Aantal porties: 6 personen

Perencake met gember
Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 45 MinInactive time: 45 MinTotale tijd: 1 H & 40 M
Op vakantie in Stockholm maakte ik kennis met "Fika". Naar onze gebruiken zou je het zo wat kunnen zien als "koffiepauze". Maar dan meestal wel eentje waar ook wat lekkers bij geserveerd wordt. Het heeft in elk geval een sociaal aspect: je pauzeert even met collega's, vrienden of familie en geniet van een koekje, gebak of een kaneelbroodje. Ik liet me inspireren om deze overheerlijke perencake met gember te maken. Wat kan vakantie toch heerlijk zijn!
Ingredienten
- 200 gr malse boter (+ een klein beetje om de vorm in te vetten)
- 170 gr fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 160 gr patisseriebloem (+ een klein beetje om de vorm te bebloemen)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel gember
- 50 gr room
- 3 peren (bijvoorbeeld Conférence)
Instructies
- Verwarm de oven op 175° hete lucht.
- Plaats de vlinder op het mes van de mengbeker. Snij de malse boter in stukjes en klop: 30 sec/snelheid 3,5. Spatel wat naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 3,5.
- Voeg de suiker toe en klop: 1 min/snelheid 4.
- Voeg de eieren toe en klop: 1 min/snelheid 4.
- Verwijder de vlinder.
- Voeg de bloem, het bakpoeder, de gember en de room toe en meng 40 sec/ snelheid 5.
- Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in blokjes.
- Vet een springvorm met een diameter van ongeveer 23cm in, bebloem de vorm, hou de vorm even ondersteboven en klop er de overtollige bloem uit.
- Giet de helft van het deeg in de springvorm, leg er de perenblokjes in en dek af met de rest van het deeg.
- Plaats ongeveer 45 minuten in de oven op 175°.
- Haal uit de oven, laat 10 minuten afkoelen alvorens te ontvormen.
- Serveer warm of koud. Sowieso lekker!