Sabayon

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Sabayon

Sabayon

Prep time: 1 MinCook time: 9 MinTotal time: 10 Min
Een sabayon is één van de weinige desserten die soms nog “in de zaal” wordt bereid als je die in een restaurant bestelt. Vaak moet je dit verrukkelijke nagerecht voor 2 personen bestellen. De bereiding dwingt dan ook respect af: kloppen, kloppen en ... inderdaad ... kloppen. Je moet over goed getrainde armspieren beschikken en best wel wat ervaring hebben om de eieren, die de basis vormen van dit dessert, de juiste textuur te geven. Velen durven er thuis dan ook niet aan te beginnen. Met de Thermomix maak je in 9 minuten de perfecte sabayon. En de pluimen voor al dat lekkers? Die steek je natuurlijk zelf op je hoed!

Ingredients

  • 30 gram  witte wijn
  • 30 gram  Marsala-wijn
  • 40 gram fijne suiker
  • 3  eidooiers

Instructions

  1. Plaats de vlinder.
  2. Doe de witte wijn, de Marsala-wijn, de suiker en de eidooiers in de mengbeker en klop: 9minuten/70°/snelheid 3.
  3. Serveer in glazen en dien op.

Speculaasglaasjes

Yield: 8 glaasjes
Author: Clevercooking

Speculaasglaasjes

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Met deze speculaasglaasjes zet je een heerlijk dessert op tafel waarmee je ongetwijfeld scoort bij jong en oud. Maak het de dag van tevoren en het is nog lekkerder!

Ingredients

  • 12  speculaasjes
  • 3  eidooiers
  • 3  eiwitten
  • 20 gram   suiker
  • 250 gram  mascarpone
  • een snuifje  zout

Instructions

  1. Doe de speculaas in de mengbeker en hak: 8 sec/snelheid 8.
  2. Haal uit de mengbeker en doe 3 eetlepels van de gemalen speculaas in een afgesloten potje. Je gebruikt deze later om de glaasjes af te werken.
  3. Reinig de mengbeker.
  4. Plaats de vlinder.
  5. Doe de eidooiers samen met de suiker in de mengbeker en klop: 30sec/snelheid 3.
  6. Voeg de mascarpone en de gemalen speculaas toe en klop: 20 sec/snelheid 3.
  7. Haal de vlinder en het mengsel uit de beker.
  8. Reinig de mengbeker en de vlinder. Maak ze allebei goed vetvrij.
  9. Plaats de vlinder opnieuw op het mes en voeg de eiwitten toe samen met een snuifje zout. Klop: 2,30 min/snelheid 3,5.
  10. Spatel het eiwitmengsel onder het opzijgehouden mascarpone/speculaasmengsel en doe het in glaasjes.
  11. Laat een nachtje afkoelen in de koelkast en presenteer de dag zelf met wat achtergehouden gehakte speculaas.

Panna Cotta

Yield: 6 glaasjes
Author: Clevercooking
Panna Cotta

Panna Cotta

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Dit makkelijk dessert maak je de dag van tevoren en is altijd een schitterende afsluiter. Met een mooie afwerking van rood fruit oogsten deze glaasjes ongetwijfeld veel succes. En jij natuurlijk ook!

Ingredients

  • 125 gram
  • melk
  • 250 gram
  • room
  • 100 gram
  • suiker
  • 10 gram
  • vanillesuiker
  • zaadjes
  • van 1 vanillestok
  • 4 gram
  • gelatine
  • voor de afwerking
  • frambozencoulis, rood fruit 

Instructions

  1. Week de gelatine in koud water gedurende 10 min.
  2. Doe de melk, samen met de room, de suiker, de vanillesuiker en de uitgeschraapte zaadjes van 1 vanillestokje in de mengbeker en verwarm: 7 min/80°/ snelheid 3.
  3. Knijp de gelatine uit, voeg toe aan de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 3.
  4. Verdeel over 6 glaasjes en laat een nacht of langer opstijven in de koelkast.
  5. Verdeel voor het serveren wat kant-en-klare frambozencoulis over de glaasjes en werk af met rood fruit.

Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Yield: 20 soezen
Author: Clevercooking
Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Soezen met banketbakkersroom en chocoladeganache

Prep time: 35 MinCook time: 35 MinTotal time: 1 H & 10 M
Dit is een receptje voor diegenen die van een uitdaging houden. Niet omdat het moeilijk is, wel omdat het je wat tijd kost. 3 bereidingen moet je apart klaarmaken: het soezenbeslag, de banketbakkersroom en de chocoladeganache om af te werken. Heel wat werk dus, maar het resultaat mag gerust wedijveren met professionele soesjes. Aan de slag dus.

Ingredients

Banketbakkersroom
  • 375 gram  melk
  • 65 gram  suiker
  • 30 gram  maïzena
  • 2  eierdooiers
  • 1/2  vanillestok, of enkele druppels vanille-extract
Soezenbeslag
  • 1 dl  water
  • 50 gram  boter
  • 75 gram  gezeefde bloem
  • 2  eieren
  • Een snuifje zout
Chocoladeganache
  • 100 gram  melk
  • 50 gram  boter
  • 160 gram  donkere chocoladecallets

Instructions

Banketbakkersroom
  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en verwarm: 7,5 min op 90 graden en snelheid 4.
  2. Giet uit in een schaal, dek af met plasticfolie (niet bovenop de schaal, maar op het mengsel zelf zodat er geen velvorming is) en laat afkoelen in de ijskast.
Soezenbeslag
  1. Doe het water, de boter en het zout in de mengbeker en verwarm: 5 min op 100 graden en snelheid 1.
  2. Voeg de gezeefde bloem toe en meng: 20 sec op snelheid 4. Laat het geheel een 10- tal minuten afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Bekleed een bakplaat met een siliconematje of met bakpapier.
  5. Stel na de afkoelingstijd van 10 minuten het toestel in op snelheid 5 en voeg eerst het ene ei toe zodat het goed kan opgenomen worden in het deeg. Voeg daarna het tweede ei toe en zorg dat de machine dan nog 40 sec op snelheid 5 draait zodat ook het tweede ei goed onder het deeg is gemengd.
  6. Neem een spuitzak en doe er een rond mondje in, vul de spuitzak met het soezenbeslag.
  7. Spuit in één beweging mooie ronde bolletjes op de bakplaat en doe dit met voldoende tussenafstand want het deeg zal in volume ruim verdubbelen. Je zal bovenaan wellicht een klein puntje op het deeg zien, dat kan je met een met water bevochtigde vinger een beetje naar beneden duwen.
  8. Bak de soesjes ongeveer gedurende 15 minuten totdat ze lichtbruin en mooi gerezen zijn.
  9. Zet de oven uit en laat de deur nog 10 minuten op een kier staan zodat het aanwezige vocht kan ontsnappen.
Chocoladeganache
  1. Doe de melk en de boter in de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 2.
  2. Voeg de callets toe en laat smelten en mengen: 2 min op snelheid 2.
  3. Giet in een kom en hou opzij
Soezen vullen
  1. Roer de koude banketbakkersroom nog even luchtig door met een garde en vul een spuitzak met gekartelde rand met deze room.
  2. Neem een soesje in één hand en de spuitzak in de andere en druk het gekartelde mondje door de onderkant van het soesje, maar uiteraard niet door de bovenkant. Spuit voldoende vulling in het soesje, deze mag er onderaan een beetje uitkomen, dan kleeft het soesje straks goed op het bord.
  3. Draai de bovenkant van het soesje in de chocoladeganache en laat afkoelen.
  4. Serveer op een mooie bord

Chocoladeganache

Yield: 300 gram eindproduct
Author: Clevercooking
Chocoladeganache

Chocoladeganache

Prep time: 4 MinCook time: 4 MinTotal time: 8 Min
Een ganache is een zachte botercrème die in de patisserie vaak gebruikt wordt als glazuur of vulling om gebak nog mooier en smakelijker te maken.

Ingredients

  • 100 gram
  • melk
  • 50 gram
  • boter
  • 160 gram
  • donkere chocoladecallets

Instructions

  1. Doe de melk en de boter in de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 2.
  2. Voeg de callets toe en laat smelten en mengen: 2 min op snelheid 2.
  3. Giet in een kom en gebruik de ganache om je gebak af te werken.

Broodpudding met koffie-aroma

Yield: 10 stuks
Author: Clevercooking
Broodpudding met koffie-aroma

Broodpudding met koffie-aroma

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Dit broodpuddingrecept is echt heel snel klaar. De "deeg" maak je met de Thermomix, daarna nog 10 minuten in de microgolf en klaar! Het resultaat is een heerlijke broodpudding met een smeuïge textuur. Lust je geen rozijntjes, dan kan je die vervangen door fijn gesneden appelstukjes.

Ingredients

  • 300 gram  melk
  • 200 gram  koffie
  • 300 gram  oud brood
  • 220 gram  donkere kandijsuiker
  • 1 zakje  vanillesuiker
  • 1  afgestreken koffielepel kaneel
  • 2  eieren
  • 80 gram  lichte rozijnen

Instructions

  1. Zet de verse koffie.
  2. Voeg de melk, samen met de warme koffie toe aan de mengbeker en verwarm: 4 min op 100 graden en snelheid 1.
  3. Scheur het brood in stukken en doe het samen met de kandijsuiker, de vanillesuiker, het kaneelpoeder en de eieren in de mengbeker en meng: 1,5 min op snelheid 3.
  4. Voeg de rozijnen toe en meng: 1 min op snelheid 2 (linksomdraai).
  5. Doe het mengsel in een platte ovenschaal met deksel, maak het mengsel gelijk en zet in de microgolf gedurende 10 min op 700 Watt.
  6. Laat nog een 10-tal minuten nagaren in de microgolfoven, haal de broodpudding uit de oven, verwijder het deksel en laat afkoelen.
  7. Indien gewenst kan je er nog een laag chocoladeganache op smeren die je moet laten afkoelen alvorens te serveren. Zie hiervoor het recept van Chocoladeganache.

Rock & Rolbiscuit

Aantal porties: 1 rolbiscuit voor 8 - 10 personen
Auteur:
Rock & Rolbiscuit

Rock & Rolbiscuit

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 30 M
Heel veel nostalgie zit er in deze heerlijke zachte biscuit die met een laagje abrikozengelei wordt opgerold. Mijn moeder kocht hem af en toe op zondag bij de bakker. Telkens ik deze rol maak, denk ik terug aan haar. Afgewerkt met amandelschilfers en vers fruit zal je er wellicht ook niet aan kunnen weerstaan.

Ingredienten:

  • 5 eieren
  • 125 gram suiker
  • 90 gram bloem
  • 35 gram maïzena
  • Abrikozenconfituur
  • 50 gram geroosterde amandelschilfers
  • Wat fruit als garnituur

Instructies:

How to cook Rock & Rolbiscuit

  1. Bekleed een bakplaat van 30 x 40 cm met bakpapier
  2. Verwarm de oven op 200 graden.
  3. Doe de eieren in de mengbeker: 5 min op 50 graden en snelheid 4. Voeg de suiker ondertussen via de dekselopening aan het eiermengsel toe.
  4. Stel de machine opnieuw in 3 min op snelheid 4 (dus zonder temperatuur).
  5. Zeef de bloem en de maïzena.
  6. Voeg het gezeefd mengsel toe aan het eier/suikermengsel en meng: 1,5 min op snelheid 2,5.
  7. Giet het beslag op de beklede bakplaat en strijk het mooi uit.
  8. Bak de biscuit gedurende 8 minuten op 200 graden.
  9. Rooster ondertussen de amandelschilfers in een anti-aanbakpan tot ze een beetje gebruind zijn en haal ze dan uit de pan.
  10. Maak een keukenhanddoek nat en leg die open .
  11. Ontvorm de biscuit onmiddellijk, door hem met de bovenkant op de natte handdoek te leggen. Het bakpapier ligt nu bovenaan.
  12. Verwijder het bakpapier en rol de biscuit mét handdoek op.
  13. Er komt nu damp uit de handdoek.
  14. Rol de biscuit na 20 sec opnieuw open en bestrijk hem met abrikozenconfituur. Daarna opnieuw oprollen, deze keer zonder handdoek.
  15. Bestrijk de lange zijkanten ook met een beetje confituur, leg aan de lange voor-en achterzijde wat geroosterde amandelschilfers en kantel de biscuit dan aan beide zijden in de schilfers.
  16. Versier bovenaan naar smaak met wat fruit of chocoladeschilfers.
Created using The Recipes Generator

Speculaaspasta

Yield: 2 potjes van 230 ml
Author: Clevercooking
Speculaaspasta

Speculaaspasta

Prep time: 1 MinCook time: 1 MinTotal time: 2 Min
Kent u het programma “De Bedenkers” nog van de Vlaamse tv-zender Eén? Deelneemster Els Scheppers eindigde in 2007 met haar creatie van speculaaspasta in de halve finale. In 2008 lanceerde Lotus de eerste speculaaspasta op de markt en kende er onmiddellijk een enorm succes mee. Onderstaand recept is een variant waarvoor je wel heel weinig ingrediënten nodige hebt: suiker, mascarpone en natuurlijk ... speculaas.

Ingredients

  • 250 gram
  • mascarpone
  • 150 gram
  • speculaaskoekjes
  • 75 gram
  • suiker

Instructions

  1. Doe de speculaaskoekjes in de mengbeker en hak: 6 sec op snelheid 7.
  2. Voeg de mascarpone en de suiker toe en meng: 5 sec op snelheid 5.
  3. Bewaar in de koelkast.

Moelleux au chocolat

Yield: 4 grote of 8 kleine stuks
Author: Clevercooking
Moelleux au chocolat

Moelleux au chocolat

Prep time: 15 MinCook time: 10 MinTotal time: 25 Min
Smelt jij ook weg voor dit heerlijke dessert met gebakken buitenkant en een lopend chocoladehart? Als je de instructies in dit recept nauwkeurig opvolgt, kan er echt niets mis gaan. Gebruik een goede kwaliteit van donkere chocolade , bijvoorbeeld de callets van Callebaut 811. Het beslag is in de Thermomix in een handomdraai gemaakt. Je kan het beslag ook gerust een dag van tevoren klaarmaken zodat je het daarna enkel nog in vormpjes moet gieten of spuiten.

Ingredients

  • 100 gram
  • donkere chocolate (bij voorkeur callets of anders kleine stukjes)
  • 4
  • eieren
  • 110 gram
  • boter
  • 50 gram
  • gezeefde patisseriebloem
  • 100 gram
  • suiker
  • Vers rood fruit
  • Bloemsuiker

Instructions

  1. Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zeef de bloem.
  2. Plaats de vlinder op het mes.
  3. Doe 2 hele eieren en 2 dooiers in de mengbeker en klop: 2 min op 50 graden en snelheid 3.
  4. Verwijder de vlinder
  5. Doe de in stukjes gesneden boter en de chocoladestukjes in de mengbeker en verwarm: 5 min op 50 graden en snelheid 2.
  6. Voeg de gezeefde bloem en de suiker toe en meng: 1 min op snelheid 2.
  7. Doe het deeg in een spuitzak en laat een paar uur afkoelen in de koelkast.
  8. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  9. Beboter en bebloem in een dun laagje serveerringen of muffinvormpjes.
  10. Vul de ringen of de vormpjes voor 2/3de met het chocolademengstel en zet gedurende 7 min in de oven. Duw even op het mengsel, het moet nog een beetje meegeven.
  11. Laat eventueel nog even verder bakken als je voor grote porties gekozen hebt.
  12. Haal uit de vormpjes en bestrooi met wat poedersuiker. Dien op met wat vers rood fruit naar keuze.

Zuccoto à la Ilse

Aantal porties: 10 glaasjes
Auteur:
Zuccoto à la Ilse

Zuccoto à la Ilse

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 2 hourTotale tijd: 2 H & 15 M
Eigenlijk staat Zuccoto bij de Italianen op tafel rond Kerst en wordt dit dessert gewoonlijk gemaakt met cake. Maar deze versie is heel eenvoudig, in de Thermomix nog eenvoudiger en de smaak en textuur zijn gewoon top. En Kerst? Daar wacht je toch niet op?

Ingredienten:

  • 55 gram amandelschilfers
  • 250 gram room
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 gelatineblaadjes van 2 gram
  • 3 eetlepels amaretto
  • 3 eierdooiers
  • 375 gram mascarpone
  • 100 gram chocoladeschilfers

Instructies:

How to cook Zuccoto à la Ilse

  1. Rooster de amandelschilfers in een anti-kleefpan. Laat wat kleuren, maar niet bruin worden. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  2. Plaats de vlinder op het mes.
  3. Doe de room in de mengkom en klop de room op met de helft van de poedersuiker tot hij de dikte heeft van yoghurt: 35 sec op snelheid 2,5. Haal uit de mengbeker en zet opzij. Reinig de beker.
  4. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  5. Verwarm de amaretto even, bijvoorbeeld in de microgolf en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in de amaretto.
  6. Doe de eierdooiers samen met de rest van de poedersuiker in de mengbeker en klop ze wit: 3 min op snelheid 3.
  7. Haal uit de kom en meng er de mascarpone en amaretto met opgeloste gelatine onder. Spatel er dan voorzichtig de lobbig geklopte room door
  8. Giet in glaasjes en laat minstens 2 uur afkoelen in de ijskast.
  9. Werk voor het serveren af met geroosterde amandelschilfers en chocoladeschilfers.
Created using The Recipes Generator

Madeleines met amaretto

Yield: 24 stuks
Author: Clevercooking
Madeleines met amaretto

Madeleines met amaretto

Prep time: 10 MinCook time: 10 MinTotal time: 20 Min
Met dit kleine schelpvormige cakeje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Lotharingen zit je altijd goed als je een kopje koffie of thee serveert. Door er wat Cointreau aan toe te voegen, wordt het nog lekkerder.

Ingredients

  • 1/2
  • eetlepel sinaasappelzeste
  • 125 gram
  • boter
  • 3
  • eieren
  • 140 gram
  • suiker
  • 10 gram
  • honing
  • 125 gram
  • bloem
  • 1/2 koffielepel
  • bakpoeder
  • Een snuifje zout
  • 30 gram
  • ameretto
  • Liefst ook een madeleinevorm, maar het kan ook in cakevormpjes

Instructions

  1. Doe de sinaasappelzeste in de beker en mix even: 10 sec op snelheid 8. Haal eruit en zet apart.
  2. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 30 sec op 60 graden en snelheid 2.
  3. Giet de gesmolten boter bij de zestes en zet apart.
  4. Plaats de vlinder, doe de eieren, de honing en de suiker in de mengbeker en meng: 4 min op snelheid 3,5.
  5. Verwijder de vlinder. Voeg de bloem, het zout, het bakpoeder, de boter met de zestes en de Amaretto toe en meng: 2 min op snelheid 3,5.
  6. Doe over in een wegwerpspuitzak en laat 1 uur rusten in de koelkast, dan stijft het geheel wat op.
  7. Verwarm de oven voor op 165 graden.
  8. Beboter de madeleinevormpjes of olie ze in. Vul de vormpjes voor 3/4de.
  9. Plaats 10min in de voorverwarmde oven op 165 graden.
  10. Haal uit de vorm en laat afkoelen.

Chocolademousse

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Chocolademousse

Chocolademousse

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Is je chocolademousse soms te lopend en te zwaar? Het geheim van mooie en perfecte mousse zit echt in de juiste volgorde van de bereiding. Of om het met het jargon van Piet Huysentruyt te zeggen:wat hebben we vandaag geleerd? 1) Smelt eerst de chocolade. 2) Klop het eiwit heel stevig op met de suiker. 3) Voeg het opgeklopte eiwit toe aan de chocolade en niet omgekeerd.

Ingredients

  • 100 gram
  • chocolade-callets
  • 30 gram
  • boter
  • 50 gr room
  • 2
  • eierdooiers
  • 4
  • eiwitten
  • 20 gr kristalsuiker

Instructions

  1. Doe de chocolade samen met de boter in de mengbeker en smelt: 3 min/50°/snelheid 2.
  2. Spatel naar beneden en verwarm verder: 1 min/50°/snelheid 2.
  3. Voeg de room toe en meng: 1 min/snelheid 2.
  4. Voeg de eierdooiers toe en meng: 30 sec/snelheid 2. Giet in een kom en maak de beker goed vetvrij.
  5. Plaats de vlinder, voeg de eiwitten toe en klop: 5 min op snelheid 3,5 terwijl je via de dekselopening de suiker toevoegt.
  6. Spatel de eiwitten voorzichtig onder het chocolade/eiermengsel en doe in potjes.
  7. Laat een nachtje opstijven alvorens te serveren.

Frambozenijs

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Frambozenijs

Frambozenijs

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Een lekker dessert hoeft niet altijd veel calorieën te bevatten of tijd te kosten om het klaar te maken. Met dit frambozenijs heb je in een handomdraai een lijnvriendelijk afsluitertje klaar. Als je wil kan je in plaats van de suiker ook een suikervervanger zoals bijvoorbeeld Tagatesse gebruiken.

Ingredients

  • 600 gram
  • bevroren frambozen
  • Sap van 1 citroen
  • 2
  • eiwitten
  • 65 gram
  • kristal- of rietsuiker

Instructions

  1. Doe de suiker in de mengbeker en mix tot poedersuiker: 10 sec op snelheid 10.
  2. Voeg de frambozen toe en mix: 18 sec op snelheid 10.
  3. Voeg het citroensap en de eiwitten toe en mix: 20 sec op snelheid 10. Haal het afsluitdopje weg en spatel door de opening bovenaan met de spatel, maak cirkelvormige bewegingen.
  4. Plaats de vlinder en meng nog even: 30 sec op snelheid 4.

Smeuïge rijstpap

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Smeuïge rijstpap

Smeuïge rijstpap

Prep time: 5 MinCook time: 60 MinTotal time: 1 H & 4 M
Het heeft heel lang geduurd voor ik het ideale rijstpap-dessert had gevonden. Te droog, te taai, te wit, te zoet, je herkent dit ongetwijfeld. Wedden dat het onderstaande recept je wel zal bevallen? Door de ruime hoeveelheid melk ten opzichte van de rijst, is het resultaat echt top!

Ingredients

  • 1000 gram melk
  • 1 dopje  saffraanpoeder
  • 125 gram rijst voor rijstpap
  • 50 gram  kristalsuiker
  • 1 eetlepel  vanillesuiker

Instructions

  1. Doe de melk in de mengbeker en breng aan de kook: 8 min op 100 graden en snelheid 1, zonder maatbekertje.
  2. Voeg de saffraan en de rijst toe. Roer de rijst even manueel om met een spatel en kook verder: 55 min/90 graden/linksomdraai/ snelheid 1, zonder maatbekertje.
  3. Voeg de kristal-en vanillesuiker toe en gaar nog even verder: 5 min/90°/linksomdraai/snelheid 1, zonder maatbekertje. 
  4. Giet in kommetjes en laat afkoelen.
Created using The Recipes Generator