Granola à la Ottolenghi

Aantal porties: 1 bakplaat
Auteur:
Granola à la Ottolenghi

Granola à la Ottolenghi

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 35 M
Ook in de ban van Yotam Ottolenghi? Deze Israëlische-Britse kok is momenteel echt wel erg populair. In elke boekenwinkel, zowel in binnen-als buitenland, vind je een uitgebreide selectie van zijn boeken: Plenty, Plenty More, Sweet en het recente Simple zijn de bekendste titels. De nadruk ligt vaak op geroosterde gerechten met heel veel groenten. In dat geval dus niet zo geschikt om met de Thermomix klaar te maken. Maar voor de hummus-,granola- en dessertrecepten, komt het toestel natuurlijk wel erg goed van pas. Hierbij alvast een receptje voor een lekkere crunchy granola. Heerlijk als ontbijt met wat fruit en Griekse yoghurt.

Ingredienten:

  • 100 gram notenmengeling naar keuze
  • 40 gram gedroogde abrikozen
  • 250 gram havermout
  • 50 gram ahornsiroop
  • 40 gram honing
  • 20 gram water

Instructies:

How to cook Granola à la Ottolenghi

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 2 sec op snelheid 6.
  4. Voeg alle overige ingrediënten toe en meng: 10 sec/snelheid 3/linksomdraai.
  5. Haal de mengeling uit de beker en verdeel over de bakplaat.
  6. Zet gedurende 30 min in de oven en schep de granola halverwege de baktijd eens om.
  7. Laat afkoelen en bewaar in een gesloten doos.
Created using The Recipes Generator

Muffins met framboos en banaan

Aantal porties: 10 muffins
Auteur:
Muffins met framboos en banaan

Muffins met framboos en banaan

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 20 M
Zin in een lekkere muffin en toch je lijn in de gaten houden? Met deze heerlijke combinatie van boekweitbloem, kokospoeder en amandelmeel is dat geen probleem. Suiker hebben we niet toegevoegd, de rijpe bananen zorgen immers voor een lekkere zoete touch en met verse frambozen ogen deze cakejes nog eens extra mooi. Bovendien is het supermakkelijk dat je alle ingrediënten, met uitzondering van de frambozen, samen in de mengbeker kan doen. Als je alle ingrediënten bij de hand hebt en je oven is voorverwarmd, heb je deze cakejes op tafel in 20 minuten. Ook lekker als ontbijt, vieruurtje, tussendoortje, avondsnoepje en ga zo maar door. Ik gebruikte muffinvormpjes uit siliconen, die hoeven niet ingevet te worden.

Ingredienten:

  • 60 gram boekweitmeel
  • 60 gram kokospoeder
  • 60 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 3 rijpe bananen in grove stukken
  • 100 gr verse frambozen

Instructies:

How to cook Muffins met framboos en banaan

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe de boekweitbloem, het kokospoeder, het amandelmeel, de eieren, het bakpoeder, het vanillepoeder en de stukken banaan in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 4.
  3. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 8.
  4. Leg in elk muffinvormpje een framboos, schep er wat deeg in en duw dan nog 2 frambozen in het deeg.
  5. Bak de muffins gedurende 15 min en laat afkoelen.
Created using The Recipes Generator

Granola met gedroogde mango

Yield: 1 bakplaat
Author: Clevercooking
Granola met gedroogde mango

Granola met gedroogde mango

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Ook deze heerlijk voedzame granola is een prima ontbijtsuggestie. Heb je nog nooit zelf granola gemaakt? Echt niet moeilijk met je Thermomix-toestel. Met havervlokken, noten, pure chocolade en stukjes gedroogde mango is dit echt een lekkere mengeling zonder toegevoegde suikers. De gedroogde mango haal ik meestal op de markt bij een notenkraam waar ze een heel uitgebreid assortiment hebben van gedroogd fruit. Vraag om stukjes gedroogd fruit te proeven en kies er dan uit wat je het lekkerst vindt. Eens je een voorraadje granola in je kast hebt staan, heb je snel een alternatief voor de klassieke boterham. Maak een lekker bordje met stukjes vers fruit, Griekse yoghurt en een goeie portie van deze granola en je kan er heel de voormiddag tegen.

Ingredients

  • 50 gram  pure chocolade in grove stukken
  • 250 gram  studentenhaver zonder rozijnen
  • 250 gram  havervlokken
  • 2 eetlepels  kokosvet, gesmolten
  • 2 eetlepels  honing
  • 6 eetlepels  water
  • 50 gram  gedroogde mango, in stukjes gesneden met de hand

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  3. Doe de chocolade in de beker en hak: 3 sec op snelheid 7. Giet in een kommetje en hou apart.
  4. Doe de studentenhaver in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5.
  5. Voeg de havervlokken toe, samen met de gesmolten kokosolie, de honing en het water en meng: 12 sec/snelheid 3/linksomdraai.
  6. Spreid het mengsel uit op de bakplaat en zet in de oven gedurende 15 minuten.
  7. Laat afkoelen en voeg de gehakte chocolade en de mangostukjes pas toe als het mengsel koud is.
  8. Bewaar afgesloten.
Created using The Recipes Generator

Shake framboos-banaan

Yield: 4 glazen
Author: Clevercooking
Shake framboos-banaan

Shake framboos-banaan

Prep time: 5 MinCook time: 1 MinTotal time: 6 Min
Geen tijd voor ontbijt? Met deze smakelijke shake heb je heel snel een lekker alternatief en een verzadigd gevoel.

Ingredients

  • 1 busje  kokosmelk (250ml)
  • 2 rijpe  bananen in grove stukken
  • 200 gram  diepvriesframbozen, wat ontdooid
  • een snuifje  gember
  • een snuifje  kaneel

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 15 sec/snelheid 10.

Smoothie Red Cheeks

Yield: 1 liter smoothie
Author: Clevercooking

Smoothie Red Cheeks

Prep time: 1 MinCook time: 1 MinTotal time: 2 Min
Heerlijk toch de smaak van rood fruit! Maak deze heerlijke shake als de aardbeien op hun best zijn en combineer ze met bosbessen en frambozen voor deze lekkere smoothie die in een handomdraai klaar is. Gebruik melk en yoghurt die goed koud zijn en je hebt een oh-zo-lekkere shake waar je vrolijk van wordt.

Ingredients

  • 100 gram  aardbeien
  • 100 gram  bosbessen
  • 100 gram  frambozen
  • een klein potje  natuuryoghurt (125gr)
  • 250 gram  koude melk
  • 2 zakjes  vanillesuiker

Instructions

  1. Hou enkele frambozen en bosbessen opzij voor de afwerking.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 15 sec/snelheid 7.

Go green smoothie

Yield: 2 smoothies
Author: Clevercooking
Go green smoothie

Go green smoothie

Prep time: 4 MinCook time: 1 MinTotal time: 5 Min
Begin de dag gezond met dit glas boordevol vitaminen. Klaar in 5 minuten! Uiteraard ook ideaal als 4-uurtje en zo veel gezonder dan een koek of chocolade-snack.

Ingredients

  • 2
  • kiwi's (groen of geel)
  • 1
  • rijpe peer
  • 1
  • avocado
  • 20 gram
  • havermout
  • 20 gram
  • honing
  • 250 gram
  • melk

Instructions

  1. Schil de kiwi's, de peer en de avocado en snij ze in grove stukken.
  2. Doe ze in de mengbeker samen met de havermout, de honing en de melk en mix: 50 sec./snelheid 8.

Banaan/Havermout-cakejes

Yield: 10 cakejes
Author: Clevercooking

Banaan/Havermout-cakejes

Prep time: 10 MinCook time: 25 MinTotal time: 35 Min
Deze banaan/havourmoutcakejes zijn een gezond alternatief voor de dagelijkse boterham of een prima idee voor een deugddoend tussendoortje.

Ingredients

  • 1  banaan
  • 100 gram  water
  • 100 gram  melk
  • 200 gram  havermout
  • een snuifje  zout
  • 1 eetlepel  kokosvet
  • 100 gr  cottagecheese
  • 50 gram  rozijnen of veenbessen
  • 1 koffielepel honing
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel bakpoeder

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 185 graden.
  2. Haal de schil van de banaan en snij hem in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 10 sec op snelheid 4,5. Spatel naar beneden.
  3. Voeg het water, de melk, een snuifje zout en de havermout toe en verwarm: 5 min/95°/linksomdraai/lepeltje.
  4. Smelt een eetlepel kokosvet in de microgolfoven.
  5. Voeg de cottagecheese, de rozijntjes of veenbessen, de honing, kaneel, bakpoeder en het gesmolten kokosvet toe en meng: 15 sec/linksomdraai/snelhei 3.
  6. Schep het mengsel in cakevormpjes en bak in de oven gedruende 25 minuten op 185°.

Smoothie Banaan-Mango

Yield: 2 personen
Author: Clevercooking
Smoothie Banaan-Mango

Smoothie Banaan-Mango

Prep time: 2 MinCook time: 1 MinTotal time: 3 Min
Deze lekkere smoothie doet je zo naar de zomer verlangen.In geen tijd heb je een heerlijke portie vitaminen in een glas!

Ingredients

  • 1
  • banaan
  • 1
  • mango
  • 10 gram
  • rietsuiker
  • 200 gram
  • halfvolle yoghurt
  • 100 gram
  • sinaasappelsap

Instructions

  1. Snij de banaan en de mango in stukken. Hou enkele stukjes mango achter voor de afwerking.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 30 sec. op snelheid 6.
  3. Giet over in glazen en werk af met enkele stukjes mango.

Granola

Yield: 1 bakplaat
Author: Clevercooking
Granola

Granola

Prep time: 5 MinCook time: 20 MinTotal time: 25 Min
Vroeger at iedereen muesli en plots is daar de cruesli-en granolahype. Wat is het verschil? Muesli is een mengeling van granen. Vaak worden er ook gedroogd fruit en nootjes, rozijnen of kokosrasp aan toegevoegd.Suiker zit er normaal niet in, maar bij de kant-en-klare versie uit de winkel is dat wel het geval. Cruesli is eigenlijk een merknaam van Quaker die zij gebruiken voor de krokante versie van hun muesli. Om het krokant effect te creëren wordt er suiker toegevoegd en meestal ook boter of een ander vet. Granola bestaat ook uit granen en vaak gedroogd fruit dat wordt gebakken in een laagje olie en gezoet wordt met natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop of honing. Probeer onderstaand recept uit, het is heerlijk met yoghurt en vers fruit.

Ingredients

  • 250 gram  havermout
  • 80 gram  gemengde ongezouten noten
  • 50 gram  zaden en pitten (bvb. sesamzaad, zonnebloem- of pompoenpitten)
  • 60 gram  zonnebloem- of kokosolie
  • 70 gram  water
  • 40 gram  ahornsiroop
  • 30 gram  kokosrasp of kokosschaafsels

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 3 sec op snelheid 5.
  4. Voeg de zaden, pitten en havermout toe en meng: 10 sec op snelheid 3.
  5. Verwarm de zonnebloem-of kokosolie en giet ze door de opening bij de rest van het mengsel. Voeg ook het water toe en meng: 15 sec op snelheid 3 (linksomdraai).
  6. Giet alles op de bakplaat, spreid uit en bak gedurende 15 minuten in de oven. Roer halverwege de baktijd even om zodat de granola mooi goudbruin wordt.
  7. Stort het mengsel uit, voeg de kokosrasp of de kokosschaafsels toe en laat afkoelen.
  8. Heerlijk met yoghurt en vers fruit.

Shake met rood fruit

Yield: 2 glazen
Author: Clevercooking
Shake met rood fruit

Shake met rood fruit

Prep time: 1 MinCook time: 1 MinTotal time: 2 Min
Deze mooie shake is een echte energie-booster waarmee je de dag gezond start. Opzij dus die boterham!

Ingredients

  • 200 gram  kokosmelk
  • 200 ml  magere yoghurt
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 2 bananen, in stukken
  • 50 gram  dadels
  • 125 gram  rood fruit naar keuze (bosbes, aardbei, framboos, ...)
  • 1 eetlepel  amandelen
  • 2 blaadjes  munt

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 10 sec op snelheid 10.
  2. Giet in glazen en werk af met een muntblaadje en eventueel wat overgehouden rood fruit..