Gevulde courgettes met geroosterde tomaat-paprikasaus

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Gevulde courgettes met geroosterde tomaat-paprikasaus

Gevulde courgettes met geroosterde tomaat-paprikasaus

Kooktijd: 30 MinInactive time: 1 HourTotale tijd: 1 H & 30 M
Voor dit gerechtje gebruiken we de Thermomix én de oven. De courgettes zijn gevuld met prei, worteltjes en gehakt, maar uiteraard kan je er ook een veggieversie van maken. De groenten voor de saus worden eerst geroosterd in de oven vooraleer ze fijn te mixen in onze keukenhulp. Je kan de saus gerust een dag van tevoren maken en ze opwarmen. Je kan dit gerecht serveren met wat gekookte rijst, pasta, couscous, ... De bereiding hiervan staat niet in het recept.

Ingredienten

De tomaat-paprikasaus
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 3 tomaten
  • 2 rode paprika's
  • 4 eetlepels olijfolie
  • cayennepeper
  • zout
  • gerookt paprikapoeder
De gevulde courgettes
  • 2 rechte, niet al te dikke courgettes
  • peper
  • zout
  • 200 gr gehakt
  • 1 prei
  • 2 wortelen
  • olijfolie
  • 100 gr maïs uit blik
  • 70 gr gemalen kaas
  • enkele blaadjes basilicum voor de afwerking

Instructies

De tomaat-paprikasaus
  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Pel de sjalotten en de look. Was de tomaten en haal het hartje eruit. Was de rode paprika's en verwijder de zaadlijsten. Snij alle groenten in grove stukken en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel de groenten met de olijfolie en kruid met cayennepeper, zout en gerookt paprikapoeder.
  3. Zet de ovenschaal gedurende 35 min in de oven op 200°.
  4. Haal de schaal uit de oven, laat 5 min afkoelen, doe alles in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 7. Proef en kruid naar smaak nog bij met peper en zout.
De gevulde courgettes
  1. Was de courgettes en verwijder het steeltje. Halveer de courgettes in de lengte en verwijder de zachte zaadlijsten met een kleine lepel. Kruid de courgettes met peper en zout en leg ze in de platte varomaschaal. Als de courgettes recht zijn, passen er net vier stukken in. Lukt dit niet, leg dan één courgette in de diepe varomaschaal. Sluit af met het varomadeksel.
  2. Vul de mengbeker met 1 liter water en plaats de varomaschalen op het deksel. Stoom: 8 à 10 min/varoma/snelheid 1. Controleer de gaarheid van de courgettes; de stoomtijd is afhankelijk van de dikte.
  3. Bak ondertussen het gehakt in een pan met wat vetstof.
  4. Verwijder de varomaschaal en laat de courgettes uitlekken. Leg ze in een ovenschaal.
  5. Was de prei en schil de wortelen. Snij de groenten in grove stukken en hak: 5 sec/snelheid 5.
  6. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  7. Verwarm de oven voor op 200°.
  8. Doe de gestoofde prei-en wortelstukjes in een kom, voeg het gehakt en de maïs toe en meng.
  9. Schep de vulling in de courgettes en bestrooi met wat gemalen kaas.
  10. Zet de grillstand van de oven aan en zet de ovenschaal ongeveer 10 min in de oven.
  11. Warm de tomaat-paprikasaus even terug op en serveer het gerecht naar keuze met rijst, pasta, bulgur, couscous,...