Preipuree met kabeljauw en beurre blanc

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Preipuree met kabeljauw en beurre blanc

Preipuree met kabeljauw en beurre blanc

Kooktijd: 1 HourTotale tijd: 1 Hour
Wat past er beter bij een stukje vis dan een lekkere groentenpuree? Voor dit gerecht kozen we voor prei, maar je kan die natuurlijk ook vervangen door andere groenten zoals wortelen of knolselder.We werken het bord af met een smakelijke klassieke saus: een beurre blanc of blanke botersaus. We maken deze saus in twee stappen. Stap 1 kan je op voorhand doen, stap 2 doe je à la minute.

Ingredienten

Voor de puree
  • 500 gr prei
  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 200 gr melk
  • 30 gr boter
  • peper
  • zout
Voor de kabeljauw
  • 4 mooie stukken witte visfilet (bijvoorbeeld kabeljauw, schelvis, ...)
  • peper
  • zout
  • 100 gr water
Voor de beurre blanc
  • 60 gr sjalot
  • 30 gr witte wijn
  • 30 gr witte wijnazijn
  • 230 gr melkerijboter
  • peper
  • zout

Instructies

De preipuree
  1. Was de prei, dep hem goed droog en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en hak nog eens: 5 sec/snelheid 5.
  3. Schil de aardappelen, snij ze in kleine stukken (2cm) en voeg ze toe aan de mengbeker.
  4. Voeg de melk en de boter toe (we gebruiken de vlinder niet) en kruid met peper en zout. Kook: 20 à 25 min/98°/snelheid 1.
  5. Pureer: 8 sec/snelheid 4.
  6. Haal uit de beker en hou warm of warm vlak voor het serveren even terug op, bijvoorbeeld in de microgolf.
  7. Reinig de beker.
De kabeljauw
  1. Kruid de visfilets met peper en zout.
  2. Leg de visfilets in het platte gedeelte van de varomaschaal.
  3. Voeg het water toe aan de beker en stoom: 10 min/varoma/snelheid 1.
  4. Controleer of de vis gaar is, stel eventueel nog enkele minuten bij maar controleer dan of er nog genoeg water in de beker is. Voeg anders nog een beetje water toe.
  5. Verwijder de varomaschaal en hou warm.
De beurre blanc
  1. Stap 1 (van tevoren)
  2. Pel de sjalot, snij in grove stukken en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de witte wijn en de wijnazijn toe en kook: 7 min/90°/ snelheid 3.
  4. Laat volledig afkoelen.
  5. Stap 2 (op het moment van het serveren)
  6. Doe de bereiding van stap 1 in de mengbeker.
  7. Snij de boter in blokjes.
  8. Stel in: 5 min/60°/snelheid 4 en voeg de blokjes boter geleidelijk aan via de dekselopening toe aan de beker.
  9. Mix de saus: 10 sec/snelheid 9 en serveer onmiddellijk met de preipuree en de gestoomde vis.

Stoemp van zoete aardappel en wortel

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Stoemp van zoete aardappel en wortel

Stoemp van zoete aardappel en wortel

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 35 MinTotale tijd: 40 Min
Op Vlaamse tafels wordt er wellicht regelmatig een wortelpureetje geserveerd. Lekker voor jong en oud. In onderstaand recept vervangen we de gewone aardappel door zoete aardappel en geven we er een licht Aziatische toets aan door toevoeging van wat gember. We garen de groentenmengeling bovendien in kokosmelk in plaats van in gewone melk en werken alles af met wat vers gesneden koriander. Zeker het proberen waard als je een klassieker eens net iets anders wilt serveren. Heerlijk met een een worstje of een stukje kip.

Ingredienten

  • 400 gr wortelen
  • 400 gr zoete aardappelen
  • 1 ui
  • 1 chilipepertje
  • 1 koffielepel gember
  • olijfolie
  • 150 gr kokosmelk
  • peper
  • zout
  • verse koriander, fijngehakt

Instructies

  1. Schil de wortelen en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Haal even uit de mengbeker.
  2. Schil de zoete aardappelen, snij in grove stukken en doe in de mengbeker.
  3. Pel de ui en snij in grove stukken. Was het chilipepertje, halveer en verwijder de zaadlijsten. Snij in grove stukken. Voeg de ui en de chilipeper toe aan de zoete aardappelen in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg de opzijgehouden, gehakte wortelen toe. Rasp de gember en voeg toe aan de mengbeker. Spatel alles wat naar beneden en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de kokosmelk toe en gaar: 25 min/100°/snelheid 1.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer met fijngehakte koriander.

Rösti’s

Yield: 6 personen, 2 rösti’s per persoon
Author: Clevercooking

Rösti’s

Prep time: 5 MinCook time: 10 MinTotal time: 15 Min
Frietjes en kroketjes zijn natuurlijk niet te versmaden. Wil je wat origineler uit de hoek komen, probeer dan deze rösti’s. De aardappels hakken gaat in de Thermomix supersnel, en je bakt deze aardappelkoekjes gewoon rauw iin de pan.

Ingredients

  • 1/2 kg  aardappelen
  • 100 gram  gerookte spekblokjes
  • 1  sjalot
  • 50 gram  bloem
  • 1  ei
  • Peper
  • Zout
  • Arachideolie

Instructions

  1. Pel de sjalot en snij in twee.
  2. Doe de sjalot samen met de gerookte spekblokjes in de mengbeker en hak: 10 sec op snelheid 5,5. Spatel naar beneden.
  3. Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en doe ze ongewassen in de mengbeker bij het sjalot/spekmengsel.
  4. Voeg het ei toe, de bloem en peper en zout en hak: 4 sec op snelheid 7.
  5. Verwarm een goeie bodem arachideolie in een anti-aanbakpan. Vorm met een eetlepel hoopjes van de aardappelen en leg ze in de pan. Druk ze aan met de onderkant van de lepel zodat een platter schijfje ontstaat. Of plaats een kleine dresseerring in de pan en druk de aardappelen goed aan.
  6. Bak 5 min, draai de rösti’s om en bak 5 min aan de andere kant.
  7. Laat even uitlekken op een keukenpapier en serveer.