Tiramisu

Recept afdrukken
Tiramisu
Dat deze klassieker uit de Italiaanse keuken niet mag ontbreken in deze receptenrubriek spreekt voor zich. Letterlijk betekent Tiramisu "Trek mij omhoog" of vrij vertaald "Pep mij op". En dat doet dit overbekende dessert helemaal! Mocht je nog nooit tiramisu klaargemaakt hebben, probeer dit recept dan zeker eens en laat je helpen door de Thermomix. Ik maak dit altijd de dag van tevoren, dan kan alles mooi opstijven en heb je op het moment van het serveren echt geen werk meer. De koekjes (Boudoirs of lange vingers in de volksmond) worden gedoopt in koffie waar amaretto aan toegevoegd is. Let er wel op dat je eerst de koffie zet en die wat laat afkoelen, anders zullen de koekjes onmiddellijk plat worden als je ze in dit mengsel sopt. Buona fortuna!
Aantal porties: een schaal voor 8 à 10 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 200 ml vers gezette koffie
  • 25 gram amaretto
  • 500 gram mascarpone
  • 60 gram poedersuiker
  • 4 eigelen
  • 2 eiwitten
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snuifje zout
  • 40 boudoirkoekjes
  • cacaopoeder
Bereiding:
Zet een flinke mok koffie (200ml) en voeg er de amaretto aan toe. Laat de koffie 10 min afkoelen. Doe de mascarpone in de mengbeker samen met de poedersuiker, de vanillesuiker en de eigelen en meng: 15 sec/snelheid 6. Spatel naar beneden en meng verder: 10 sec/ snelheid 6. Giet over in een ruime kom. Reinig de beker en het mes, zorg dat ze goed vetvrij zijn, anders zullen de eiwitten niet stijf geklopt kunnen worden. Plaats de vlinder en voeg de eiwitten toe samen met een snuifje zout. Klop: 2 min/snelheid 3,5. Spatel de eiwitten voorzichtig door het mascarponemengsel. Gebruik een spatel, geen klopper. Neem een rechthoekige schaal en bouw de tiramisu in laagjes op. Begin met een laag boudoirs. Dompel ze onder in het lauwe koffie/amarettomengsel, laat de koekjes telkens wat uitdruipen en leg ze naast elkaar in de schaal. Doe er de helft van het mascarponemengsel over en strijk glad. Leg er opnieuw een laag met gesopte boudoirs op. Eindig met de rest van het mascarponemengsel en strijk mooi glad. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat gedurende minstens 8 uur opstijven in de ijskast. Bestrooi de tiramisu vlak voor het serveren met cacaopoeder, snij in stukken en dien op.

Clevercooking

Van wal en Co Com. V., Louis Vervoortlaan, Schoten, Vlaams Gewest, 2900, Belgium