Rabarbercompote met banaan

Yield: 2 potjes
Author: Clevercooking
Rabarbercompote met banaan

Rabarbercompote met banaan

Prep time: 10 MinCook time: 10 MinTotal time: 20 Min
Rabarber is een oude groente die vooral gebruikt wordt om confituur en gebak mee te bereiden. Heb je groene vingers, dan is de rabarberplant zeker een must-have in de moestuin. De erg zure smaak van rabarber wordt veroorzaakt door de grote dosis oxaalzuur die in de stengels zit. Dat zuur zorgt er wellicht voor dat rabarber voor velen nooit op het menu staat. Door de rabarber te combineren met banaan, wordt deze compote heel wat zachter van smaak en is hij dus zeker het proberen waard.

Ingredients

  • 500 gram  rabarber (geschild en in stukjes)
  • 1  rijpe banaan, in blokjes gesneden
  • 250 gram  kristalsuiker
  • Sap van 1/2 citroen.

Instructions

  1. Doe de rabarber- en banaanstukjes samen met de suiker en het citroensap in de mengbeker en kook zonder maatbekertje: 10 min op 100 graden (linksomdraai/lepeltje).
  2. Daarna nog: 10 min op Varoma (linksomdraai/lepeltje, ook zonder maatbekertje).
  3. Bewaar in de koelkast.

Abrikozenconfituur met appel en rozijnen

Yield: 2 potjes van 300 gram
Author: Clevercooking
Abrikozenconfituur met appel en rozijnen

Abrikozenconfituur met appel en rozijnen

Prep time: 10 MinCook time: 25 MinTotal time: 35 Min
Ook voor deze abrikozenconfituur haal ik met alle plezier een boterham boven. In combinatie met appel , de sinaasappel en de rozijntjes heb je een origineel potje waarmee je je vrienden op een zondagse brunch echt wel kan inpakken.

Ingredients

  • 210 gram  abrikozen
  • 1  appel
  • Sap van 1/2 citroen
  • 80 ml  sinaasappelsap
  • Zeste van 1 sinaasappel
  • 170 gram  water
  • 160 gram  confituursuiker
  • 20 gram  lichte rozijnen
  • Snuifje kaneel
  • 1 eetlepel  Cointreau of Grand Marinier

Instructions

  1. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij de appel in kleine blokjes en doe in de mengbeker.
  2. Voeg het water, het sinaasappelsap en de zeste van sinaasappel toe en stoof met het maatbekertje op het deksel: 10 min op 100 graden en snelheid 1.
  3. Mix de appeltjes: 20sec op snelheid 5.
  4. Ontpit de abrikozen en snij ze in kleine stukjes.
  5. Doe de abrikozen in de mengbeker en voeg de rozijnen en het citroensap toe en kook verder met het maatbekertje op het deksel: 10 min op 100 graden en snelheid 1.
  6. Voeg de confituursuiker en de kaneel toe en kook verder zonder maatbekertje: 5 min op Varoma en snelheid 1. Voeg tijdens de laatste minuut een eetlepel Cointreau of Grand Marinier toe.
  7. Doe de stollingstest door een eetlepel confituur op een koud bordje te doen. Wacht 30 sec en hou het bordje dan schuin. Loopt de confituur niet naar beneden, dan is hij klaar. Zoniet nog 2 min op Varoma en snelheid 1.
  8. Giet in schone bokalen, schroef het deksel erop en laat omgekeerd afkoelen.