Avocado-spread

Yield: 150 gram
Author: Clevercooking
Avocado-spread

Avocado-spread

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Met de komst van de fusion keuken en de invoer van groenten en fruit van over de hele wereld, is de avocado ook bij ons al lang geen onbekende meer. Centraal-Amerika is de grootste producent van deze vrucht met smeuïg, romig vruchtvlees. Maar hoe herken je een rijpe avocado? De kleur van de schil is niet echt een indicatie, want die varieert, afhankelijk van de soort, van groen tot bruin. Een betere aanduiding is de ‘touch” van de vrucht. Je moet de schil zacht kunnen indrukken als je de avocado dezelfde dag nog wilt opeten. Je kan ook het steeltje van de vrucht verwijderen: heeft het vruchtvlees dat je eronder ziet een gele kleur, dan is de avocado klaar om opgegeten te worden. Wil je de avocado nog niet onmiddellijk eten, koop dan beter een onrijper exemplaar, wikkel de vrucht in krantenpapier en leg ze in de buurt van een banaan of appel. Bewaar een avocado zeker niet in de koelkast.

Ingredients

  • 1
  • avocado, geschild en in stukken
  • 1 eetlepel
  • olijfolie
  • 2 koffielepels
  • citroensap
  • Peper en zout

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en hak: 8 sec op snelheid 8 (geleidelijk aan).
  2. Proef en kruid eventueel bij.

Basilicumpesto

Yield: 100 gram
Author: Clevercooking
Basilicumpesto

Basilicumpesto

Prep time: 3 MinCook time: 2 MinTotal time: 5 Min
Pesto alla genovese is, hoe kan het ook anders, een Italiaans gerecht met vijf ingrediënten. Gebruik een verse bos basilicum en een goede kwaliteit olijfolie om deze smaakmaker op tafel te zetten. Viva Italia!

Ingredients

  • 40 gram  parmezaan
  • 40 gram  pijnboompitjes
  • 2 teentjes  knoflook
  • Een handvol basilicum
  • Olijfolie

Instructions

  1. Doe de parmezaan in de mengkom en mix: 10 sec op snelheid 8. Zet opzij.
  2. Doe de pijnboompitten en de gepelde knoflookteentjes in de mengbeker en hak: 10 sec op snelheid 6. Spatel naar beneden.
  3. Voeg de basilicum toe en hak: 5 sec op snelheid 4. Spatel naar beneden.
  4. Voeg de parmezaan toe en stel in 30 sec op snelheid 3,5. Voeg ondertussen door de opening olijfolie toe tot je de gewenste dikte hebt.

Tzatziki

Yield: 750 gram
Author: Clevercooking

Tzatziki

Prep time: 5 MinCook time: 5 MinTotal time: 10 Min
Geen Griekse keuken zonder Tsatziki. Vaak wordt dit bijgerecht gegeten bij gegrild vlees of geserveerd met een stukje pitabrood. In authentieke Griekse recepten gebruikt men vaak een beetje azijn, maar in dit recept is die vervangen door citroensap. Let erop dat je de komkommerpitjes verwijdert en je de rest van de komkommer na het mixen goed laat uitlekken. Zo vermijd je dat de tzatziki te lopend wordt.

Ingredients

  • 400 gram
  • komkommer
  • 2 teentje
  • knoflook
  • 20
  • mooie blaadjes munt
  • 500 gram
  • Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels
  • citroensap
  • Peper en zout

Instructions

  1. Schil de komkommer en snij hem in de lengte door. Haal de pitjes eruit.
  2. Snij de komkommer in grove stukken en doe hem in de mengkom. Voeg zout naar smaak toe en meng: 4 sec op snelheid 4.
  3. Giet over in het kookmandje en laat uitlekken. Plaats fris gedurende 30 min.
  4. Doe de knoflookteentjes en de muntblaadjes in de beker en hak: 3 sec op snelheid 7. Spatel de blaadjes naar beneden en herhaal: 3 sec op snelheid 7
  5. Voeg de Griekse yoghurt, het citroensap en de peper toe. Ook het uitgelekte komkommermengsel toevoegen aan de mengbeker en mengen: 10 sec op snelheid 2 (linksomdraai).

Tapenade van zongedroogde tomaten

Yield: 250 gram
Author: Clevercooking

Tapenade van zongedroogde tomaten

Prep time: 2 MinCook time: 1 MinTotal time: 3 Min
Zongedroogde tomaten kan je in heel veel recepten gebruiken: lekker in salades en pastasauzen maar ook in deze heerlijke tapenade. Zo kan je op elk moment genieten van de smaak van de zomer. Je kan zongedroogde tomaatjes zelf maken door ze te drogen in de oven en ze te bewaren in olie, maar de snelle versie gaat uit van een potje uit de supermarkt dat je hakt in de Thermomix.

Ingredients

  • 20 gram
  • sjalot
  • 1
  • knoflookteentje
  • 15
  • basilicumblaadjes
  • 150 gram
  • zongedroodge tomaatjes in olie
  • 50 gram
  • ontpitte zwarte olijven
  • 15 gram
  • pijnboompitjes

Instructions

  1. Doe de in vieren gesneden sjalot, de knoflook, de pijnboompitjes en de basilicumblaadjes in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 7. Spatel naar beneden.
  2. Voeg de olijven en de zongedroogde tomaten mét de olie toe en hak: 3 sec op snelheid 6. - Spatel naar beneden en meng nog even: 7 sec op snelheid 2.
  3. Dek af en hou tot gebruik in de koelkast.