Aantal porties: 6 personen

Tiramisu met aperol
Bereidingstijd: 15 MinInactive time: 2 H & 30 MTotale tijd: 2 H & 45 M
Ik hoorde onlangs een interview over het succes van Aperol. Het is blijkbaar wereldwijd één van de meest gekozen drankjes in bars, cafés en restaurants. Ben jij fan? Dan is dit recept een leuke twist voor de klassieke tiramisu met amaretto. Schol!
Ingredienten
- 3 blaadjes gelatine
- 200 gr room 35%vet
- 400 gr mascarpone
- 40 gr poedersuiker ( 30 gr + 10 gr )
- zeste van 1 sinaasappel
- 200 gr aperol (70 gr + 30 gr + 100 gr)
- 15 lange vingers
- 100 gr sinaasappelsap (100 gr + 100 gr)
Instructies
- Week de gelatine in koud water en zet opzij.
- Neem een laag plat bakje en weeg er 70 gr aperol en 100 gr sinaasappelsap in af. Hou opzij.
- Zet de vlinder op het mes. Doe de room in de mengbeker en klop stijf. Ik deed 25 sec/snelheid 3,5. De snelheid waarmee de room wordt opgeklopt, is afhankelijk van het vetgehalte, maar neem voor deze bereiding zeker room met minimum 35% vet. Lichte room kan je niet stijf kloppen. Haal de opgeklopte room uit de beker en hou opzij.
- Doe de mascarpone, 30 gr poedersuiker, de sinaasappelzeste en 30 gr aperol in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 4. Haal uit de mengbeker en spatel er de opgeklopte room voorzichtig onder met een spatel. Doe alles in een spuitzak.
- Spuit een bodempje mascarponemengsel in elk glaasje.
- Sop de lange vingers (al of niet in stukjes gebroken, afhankelijk van de grootte van je glas) één voor één in het aperol/sinaasappelmengsel en leg bovenop het laagje mascarpone. Spuit een nieuw laagje mascarpone op de koekjes, maak eventueel een tweede laagje en dek opnieuw af met mascarpone.
- Spoel de beker uit.
- Doe 100 gr aperol, 100 gr sinaasappelsap en 10 gr poedersuiker in de mengbeker en verwarm: 4min/ 60°/snelheid 2. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de mengbeker. Meng: 40 sec/snelheid 3.
- Doe in een kleine maatbeker en laat 20 min afkoelen.
- Giet de inhoud van de maatbeker voorzichtig over in de glaasjes en laat minimum 2 uur optstijven in de koelkast.