Nutri-Score label goedgekeurd

In augustus 2018 werden de Nutri-Score-labels op voedingsverpakkingen door de Belgische overheid goedgekeurd.

Hiermee kiest België voor het Franse systeem waarbij ze de consument op een heldere en snelle manier wil helpen bij het kiezen van gezonde voeding. Tegelijkertijd wil ze producenten ertoe aanzetten om hun producten te verbeteren (met bijvoorbeeld minder suikers, zout of vetten).

De Nutri-Score labels worden front-of-pack (FOP) labels genoemd en zijn een aanvulling op de reeds bestaande back-of-pack labels (BOP) die de voedingswaarde van producten moet vermelden. Dit label werd gekozen boven andere voedingslabels die in Groot-Brittanië (Traffic-light-system) en Nederland (het Vinkje) al een tijd worden gebruikt. Met een kleur-en letteraanduiding kan de consument immers in één opslag vaststellen hoe gezond een product ingeschat moet worden en het met andere producten vergelijken.

Producenten hebben de vrije keuze om de Nutri-Score labels op hun verpakkingen te vermelden. De beroepsorganisatie van de voedingsindustrie haalt als tegenargumenten aan dat het label geen rekening houdt met de persoonlijke situatie van de consument (bijvoorbeeld zwaar fysiek werk) en dat er aparte verpakkingen moeten gemaakt worden wanneer het product wordt uitgevoerd naar landen die de score niet hanteren. 

Wij pleiten natuurlijk ook voor een Europees systeem, maar juichen de invoering van het label in België alleen maar toe.