Pannenkoekjes met platte kaas en frambozen

Aantal porties: 12 kleine pannenkoekjes
Auteur: Clevercooking
Pannenkoekjes met platte kaas en frambozen

Pannenkoekjes met platte kaas en frambozen

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 30 MinTotale tijd: 35 Min

Ingredienten

  • 250 gr volle platte kaas
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 20 gr havermout
  • 30 gr vanillesuiker
  • 2 eieren
  • sap van 1/2 limoen
  • 25 gr zonnebloemolie
  • 100 gr frambozen (80 gr + 20 gr voor de afwerking)
  • enkele klontjes boter om te bakken
  • bloemsuiker

Instructies

  1. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de frambozen in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 5.
  3. Plet 80 gr frambozen met een vork en spatel ze door het beslag.
  4. Verhit een antikleefpan met een klontje boter en bak telkens enkele kleine pannenkoekjes aan beide zijden. Het is de bedoeling dat ze goudbruin zijn.
  5. Serveer de pannenkoekjes met de achtergehouden frambozen en strooi er wat bloemsuiker op.

Fijne cakejes met banketbakkersroom

Aantal porties: 12 stuks
Auteur: Clevercooking
Fijne cakejes met banketbakkersroom

Fijne cakejes met banketbakkersroom

Kooktijd: 20 MinInactive time: 15 MinTotale tijd: 35 Min
Een cakebeslag maken met de Thermomix is een kwestie van een aantal seconden. Ik maakte met het beslag individuele cakejes die ik in muffinvormpjes deed. Door in het beslag ook nog wat banketbakkersroom te spuiten, wordt deze verwennerij wel heel erg lekker!

Ingredienten

Voor de banketbakkersroom
  • 1/2 liter halfvolle melk
  • 1/2 vanillestok
  • 2 eidooiers
  • 80 gr suiker
  • 45 gr maïzena
Voor het cakebeslag
  • 125 gr patisseriebloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gr boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • een snuif zout
  • een beetje bloemsuiker voor de afwerking

Instructies

Voor de banketbakkersroom
  1. Doe de melk in de mengbeker, snij de halve vanillestok open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en het stokje zelf bij de melk.
  2. Voeg de dooiers, de suiker en de maïzena toe en verwarm : 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 1.
  3. Als je 2 bekers hebt, laat je de pudding afkoelen in de eerste beker en maak je het cakebeslag in de tweede beker. Heb je 1 beker, giet de pudding dan in een schaal, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen. Reinig dan de beker om het cakebeslag te maken.
  4. Je zal maar de helft van de pudding gebruiken voor de cakejes, maar je vindt zeker vrijwilligers om de rest op te eten.
Voor het cakebeslag
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Ik gebruikte voor dit recept muffinvormpjes van siliconen, deze hoeven niet ingevet te worden. Gebruik je metalen vormpjes, vet ze dan in met wat gesmolten boter en strooi er daarna een fijn laagje bloem in. De overtollige bloem verwijder je door de vormpjes ondersteboven te houden en er even op te kloppen.
  3. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 5.
  4. Vul de vormpjes voor ongeveer 1/3de. Dat gaat het gemakkelijkst als je het beslag in een spuitzak giet.
  5. Reinig de beker.
  6. Zorg er nu voor dat de afgekoelde en opgesteven pudding terug glad wordt. Doe de pudding dus terug in de beker en mix even: 30 sec/snelheid 5. Doe de pudding in een spuitzak met een mondje met klein gaatje.
  7. Neem een vormpje met beslag, duw het spuitmondje van de spuitzak met pudding tot op de bodem van het muffinvormpje en spuit wat pudding in het midden van het beslag. Herhaal dit voor alle vormpjes.
  8. Zet de vormpjes op een bakplaat in de oven en verwarm 15 min op 180°. Controleer met een prikker of de cakejes klaar zijn. Prik niet in de pudding maar in de cake zelf. Als de prikker er droog uit komt, is de cake klaar.
  9. Laat afkoelen en haal uit de vormpjes. Werk af met een beetje bloemsuiker.

Pannenkoeken

Aantal porties: 10 stuks
Auteur: Clevercooking
Pannenkoeken

Pannenkoeken

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Een pannenkoekendeeg maak je natuurlijk zo klaar in de Thermomix.Met poedersuiker, kandijsuiker, siroop of kinnekessuiker (= cassonade) is het smullen voor jong en oud!

Ingredienten

  • 20 gr boter
  • 500 gr halvolle melk
  • 30 gr vanillesuiker
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • een snuifje zout
  • 2 eieren
  • wat extra boter om in een pan je pannenkoeken te bakken

Instructies

  1. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 2 min/95°/snelheid 1.
  2. Doe alle overige ingrediënten in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 6.
  3. Spatel even naar beneden en herhaal: 20 sec/snelheid 6.
  4. Bak de pannenkoeken in een pan waar je een klontje boter in smelt en serveer ze met de suiker van je keuze.

Rijstpap met passievruchten

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Rijstpap met passievruchten

Rijstpap met passievruchten

Kooktijd: 1 H & 15 MTotale tijd: 1 H & 15 M
Met dit receptje kan je een eenvoudige rijstpap echt wel naar een hoger niveau tillen. We pimpen hem immers op met limoensap en zeste van limoen en serveren hem met een verse coulis van passievruchten.

Ingredienten

Voor de rijstpap
  • 1 liter halfvolle of volle melk
  • 125 gr dessertrijst
  • 120 gr kristalsuiker
  • sap van 1/2 limoen
  • zeste van 1 limoen
Voor de passievruchtencoulis
  • 150 gr sinaasappelsap (ongeveer 2 sinaasappels)
  • 4 passievruchten
  • 10 gr kristalsuiker
  • verse munt voor de afwerking

Instructies

De rijstpap
  1. Doe de melk in de mengbeker en warm op zonder maatbeker: 8 min/100°/snelheid 1.
  2. Voeg de rijst toe, roer goed rond met de spatel en kook zonder maatbeker: 60 min/90°/linkomdraai/snelheid 1. Roer halfweg de gaartijd, dus na ongeveer 30 minuten nog eens goed met de spatel door de rijst/melkbereiding.
  3. Voeg de suiker, het limoensap en de zeste van de limoen toe en meng: 2 min/linksomdraai/snelheid 1,5.
  4. Haal uit de mengbeker en giet in kommetjes of glazen.
De passievruchtencoulis
  1. Doe het sinaasappelsap in de mengbeker.
  2. Halveer de passievruchten en schraap er met een koffielepel het vruchtvlees uit. Doe in de mengbeker.
  3. Voeg de kristalsuiker toe en kook zonder maatbeker: 5 min/100°/snelheid 2.
  4. Giet de coulis over de rijst, laat afkoelen en serveer met enkele blaadjes munt.

Tarte Tatin

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Tarte Tatin

Tarte Tatin

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 10 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 50 Min
Wist je dat je met de Thermomix TM6 een mooie karamel kan maken die de basis vormt voor een lekkere tarte tatin? Om te karameliseren heb je een hoge temperatuur nodig. Manueel kan je de Thermomix niet hoger zetten dan 120°, maar vanuit een daarvoor speciaal ontworpen recept kan dat wel. Belangrijk is wel dat je zo'n recept tot op de letter volgt. Ik ga voor dit recept uit van het Franse platform en gebruik het recept enkel om de karamel te maken. In het recept wordt het deeg ook zelf gemaakt maar ik heb voor de gemakkelijkste oplossing gekozen en het deeg kant-en-klaar gekocht.

Ingredienten

  • 150 gr poedersuiker
  • 70 gr koude boter in stukken gesneden
  • 30 gr water
  • 1 koffielepel citroensap
  • 4 à 5 appels afhankelijk van de grootte van de vorm, ik gebruikte een hittebestendige pan met een diameter van 24cm
  • vanille-ijs

Instructies

  1. Je gaat als volgt tewerk om de bereiding van de karamel voorgeprogrammeerd op je TM6 te krijgen.
  2. Ga via je linkerscherm naar het cookido-platform.
  3. Druk op de groene "zoeken" knop.
  4. Druk rechtsboven op de "filters" knop.
  5. Scroll helemaal naar beneden.
  6. Wellicht staat bij jou "Nederlands" en "België" geselecteerd. Vink deze selecties af.
  7. Druk op "alle landen en regionen tonen".
  8. Selecteer "Frankrijk".
  9. Druk onderaan rechts op "Resultaten selecteren".
  10. Typ in de witte zoekbalk "tarte tatin" in.
  11. Selecteer het recept dat gebruik maakt van 150 gr poedersuiker, 70 gr koude boter, 30 gr water en 1 koffielepel citroensap. Op het moment dat ik dit recept selecteerde is dat de derde foto.
  12. Sla de eerste schermen over en start op scherm 11 van de 28 met het maken van de karamel.
  13. Volg de instructies op het scherm: doe de poedersuiker, de boter, het water en het citroensap in de mengbeker. Zet het antispatdeksel op het gewone deksel om spatten te voorkomen en start het programma.
  14. Verwarm de oven voor op 200°.
  15. Schil de appels, snij ze in vier, verwijder het klokhuis. Snij elk vierde nog eens in de lengte door.
  16. Giet de karamel in een bakvorm (geen springvorm met losse bodem want dan kan de karamel eruit lopen) of in een pan die in de oven mag.
  17. Schik de appels op de karamel.
  18. Neem het bladerdeeg uit de verpakking en leg het op de appels. Vouw het overtollige deeg onder de appels.
  19. Verhoog de temperatuur tot 220° en bak de tarte tatin gedurende ongeveer 30 minuten. Hou in de gaten, het is de bedoeling dat het bladerdeeg mooi goudbruin is.
  20. Neem uit de oven, zet een groot bord op de vorm of de pan en draai om in één beweging.
  21. Snij in parten en serveer met een bolletje vanille-ijs.

Taartje met lemon curd, crème anglaise en afgebrande meringue

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Taartje met lemon curd, crème anglaise en afgebrande meringue

Taartje met lemon curd, crème anglaise en afgebrande meringue

Kooktijd: 1 HourInactive time: 15 MinTotale tijd: 1 H & 15 M
Voor dit mooie en smaakvolle dessert komt de Thermomix echt goed van pas. We maken er de lemon curd mee, de crème anglaise én de meringue. In dit recept maken we verder gebruik van kant-en-klaar zanddeeg.

Ingredienten

Ingrediënten voor de lemon curd
  • 80 gr kristalsuiker
  • zestes (= geraspte schil) van 1 biocitroen
  • 120 gr citroensap
  • 65 gr boter
  • 6 eieren
Ingrediënten voor de crème anglaise
  • 4 eigelen
  • 50 gr poedersuiker
  • 300 gr melk
  • 1/2 vanillestok
Ingrediënten voor de meringue
  • 270 gr kristalsuiker
  • 100 gr eiwitten op kamertemperatuur
  • een snuifje zout
Ingrediënten voor de taartjes
  • 1 à 2 pakken kant-en-klaar zanddeeg (ik gebruikte tartelettevormpjes van 9cm diameter en kreeg 6 stuks uit 1 verpakking)
  • boter om de taartvormpjes in te vetten
  • bloem om ze te bestuiven
Ingrediënten voor de afwerking
  • 6 aardbeien
  • 18 bosbessen
  • 6 trosjes rode bessen
  • verse munt

Instructies

Bereiding van de lemon curd
  1. Doe de suiker en de citroenzestes in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 10.
  2. Open voorzichtig het deksel, spatel de suiker die tegen de randen hangt naar beneden en voeg het citroensap en de boter toe. Verwarm: 3 min/60°/ snelheid 2.
  3. Voeg de eieren toe en verwarm verder: 7 min/80°/snelheid 2.
  4. Haal uit de mengbeker, laat afkoelen en zet minstens 2 uur in de koelkast.
  5. Doe de lemon curd dan in een spuitzak
Bereiding van de crème anglaise
  1. Zet de vlinder op het mes.
  2. Doe de eigelen, de poedersuiker en de melk in de mengbeker. Snij het half vanillestokje in de lengte op en haal de zaadjes eruit. Voeg ze, samen met het opengesneden stokje, toe aan de mengbeker en verwarm: 9 min/80°/snelheid 2/linksomdraai.
  3. Verwijder de vlinder en giet de crème anglaise in een fles of bokaal. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Bereiding van de meringue
  1. Doe de kristalsuiker in de mengbeker en maal tot poeder: 20 sec/snelheid 8.
  2. Open voorzichtig het deksel, spatel de suiker wat naar beneden en plaats de vlinder op het mes.
  3. Voeg de eiwitten en een snuifje zout toe en klop op: 10 min/37°/snelheid 2.
  4. Verwijder de vlinder en doe de meringue in een spuitzak. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Bereiding van de taartjes
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Haal het zanddeeg uit de verpakking en steek er met een uitsteker of een rond kommetje 6 cirkels uit die ongeveer 2 cm groter zijn dan het taartvormpje. Het deeg moet immers groot genoeg zijn om ook de opstaande kant van het vormpje te bekleden. Als je metalen vormpjes gebruikt, vet ze dan in met een beetje gesmolten boter en bestrooi ze met een beetje bloem en hou het vormpje dan ondersteboven. Klop er de overtollige bloem af.
  3. Bekleed elk vormpje met een rondje uitgestoken deeg. Zorg ervoor dat je de bodem en de randen mooi bedekt en aandrukt.
  4. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg.
  5. Zet de vormpjes op een bakplaat en bak gedurende ongeveer 15 min in de oven op 180°.
  6. Haal de vormpjes uit de oven, keer ze om zodat het taartje loslaat en laat afkoelen.
Afwerking
  1. Haal de spuitzakken met lemon curd en meringue uit de koelkast. Knip een punt van de zakken.
  2. Spuit eerst de lemon curd in de taartjes.
  3. Zet vervolgens kleine toefjes meringue op de lemon curd.
  4. Brand deze af met een crème brulée-brandertje. Doe dit op een hittebestendig oppervlak.
  5. Gebruik bij voorkeur een diep bord.
  6. Giet een bodempje crème anglaise in elk bord en leg er de taartjes op.
  7. Werk af met het fruit en enkele muntblaadjes.

Speculaas

Aantal porties: 400 gr speculaas
Auteur: Clevercooking
Speculaas

Speculaas

Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 18 MinInactive time: 24 HourTotale tijd: 24 H & 33 M
Het deeg voor deze speculaas maak je minstens 1 dag van tevoren zodat de kruiden hun smaak goed kunnen afgeven. Je kan mooie houten sinterklaasvormen gebruiken of je kan het deeg ook met koekjesvormen uitsteken.Dan moet je het uitrollen tot een deeg van ongeveer 3mm. Als je houten vormen gebruikt, zorg er dan voor dat ze goed vet zijn. Je kan er de dag van tevoren een laagje neutrale olie in gieten, de olie dan in het hout laten trekken en de overtollige olie met keukenpapier verwijderen. Op die manier zal je de speculaas makkelijk uit de vorm krijgen.

Ingredienten

  • 90 gr boter
  • 70 gr lichte cassonadesuiker
  • 70 gr donkere cassonadesuiker
  • 220 gr patisseriebloem
  • 1/2 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel speculaaskruiden
  • 1/2 koffielepel bicarbonaat
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 20 gr water

Instructies

  1. Snij de boter in stukjes en doe ze in de mengbeker. Voeg de lichte en donkere cassonadesuiker toe en kneed: 20 sec/deegfunctie.
  2. Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed: 1 min/deegfunctie. Spatel wat naar beneden en kneed verder: 1 min/deegfunctie.
  3. Haal het deeg uit de mengbeker. Je hebt een nog vrij korrelige massa. Druk met je handen het deeg goed aan en maak er een bol van. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg 1 dag in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 170° en zet 2 bakplaten klaar die bekleed zijn met bakpapier of een silpatmatje.
  5. Haal het deeg uit de koelkast, snij er een dunne plak af en duw deze plak in de vette sinterklaasvorm. Schraap het overtollige deeg weg door met een groot scherp mes over de vorm te schrapen. Draai de vorm om en klop er even mee op je bakplaat zodat het deeg loslaat. Doe dit tot alle deeg opgewerkt is en let erop dat je de sinterklazen met minstens 5cm afstand van elkaar op de bakplaat legt. Hun volume neemt bij het bakken immers nog toe.
  6. Bak gedurende 15 à 18 min in de overn op 170°.
  7. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten doos.

Citrusvruchten met limoncello-sabayon

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Citrusvruchten met limoncello-sabayon

Citrusvruchten met limoncello-sabayon

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 9 MinTotale tijd: 29 Min
Sabayon wordt vaak geserveerd met een bolletje vanille-ijs en wat rood fruit. In dit receptje maken we de sabayon deels met limoncello en presenteren we hem met sinaasappelpartjes en stukjes roze pompelmoes.

Ingredienten

  • 4 sinaasappels
  • 3 roze pompelmoezen
  • 100 gr witte wijn
  • 20 gr limoncello
  • 90 gr suiker
  • 6 eidooiers

Instructies

  1. Begin met het versnijden van de citrusvruchten. Het is de bedoeling dat je mooie partjes sinaasappel en pompelmoes hebt, zonder velletjes. Je gaat als volgt tewerk. Leg de citrusvrucht op een snijplank en snij een stuk van de boven-en onderkant zodat je de sinaasappel of pompelmoes rechtop kan zetten. Verwijder met een wat groter en scherp mes de schil van de vrucht door mooi de contouren te volgen. Neem de vrucht in je hand en snij tussen het vel van de partjes zodat je telkens een mooi partje zonder velletjes overhoudt. Verdeel de partjes over 6 glazen.
  2. Maak nu de sabayon. Plaats de vlinder in de beker. Voeg de witte wijn, de limoncello, de suiker en de dooiers toe en klop: 9 min/70°/snelheid 3.
  3. Giet in elk glas een mooie hoeveelheid sabayon over de citrusvruchten en serveer meteen.

Kaastaart

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Kaastaart

Kaastaart

Bereidingstijd: 30 MinInactive time: 1 H & 10 MTotale tijd: 1 H & 40 M
Het recept voor deze kaastaart kreeg ik van André die samen met zijn vrouw jarenlang een B&B uitbaatte in Clessé in Frankrijk. Hij kreeg het op zijn beurt van een bevriende bakker en zo reizen lekkere recepten de wereld rond.

Ingredienten

Ingrediënten voor de bodem
  • 25 gr verse gist
  • 20 gr lauw water
  • 200 gr patisseriebloem
  • 100 gr malse boter
  • 5 gr kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • snuifje zout
Ingrediënten voor de vulling
  • 150 gr appelmoes
  • 15 gr donkere kandijsuiker
  • 300 gr volle platte kaas
  • 100 gr kristalsuiker (50 gr + 50 gr)
  • 15 gr vanillesuiker
  • snuifje zout
  • 30 gr malse boter
  • 4 eidooiers
  • 3 eiwitten

Instructies

Bereiding van de bodem
  1. Los de gist op in het lauwe water.
  2. Doe de bloem, de opgeloste gist, de in stukken gesneden boter, de suiker en de eidooier in de mengbeker en kneed: 1 min/deegfunctie.
  3. Voeg het snuifje zout toe en kneed nog even verder: 30 sec/deegfunctie.
  4. Haal het deeg uit de beker, maak er een bol van en laat gedurende 30 min rijzen onder een schone handdoek.
  5. Reinig de mengbeker.
  6. Vet een deegvorm van 26cm diameter in met bakspray of gesmolten boter en bebloem de vorm. Klop de overtollige bloem af.
  7. Rol het deeg mooi gelijkmatig uit en bekleed er de vorm mee, duw het deeg mooi aan tegen de randen.
  8. Verwarm de oven voor op 200° en maak de vulling.
Bereiding van de vulling
  1. Verdeel de appelmoes over het deeg in de vorm en strooi er de kandijsuiker over.
  2. Doe de platte kaas, 50 gr kristalsuiker, de vanillesuiker, een snuifje zout, de malse boter en de eidooiers in de beker en meng: 20 sec/snelheid 5.
  3. Giet het mengsel over in een kom en reinig de beker. Zorg ervoor dat hij goed vetvrij is.
  4. Plaats de vlinder op het mes, doe de eiwitten in de beker en klop op: 2 min/snelheid 4. Voeg ondertussen via de dekselopening de overige 50 gr suiker toe aan het kloppend mengsel. Verwijder de vlinder en verdeel het opgeklopt eiwit manueel met een spatel onder het plattekaasmengsel.
  5. Giet het mengsel in de beklede bakvorm en plaats ongeveer 40 min in de oven op 200°. Leg de laatste 10 min een vel aluminiumfolie op de taart zodat de bovenkant niet verbrandt.
  6. Controleer of de taart gaar is. Een prikker of tandenstoker moet er droog uitkomen.
  7. Laat in de vorm afkoelen.

Cobbler met zomers fruit

Aantal porties: 4 à 6 personen
Auteur: Clevercooking
Cobbler met zomers fruit

Cobbler met zomers fruit

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 2 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 37 Min
"Cobbler" verwijst in het Engels naar "kassei". Je zal je misschien afvragen wat dat te maken heeft met onderstaand recept? Wel, het is een variant op een crumble met gestoofd fruit. Maar daar waar bij een crumble het deeg verkruimeld wordt over het fruit, wordt het deeg bij een cobbler in ronde hoopjes op het fruit gelegd. Zo onstaan bij het bakken bolletjes die op kasseistenen lijken. Je serveert dit gerecht aan tafel in een mooie ovenschaal en schept dan voor iedereen een mooie portie uit. Strak kan je dit niet op het bord krijgen, maar mét of zonder ijs: gewoon lekker!

Ingredienten

  • een beetje boter om de vorm in te vetten
  • 500 gr gemengd fruit (aardbei, bosbessen, braambessen, frambozen, aalbessen, ...)
  • 75 gr vanillesuiker
  • 25 gr maïzena
  • 45 gr suiker
  • 10 gr bakpoeder
  • 145 gr bloem
  • 45 gr amandelpoeder
  • 200 gr room
  • roomijs(optioneel)

Instructies

  1. Vet de bakvorm in met een beetje boter.
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Haal de steeltjes uit de aardbeien en snij ze in grove stukken. Bosbessen, frambozen en dergelijke hoef je niet door te snijden.
  4. Doe het fruit in de vorm en strooi er de vanillesuiker en maïzena over, meng even met de hand.
  5. Doe de suiker, het bakpoeder, de bloem, het amandelpoeder en de room in de mengbeker en kneed: 1min 30sec/deegfunctie.
  6. Haal het deeg uit de mengbeker en schep met een lepel of ijsschep bolletjes deeg die je verdeelt over het fruit. Laat wat plaats tussen de deegbolletjes.
  7. Zet de vorm in de oven en bak de cobbler gedurende 30 min. op 180°
  8. Serveer warm. Eventueel kan je er een bolletje ijs bij serveren.

Soepje van aardbei

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Soepje van aardbei

Soepje van aardbei

Bereidingstijd: 40 MinInactive time: 4 HourTotale tijd: 4 H & 40 M
Ben jij ook verzot op aardbeien? Ik zou ze elke dag kunnen eten! Hieronder vind je een heerlijk recept om dit zomers fruit in een mooi dessert te presenteren. Met wat muntblaadjes en eventueel eetbare bloemetjes zal je beslist scoren!

Ingredienten

  • 200 gr water
  • 200 gr witte wijn
  • 200 gr kristalsuiker
  • 700 gr aardbeien (200 gr voor het soepje, 500 gr voor de afwerking)
  • 20 gr viooltjessiroop (bijvoorbeeld van Monin, verkrijgbaar in Delhaize)
  • het sap van 1 citroen
  • het sap van 1 limoen
  • 1 takje basilicum (blaadjes+steel)
  • enkele blaadjes munt en eventueel eetbare bloemetjes voor de afwerking

Instructies

  1. Doe het water, de witte wijn, de kristalsuiker, 200 gr aardbeien, de siroop, het sap van de citroen en de limoen en de basilicum in de mengbeker en verwarm: 20 min/100°/snelheid 1.
  2. Mix alles: 40 sec/snelheid 10.
  3. Laat afkoelen en plaats minstens 4 uur in de koelkast.
  4. Serveer het soepje in een diep bord, snij de overige 500gr aardbeien in stukjes en leg ze in het soepje.
  5. Werk af met kleine blaadjes munt en eventueel wat eetbare bloemetjes.

Chocoladecrème met avocado

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Chocoladecrème met avocado

Chocoladecrème met avocado

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
Een verrassend lekker dessertje voor wie geen klassieke chocolademousse wenst met eieren.

Ingredienten

  • 60 gr (amandel) melk
  • 60 gr rijpe banaan
  • 25 gr cacaopoeder
  • 80 gr esdoornsiroop
  • 2 avocado's
  • 4 frambozen voor de afwerking
  • 4 blaadjes munt of eetbare bloemblaadjes

Instructies

  1. Doe de melk, de banaan, het cacaopoeder en de esdoornsiroop in de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 4.
  2. Halveer de avocado's, verwijder de pit en de schil en snij in grove stukken. Voeg toe aan de mengbeker en mix gedurende 30 sec terwijl je geleidelijk aan de snelheid verhoogt naar snelheid 8.
  3. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/geleidelijk aan verhogen van snelheid 4 tot 8.
  4. Schep de massa in glaasjes of kommetjes. Dit kan met een lepel of nog handiger met een spuitzak.
  5. Laat gedurende enkele uren opstijven in de koelkast en werk af met de frambozen en de munt-of bloemblaadjes.

Cannelés

Aantal porties: 16 stuks
Auteur: Clevercooking
Cannelés

Cannelés

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 35 MinInactive time: 24 HourTotale tijd: 24 H & 45 M
Verras je familie of vrienden met dit heerlijke, Franse gebakje. Het is zacht en ietwat puddingachtig aan de binnenkant en heeft een gekarameliseerd laagje aan de buitenkant. Maak het deeg 1 dag van tevoren, zodat de smaak van de vanille en de rhum die ook in de bereiding zitten alle aroma's kunnen afgeven. Pure verwennerij!Het mooiste resultaat voor cannelés krijg je door ze in koperen vormpjes te bakken, maar in siliconen vormpjes kan het ook.

Ingredienten

  • 1 vanillestokje
  • 500 gr volle melk
  • 50 gr boter
  • 125 gr bloem
  • 250 gr fijne suiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 70 gr witte rhum

Instructies

  1. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Doe zaadjes én opengesneden stokje in de mengbeker en voeg de melk en de boter toe. Warm op: 6 min/95°/snelheid 1.
  2. Giet de melk in een maatbeker en laat een beetje afkoelen.
  3. Doe de bloem, de fijne suiker, de eieren, de eidooier en de rhum in de beker en meng: 10 sec/snelheid 6.
  4. Spatel naar beneden en stel in: 50 sec/snelheid 4 en giet ondertussen het opzijgehouden en wat afgekoelde melkmengsel via de dekselopening geleidelijk aan in de beker.
  5. Giet alles opnieuw in de maatbeker, dek af en laat 24 uur in de koelkast staan.
  6. Verwarm de oven voor op 230°.
  7. Vet de cannelévormpjes heel goed in met bakspray zodat ze straks gemakkelijk uit de vormpjes komen.
  8. Vul de vormpjes, bak 10 min op 230°. Verlaag de oventemperatuur dan naar 180° en bak nog 25 min op 180°.
  9. Laat afkoelen en haal uit de vormpjes. Serveer meteen.

Pompoencake

Aantal porties: 2 kleine cakes
Auteur: Clevercooking
Pompoencake

Pompoencake

Kooktijd: 20 MinInactive time: 40 MinTotale tijd: 1 Hour
Als je graag bakt, dan raad ik deze cake van gemixte pompoen echt aan. Het is een zoete cake die wat doet denken aan peperkoek en ook na 3 dagen nog heel smeuïg blijft. Maar om dat uit te testen, moet je er wel zolang van kunnen afblijven. En dat is echt niet makkelijk :) !

Ingredienten

  • 350 gr pompoen
  • 150 gr kristalsuiker
  • 150 gr licht kandijsuiker
  • 90 gr maïsolie
  • 2 eieren
  • 230 gr zelfrijzende bloem
  • 1 koffilepel natriumbicarbonaat (baksoda)
  • een flinke snuif zout
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1/2 koffielepel kaneel
  • een snuif nootmuskaat
  • een snuifje witte peper
  • een snuif paprikapoeder

Instructies

  1. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg 30 gr water toe en kook: 10 min/98°/snelheid 1.
  3. Mix: 30 sec/snelheid 6. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 6. Laat afkoelen. Je gebruikt 250 gr van de pompoenpuree in de verdere bereiding. De rest heb je niet nodig.
  4. Verwarm de oven voor op 175°.
  5. Doe de kristal-en kandijsuiker in de mengbeker, voeg de olie en de eieren toe. Voeg 250gr koude pompoenpuree toe en alle andere droge ingrediënten. Mix: 30 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 5.
  6. Neem de bakvormen en bekleed ze met bakpapier.
  7. Giet de massa in de vormen. Het is de bedoeling dat ze voor 2/3de gevuld zijn.
  8. Bak de cake gedurende 40 min op 175°.
  9. Controleer of de cake gaar is door er met een prikker in te prikken. Komt deze er droog uit, dan is de cake klaar.
  10. Laat afkoelen, snij in plakken en geniet!

Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Kooktijd: 1 H & 30 MInactive time: 3 HourTotale tijd: 4 H & 30 M
Alle thermomixgebruikers hebben ongetwijfeld al sabayon gemaakt met hun toestel. In dit gerecht maken we vlak voor het serveren sabayon van crème de cassis. Het ijs is kant-en klaar gekocht en de overige ingrediënten op dit bordje namelijk de brownie en de peertjes kan je 1 dag van tevoren klaarmaken. Het recept is gemaakt voor 4 personen, van de brownie heb je dan best nog wat over. Ik bakte de brownie in een aluminium schaaltje van 17x17cm. Als je goed naar de foto kijkt, zie je nog kleine vormpjes die gemaakt zijn van het vocht waarin de peertjes gepocheerd zijn. Met wat agar-agar, een bindmiddel dat je in elke supermarkt kan krijgen, kan je zo een mooie donkerrode gel maken waar je figuurtjes uit kan uitsteken. De groene blaadjes zijn cressjes die verkrijgbaar zijn in de horeca-groothandel. Je kan ze perfect vervangen door kleine muntblaadjes.

Ingredienten

Brownie
  • 80 gr noten naar keuze (60 gr + 20 gr)
  • 60 gr pure chocolade
  • 90 gr boter
  • 50 gr hazelnootpasta
  • 2 eieren
  • 50 gr kristalsuiker
  • 50 gr blonde cassonadesuiker
  • 50 gr donkere cassonadesuiker
  • 50 gr room
  • 75 gr gezeefde bloem
  • 5 gr bakpoeder
Gepocheerde peertjes
  • 500 gr rode wijn
  • 250 gr rode porto
  • 100 gr crème de cassis
  • 120 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stukjes steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 1 blad laurier
  • sap van 1 sinaasappel
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 peren
Gel van pocheervocht
  • 275 gr warm pocheervocht van de peertjes
  • 4 gr agar-agar
Sabayon van crème de cassis
  • 60 gr crème de cassis
  • 2 dooiers
  • 10 gr suiker
Overige ingrediënten en opbouw van het gerecht
  • Vanille-ijs
  • Cressblaadjes of muntblaadjes

Instructies

Brownie
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Doe de chocolade in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 10. Spatel naar beneden en verwarm de chocolade: 3 min/50°/snelheid 3,5.
  4. Snij de boter in blokjes en doe ze in de mengbeker. Voeg ook de hazelnootpasta toe en verwarm: 1 min/40°/snelheid 3.
  5. Haal het mengsel uit de mengbeker en reinig die of gebruik een tweede beker als je die hebt voor het vervolg van het recept.
  6. Zet de vlinder op het mes. Voeg de eieren en alle suiker toe en klop op: 1 min/snelheid 3,5.
  7. Voeg de room toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
  8. Voeg de gezeefde bloem en het bakpoeder toe en meng: 15 sec/snelheid 3. Spatel naar beneden en herhaal: 15 sec/snelheid 3.
  9. Voeg het opzijgehouden chocolademengstel en 60 gr van de gehakte noten toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
  10. Beboter en bebloem een lage bakvorm en doe het deeg erin.
  11. Strooi de overige 20 gr gehakte noten gelijkmatig over het deeg.
  12. Zet in de oven en bak gedurende 20 à 30 minuten op 180°.
  13. Controleer of het deeg gaar is. Wanneer je met een houten prikker in het deeg prikt, moet die er droog uitkomen.
Gepocheerde peertjes
  1. Plaats het messendeksel. Indien je dit niet hebt, maak de bereiding dan gewoon in een kookpot op het vuur. Ook dat is makkelijk.
  2. Voeg alle ingrediënten, met uitzondering van de peren toe aan de mengbeker en verwarm: 10 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de peren, halveer ze en verwijder voorzichtig het klokhuis. Leg de halve peren op het messendeksel en pocheer: 20 min/98°/snelheid 1. Let op: de pocheertijd hangt sterk af van de malsheid van je peren. Als je al rijpe peren hebt, is de tijd wellicht wat korter.
  4. Haal de peren voorzichtig uit de mengbeker en doe ze in een afsluitbare kom.
  5. Giet het pocheervocht door een zeef en vang het vocht op. Weeg 275 gr van het vocht af indien je ook de gel wilt maken. Giet het overige vocht over de peertjes die je tot gebruik bewaart in de koelkast.
  6. Voor het serveren laat je de gepocheerde peertjes uitlekken en snij je ze in fijne plakjes.
Gel van pocheervocht
  1. Doe het warme pocheervocht van de peertjes in de mengbeker, voeg 4 gr agar-agar toe en kook: 4 min/120°/snelheid 1.
  2. Giet in een platte schaal, laat even afkoelen en plaats minstens 3 uur in de koelkast.
  3. Steek vormpjes naar keuze uit om het dessert af te werken.
Sabayon van crème de cassis
  1. Plaats de vlinder.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en klop op : 9 min/70°/snelheid 3.
Opbouw van het dessert
  1. Leg op elk bord enkele stukjes brownie, een gepocheerd peertje dat je in fijne schijfjes snijdt, een bolletje vanille-ijs, eventueel uitgestoken figuurtjes van de gel en à la minute geklopte sabayon. Werk af met enkel blaadjes munt of ander groen.

Banana split met bananenijs

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Banana split met bananenijs

Banana split met bananenijs

Bereidingstijd: 24 HourKooktijd: 5 MinTotale tijd: 24 H & 5 M
Ook als je geen ijsmachine hebt, kan je op een eenvoudige manier à la minute roomijs maken met de Thermomix. Je moet er enkel rekening mee houden dat je 1 dag van tevoren de bananenschijfjes invriest en dat je 30 min voordat je het ijs wilt maken het busje room in de diepvries zet. Suiker toevoegen is voor dit ijs echt niet nodig omdat bananen op zich al zoet zijn. Maak je dit recept met ander bevroren fruit, dan voeg je wat poedersuiker toe

Ingredienten

  • 5 rijpe bananen (3 + 3)
  • 200 ml room (liefst 35% vet of meer)
  • chocoladesaus

Instructies

  1. Pel 3 rijpe bananen, snij ze in schijfjes en schik ze plat naast elkaar in een diepvrieszakje(s). Leg de zakjes minimum 1 dag van tevoren in de diepvriezer.
  2. Zet de room 30 min. voor het serveren in de diepvriezer. Niet langer, want dan kan je de room niet meer uit het busje gieten.
  3. Doe de bevroren bananenschijfjes in de mengbeker en voeg de koude room toe.
  4. Plaats de spatel van de Thermomix in de dekselopening en schakel het toestel in: 30 sec/snelheid 5 terwijl je met de spatel rondroert.
  5. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 5 terwijl je met de spatel opnieuw rondroert via de dekselopening.
  6. Serveer het ijs onmiddellijk met de resterende banaan en wat chocoladesaus.

Snelle broodpudding met banaan

Aantal porties: 10
Auteur: Clevercooking
Snelle broodpudding met banaan

Snelle broodpudding met banaan

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 10 MinTotale tijd: 20 Min
Op zoek naar een dessertje zonder toegevoegde suiker dat ook als ontbijt kan dienen? Dan zit je met deze bananenbroodpudding zeker goed. Ideaal ook om met resten brood en overrijpe bananen iets lekkers te maken. De gaartijd van deze broodpudding is maar 10 minuten! Echt waar, je kan hem op die tijd klaarhebben met behulp van de microgolfoven. Gebruik een ovenschaal met deksel.

Ingredienten

  • 250 gr melk
  • 3 rijpe bananen (ongeveer 350 gr)
  • 25 gr puddingpoeder
  • 400 gr brood (200 gr+200 gr), in stukken
  • 4 eieren
  • 80 gr rozijnen
  • eventueel een extra banaan voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de melk in de mengbeker en verwarm: 3 min/95°/snelheid 1.
  2. Snij de bananen in schijfjes, doe ze in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 7.
  3. Voeg het puddingpoeder, de eerste 200 gr broodstukken en 4 eieren toe en mix: 30 sec/snelheid 6.
  4. Voeg de overige 200 gr brood toe, samen met de rozijnen en mix opnieuw: 30 sec/snelheid 5.
  5. Doe alles in een ovenschaal, zet het deksel erop en plaats 10 minuten in de microgolfoven op vol vermogen. Laat nog 10 min met het deksel op de schaal in de oven staan.
  6. Serveer als dessert, ontbijt of tussendoortje, al of niet met extra plakjes banaan.

Hollandse appeltaart

Aantal porties: 8 à 10 personen
Auteur: Clevercooking
Hollandse appeltaart

Hollandse appeltaart

Bereidingstijd: 40 MinInactive time: 3 HourTotale tijd: 3 H & 40 M
Bij onze noorderburen staat er bij elke taverne of elk koffiehuis minstens een lekkere appeltaart op het menu. Met heel veel appel, rozijnen en kaneel.

Ingredienten

  • 180 gr boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren (1 1/2 + 1/2)
  • 200 gr kristalsuiker (100 gr+ 100 gr)
  • 300 gr patisseriebloem
  • een snuifje zout
  • 1 kg jonagold
  • 100 r rozijnen
  • 1+1/2 theelepel kaneel
  • optioneel: vanille-ijs

Instructies

  1. Snij de boter in stukken en doe ze in de mengbeker.
  2. Klop de 2 eieren los in een kommetje en voeg 1+1/2 ei toe aan de mengbeker. Doe de patisseriebloem, de eerste 100 gr suiker en het zout in de mengbeker en kneed: 1min20 sec op kneedfunctie.
  3. Haal het deeg uit de beker en maak er een bol van. Wikkel het deeg in keukenfolie en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  4. Reinig de beker met de reinigingsmodus op de eerste stand.
  5. Vet een springvorm van 24 cm diameter in met wat boter. Strooi er een beetje bloem in. Draai de bakvorm goed rond zodat bodem en opstaande kanten allemaal bedekt zijn met een dun laagje bloem. Hou de springvorm ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en snij er 1/3de af dat je opnieuw verpakt in de koelkast legt. Je maakt er zo dadelijk het deksel van de taart mee. Ga eerst aan de slag met 2/3de van het deeg en leg het op een siliconen matje. Rol het met een deegrol uit tot een cirkel van ongeveer 32 cm. Doe dit zo snel mogelijk en raak het deeg zo weinig mogelijk aan, anders wordt het te slap. Bekleed de springvorm met het deeg en zet in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 180°.
  8. Nu is de vulling aan de beurt. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij ze in grove blokjes. Doe alles in een kom en bestrooi met de overige 100 gr suiker. Voeg de rozijnen en de kaneel toe en schep alles goed om.
  9. Neem de springvorm uit de koelkast en vul hem met het appel/rozijnen/kaneel/suikermengsel.
  10. Neem de rest van het deeg uit de koelkast, rol het uit op het siliconenmatje en snij er lange repen van met een mes (voorzichtig, snij niet door het siliconen matje!). Leg de repen in een vlechtwerk op de appels en druk de zijkanten goed aan. Bestrijk de deegrepen voorzichtig met de rest van het achtergehouden ei. Gebruik hiervoor een borsteltje.
  11. Plaats de taart in de oven en bak gedurende ongeveer 1 uur op 180°. Hou het bakken in de gaten. Leg eventueel wat aluminiumfolie op de taart als ze bovenaan te bruin zou worden.
  12. Serveer met een lekkere kop koffie of thee, en al dan niet met wat vanille-ijs. De taart is zowel warm als koud lekker.

Aardbeientaart

Aantal porties: 4 à 6 personen
Auteur: Clevercooking
Aardbeientaart

Aardbeientaart

Bereidingstijd: 20 MinInactive time: 1 HourTotale tijd: 1 H & 20 M
Met de Thermomix maak je makkelijk de bodem voor de taart en de banketbakkersroom.

Ingredienten

Voor de bodem
  • 200 gr patisseriebloem
  • 100 gr koude boter, in stukken gesneden
  • 30 gr fijne suiker
  • 60 gr water
  • een snuifje zout
  • 1 eidooier
Voor de banketbakkersroom
  • 300 gr melk
  • 50 gr fijne suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 eidooier
  • 40 gr maïzena
Voor de afwerking van de taart
  • 500 gr aardbeien

Instructies

Voor de bodem
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en kneed: 1 min/deegfunctie.
  3. Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een bol van, rol in keukenfolie en zet 30 min in de koelkast.
  4. Beboter en bebloem een taartvorm van 23 cm.
  5. Haal het deeg uit de koelkast, kneed het even met de handen en rol het cirkelvormig uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 0,5cm. Bekleed de taartvorm met het deeg en verwijder bovenaan het overtollige deeg. Deze restjes kan je invriezen en gebruiken voor een volgende bereiding.
  6. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg en zet de vorm ongeveer 30 min in de oven op 180°.
  7. Haal de bodem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Voor de banketbakkersroom
  1. Doe de melk en de suiker in de mengbeker.
  2. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mesje.
  3. Doe de zaadjes én het stokje in de mengbeker.
  4. Voeg de dooier en de maïzena toe en gaar: 6 min/90°/linksomdraai/snelheid 5.
  5. Haal de banketbakkersroom uit de mengbeker, verwijder het vanillestokje, doe in een schaal en laat afkoelen.
Voor de afwerking van de taart
  1. Klop de afgekoelde banketbakkersroom glad met een garde. Doe in een spuitzak.
  2. Knip de spuitzak open en verdeel de banketbakkersroom over de gebakken bodem.
  3. Reinig de aardbeien, verwijder de kroontjes, snij in stukken en verdeel over de banketbakkersroom.

Cantucci

Aantal porties: 30 koekjes
Auteur: Clevercooking
Cantucci

Cantucci

Kooktijd: 10 MinInactive time: 60 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Cantucci zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes die tweemaal gebakken worden. Ze worden vaak geserveerd met een zoete dessertwijn waar je ze in kan soppen, maar zelf kies ik daar liever een kopje koffie of thee voor.

Ingredienten

  • 250 gr bloem
  • 180 gr suiker
  • een snuif zout
  • 8 gr bakpoeder
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 1/2 koffielepel kardemonpoeder
  • het merg van 1 vanillestokje
  • zestes van 1 citroen
  • zestes van 1 sinaasappel
  • 2 hele eieren + 1 eierdooier
  • 20 gr pastis (of andere anijslikeur)
  • 180 gr ongepelde, ongezouten amandelen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°. Leg een bakpapier of siliconen matje op een bakplaat.
  2. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de amandelen in de mengbeker en kneed: 2 min/kneedfunctie.
  3. Voeg de amandelen toe en kneed nog even verder: 40 sec/kneedfunctie.
  4. Je bekomt een nog vrij kleverige massa. Stort deze uit op de beklede bakplaat en maak er een zo compact mogelijke vorm van die overal even hoog is (ongeveer 3cm).
  5. Bak in de oven gedurende 30 min op 180°.
  6. Haal uit de oven en laat 10 min afkoelen.
  7. Verlaag de oventemperatuur naar 150°.
  8. Leg de wat afgekoelde koek op een snijplank en snij hem eerst in lange repen van ongeveer 2cm breedte. Snij de repen dan nog eens door. Leg de koekjes opnieuw op de beklede bakplaat, deze keer met de binnenzijde omhoog. Bak verder in de oven: 15 min op 150°.
  9. Deze harde koekjes kan je enkele dagen bewaren in een blikken trommel.