  • 450 gr bloem
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk om het deeg voor het bakken mee in te smeren
  • een beetje gesmolten boter voor de afwerking + wat kristalsuiker om de buns mee in te smeren na het bakken
Voor de banketbakkersroom
  • 1 vanillestokje of 2 koffielepels vanille-essence
  • 500 g melk
  • 60 g suiker
  • 60 g bloem
  • 2 eieren
  • 2 eierdooiers

Instructies

Voor het deeg
  1. Snij de malse boter in stukjes en doe ze in de mengbeker. Voeg de melk toe en verwarm: 5 min/37°/snelheid 2.
  2. Verkruimel de gist, voeg toe aan de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  3. Voeg alle overige ingrediënten toe (suiker, kardemon, zout en bloem) en kneed met de deegfunctie: 3 minuten. Let op: blijf in de buurt van je toestel. Naarmate het deeg vaster wordt, kan het gebeuren dat het toestel zich wat verplaatst!
  4. Haal het deeg uit de beker, doe het in een kom, bedek met een schone handdoek en laat 30 minuten rijzen.
  5. Maak ondertussen de banketbakkersroom (zie verder).
  6. Zet twee bakplaten klaar bekleed met bakpapier.
  7. Verdeel het gerezen deeg in stukken van ongeveer 50 gram. Mijn deeg had een totaal gewicht van 850 gram, ik haalde 17 buns uit het deeg. Strooi een klein beetje bloem op je werkvlak en maak van elk deegstukje een bolletje. Dat doe je zo: leg het deegstukje op tafel, klop het wat plat, vouw de uiteinden naar binnen en draai het om. Vorm met de vingers van je hand een klauw en rol het bolletje onder je hand zo strak mogelijk op. Leg de strakke deegbolletjes op het bakpapier met voldoende afstand. Dek weer af met een schone handdoek en laat opnieuw 30 minuten rijzen.
  8. Duw na de tweede keer rijzen een putje in elk bolletje.
  9. Roer de afgekoelde banketbakkersroom nog eens goed door en doe de room in een spuitzak of een diepvrieszakje waar je onderaan een klein hoekje afknipt. Spuit nu in elk putje wat banketbakkersroom. Na het bakken gebruiken we de rest van de room.
  10. Smeer het deeg in met het losgeklopt ei verdund met een beetje melk, zodat de buns mooi zullen kleuren in de oven.
  11. Plaats de buns in de oven gedurende 10 à 15 minuten.
  12. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  13. Halveer de buns met een gekarteld broodmes en spuit er nog wat banketbakkersroom tussen.
  14. Bestrijk de buns nog met gesmolten boter waar je wat kristalsuiker over strooit.
VOor de banketbakkersroom
  1. Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe ze in de mengbeker. Je kan in plaats van het stokje ook vanille-essence gebruiken die je in de beker doet.
  2. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat indikken. Voor TM5: 9 min/90°/snelheid 3. Voor TM6 en TM7 selecteer de indikfunctie/100° en schakel in. De bereiding stopt automatisch.
  3. Haal de banketbakkersroom uit de mengbeker, spreid uit in een platte schaal en laat afkoelen. Roer de banketbakkersroom voor gebruik nog even goed door met een garde en doe de room in een spuitzak.