Tomatensoep met pastinaak en mozarella

Recept afdrukken
Tomatensoep met pastinaak en mozarella
Verse tomaten zijn het lekkerst in de zomer. In de andere seizoenen is een bokaal Italiaanse datterini kerstomaatjes een heel goed alternatief; de gepelde tomaatjes zitten immers boordevol smaak. In combinatie met pastinaak, een potje zongedroogde tomaten en een vleugje sambal oelek, krijgt deze soep een lekker diepe en pittige smaak. Een schijfje mozarella en enkele blaadjes verse tijm zorgen voor de finishing touch en voor een soep die naar meer smaakt!
Aantal porties: 4 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pastinaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bokaal rode datterini gepelde kerstomaatjes (bijvoorbeeld bij Delhaize)
  • 1 potje halfgedroogde tomaatjes (ongeveer 180 gram uitgelekt gewicht)
  • 3 takjes verse tijm
  • 800 ml water
  • 1 1/2 blokje kippenbouillon
  • 1/2 koffielepel sambal oelek (of een snuifje chilipoeder)
  • 1 bol mozarella
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
Bereiding:
Pel en halveer de sjalot. Pel de knoflook. Schil de pastinaak en snij in grove stukken. Doe sjalot, knoflook en pastinaak in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1. Voeg de datterini-tomaatjes, de uitgelekte, halfgedroogde tomaatjes en een takje tijm toe en laat garen: 3 min/100°/snelheid 1. Voeg het water en de bouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1. Snij ondertussen de mozarella in vier schijven en haal de blaadjes van de resterende tijmtakjes. Haal het takje tijm uit de mengbeker, voeg 1/2 koffielepel sambal oelek toe en mix de soep: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan). Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Giet de soep in de borden, leg er een schijf mozarella in en werk af met de verse tijmblaadjes.