Macarons met frambozenganache

Aantal porties: 12 stuks
Auteur: Clevercooking
Macarons met frambozenganache

Macarons met frambozenganache

Bereidingstijd: 40 MinKooktijd: 15 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 1 H & 25 M

Hou je van een uitdaging? Waarom zou je dan dit macaronrecept niet eens uitproberen? Akkoord, je moet er je tijd voor nemen, maar met de stap-voor-stap beschrijving lukt het wel! 

Een siliconen matje dat speciaal geschikt is voor macaron-cirkeltjes is echt wel handig als je een mooi resultaat wilt hebben. Een goeie macaron moet aan de buitenkant een beetje krokant zijn en binnenin wat taai. De buitenkant mag niet gebarsten zijn maar mooi glad en elk schelpje moet onderaan "een voetje of kraagje" hebben. Verder is natuurlijk de vulling van belang: naast de smaak moet deze goed spuitbaar zijn maar niet lopend.

Kan ik je nog altijd verleiden om deze Rolls-Royce van de patisserie klaar te maken? Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en wat de kristalsuiker in het recept betreft moet je echt kiezen voor extra fijne suiker.

Aan de slag dan maar, met de nodige precisie lukt het echt!

Ingredienten

Voor de frambozenganache
  • 140 gr pure chocolade
  • 60 gr frambozencoulis (kant-en-klaar uit de diepvries, maar wel ontdooid)
  • 10 gr witte fijne kristalsuiker
  • 25 gr boter
Voor de macarons
  • 75 gr amandelpoeder
  • 75 gr poedersuiker
  • 65 gr eiwit
  • 65 gr witte fijne kristalsuiker (zeker geen grove)
  • gele voedingskleurstof in poedervorm (verkrijgbaar bij Aveve)

Instructies

Voor de frambozenganache
  1. Breek of snij de chocolade in stukken of gebruik callets. Doe ze in de mengbeker en maal fijn: 6 sec/snelheid 7.
  2. Voeg de frambozencoulis en de fijne kristalsuiker toe en verwarm: 4 min/50°/snelheid 2.
  3. Snij de boter in stukjes, voeg ze toe aan de mengbeker en meng: 1 min/snelheid 2,5.
  4. Haal de ganache uit de beker, doe in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje met een opening van ongeveer 0.5cm en leg 1/2 uur in de koelkast om wat op te stijven.
Voor de macarons
  1. Doe de amandelpoeder in de mengbeker en maak wat fijner: 10 sec/snelheid 10.
  2. Doe de amandelpoeder en de poedersuiker in een fijne zeef en zeef alles boven een grote kom. Plet de laatste korrels die in de zeef blijven zitten zeker niet maar gooi ze weg. Herhaal dit nog een keer zodat de mengeling zo fijn mogelijk is. Hou opzij.
  3. Zorg voor een vetvrije beker, mes en vlindertje. Was alles eerst af met een proper sponsje en wat afwasmiddel, spoel grondig en droog alles af met een schone keukenhanddoek. Je kan de binnenkant van de beker ook vetvrij maken met wat keukenpapier en een ruime hoeveelheid azijn. Spoel de beker daarna binnenin af en maak droog met een schone keukenhanddoek. Als de beker nog een vetlaag bevat, zullen de eiwitten nooit mooi opgeklopt raken.
  4. Plaats de vlinder op het mes. Voeg het eiwit en de fijne suiker toe en klop op zonder maatbeker: 4 min/37°/snelheid 3.
  5. Spatel de suikerresten aan de zijkant van de beker wat naar beneden en klop verder op zonder maatbeker: 3 min/snelheid 2.
  6. Voeg een mespunt voedingskleurstof toe en klop verder op zonder maatbeker: 1 min/snelheid 2.
  7. Verwijder de vlinder en voeg het eiwit in twee delen toe aan het amandelmengsel. Doe dit met een kunststof spatel en maak telkens dezelfde scheppende bewegingen volgens de wijzers van de klok. Blijf zolang rondscheppen tot je een mooie egale massa hebt maar schep ook niet langer dan nodig. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje met opening van ongeveer 0.5cm.
  8. Leg het siliconen macaronmatje op een bakplaat. Knip onderaan een stukje van de spuitzak en spuit gelijke rondjes op het matje. Klop met de bakplaat enkele keren voorzichtig op je werkblad. Laat de gespoten, ongebakken macarons 30 min op kamertemperatuur staan zodat ze wat kunnen "korsten".
  9. Verwarm ondertussen de oven met boven-en ondertemperatuur op 150°.
  10. Plaats de bakplaat met de macarons in het onderste derde van de oven. Bak de macarons gedurende 15 min op 150°. Haal uit de oven, laat even afkoelen en haal ze voorzichtig van het matje. Leg ze op een rooster om af te koelen.
  11. Controleer ondertussen of de ganache goed spuitbaar is. Verwarm hem anders nog even met je handen of leg hem op een warm plekje. Opgelet: de ganache mag ook niet te lopend worden.
  12. Spuit telkens een toefje ganache op één helft van de macaron en sluit met een andere helft.
  13. Geniet!!!