Hartige groentenflapjes met currysaus

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Hartige groentenflapjes met currysaus

Hartige groentenflapjes met currysaus

Bereidingstijd: 25 MKooktijd: 25 MTotale tijd: 50 M
Trekken de kids soms nun neus op als ze groenten moeten eten? Haal de varoma boven, stoom de groenten en verpak ze in een lekker kant-en-klaar kruimeldeeg. Met een smakelijke currysaus erbij wordt dit genieten met het hele gezin.

Ingredienten:

Ingrediënten voor de groentenflapjes
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 wortelen
  • 1 dunne, kleine courgette
  • 100 gram diepvrieserwtjes
  • 2 eetlepels maïs uit blik
  • 70 gr geraspte emmentalkaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 pak kant-en-klaar kruimeldeeg uit de koeltoog
  • 1 eidooier + 1 koffielepel water
Ingrediënten voor de currysaus
  • 1 ui
  • 1 stuk witte selder
  • 1 appel
  • 40 gram boter
  • 2 eetlepels currypoeder
  • 30 gram bloem
  • 350 gram water
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • een snuif zout

Instructies:

How to cook Hartige groentenflapjes met currysaus

Bereiding van de groentenflapjes
  1. Pel de ui en snij in vier. Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in grove stukken. Schraap de wortelen en snij in grove stukken. Doe ui, paprika en wortel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1. Was de courgette, laat de schil eraan en snij in stukken van 3cm. Voeg toe aan de mengbeker en hak: 2 sec/snelheid 5. Voeg peper en zout toe en stoom: 12 min/varoma/lepeltje/linksomdraai. Verwarm de oven op 180°. Steek ondertussen 8 rondjes uit het kruimeldeeg. Voeg de diepvrieserwtjes toe en stoom verder: 5 min/varoma/lepeltje/linksomdraai . Voeg de maïs en de emmentalkaas toe en meng: 4 sec/linksomdraai/snelheid 3. Leg 4 rondjes kruimeldeeg op een snijplank. Leg op elk rondje een hoopje groentenmengeling. Leg de overgebleven rondjes erop en druk aan. Sluit goed door met een vork de randen van het deeg op elkaar te drukken. Klop de eidooier los met een beetje water en smeer met een borsteltje de bovenkant van de flapjes in met het losgeklopte eigeel. Leg de flapjes op een ovenplaat en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven tot ze goudgeel zijn. Maak ondertussen de currysaus en kook wat rijst op het vuur.
Bereiding van de currysaus
  1. Pel de ui en snij in vier. Was de selder en snij in grove stukken. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij in grove stukken.
  2. Doe ui, selder en appel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het currypoeder en de bloem toe en stoof verder: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water en de bouillon toe en roer met een spatel het curry/bloemmengsel goed los van de bodem. Stoom zonder dopje: 18 min/varoma/snelheid 1.
  6. Mix de saus: 50 sec/snelheid 8.
Created using The Recipes Generator

Tomatensoep met pastinaak en mozarella

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Tomatensoep met pastinaak en mozarella

Tomatensoep met pastinaak en mozarella

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 30 M
Verse tomaten zijn het lekkerst in de zomer. In de andere seizoenen is een bokaal Italiaanse datterini kerstomaatjes een heel goed alternatief; de gepelde tomaatjes zitten immers boordevol smaak. In combinatie met pastinaak, een potje zongedroogde tomaten en een vleugje sambal oelek, krijgt deze soep een lekker diepe en pittige smaak. Een schijfje mozarella en enkele blaadjes verse tijm zorgen voor de finishing touch en voor een soep die naar meer smaakt!

Ingredienten:

  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pastinaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bokaal rode datterini gepelde kerstomaatjes (bijvoorbeeld bij Delhaize)
  • 1 potje halfgedroogde tomaatjes (ongeveer 180 gram uitgelekt gewicht)
  • 3 takjes verse tijm
  • 800 ml water
  • 1 1/2 blokje kippenbouillon
  • 1/2 koffielepel sambal oelek (of een snuifje chilipoeder)
  • 1 bol mozarella
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Tomatensoep met pastinaak en mozarella

  1. Pel en halveer de sjalot. Pel de knoflook. Schil de pastinaak en snij in grove stukken.
  2. Doe sjalot, knoflook en pastinaak in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1.
  4. Voeg de datterini-tomaatjes, de uitgelekte, halfgedroogde tomaatjes en een takje tijm toe en laat garen: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water en de bouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  6. Snij ondertussen de mozarella in vier schijven en haal de blaadjes van de resterende tijmtakjes.
  7. Haal het takje tijm uit de mengbeker, voeg 1/2 koffielepel sambal oelek toe en mix de soep: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  8. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  9. Giet de soep in de borden, leg er een schijf mozarella in en werk af met de verse tijmblaadjes.
Created using The Recipes Generator

Avocadotoast met tomaatjes

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Avocadotoast met tomaatjes

Avocadotoast met tomaatjes

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 25 M
Avocado's zijn in de keuken al een hele tijd aan een opmars bezig. En terecht. Deze vruchten zitten immers boordevol vitamine C en onverzadigde vetten. Heerlijk om advocado voor een lekkere lunch te combineren met gemarineerde tomaatjes.

Ingredienten:

  • 1 limoen (zestes en 1 eetlepel limoensap)
  • 2 rijpe avocado's
  • 40 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel verse dragonblaadjes
  • 1 eetlepel verse dilleblaadjes
  • 100 gram kerstomaatjes, bij voorkeur verschillende kleuren
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 4 sneetjes brood naar keuze
  • een snuifje komijnpoeder
  • een snuifje peper
  • zout

Instructies:

How to cook Avocadotoast met tomaatjes

  1. Rasp de zeste van de limoen en hou opzij. Pers 1 eetlepel sap uit de limoen en hou opzij.
  2. Halveer de avocado's en haal de pit eruit. Schraap het vruchtvlees met een lepel uit de helften en doe dit in de mengbeker.
  3. Voeg de helft van de limoenzestes, 1/2 eetlepel limoensap, de boter, de dragon-en dilleblaadjes en een flinke snuif zout toe en mix: 10 sec/snelheid 4. Spatel naar beneden en herhaal: 5 sec/snelheid 3,5. Schep over in een kommetje en zet een kwartiertje in de koelkast.
  4. Snij de tomaatjes in kwartjes en doe ze in een kommetje. Voeg de kappertjes, de olijfolie, de rest van de limoenzestes en de rest van het limoensap toe en meng met een lepel.
  5. Pel de knoflook en halveer.
  6. Rooster de sneetjes brood en wrijf er aan één kant over met de snijkant van het knoflookteentje.
  7. Bestrijk het brood met het avocadomengsel en leg er wat van de gemarineerde tomatenmengeling op. Bestrooi met wat peper en een beetje komijnpoeder.
Created using The Recipes Generator

Aziatisch gemarineerde zalm met wortelcrème

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Aziatisch gemarineerde zalm met wortelcrème

Aziatisch gemarineerde zalm met wortelcrème

Bereidingstijd: 35 MKooktijd: 1 hourTotale tijd: 1 H & 35 M
Met dit receptje kan je beslist feestelijk uitpakken. De marinade geeft de zalm een frisse toets en is een perfecte match met de zoete wortelcrème. Je kan dit gerecht mét of zonder koolhydraten serveren. Ik maakte er een aardappeltje bij.

Ingredienten:

  • 1 bio-limoen (zestes en sap)
  • 60 gram hazelnoten of andere noten naar keuze
  • 4 stukken zalm met vel
  • 2 cm verse gember
  • 25 gram terriyaki-saus (kant-en-klaar, bijvoorbeeld Delhaize)
  • 20 gram notenolie
  • 800 gram water
  • 500 gram wortelen
  • 70 gram boter
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Aziatisch gemarineerde zalm met wortelcrème

  1. Rasp één eetlepel zestes van de limoen en hou opzij. Pers de limoen uit en hou het sap opzij.
  2. Doe de noten in de mengbeker en hak: 25 sec/snelheid 4.
  3. Maak de marinade: doe de gember, het limoensap en 40 gr van de gehakte noten in de mengbeker en mix: 5 sec/snelheid 8.Voeg de terriyakisaus en de notenolie toe en meng: 15 sec/snelheid 2.
  4. Leg de zalmmoten in een schaal en giet er de marinade over. Dek af en zet 1 uur in de koelkast.
  5. Maak de wortelen schoon, snij ze in schijfjes en doe ze in het kookmandje.
  6. Doe het water in de mengbeker, zet het kookmandje erin en stoom: 20 min/varoma/snelheid 1.
  7. Haal het mandje met behulp van de spatel uit de mengbeker en giet het kookvocht uit de beker. Doe de worteltjes in de mengbeker en voeg de boter en een snuifje zout toe. Mix: 30 sec/snelheid 8. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 7.
  8. Bak ondertussen de gemarineerde zalmmoten in een pan, zorg ervoor dat ze vanbinnen nog roze zijn.
  9. Serveer de zalm op een bedje van wortelcrème en strooi er de achtergehouden gehakte nootjes over en de zestes van limoen.
Created using The Recipes Generator

Prei-Maïssoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Prei-maïssoep

Prei-maïssoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Een soepje maken met de Thermomix is altijd kinderspel. Voor dit hartverwarmend receptje heb je bovendien niet veel nodig: een prei en 2 kleine blikjes maïs. De rest van de ingrediënten heb je vast in je voorraadkast staan.

Ingredients

  • 1  prei
  • 1  ui
  • 2  blikjes maïs van 150 gram
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 700 gram  water
  • 1  groentenbouillonblokje
  • een snuifje  peper
  • een snuifje  zout
  • eventueel pluksels
  • groene kruiden

Instructions

  1. Reinig de prei en snij in grove stukken. Pel de ui en snij in vier. Doe prei en ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/120°/snelheid lepeltje.
  3. Hou 2 eetlepels van de maïs opzij voor de afwerking. Voeg de rest van de uitgelekte maïs toe, het water en het bouillonblokje en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Giet ongeveer 200ml van de soep in een kommetje en hou even apart.
  5. Mix de rest van de soep: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan). Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  6. Voeg de achtergehouden soep toe, serveer in borden en werk eventueel af met de achtergehouden maïs en eventueel enkele pluksels kruiden.

Truffelsaus

Yield: 500 ml saus
Author: Clevercooking

Truffelsaus

Prep time: 10 MinCook time: 10 MinTotal time: 20 Min
Heerlijk, een pasta gerecht met een romige truffelsaus en helemaal niet moeilijk om te maken. We gebruiken in onderstaand recept witte truffelcrème, maar niets houd je tegen om voor de zwarte variant te kiezen. Pasta met truffelsaus is op zich al heel lekker maar je kan het gerecht nog meer kleur en variatie geven door er rucola, gegrilde paprika's of gebakken paddenstoelen bij te geven.

Ingredients

  • 2 teentjes
  • look
  • 1
  • ui
  • 50 gram
  • boter
  • 50 gram
  • bloem
  • 450 gram
  • water
  • 1
  • kippenbouillonblokje
  • 150 gram
  • room
  • 40 gram
  • witte of zwarte truffelcrème
  • een snuifje
  • zout
  • een snuifje
  • peper

Instructions

  1. Pel de look en de ui, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 3 min/120°snelheid 1.
  3. Voeg de bloem toe, verwarm en meng: 2 min/100°/snelheid 2.
  4. Voeg water en kippenbouillon toe en kook: 8 min/100°/snelheid 2.
  5. Voeg de room toe en kook verder: 2 min/100°/snelheid 2.
  6. Mix het geheel: 15 sec/snelheid 8.
  7. Voeg de truffelcrème toe en meng: 15 sec/snelheid 5.
  8. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Bosbessencake met citroen en amandel

Aantal porties: 1 cakevorm
Auteur:
Bosbessencake met citroen en amandel

Bosbessencake met citroen en amandel

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 50 MTotale tijd: 60 M
Met deze cake scoor je gegarandeerd. Door de mooie hoeveelheid bosbessen is hij lekker sappig en de zestes van citroen geven hem een lekker frisse smaak.

Ingredienten:

  • 150 gram boter, in stukken gesneden
  • 190 gram fijne suiker
  • rasp van 2 citroenen (enkel het geel van de schil)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 losgeklopte eieren
  • 90 gram zelfrijzende bloem
  • 2 gram zout
  • 110 gram amandelmeel
  • 200 gram verse bosbessen (150+50)
  • eventueel poedersuiker als afwerking

Instructies:

How to cook Bosbessencake met citroen en amandel

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet een cakeblik in met wat boter of gebruik een siliconen cakevorm.
  3. Snij de boter in stukken. Doe de boter in de mengbeker samen met de fijne suiker, de rasp van de citroenen, het citroensap en het vanille-extract. Meng op snelheid 5 zonder tijdsinstelling.
  4. Voeg ondertussen via de dekselopening geleidelijk aan de losgeklopte eieren toe en stop de machine na 1 minuut.
  5. Voeg de zelfrijzende bloem, het zout en het amandelmeel toe en meng: 1 min/snelheid 3.
  6. Haal uit de mengbeker en spatel 150 gr bosbessen onder het deeg. Giet alles in de cakevorm.
  7. Zet gedurende 35 minuten in de oven.
  8. Spreid de overige 50 gr bosbessen nog uit bovenop de cake en laat nog 15 minuten verder bakken in de oven.
  9. Controleer of de cake klaar is. Steek een metalen prikker in het midden van het deeg. Als deze er droog uitkomt, mag de cake uit de oven. Laat hem nog even afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
  10. Wanneer de cake afgekoeld is, kan je hem eventueel bestrooien met poedersuiker.
Created using The Recipes Generator

Tahinsaus met platte peterselie

Aantal porties: 250 gr saus
Auteur:
Tahinsaus met platte peterselie

Tahinsaus met platte peterselie

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 5 MTotale tijd: 10 M
Ondertussen zijn de meesten onder ons wel vertrouwd met tahin. Deze pasta die gemaakt is van sesamzaad wordt erg veel gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten. De pasta is één van de ingrediënten van hummus, een lekkere en voedzame dip die je tegenwoordig in heel veel varianten kant-en klaar kan kopen. In het onderstaand receptje maken we een groene tahinsaus die heel lekker is bij kip, gebraden vlees of gebakken vis.

Ingredienten:

  • 30 gram platte peterselie (enkel de blaadjes)
  • 2 teentjes look
  • 150 gram tahin
  • 150 gram water
  • 30 gram citroensap
  • 3 gram zout

Instructies:

How to cook Tahinsaus met platte peterselie

  1. Doe de peterselieblaadjes in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 6,5. Haal de peterselie uit de mengbeker en hou opzij.
  2. Spoel de mengbeker niet uit. Pel de teentjes look en doe ze in de mengbeker. Voeg de tahin, het water, het citroensap en het zout toe en hak: 10 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de opzijgehouden, gehakte peterselie toe en meng: 7 sec/snelheid 4.
Created using The Recipes Generator

Zachte speculaas

Yield: 1 halve bakplaat
Author: Clevercooking
Print
Zachte speculaas

Zachte speculaas

Prep time: 10 MinCook time: 35 MinTotal time: 45 Min
Dit is een snel en makkelijk receptje voor een heerlijk dikke en zachte speculaas. Lekker in alle seizoenen!

Ingredients

  • 185 gram boter, in stukken gesneden
  • 375 gram bloem (niet zelfrijzend)
  • 225 gram donkere kandijsuiker
  • 3 kleine eieren
  • een snuifje zout
  • 2 gram gemalen nootmuskaat
  • 8 gram kaneelpoeder
  • 8 gram bakpoeder

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  3. Doe de stukken boter in de mengbeker en smelt: 3 min/95°/lepeltje.
  4. Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed: 4,30 min/deegfunctie.
  5. Spreid het deeg uit over een halve bakplaat, het is immers de bedoeling dat je een dikke speculaas krijgt.
  6. Bak gedurende een 35-tal minuten.
  7. Haal de bakplaat uit de oven en snij de speculaas in stukken.
  8. Laat afkoelen en bewaar in een gesloten doos.
Created using The Recipes Generator

Rijst, kip en zoetzure groentjes

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Rijst, kip en zoetzure groentjes

Rijst, kip en zoetzure groentjes

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 40 M
Bij dit recept komen alle niveaus van de Thermomix aan bod. In het kookmandje stomen we de rijst. In de diepe varomaschaal liggen worteltjes, paprika en peultjes en in de bovenste schaal de kippenblokjes, de champignons en de sojascheuten. Met het stoomvocht maken we de zoetzure saus. Makkelijk en lekker!

Ingredienten:

  • 250 gram snelkookrijst
  • 900 gram koud water
  • 200 gram wortelen in reepjes gesneden
  • 100 gram rode paprika in reepjes gesneden
  • 100 gram gele paprika in reepjes gesneden
  • 100 gram peultjes in schuine reepjes gesneden
  • 2 kipfilets in hapklare blokjes gesneden
  • 100 gram champignons in schijfjes gesneden
  • 100 gram sojascheuten
  • een beetje peper
  • een beetje zout
  • 10 gram verse gember
  • 50 gram rode paprika
  • 50 gram frambozenazijn
  • 50 gram lichte kandijsuiker
  • 45 gram honing
  • 1 eetlepel maïzena
  • 60 gram sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 4 schijfjes ananas uit blik in hapklare stukken gesneden

Instructies:

How to cook Rijst, kip en zoetzure groentjes

Bereiding van de rijst
  1. Doe de rijst in het kookmandje en zet het in de mengbeker.
  2. Giet het water over de rijst, sluit de mengbeker en stoom: 5 min/varoma/snelheid 1.
  3. Leg de reepjes wortel, rode en gele paprika en peultjesreepjes in de onderste varomaschaal, kruid met peper en een beetje zout. Leg de kippenblokjes in de bovenste varomaschaal, kruid met een beetje peper en zout en stoom verder: 10 min/varoma/snelheid 1.
  4. Leg de champignonschijfjes bij de kippenblokjes en stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1.
  5. Leg de sojascheuten bij de kippenblokjes en stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1.
  6. Zet de varomaschalen opzij, haal het kookmandje met de spatel uit de mengbeker en hou warm.
  7. Giet het water uit de mengbeker maar hou het opzij voor de saus.
Bereiding van de saus
  1. Doe de gember en de rode paprika in de mengbeker en hak: 7 sec/snelheid 8.
  2. Voeg de frambozenazijn, suiker, honing, maïzena en 150 gram van het opzij gehouden kookvocht toe aan de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 3.
  3. Kook: 3,30 min/100°/snelheid 2.
  4. Voeg de sojasaus, limoensap en ananasstukjes toe en meng: 5 sec/snelheid 3.
  5. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  6. Giet de saus in een kommetje en dien alles op.
Created using The Recipes Generator

Granola à la Ottolenghi

Aantal porties: 1 bakplaat
Auteur:
Granola à la Ottolenghi

Granola à la Ottolenghi

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 35 M
Ook in de ban van Yotam Ottolenghi? Deze Israëlische-Britse kok is momenteel echt wel erg populair. In elke boekenwinkel, zowel in binnen-als buitenland, vind je een uitgebreide selectie van zijn boeken: Plenty, Plenty More, Sweet en het recente Simple zijn de bekendste titels. De nadruk ligt vaak op geroosterde gerechten met heel veel groenten. In dat geval dus niet zo geschikt om met de Thermomix klaar te maken. Maar voor de hummus-,granola- en dessertrecepten, komt het toestel natuurlijk wel erg goed van pas. Hierbij alvast een receptje voor een lekkere crunchy granola. Heerlijk als ontbijt met wat fruit en Griekse yoghurt.

Ingredienten:

  • 100 gram notenmengeling naar keuze
  • 40 gram gedroogde abrikozen
  • 250 gram havermout
  • 50 gram ahornsiroop
  • 40 gram honing
  • 20 gram water

Instructies:

How to cook Granola à la Ottolenghi

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 2 sec op snelheid 6.
  4. Voeg alle overige ingrediënten toe en meng: 10 sec/snelheid 3/linksomdraai.
  5. Haal de mengeling uit de beker en verdeel over de bakplaat.
  6. Zet gedurende 30 min in de oven en schep de granola halverwege de baktijd eens om.
  7. Laat afkoelen en bewaar in een gesloten doos.
Created using The Recipes Generator

Crackers met hazelnoten en veenbessen

Aantal porties: 2 bakplaten
Auteur:
Crackers met hazelnoten en veenbessen

Crackers met hazelnoten en veenbessen

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 40 MTotale tijd: 45 M
Heerlijk om zelf crackers te maken met gezonde ingrediënten en zonder bewaarmiddelen. Het deeg kan je dankzij de Thermomix in enkele minuten klaar maken. Laat het even rusten in de diepvriezer en zet dan je spierballen aan het werk. Het deeg moet immers héél dun uitgerold worden zodat het na het bakken echt krokant is. Serveer het met een dip naar keuze zoals geitenkaas of hummus. Maar de koekjes zijn ook heerlijk om zonder extra's op te eten. Met dank aan de zoete veenbessen.

Ingredienten:

  • 50 gram hazelnoten
  • 200 gram bloem (niet zelfrijzend)
  • 35 gram bakpoeder
  • 35 gram olijfolie
  • 8 gram zout
  • 40 gram pompoenpitten
  • 30 gram lichte kandijsuiker
  • 60 gram gedroogde veenbessen
  • 100 gram water

Instructies:

How to cook Crackers met hazelnoten en veenbessen

  1. Verwarm de oven voor op 200°. Leg een stukje bakpapier op een bakplaat en leg er de hazelnoten op. Rooster ze gedurende 4 minuten en laat afkoelen.
  2. Doe de hazelnoten in de mengbeker en hak: 1 sec/snelheid 6.
  3. Doe alle andere ingrediënten in de mengbeker en hak: 2 sec/snelheid 5.
  4. Kneed het geheel: 1,30 min/deegfunctie.
  5. Haal het deeg uit de mengbeker, verpak het in plastic folie en laat het gedurende 30 min harder worden in de diepvriezer.
  6. Verwarm de oven voor op 220°.
  7. Haal het deeg uit de diepvriezer en verdeel het in twee.
  8. Leg één deel op een bakmatje of een stuk bakpapier en bedek het met een ander bakmatje of bakpapier. Rol het nu met een deegroller heel dun en gelijkmatig uit, 2 à 3 mm maximum als je krokante koekjes wil hebben. Verwijder het bovenste bakmatje of bakpapier en leg het deeg, met het onderste bakmatje of papier op een bakplaat.
  9. Doe hetzelfde met de tweede helft van het deeg.
  10. Zet 10 à 12 min in de oven.
  11. Haal de bakplaten uit de oven en schuif het deeg (bakmat verwijderen) op een snijplank zodat je het in stukken kan snijden.
  12. Serveer met hummus, geitenkaas of een dip naar keuze.
Created using The Recipes Generator

Tiramisu met peertjes en kastanjepuree

Yield: 6 glaasjes
Author: Clevercooking
Tiramisu met peertjes en kastanjepuree

Tiramisu met peertjes en kastanjepuree

Prep time: 15 MinCook time: 6 MinTotal time: 21 Min
Wat dacht je van dit alternatieve receptje voor de klassieke tiramisu? Op de bodem van deze glaasjes vind je naast de traditionele "lange vingers", kleine stukjes peer gegaard in perenlikeur. De mascarpone hebben we op smaak gebracht met kant-en klare kastanjepuree. Verder nog wat brésiliennenootjes, een stukje peer en een muntblaadje als afwerking en voilà: je hebt een lekker feestdessert.

Ingredients

  • 1 peer + enkele schijfjes voor de afwerking
  • 80 gram witte wijn
  • 20 gram likeur Poire Williams
  • 15 gram kristalsuiker
  • 2 eiwitten
  • 200 gr mascarpone
  • 2 eidooiers
  • 80 gram kastanjepuree
  • 20 gram poedersuiker
  • 6 boudoirkoekjes of lange vingers
  • een beetje lauw water
  • 2 eetlepels brésiliennenootjes
  • enkele blaadjes munt

Instructions

  1. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij de peer in blokjes van 0,5 cm.
  2. Doe de peerblokjes in de mengbeker, samen met de witte wijn, de Poire Williams-likeur en de kristalsuiker en kook: 8 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  3. Haal uit de mengbeker, giet de peertjes door een zeef en hou het kookvocht bij.
  4. Reinig de mengbeker. Maak hem goed vetvrij, anders zullen de eiwitten niet stijfgeklopt kunnen worden.
  5. Plaats de vlinder. Doe de eiwitten in de mengbeker en klop op:1,15 min/snelheid 3,5. Haal uit de mengbeker en hou opzij. Verwijder de vlinder.
  6. Doe de mascarpone, de eigelen, de kastanjepuree en de poedersuiker in de mengbeker en klop op: 1,30min/snelheid 3,5.
  7. Plaats de vlinder opnieuw op het mes en voeg de eiwitten toe. Meng: 1 min/snelheid 1.
  8. Neem het kookvocht van de peertjes en doe er eventueel nog een klein beetje lauw water bij zodat je voldoende vocht hebt om de koekjes te soppen. Breek elke lange vinger in stukjes en sop de koekjes in het peertjesvocht.
  9. Leg in elk glaasje stukjes gesopte koekjes en gegaarde peertjes.
  10. Vul aan met een mooie laag mascarpone/kastanjepuree en laat gedruende minimum 6 uur opstijven in de koelkast.
  11. Werk af met brésiliennenootjes, een blaadje munt en een dun schijfje peer.
Created using The Recipes Generator

Knolselderpuree

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Knolselderpuree

Knolselderpuree

Prep time: 5 MinCook time: 20 MinTotal time: 25 Min
Niets zo makkelijk als groentenpureetjes maken in de Thermomix. In een handomdraai heb je een heerlijk zalfje!

Ingredients

  • 1 kg knolselder in grove stukken
  • 170 gram melk
  • een scheutje room
  • een snuifje peper, zout en nootmuskaat

Instructions

  1. Schil de knolselder en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en herhaal: 3 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de melk toe en gaar: 20 min/95°/snelheid 1.
  4. Voeg de room, peper, zout en nootmuskaat toe en mix: 1 min/snelheid 5.Verhoog de snelheid geleidelijk aan naar 10.

Portosaus

<
Yield: 8 personen
Author: Clevercooking

Portosaus

Prep time: 5 MinCook time: 35 MinTotal time: 40 Min
Deze donkere saus doet het uitstekend bij alle soorten wild.

Ingredients

  • 2   sjalotten
  • 2 teentjes  look
  • 200 gram  porto
  • 400 gram  demi-glace of bruine fond
  • 70 gram  boter(20 gram + 50 gram)
  • een takje  rozemarijn
  • 2 koffielepels  salie
  • een snuifje  peper en zout

Instructions

  1. Pel de sjalotten en snij ze in grove stukken. Pel de look. Doe sjalotten en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Doe 20 gram boter, salie en verse rozemarijn in de mengbeker en stoof: 5 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de porto toe laat inkoken: 15 min/100°/snelheid 1 zonder maatbekertje.
  4. Voeg de demi-glace of bruine fond toe en laat inkoken:15 min/100°/snelheid 1 zonder maatbekertje.
  5. Zeef de saus, doe ze terug in de mengbeker en stel het toestel in: 2 min/90°/snelheid 1. Voeg de resterende boter in kleine blokjes toe via de dekselopening.

Kreeft à l'armoricaine

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Kreeft à l

Kreeft à l'armoricaine

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 40 M
Dit heerlijke kreeftgerechtje zou je enkel al klaarmaken voor de mooie kleurcombinatie. De varoma-schaal van je Thermomix kan je perfect gebruiken om kreeft te stomen. In combinatie met rode armoricaine-saus, zwarte pasta en een wit bord, wordt niet enkel de maag maar ook het oog verwend. De pasta is op het vuur klaargemaakt en wordt dus niet in het recept beschreven.

Ingredienten:

  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 2 wortelen
  • 1 tak witte selder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 70 gram cognac
  • 120 gram witte wijn
  • 80 gram water
  • 1/2 visbouillonblokje
  • 350 gram tomatenpassata
  • 2 kleine kreeften van ongeveer 500 gr elk
  • 100 gram room
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • een snuifje piment d'espelette of cayennepeper
  • 50 gram koude boter in stukjes gesneden
  • enkele takjes peterselie, dragon en bieslook

Instructies:

How to cook Kreeft à l'armoricaine

  1. Pel de sjalot en de knoflook en doe ze in de mengbeker.
  2. Schraap de wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Verwijder de blaadjes van de selder, was de stengel en snij in grove stukken. Voeg wortel en selder toe aan de mengbeker en hak: 5sec/snelheid 5.
  3. Spatel alles naar beneden. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/varoma/lepeltje.
  4. Voeg de cognac toe en warm op: 2 min/100°/lepeltje.
  5. Voeg de witte wijn, het water met het visbouillonblokje en de tomatenpassata toe en stoom: 4 min/varoma/snelheid 1.
  6. Leg de kreeften in de diepe varomaschaal, sluit deze af met het deksel en plaats de varomaschaal op de mengbeker. Stel opnieuw in: 17 min/varoma/snelheid 1.
  7. Neem de varomaschaal af en hou opzij.
  8. Voeg de room toe en kook: 2 min/100°/snelheid 1.
  9. Proef de saus en kruid bij met peper, zout, piment d'espelette of cayennepeper.
  10. Stel het toestel opnieuw in: 3 min/100°/snelheid 1 en voeg de stukjes koude boter geleidelijk aan toe via de dekselopening.
  11. Versnij de kreeft, verdeel in 6 porteis en dien op met de saus.
  12. Werk af met fijngehakte peterselie, dragon, bieslook en een beetje gekookte zwarte pasta.
Created using The Recipes Generator

Pastéis de nata

Yield: 9 taartjes
Author: Clevercooking
Pastéis de nata

Pastéis de nata

Prep time: 15 MinCook time: 15 MinTotal time: 30 Min
Ooit al in Lassabon geweest? Dan is er veel kans dat je dit heerlijke kleine taartje daar geproefd hebt. Het is immers één van de meest gekende gebakjes uit de Portugese keuken. Het originele recept is in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém in de Portugese hoofdstad. Bij een aantal bakkerijen staan vaak héél lange rijen met toeristen én locals. Wellicht kan er ook een file ontstaan bij je thuis ter hoogte van de oven!

Ingredients

  • 125 gram
  • room
  • 125 gram
  • melk
  • 60 gram
  • kristalsuiker
  • 10 gram
  • vanillesuiker
  • 25 gram
  • patisseriebloem
  • 3
  • eidooiers
  • een snuifje
  • kaneelpoeder
  • zestes van
  • 1/4 bio-citroen
  • diepvriesbladerdeeg

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet de vlinder op het mes.
  3. Doe room, melk, suiker, vanillesuiker, patisseriebloem en eidooiers in de mengbeker en klop: 10 sec/snelheid 3,5.
  4. Voeg het kaneelpoeder en de citroenzestes toe en kook: 13 min/90°/snelheid 2.
  5. Haal het bladerdeeg uit de diepvries, leg het open en steek er met een ring cirkels uit die groot genoeg zijn om zowel de bodem als de zijkant van je vormpjes te bekleden. Je kan bijvoorbeeld een plaat met muffinvormpjes gebruiken.
  6. Giet de gegaarde bereiding in elk met bladerdeeg gevuld vormpje, maar vul slechts voor 3/4.
  7. Bak gedurende 15 à 20 mintuen in de oven op 200°, afhankelijk van de grootte van je vormpjes. Hou in de gaten. De bovenkant van de vulling mag een beetje gecarameliseerd zijn.

Visragout

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Visragout

Visragout

Bereidingstijd: 25 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 40 M
Met dit makkelijke recept zet je in één-twee-drie een heerlijke en volledige warme maaltijd op tafel. Aardappeltjes en wortelen leg je in het kookmandje dat in de mengbeker gaat. De diepe varomaschaal vul je met de vis en de platte bovenste schaal gebruik je voor de champignons. Stomen doen we met witte wijn en visbouillon en het geheel werken we af met een beetje room. Alle niveaus van de Thermomix worden dus optimaal gebruikt. Zo eenvoudig en zo lekker!

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram witte wijn
  • 250 gram water
  • 1 visbouillonblokje
  • 200 gram aardappelen
  • 100 gram wortelen
  • 250 gram zeewolf
  • 250 gram zalm
  • 100 gram champignons
  • 50 gram room
  • 15 gram maïzena
  • een beetje citroensap
  • 200 gram gepelde grijze garnaaltjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Instructies:

How to cook Visragout

  1. Pel de ui en snij in vier. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1. Doe de witte wijn in de beker en kook: 6 min/varoma/snelheid 1.
  3. Schil ondertussen de aardappelen en de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in het ronde kookmandje.
  4. Voeg het water en het visbouillonblokje toe en zet het kookmandje met de aardappelen en de wortelen in de mengbeker. Stoom: 10 min/varoma/snelheid 1.
  5. Snij de vis in hapklare stukken en leg ze in de diepe varomaschaal. Stoom: 3 min/varoma/snelheid 1.
  6. Snij de champignons in vier en leg ze in de bovenste, platte varomaschaal. Zet ze bovenop de diepe schaal, dek af en stoom verder: 10 min/varoma/snelheid 1.
  7. Neem de varomaschaal af, haal het kookmandje uit de beker met de spatel en hou opzij.
  8. Voeg de room en de maïzena toe aan de beker en kook: 4 min/90°/snelheid 3.
  9. Voeg alles samen in een schaal, giet de saus erover en doe er een klein beetje citroensap bij. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  10. Serveer met verse gepelde garnaaltjes, een stukje citroen en gehakte peterselie.
Created using The Recipes Generator

Pompoen-knolseldersoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Pompoen-knolseldersoep

Pompoen-knolseldersoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Heb je nog wat restjes winterse groenten in de koelkast? Pompoen, pastinaak, peterseliewortel, knolselder; ze passen allemaal mooi bij elkaar. Hieronder vind je een heel eenvoudige maar lekkere combinatie met knolselder en pompoen.

Ingredients

  • 1
  • ui
  • 1 eetlepel
  • olijfolie
  • 300 gram
  • butternutpompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gr knolselder
  • geschild en in blokjes gesneden
  • 600 gram
  • kippenbouillon
  • 50 gram
  • room
  • een snuifje
  • peper en zout
  • gehakte
  • bieslook
  • croutons

Instructions

  1. Pel de ui en snij in twee. Doe in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1.
  3. Voeg de pompoen-en knolselderblokjes toe, samen met het water en de kippenbouillon en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de room toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer met gehakte bieslook en croutons.

Panna Cotta à l'Orange

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Panna Cotta à l'Orange

Panna Cotta à l'Orange

Prep time: 15 MinCook time: 4 HourTotal time: 4 H & 15 M
Letterlijk betekent panna cotta "gekookte room". Oorspronkelijk is dit heerlijke dessert afkomstig uit Piëmont in Noord-Italië. Vaak wordt panna cotta geserveerd met een coulis van rood fruit, maar in onderstaand recept gaan we voor een sinaasappelsmaakje. Wat de hoeveelheid gelatine betreft: ik gebruikte 2 blaadjes gelatine van Vahiné.

Ingredients

  • 2 blaadjes gelatine van
  • Vahiné (ongeveer 4 gram)
  • 500 gram
  • room
  • 10 gram
  • Cointreau
  • 90 gram
  • kristalsuiker
  • 1 bio-
  • sinaasappel

Instructions

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  2. Doe de room, de Cointreau en de suiker in de mengbeker en kook: 8 min/100°/ snelheid 1.
  3. Haal ondertussen was zestes van de sinaasappel, en snij ze met de hand in heel kleine stukjes. Let erop dat je enkel de fijne schil hebt, zonder wit vlies. Dat laatste zou een te bittere smaak geven.
  4. Schil dan de sinaasappel "à vif", haal er de partjes uit en hou ze opzij voor de afwerking.
  5. Voeg de sinaasappelzestes en de uitgeknepen gelatine toe aan de beker (laat de gelatine naast de messen en niet op het mes vallen) en meng: 30 sec/snelheid 6.
  6. Giet in glaasjes of kommetjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Serveer met de opzijgehouden sinaasappelpartjes.