Amandelcake met bosbessen

Recept afdrukken
Amandelcake met bosbessen
Ook zonder veel bloem te gebruiken kan je een lekkere cake bakken. Een goeie portie bosbessen, amandelpoeder en wat kokos zorgen voor een, al zeg ik het zelf, overheerlijke cake. En met dit dessert is het zoals met een goed boek: spijtig wanneer je aan het eind gekomen bent!.
Aantal porties: 8 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 200 gram boter (en een beetje om de vorm in te boteren)
  • 70 gram zelfrijzende bloem
  • 60 gram geraspte kokos
  • 200 gram kristalsuiker
  • 180 gram amandelmeel
  • een snuifje zout
  • 4 eieren
  • 5 gram vanille-extract
  • rasp van 2 bio-citroenen
  • 200 gram bosbessen 150 gram + 50 gram)
  • 30 gram amandelschilfers
Bereiding:
Smelt 200 gr boter in een pannetje of in de microgolf en laat ze daarna 15 minuten afkoelen. Verwarm de oven voor op 160°. Beboter een springvorm en bekleed hem met bakpapier. Doe de bloem, de geraspte kokos, de suiker en het amandelmeel samen met een snuifje zout in de mengbeker en meng: 1,20 min/snelheid 4. Giet dit droge mengsel over in een kom. Rasp met een fijne rasp de schil van 2 bio-citroenen en hou opzij. Doe de eieren in de mengbeker, samen met het vanille-extract en de geraspte citroenschil. Stel in: 1,30 min/snelheid 3. Giet ondertussen de afgekoelde boter door de opening van het deksel. Stel het toestel opnieuw in: 1,30 min/snelheid 3,5 en giet het opzij gehouden droge mengsel met amandel, kokos, suiker en bloem door de opening van het deksel. Het eindresultaat moet een mooi gemengd deeg zijn. Giet dit deeg opnieuw in een kom. Voeg 150 gr bosbessen toe en meng ze voorzichtig met een spatel onder het deeg. Giet het deeg in de met bakpapier beklede springvorm. Strooi bovenaan de overige 50 gr bosbessen over het deeg en werk af met amandelschilfers. Bak 45 à 50 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of de cake klaar is door er een prikker in de steken. Er mag geen deeg meer aanhangen.Verleng de baktijd anders nog even met een paar minuten. Haal de cake uit de oven en laat een half uurtje afkoelen vooraleer je hem uit de vorm haalt.

Clevercooking

Van wal en Co Com. V., Louis Vervoortlaan, Schoten, Vlaams Gewest, 2900, Belgium