De nieuwe Thermomix TM6 uitgetest!

Net voor de lancering in de Benelux had ik het genoegen het allernieuwste Thermomix TM6-model uit te testen.

Wat zijn de mogelijkheden van het toestel? Is het beter dan het bestaande broertje, de TM5? Ik deel hier graag mijn bevindingen.

Op het eerste gezicht merk je niet zoveel verschil. De buitenkant van het toestel ziet er vrijwel hetzelfde uit: vrij strak en wit met zilveren accenten. Het heeft nog precies dezelfde afmetingen. Wat wel meteen opvalt is de grootte van het scherm: de TM6 heeft een touchscreen van 6,8 inch. Foto’s en filmpjes die op het toestel getoond worden, zijn daardoor duidelijker. De ronde, zilveren bedieningsknop werd een klein beetje aangepast.

Thermomix TM6 vergelijking

De mengbeker en het mes zijn veranderd. De mengbeker heeft nog steeds een inhoud van 2,2 liter, maar mengbeker en mes zijn zo ontworpen dat het risico op insijpeling onbestaand is.

Ook het maatbekertje is veranderd. Het is zwaarder en deels uit een gummi-achtig materiaal gemaakt zodat het vaster in het deksel staat. Hierdoor is er een geluidsdempend effect en kan je deksel én maatbekertje samen van de mengbeker halen en omdraaien, zonder dat het bekertje uit het deksel valt. Verder werd de spatel een beetje aangepast: hij ligt goed in de hand en het “schraapgedeelte” is flexibeler dan dat van het vorige model.

Thermomix TM6 maatbeker

Extra is het platte dekseltje dat bovenop het gewone deksel kan geplaatst worden en ervoor zal zorgen dat erg warme bereidingen, zoals bijvoorbeeld karamel, niet gaan spatten.

Thermomix TM6 Deksel

De Varoma is niet veranderd en heeft nog steeds de diepe kom, het platte gedeelte en het deksel.

Het kookmandje heeft een deksel om het risico op overladen te vermijden.

Thermomix TM6 Kookmand

De weegschaal werkt preciezer en weegt per gram tot een maximum van 3 kg, de temperatuur kan per graad ingesteld worden.

En wat kan de TM6 nu allemaal?
Wie al een Thermomix TM5 op zijn aanrecht heeft staan, zal beamen dat het een schitterend keukentoestel is. Of je nu keukenprins(es) bent of leek: mixen, malen, hakken, kneden, opkloppen, koken, stomen en emulgeren: het lukt allemaal even goed en zonder moeite.

Thermomix TM6 Aanstoven

De TM6 biedt naast alle mogelijkheden van zijn voorganger een aantal nieuwe functies.
Om te beginnen is de nieuwkomer in staat om op te warmen tot 160° ( bij voorgeprogrammeerde recepten). De hogere temperaturen zorgen er dus voor dat je beter kan aanbakken. Zowel voor groenten als vlees komt dat de smaak ten goede. Ik probeerde tijdens de kooktest een karamel uit; het resultaat was uitstekend. Handig is bovendien de “voorreinigings-functie” die ik na deze bereiding kon inschakelen en die de beker op een makkelijke manier proper en “plakvrij” maakte.

Ik maakte ook een soepje. De smaak was zoals je met Thermomix mag verwachten, uitstekend! Bij het mixen moest ik de snelheidsknop niet geleidelijk aan naar een hoger toerental draaien. Kies je de mixfunctie, dan zal het toestel het toerental immers automatisch opvoeren.

Verder is er de sous-vide functie, een bereidingstechniek die de komende jaren ongetwijfeld aan belang zal winnen. Doordat je de kooktemperatuur kan instellen, gaart het eten precies zoals je het zelf wilt. Handig dus voor de perfecte garing van vlees, vis en groenten.

Ook slow-cooking kan voor een aantal lekkerbekken onder ons een fijne extra mogelijkheid zijn. De bereiding van pulled pork is perfect mogelijk met de TM6.

Yoghurt maken kon je met de TM5 ook al, maar het kan nu nog makkelijker met de toegevoegde fermentatiefunctie.

Superhandig vind ik het volledig geïntegreerde Cookidoo-receptenplatform met handige maaltijdplanner en zoekfuncties.

Liefhebbers van het begeleid koken hebben dankzij de geïntegreerde wifi/bluetooth-verbinding rechtstreeks toegang tot bijna 50.000 Thermomix-recepten, en daar komen er nog elke dag bij. Het gebruik van de Cook-key is bij de TM6 niet meer nodig.

Door de geïntegreerde wifi en het krachtige geheugen van 16 GB (vergelijkbaar met dat van een iPhone) is de TM6 ook klaar voor de toekomst. Nieuwe functies en updates kunnen op die manier doorgestuurd worden en dit toestel permanent aan de top houden!

Besluit: Heb je al een TM5, weet dan dat je een erg krachtig toestel in huis hebt. Aansluiten op het Cookidoo-receptenplatform kan perfect met je huidig toestel door gebruik te maken van de Cook-key. Wil je een dempend maatbekertje of een kookmandje met deksel, dan kan je ze afzonderlijk bestellen. Ze kunnen immers ook perfect gebruikt worden op het model TM5.

Plan je de aankoop van een nieuw toestel, dan is het zeker de moeite waard om ons te contacteren voor een demo.

Ilse Cloostermans