Salmorejo

Recept afdrukken
Salmorejo
Vraag aan een Spanjaard wat zijn favoriete soep is en veel kans dat hij “Salmorejo” antwoordt. Deze koude soep is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Spanje, maar wordt al lang door het hele schiereiland geapprecieerd. Bij koude soep denk je natuurlijk onmiddellijk aan gazpacho, maar dit mooi gekleurd soepje is dikker en romiger dan gazpacho. Je gebruikt er dan ook (oud) stokbrood of gewoon brood in en ook een gehakt hard gekookt eitje en Spaanse ham mogen niet ontbreken. Een heerlijke soep voor een warme zomeravond. Ook in België.
Aantal porties: 6 personen Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 1 kg rijpe tomaten
  • 200 gram oud (stok)brood
  • 2 teentjes look
  • Zout
  • 180 gram olijfolie
  • 30 gram rode wijnazijn
  • 2 hardgekookte eieren
  • 100 gram rauwe ham
Bereiding:
Doe de hardgekookte eieren in de mengbeker en hak: 2 sec op snelheid 4. Hou opzij. Doe de ham in de beker en hak: Turbo: 4x 0,5 sec. Controleer of de stukjes klein genoeg zijn naar jouw smaak, hak eventueel nog even verder en hou opzij. Heb je dungesneden ham, versnij die dan even met de hand. Doe de look, de tomaten en het zout in de mengbeker en hak: 35 sec op snelheid 5. Voeg het oud brood en de wijnazijn toe en hak 30 sec op snelheid 5. Mix het geheel: 2 min op snelheid 10 (geleidelijk aan). Zet de Thermomix opnieuw aan: 1,5 min op snelheid 5 en giet de olijfolie op het deksel dat afgesloten is met het mengbekertje. Laat de machine draaien terwijl de olie in de soep loopt. Laat goed afkoelen in de koelkast. Verdeel over borden of kommetjes en versier met de fijngehakte eieren en de blokjes rauwe ham.